Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   147 / 148
(#) Pityu9 válasza lóri hozzászólására (») Pé, 4:16 / 1
 
Üdv!
A 6000-res szériájú Videoton RIAA korrektor HFM MOD-ot én annó továbbfejlesztettem és javítottam a HFM hanyagságát (lásd a leírás bevezetője), ha érdekel itt a dokumentációja a HE-n: Link
Fontos, hogy azt az elavult uA739-et (vagy TBA231-et) ki kell hajítani és helyette egy öcsi panellel egy LM833-at kell beépíteni.
Viszont valami elírás lehet, EA6387S nincs, van EA6383S (ezzel kompatibilis a MOD), meg EA7386S, viszont azzal nem kompatibilis a MOD.
(#) CHZ válasza rectamas hozzászólására (») Pé, 8:19 /
 
Sajnos nem ismerem,nem probaltam, nem hallottam, ritka, kisse draga csokeszlete miatt nem epitettem meg.
(#) rectamas válasza CHZ hozzászólására (») Pé, 9:53 /
 
Kipróbálom.
Ha van kedved megépíteni 2-2 csövet szívesen adok.
(#) CHZ válasza rectamas hozzászólására (») Pé, 10:01 /
 
Nagyon koszonom, majd egyeztetunk, talald ki mit adhatnek cserebe..
(#) rectamas válasza CHZ hozzászólására (») Pé, 10:42 /
 
Ajándék, a többit privátban.
(#) CHZ válasza segítő hozzászólására (») Pé, 11:31 /
 
Idézet:
„Csontrágás, a végén kiderül, már senki nem hallgat LP-t.”

Szerintem ebben nagyot tevedsz…
(#) lóri válasza Pityu9 hozzászólására (») Pé, 12:13 / 1
 
Üdv! Igen, azt láttam, köszönöm. A 6387S, az én fejlesztésem.
(#) Suba53 válasza CHZ hozzászólására (») Pé, 13:33 /
 
Hát igen. Van ugye a sercegést, pattogást, sustorgást kedvelő fizetőképes egyedek népes tábora, akiknek az igényét ki kell szolgálni a kis sorozatú LP nyomatokkal, amik így eléggé borsos áron kerülnek a boltokba.
A steam punkot is imádják sokan, az oldtimer dolgoknak is megvan a maga közönsége, és az élelmes gyártók minden ilyen anakronisztikus igényt örömmel kiszolgálnak, mert busásan jövedelmez.
(#) tunerman válasza CHZ hozzászólására (») Pé, 13:39 /
 
Július 14-én vasárnap budapesti lemezbörze a Gömb aulában
Infó itt: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-lemezborze.html
TJ.
(#) CHZ válasza Suba53 hozzászólására (») Pé, 17:03 / 3
 
Jo szoveg, sajnos egyetlen szava sem a valosagot tukrozi!
(#) CHZ válasza tunerman hozzászólására (») Pé, 17:04 /
 
Koszi, sajnos az nap erek haza, igy nem tudok elmenni.
(#) Suba53 válasza CHZ hozzászólására (») Pé, 18:33 /
 
Tudom, tudom, a májam. De az már csak ilyen szkeptikus.
(#) Massawa válasza CHZ hozzászólására (») Pé, 19:21 /
 
Hát igen - egy hete egy bécsi belvárosi lemezboltban hasonlo mennyiségü lemezek voltak, sajnálatos modon egy sem volt uj, pedig 20-30 eurot kértek darabonként. Ehhez képest az egyik bolhapiacon 5-10 euroért árultak eredeti csomagolásu lemezeket. Vettem is a fiamnak néhányat a gramofonjához. Én már ebböl kinöttem….
(#) segítő válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 20:29 /
 
Koncertekre kell járni. Ja már Tabán sincs
Vannak még elfekvő készletek.
(#) CHZ válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 9:17 / 1
 
Régi, megkímélt példányok jobbak szerintem, ezért sokszor használtak között igazán jó példányokat találhatunk. Mai felvételek többsége nem érik el a régiek hangzását, 180g "parasztvakítás" csak. EU eredetű lemezek nagyon szórnak, sok hibás van közöttük, gyártótól függően.
A hozzászólás módosítva: Szo, 9:18
(#) tomi52 válasza CHZ hozzászólására (») Szo, 10:19 /
 
Azért - gondolom - az egyéni ízlés is beleszól, mit tartunk jónak, jobbnak. Én pl. szerettem a szovjet Melodia lemezeket, bár jól észrevehetően több volt a sustorgása mint a Hungarotonoknak, de az én nem túl izmos rendszeremen zeneibbnek éreztem a hangjukat. A Hungarotonoknál sajnos egy alap volt, hogy kinyírták a dinamikát. Volt olyan ismerősöm, aki nem csak a szerint vásárolt, hogy mi szólt a lemezen, hanem nézte azt is, ki volt a hangmérnök.
(#) CHZ válasza tomi52 hozzászólására (») Szo, 11:22 / 2
 
Persze, ez nagyon szubjektív, de van néhány lemezem ami megvan régi angol nyomásban (használt), de megvettem új kiadásban is (EU) meg sem közelítette a régit. Recsegés zaj nem nincs, de élettelen lapos hangzás, mélységérzet 0. Szerintem japán, USA, angol vágású lemezek legjobbak. Német, holland, francia, spanyol közöttük is akad jó.
(#) lpcollector válasza segítő hozzászólására (») Szo, 14:15 / 5
 
Idézet:
„Csontrágás, a végén kiderül, már senki nem hallgat LP-t.”

Aki ezt a fórumot böngészi, biztosan hallgat LP-t. Különben mit keresne itt?!
(#) lpcollector válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 14:20 / 3
 
A szkeptikus gondolataiddal nincs baj, de ezeket inkább egy digitális zenei csoportban osztogasd. Ott több lájkot is kapsz rá...
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Szo, 14:25 /
 
Az én tapasztalataim is hasonlóak a mai kiadványokat illetően, ezért járok inkább börzékre. Sajnos van ami másként már nem érhető el megfelelő állapotban, arra marad az új kiadás.
A japánok nem csak jó minőségben vágtak és préseltek, de még gondosan meg is óvták a lemezeiket. Rendesen meg is kérik az árát ezeknek...
(#) Massawa válasza CHZ hozzászólására (») Szo, 14:47 /
 
Én mai uj lemezeket ( felvételeket) nem veszek, mert azok csak lebutitott verzioban kerülhetnek LPre.
Amit megvettem azok közül a legfiatalabb is 1991-ben készült. Csak eredeti bontatlan volt.
(#) Massawa válasza segítő hozzászólására (») Szo, 14:49 /
 
Megyek, semmi baj 2 hete voltam egyen, a jövö vasárnap ACDC lesz, összel a régi haverok zenélnek, talán utoljára igy az életükben.
(#) Suba53 válasza lpcollector hozzászólására (») Szo, 16:29 /
 
Nem hajtok lájkokra sehol.
Anno, még a hőskorban én is híve voltam az analóg hordozóknak, de akkor még nem volt más. Terveztem, építettem magamnak saját RIAA korrektort, erősítőt, és kitűnően teljesítette azt amit akkor elvártam tőle.
De sajnos az alapvető elvárásaimat a zenei anyagokkal kapcsolatban az LP soha nem tudta teljesíteni a technológiából fakadó alapvető hiányosságok miatt.
Számomra megváltás volt a digitalizált zene megjelenése, és a mai kiforrott veszteségmentesen digitalizált, nagy felbontású anyagok mellet már eléggé igénytelennek tartok bármilyen analóg hordozóról megszólaló zenei anyagot. Limitált a dinamika, a jel zaj viszony, a csatorna szétválasztás, minden lényeges paramétere sokkal gyengébb, mint amit ma már a legkisebb stúdiók is tudnak produkálni, és ha a hangmérnök szíve a helyén van, még az a vénemberek által szajkózott mondás sem igaz, hogy bezzeg régen mennyivel jobb volt minden.
(#) compozit válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 17:08 /
 
" vénemberek által szajkózott mondás sem igaz, hogy bezzeg régen mennyivel jobb volt minden "

Bagoly mondja...

De azért van egy kb 35 éves LP-m, amiből tudnék értékelni még egy 16 bites digi verziót is... Hogy csinálnának ilyet? A studiómagnó szalagjáról? Az tud mondjuk 100dB dinamikát? Az a felvétel már elveszett.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 17:10 / 1
 
Az a baj, hogy a digitálisnál ez ugyanúgy megvan, van olyan CD (nem kalóz, gyári) ami egyszerűen siralmas, hallgathatatlan, dinamikátlan, mosott, tompa, olyan érzése van az embernek mintha kazettás magnó szólna. Szóval a lehetőség hiába lenne meg, ha nincs kihasználva.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Szo, 17:30 / 1
 
Én sem értem miért itt "kínozza" magát, sok helyen még hasznos is lehetne a véleménye.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Szo, 17:31 /
 
Igen a régi, jó minőségű felvételek ára magas, de szerintem megéri.
(#) Suba53 válasza compozit hozzászólására (») Szo, 18:20 /
 
Én olyan vénember vagyok, aki nem ezt a nézetet vallja.
Imádom a fiatalokat, látom bennük a jövőt, a műszaki haladás minden területét díjazom, próbálok lépést tartani a fejlődéssel, tanulom az újat, a korszerűt.

Sajnos ami elveszett, az elveszett. Azon kár agyalni. De ahogy haladnak a dolgok, az sem kizárt, hogy egy régi zajos analóg felvételből a mesterséges intelligencia segítségével tudnak majd olyan anyagot generálni, mint az eredeti stúdió felvétel volt. És még a legjobb hallású vájtfülű sem fogja tudni megmondani, hogy nem eredeti.
Már biztosan dolgoznak rajta ezerrel.
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 18:35 1 /
 
Ez biztosan így van. Az, hogy a technológiai lehetőség adott, attól még készülhetnek silány munkák. Viszont ami engem mindig irritált az LP lemezek hallgatásakor a hallható tűzaj, amit szinte lehetetlen volt úgy kiszűrni úgy, hogy az anyag ne degradálódjon.
Halk részleteknél, számok között, folyamatos sustorgás, még a lencoclean használatával sem lehetett teljesen eltüntetni.
Ráadásul a fizika. Gyémánt hegy éle súrolja a barázdákat, és nem a gyémánt kopik lejátszásról lejátszásra, hanem a lágyabb műanyag. Már tíz lejátszás után sem ugyanaz a felület, mint a nyomás után közvetlenül.
Aki meghallja az alkatrészek, kábelek közötti különbséget egy áramkörben, az nem igaz, hogy ezt nem veszi észre, mert sokkal durvább a hatása, mint ha két fémréteg ellenállást kicserélek.
(#) Suba53 válasza CHZ hozzászólására (») Szo, 18:42 /
 
Szerintem a RIAA témakör nem csak az LP elfogult rajongótábora számára nyitott. És azt gondolom, hogy jogom van megfogalmazni a hívőkétől eltérő véleményt, mert szakmai szemmel nézve bizony vannak hiányosságai a technológiának.
Következő: »»   147 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem