Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   182 / 182
(#) elektrorudi válasza PeachMan hozzászólására (») Jún 19, 2024 / 1
 
Szia!
Hasonló hibám volt Technics RS-B565-el. A motor hibásodott meg. Pontosabban a szénkefe és a kommutátor kapcsolata nem volt megfelelő. Szétszedtem. Kicsit hajlítottam a szénkefe rugóján, és azóta megy. Kopp-kopp.
(Jótanács: mielőtt szétszeded a motort, gondold végig, hogy fogod összerakni?)
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Jún 19, 2024 / 1
 
Szia!

Majdnem stimmel az előző, csak általában nem szén-, hanem bronztű kefe van ezekben a pici motorokban. Hajlítás helyett én a szétszedés, forgórész fúrógépbe befogás, P1500-P2000 polírpapírral felpolírozás, majd alkoholos tisztítás, szeletek közt fogkefés kiseprés folyamatot javaslom, így közelebb lesz a gyárihoz az állapota. Illetve ha már szét van szedve, akkor a tengelyt, bronzperselyeket is érdemes kitakarítani, utána egy nagyon apró csepp műszerolajjal lekezelni.

Esetleg ha a szétszedéstől ódzkodnál, akkor kiszerelve, üresben alaposan felpörgetve (külső tápról), irányváltogatással (ez lényeges, akkor van nagy áramlökés, amikor irányt vált és a másik irányba gyorsít nagy fordulatra) nagy eséllyel kiégethető az elakadást okozó szennyeződés. Utóbbi módszer CD-fejmozgató motorok esetében bizonyított, azok már annyira picik, hogy nem vállaltam a szétbontását.

Egyébként igazad van, a kétmotoros gépekben jellemzően nem mechanikus kuplung, hanem a csévélőmotor áram- és ezáltal nyomatékkorlátozása felel a szalaghúzó erő beállításáért. (És pont ezért is tud ilyen hibát produkálni, mert az alacsony fordulat miatt nem megy át lendületből a kommutátor felületi sérülésen, oxidáción.)
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2024
(#) PeachMan válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
elektrorudi, Tomi94: Először is köszönöm az infókat.

Fiatalabb koromban szedtem szét már valami 6/12V DC motort, ami szintén magnóból származott, de az annyira régen volt, hogy megkoptak az emlékeim.
Ha jól emlékszem (és tippelem), akkor a motorház oldalán lévő bevágásnál lehetne a hátuljában lévő "korongot" kinyomni és hátrafelé kihúzni a forgó részt.
Jelenleg azt látom, hogy a fém-korong alatt, vele egyszintben műanyag elem van, így nem tudok alányúlni hegyes csipesszel/csavarhúzóval, hogy kifeszítsem a fém-korongot.
Így kellene szétszedni ezt a motort is?

A motor paramétereiről nem sikerült adatokat szereznem. (msn5d073ak)
Ez milyen feszültséggel működik? illetve hogyan történik itt a fordulatszám szabályozás? PWM-es motor lehet?

Idézet:
„"És pont ezért is tud ilyen hibát produkálni, mert az alacsony fordulat miatt nem megy át lendületből a kommutátor felületi sérülésen, oxidáción."”

Igen, nekem is volt egy olyan gondolatom, hogy a sebesség lassulásával nem fordul át azon a ponton, ahol kontakt probléma van és "beragad". Sajnos megfigyelni nem sikerült a motort abban az 1mp-ben, amikor leáll a felcsévélés, de még nem kapcsol le a mechanika. Emiatt csak elmélet maradt.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2024
(#) PeachMan válasza PeachMan hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Közben az lett, hogy egy ismerősnek odaígértem inkább. Küzdjön vele tovább Ő
Amúgy sem igazán szerettem a hangját.
Szóval, köszönöm, de akkor ezt most nem teszem rendbe.
Viszont az ide-oda váltás a reel-motornál jó ötlet, megjegyeztem.
(#) PeachMan hozzászólása 6:38 /
 
Van pár darab kazettás magnódeckem (csak hobbi célra és nem is valami komoly darabok) amelyeket használok is alkalomszerűen.
Kicsit leépítem a készletet és próbálom szelektálni miket hagyjak meg.
(Egy barátom rákapott a magnózásra, neki adogatok oda pár darabot, amikkel nincs gond vagy ha igen, rendbe tudja hozni magának.)
Ezért a napokban két magnómnál mértem pár értéket (fordulatszám, freki menet, etc) és feltűnt valami...

Két "tesztszalagom" van, természetesen fulltrack, gyári darabok. (Teac, Basf)
Mindegyiken van 10kHz azimuth beállításra.
Azonban azt vettem észre, hogy a két szalagon nem ugyanolyan az azimuth.
Vagyis, ha az egyikre beállítom a fejet, akkor a másikkal nézve a szkópon fáziseltolódás van a két csatorna között. És vica versa.
Három magnóban is megnéztem, hátha valami szalagvezetési gond van, de ugyanezt tapasztalom.
Ergo minimum az egyik szalag hibás (vagy mindegyik).

Van valami ötlet hogyan lehetne kideríteni melyikkel van a gond?

(Egyelőre annyit csináltam, hogy választottam egyet és arra állítottam be mindegyik magnót)
(#) lazsi válasza PeachMan hozzászólására (») 9:41 /
 
Én valamikor régen a szalagos magnóval a következőt alkalmaztam:
Elindítottam egy olyan szalagot, amit ugyanezzel a magnóval vettem fel "újabb" korában, vagyis amikor még nagy eséllyel nem nyúltam a fejegységhez, és még nem is kophatott nagyon aszimmetrikusan.
Ezután átkapcsoltam a végfokot (nem a magnót!) monó állásba.
Ha rosszul van beállítva a fej, ilyenkor van egy jellegzetes hangja. Ha jól van beállítva, akkor a magas hangok is teljesen megmaradnak. A "jónak gondolt" tartomány közepére állítottam a fejet.
(Volt egy beállító-szalagom, amit a Magyar Rádióban vett fel nekem egy ismerős, de sajnos a szalag fizikailag nem volt elég jó a magnómhoz [na jó, a magnóm volt túl brutális a szalaghoz... ZK246], és nemsokára használhatatlanná nyúlt... és szkópom sem volt.)

A módszer lényege, hogy bár előfordulhat, hogy nem tökéletes a beállítása, de a saját korábbi felvételeimhez optimális.
Ha van olyan zenéd, amin hosszabban van egyedül egy hangszer hangja, jellemzően elektronikus zenék esetén, az jó lehet.

A két beállító-szalag hibája:
1. Előveszel egy olyan magnót (ha jól értettem, van több is...), amihez még biztosan nem nyúlt senki, és azon megnézed a két tesztszalagot, és az alapján talán el tudod dönteni, hogy melyik jó.
2. Vagy beállítod a legjobb zenédhez a magnót, és ahhoz viszonyítod a két tesztszalagot.
Lehet, hogy az egyik jó, de ha nem tudod eldönteni, akkor én a helyedben arra tippelnék, hogy mindkettő hibás.
Előfordulhat, hogy mindkettő "ugyanarra" rossz, de talán nagyobb az esélye annak, hogy két különböző irányba.
Én úgy állítanám be, hogy a "kettő közé". Az egyik szalagnál az egyik, a másik szalagnál a másik csatorna siet, de kb. ugyanannyit. Ekkor bár egyik sem pontos, de mindkettőhöz képest a legkisebb a hiba...
(#) PeachMan válasza lazsi hozzászólására (») 10:27 /
 
Igen, az a "monósítás" pont ugyanazt csinálja, amit én szkóppal figyeltem meg.
Minél nagyobb a fáziseltolódás, annál jobban kioltja a két jel egymást.
Annyi, hogy ezt most szkóppal látom, nem csak hallom.
Így pontosabb és az esetleges azimuth ingadozás is követhető.
(például kiderült, hogy az egyik magnón eléggé látható és nagyjából a görgő fordulatának felel meg a ritmusa, így azt rendbe kell tennem)

Sajnos egyik magnó sem eredeti beállítású, mindegyik hibásan került hozzám és magam tettem rendbe őket. Alapvetően csak ilyen "gépeim" vannak. Kicsit a szerelgetés+hallgatás lett a hobbi így egyben, ezért ilyen a "gyűjtemény".

Valami gyári rögzítésű szalag referenciának, jó ötlet és lehet ez lenne a megoldás. viszont jelenleg kazettám sincs olyan, amit egy gyári beállítással vettem volna fel. Ami szalagom van ezekhez, azokhoz mind használtan jutottam és nem tudom mivel és hogyan készült felvételek. Jellemzően törölném is őket és sajátot rögzítenék rájuk.
Így alapvetően szabadkezem van, nincsenek régi felvételeim, amikhez kötném magam.

Ezért is akadtam el a dologgal. Nincs referencia, ami alapján ki tudnám találni melyik tesztszalagom lehet jó.

Felmerült bennem, hogy a helyi "bolhapiacon" vásárolnék valami műsoros kazettát, de anno szintén voltak garázs cégek, hamisítványok, amelyek szintén nem biztos, hogy megfelelőek referenciának. Illetve arra, hogy eldöntsem melyik beállítószalagom lehet megfelelő.
Pedig az alapján beállítanám a legjobb hangzást, majd megfigyelném a tesztszalagok közül melyik áll a legközelebb ehhez és azt használnám akkor pontosabb beállításra.
Persze, ha nem nyúlott már az a bolhapiacos szalag is eleve.

Van esetleg olyan kazetta kiadó, aki nagyon korrekt volt anno? Akkor azt a kiadót keresném a vásárban. (Pepita, Hungaroton vagy valami hasonló)

Tudom lehet vásárolni új tesztszalagot is, de nem biztos, hogy kazetta+szállítás+vám ér annyit.
(#) lazsi válasza PeachMan hozzászólására (») 10:58 /
 
"B" tervként ötlet: A nyitóleveledben említetted, hogy egy barátodnak adtál / adsz át magnó(ka)t. Esetleg tőle tudsz kérni általa jónak minősített kazettát? Akkor legalább "egymással kompatibilisek" lesztek...
Következő: »»   182 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem