Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   595 / 595
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 1, 2024 /
 
Nekem csak egy üveg söröm volt a teli hütöben - igy az asszonynak több kára keletkezett… volna.
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Júl 1, 2024 /
 
Plazmatévével jártam így. Miután helyreállítottam a tápját, három-négy bekapcsolás után eszméltem rá, hogy "üzleti mód"-ba volt állítva, azért felejtette el minden kikapcs után az egyéni beállításaimat. Nem tudom azóta sem, hogy mielőtt elromolt, azelőtt Jani évekig az üzleti beállításon tv-zett-e, vagy a tápegység tönkremenetele állította-e erre.

Mindenesetre egy (egyébként jó) hűtőnél egy ilyen "titkos" beállítás nagyobb izgit tud okozni, azt elhiszem.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2024
(#) pipi válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 1, 2024 / 1
 
(#) erbe válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 1, 2024 /
 
Idézet:
„Nekem buta hűtőm van...”

Egyik szomszéd vett az anyjának egy szuper hűtőt (~160e.-). Az anyja választotta, mert ilyen jó, meg azt tudja. Garancia lejárta után nem sokkal megállt a hűtő. Jön a szerelő, napokig vizsgálgatta. Elektronika hiba, cserével javítható.
-Mennyibe kerül a kártya?
-86 000.- Ft.
-Nem lehet termosztátot belerakni?
-Sajnos, nem.
->kuka
(#) nagym6 válasza erbe hozzászólására (») Júl 1, 2024 /
 
Ismerősöm hasonló eset miatt kérte kölcsön kb. 30 évet ment, működőképesen kirakott Lehel hűtőnket, amíg nem vesz másikat.
(#) mex hozzászólása Júl 4, 2024 / 5
 
(#) bbatka válasza mex hozzászólására (») Júl 4, 2024 /
 
Ez ám a pazarlás. Végül alig maradt valami a kvarcból.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 5, 2024 / 1
 
Az utolsó fennmaradt Mozgó ABC Ikarus a 70-es/80-as évek termékeivel és eredeti belső berendezéseivel!
(#) ftirius válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 5, 2024 /
 
Buta hűtő, okos asszony...
(#) img hozzászólása Júl 13, 2024 /
 
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Kedd, 19:11 / 1
 
Játéktermi játékok a Szovjetunióban
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:47
Moderátor által szerkesztve
(#) Massawa hozzászólása Szo, 5:35 / 2
 
Amint ismeretes a 2 nagyágyu Microsoft és Crowdstrike tegnap egy világméretü katasztrofát okozott. Szerte a világban leálltak bizonyos IT szolgáltatások a repterektöl a bankokon át a korházakig ( a többit, pl. hadsereg, biztonsági szervek stb. nem is merik nyilvánosságra hozni.) Az este olvasom, hogy két cég vezetöje elnézést kért, de semmi más nem hangzott el. Hogyan lehetséges az, hogy cégek meg emberek hibája, ami sok millio embert érint egy ELNÉZÉSSEL elintézhetö?
Az aligha lehet vigasz, hogy a Crowdstrike börzei értéke pillanatok alatt 14%-t csökkent, de a hibát nem a börze meg pénz okozta, hanem konkrét emberek. Egy átlag ember egy ellopott csokiért honapokat kaphat a dutyiban, ezek meg egy mondattal el akarják intézni a balhét. Söt az egyik szupersztár azt mondja, hogy ilyen hibát a jövöben sem tudnak kizárni, aminek akár emberi áldozatai is lehetnek.
Vajon kit és ki fogja ezeket az embereket felelöségre vonni? Sajnos ez ma már az életünk minden zugába behatol, és az egyszerü halando semmit nem tehet, legfeljebb nézheti a megállithatatlan katasztrofát.
Ez lenne jövöbiztos digitális világ, amint minden forrásbol, ha kell ha nem eröltetnek ránk?
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 6:27 /
 
Ennél sokkal nagyobb és komolyabb dolgokban sincs felelősségre vonás de ezekről itt nem lehet beszélni mert az már politika. A felelősségre vonás egyébként is egyirányú, van akiknek mindent (is) szabad a többinek meg semmit. Ha lopsz a boltban felelősségre leszel vonva, de ha valami nagyon nagy ember vagy és eltüntetsz néhány milliárdot az el lesz sikálva. Tudok olyan esetről ahol 6 éve "nyomoznak", van egy halom károsult, az elkövető az első perctől megvan, de a kutya nem kérdezett még tőle egy szót sem, nem hogy letartóztatva nincs de még kihallgatva sem volt...
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 7:25 / 2
 
Azért maradjunk annyiban, hogy ha lett volna ezeknél a cégeknél normális tesztkörnyezet, ahova kiküldik a frissítést mielőtt a teljes rendszerre küldik rá, akkor nem lett volna ekkora a gebasz. Én a kormányhivatalnál csak párszáz gépet üzemeltetek, de ilyen nem fordulhat elő. Minden frissítés először egy pártucat gépre kerül ki, s csak akkor mehet tovább a többire, ha ezeken nem okozott gondot.
Elképzelni se tudom, hogyan lehet, hogy ezeknél a hatalmas cégeknél nem voltak képesek úgy kialakítani a rendszerüket, hogy kiválasszanak pár nem kritikus gépet, amin lehet vizsgálni a frissítések hatásait. Lehet puffogni, hogy a frissítés okozta és mi az, hogy egy elnézéssel megoldják, de ez nem csak a crowdstrike felelőssége, hogy ekkora méretű lett a probléma, hanem az érintett cégek üzemeltető informatikusait is komolyan a szőnyeg szélére kell állítani.
Azt is megemlítették a cikkek, hogy pár órán belül meglett a kerülőmegoldás és azóta a javítás is elkészült? Persze ez nem boldogítja azokat, akiknek egyesével végig kell menniük ezeken a gépeken, hogy kijavítsák, de úgy gondolom, hogy meg is érdemlik a sorsukat. IT biztonság alap ekkora rendszereknél, hogy legyen egy homokozód, amire minden újdonság rá tud menni...
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Szo, 8:54 /
 
Ha lett volna. De még ezeknél sincs, pedig a legnyaobbakrol van szo, akkor mit vársz a sokkal kisebb cégektöl.
Csak ugye egészen más egy olyan rendszer, amit valaki kézben tud tartani, meg egészen más ahol szerte a világban futnak millio számban a szoftwarek, ( gyanitom, hogy a két nagyágyunak fogalma sem volt arrol, hogy hol is vannak a felhasználoik). Azt megemlitették, hogy pár orán belül sikerült kitalálni valamit, hogy a ledöglött rendszereket ujra üzembe helyezzék. ( az sincs kizárva, hogy kutyafuttában egy downgradet csináltak, amivel ugye nem oldották meg az eredeti gondot, de legalább ujra mennek a gépek világszerte. Azt irták, hogy „ idöbe“ fog még kerülni amire minden rendszer ujra teljes kapacitással menni fog…

Anno én is átéltem ilyesmit ( igaz joval kisebb méretben, de az a gond is az egész világon megjelent ( akkor még nem igen volt cloud rendszer, mégis) és nem lehetett downgradet csinálni ( azaz visszaállitani a korábbi verziora). Ekkor vesztettem el a eléggé a bizalmamat ezekben a digitális rendszerekben. Nálunk hetekbe került amire jött a megoldás, gyakorlatilag egy upgrade helyett egy komplett uj telepités, és senki nem akarta nagyon vállalni a felelöséget a korábbi rendszer gyüjtött adatainak a hibátlan átvételéért. És bizony ez a helyi felhasználok nyakára száradt. ( szerencsére itt nem okozott veszélyt emberéletre vagy bevételre, legfeljebb hosszas morgás meg vevövesztés lett belöle).
A hozzászólás módosítva: Szo, 8:58
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 9:03 /
 
Vagy még ki is tüntetnek, lásd a heti nemzetközi politikát.
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 9:28 / 1
 
Tizensokéve kiderült, hogy az LG okostévéi kémkednek, adatokat gyűjtenek, és továbbítják az a neten keresztül.
Csak egy cikk erről a példa kedvéért: Bővebben: Link
Az LG egyik akkor állásfoglalása a kérdésben (facebook): Bővebben: Link
Aztán nem történt semmi, a többi tv gyártó nem használta ki a dologot (pl. tőlünk vehet olyan tv-t ami nem kémkedik), és sehol senkit nem voltak felelősségre. A miérteken el lehet gondolkozni.
És vajon mi a helyzet ma?
Barátom LG tv-je, szeretne vele youtube-ot, és netflixet használni, de nem akarja megosztani az LG-vel az adatait. Sebaj mikrotik routere van, ami a legjobban konfigurálható tűzfallal rendelkező típusok egyike. Először egyszerűnek tünik: engedélyezzük a youtube és a netflix felé az adatforgalmat, tiltjuk a többit- na ez az elmélet. A gyakorlat: a youtube-hoz a tv 100-as nagyságrendű IP-t látogat meg, ha ezeket nem éri el, akkor nem megy a youtube. Ok. erős a router, kapott egy hatalmas címlistát, a youtube (és netflix) által használt összes szerver IP címével. A többi kommunikáció tiltva. Kb 1 napig működött, miközben percenként többszár különböző (többnyire LG-hez köthető) IP-re próbált kapcsolódni, (a log-ba pillanatok alatt több oldalnyi bejegyzés gyűlt). 1 nap után egyáltalán nem indult el a youtube, egészen addig amíg nem engedte meg az LG elérését... A tv adatforgalmát megfigyelve: kikapcsolt (standby) állapotában is kommunikál a neten, többnyire az LG felé, sok-sok különböző IP-n, nem jelentéktelen adatforgalommal, folyamatosan szkenneli a belső hálózaton elérhető eszközöket is, nagyon szeret(ne) kommunikálni pl. a hálózatban levő szerverrel is. Ha ezeket a nemkívánatos adatforgalmakat,a tűzfallal blokkoljuk, akkor csak kb. az első áramtalanításig működnek az "okos-funkciók" utána megáll az élet. Magyarul: ha nem engedjük kémkedni, akkor mást sem használhatunk rajta. Az adatforgalom nagysága, és a szerteágazó kapcsolatok, a szükséges tűzfal bonyolultsága, arra enged következtetni, hogy komoly munka van benne, hogy ezt ne lehessen csak úgy, pár kattintással blokkolni. Magán vélemény: a netre csak úgy kiengedett tv, egy hátsó ajtó a hálózatban, amivel könnyedén kikerülhető a helyi tűzfal, és szinte bármilyen adat ellopható a hálózatban evő eszközökről is, tehát nem csak a felhasználói szokásokról, vagy a megnézett tartalmakról van szó. A régebbi skype-ot is tudó tv-k kamerát és mikrofont is tartalmaznak beépítve - senkinek ne legyenek illúziói, hogy ezt nem használják fel. Hiszen a fentieket tizenéve folyamatosan, minden következmény nélkül megtehetik. Bárki megnézheti a saját tv-je adatforgalmát.
Nekem Panasonic tv-m van, egyáltalán nem adok neki internet elérést. A routerem (szintén mikrotik) az utolsó újraindítás óta (frissítés, v. áramszünet) több mint 8000 adatcsomagot blokkolt ami a tv-től indult volna az internet felé...

szerk: a linkelt cikkhez képest azért fejlődtek, mert már titkosított az adatforgalom nagy része, (többnyire https), ezért nem lehet csak úgy megnézni, hogy milyen információkat továbbít, csak az információ mennyiségére lehet következtetni valamennyire.
A hozzászólás módosítva: Szo, 9:34
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Szo, 9:49 / 1
 
Néha megkapom, hogy "na és nincsenek fontos adataim amit elérne a tv". Csak egy példa: cégvezető, fejlesztő, adatokkal dolgozó alkalmazott stb.. hazaviszi a céges laptopot, és felcsatlakozik az otthoni wifire. A tv meg szkenneli az otthoni hálózatot, hátha talál elérhető adatot, természetesen kizárólag statisztikai céllal...
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Szo, 9:57 /
 
Engem kevésbé zavar ilyesmi, akárcsak az amerikai vizumrendszer. Abba évente sok száz millio adat kerül, mindenki be van tojva, hogy mire használják azután kiderül, ha valami mégis kellene abbol, a hatalmas adatmennyiségböl, akkor képtelenek azt megtalálni. Nem tudom ki gyüjti a TVk által gyüjtött adatokat, de nem hiszem, hogy azzal tud valamit kezdeni, talán még egy AI segitségével sem jut tovább.
Ez nagyon hasonlit a google szotárhoz, lefordit szinte mindent, de fogalma sincs mit jelentenek a szavak. (probáld ki pl a parlag szoval).

Amugy épp a minap csináltam egy upgradet az egyik rajzolo SW-re amikor észrevette, hogy a W10-es upgrade tavaly németre változtatta a gép nyelvét. ( nekem mindegy, amugy inkább az angolt szeretem mint ezeket a helyi verziokat). Amikor megrajzoltam az uj rajzot átvittem a szeletelöbe még nem volt gond, de onnan a 3D nyomtatoba már megállt a tudomány mert a rajzolo automatikusan olyan nevet adott a rajzoknak amiben egy ö betü is volt. Ezzel meg a nyomtato nem tudott mit kezdeni.
Igy vissza a rajzolo progiba, angolra változtatni a nyelvet ujra menteni a rajzot, az exportot, a szeletelést és heuréka a nyomtato elfogadta. Gondold el milyen szemét lehet, egy olyan adatbázisban amit a világ minden TVjéböl gyüjtenek…
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Szo, 10:07 /
 
Ismerem nagyon jol a problémát, a már emlitett rendszerünk is olyan cégeknél dolgozik ahol millios az elöfizetök száma. A rendszer erre fütyül, viszont ha baj van , akkor automatikusan be tudja határolni, hogy hol van a gond a hálozatban, és „elvben“ azonnal a müszerészek berendezéseire tudná küldeni a cimet, hogy melyik elöfizetö környékén van a baj. De ezt nem lehet, mert az elöfizetök száma meg a cimeik a legnagyobb titkok közé tartoznak, nehogy kiderüljön, hogy valoban mennyi a hálozat elöfizetöi száma stb. ( ugye abbol azonnal tudni lehetne mennyi a bevétel, adot stb kell fizetni, amit nyilván nem akarnak, igy a mai napig a szerencsétlen müszerész csak az utolso közös gocpont (HUB) cimét kapja meg, és büvészkedhet, vajon melyik elöfizetöi vonal okozza a problémát, holott ezt a rendszer alapbol tudná ( erre lett fejlesztve) de letiltják a hozzáférést az adatbázishoz.
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Szo, 11:42 /
 
Ha külön VLAN-ra van rakva a TV, akkor valóban nincs, amit elérne
(#) Udvari Zsombor válasza bbb hozzászólására (») Szo, 11:46 /
 
Ahogy fentebb olvasható, hiába rakod külön meg tiltod a kommunikációit, az okos funkciók (pl youtube) sajnos abbahagyják a működést, ha nem képes kifelé kommunikálni a tévé.
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Szo, 14:17 /
 
Ha a szerverről szeretnél pl. DLNA-val lejátszani, akkor azzal közös hálózatban kell lennie. A beledugott adathordozók adatait szintén el fogja küldeni, és gyakorlatilag minden olyan fájl adatait amit lejátszol rajta (tehát amihez bármilyen módon képes hozzéférni a tv). Nyilván a tv műsorokról szintén.
Ettől még nyilván lehet használni - de ennek tudatában használjuk. Az emberek többsége nem fogja külön VLAN-ba sem tenni, mert az sem tudja mi az. Semmilyen tűzfalat sem fog elé tenni, továbbá a belső hálózatát sem fogja védeni semmilyen módon a tv kutakodásától, sőt észre sem fogja venni, hogy ez történik.
Szerintem ezek a lehetőségek vannak:
- Használjuk boldogan az okos-funkciókat, (és remélhetőleg nem koppanunk majd egyszer egy nagyot)
- Nem engedjük a tv-t a netre, csak a belő hálóba, így semmit sem küldhet el.
- Nem engedjük a belső hálózatra, és egyéb adathordozókhoz hozzáférni, a többi eszköztől elszeparáltan érheti el a netet.
- Monitorként üzemel a tv.

Ha a tv-be van mikrofon és kamera beépítve, akkor semmiképpen sem engedném ki a netre, vagy kiszerelném belőle a mikrofont (vagy kapna egy kapcsolót) a kamerát meg vagy leragasztanám, vagy kiszedném...

Persze felőlem mindenki azt csinál amit akar, akár bekamerázhatja a lakását is bárki a zuhanyzótól a hálószobáig, ez addig nem gond, amíg nem "kvázi" kötelező mindenki számára...
Persze hogy is lenne, hogy is lehetne? Hát úgy ahogy mikrofont (és kamerát is) gyakorlatilag mindenki hord magánál...

Gondolom olvasták néhányan innen fórumból is, hogy kínában milyen szintű megfigyelés van - és gyakorlati hátrányok, ill. szankciók is származnak ebből!! Aki a megfigyelését akadályozni próbálja bármilyen módon (mondjuk pl. VPN-t használ) az is büntetésre számíthat. A világ többi része is ebbe az irányba megy - és legalábbis nekem - ez nem túl szimpatikus jövő...
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:20
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Szo, 14:26 /
 
Azokat kinai hireket ne kell keszpenznek venni. Az a propaganda resze.
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 14:28 /
 
És persze a "nagy tűzfal" sem létezik.... meg a google találatai sincsenek szűrve vagy blokkolva, és a VPN-ért sem büntetnek... ha meg mégis akkor legfeljebb tévedtünk...

Mint ahogy a németeknél sincsenek megfigyelve az internetezők, és nem szakcionálják a torrentes zene-, film-, letöltést sem. Jaa, de mégis...
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:32
(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szo, 14:43 /
 
Zsombi, olvass utána annak, mi a VLAN, s utána írj ekkora blődséget
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Szo, 14:47 /
 
A legtöbben pont le se sajnálják, hogy mit művel a készülékük, amit a hálózatukra engednek, ez tény. A DLNA például pont megoldható, szerintem a barátodnál lévő LG elérné a te NASodat is azon a megosztáson, amit legutóbb mutattál, így egy VLAN-ok közti belső NAT is meg tudja oldani. Az viszont biztos, hogy ezt már tényleg szinte senki nem fogja megugrani
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Szo, 14:52 /
 
Igen, elérné, ha tudja a jelszót hozzá. Amúgy az az oldal https-el működik, az adatátvitel része pedig sftp-vel (és nem a standard porton). Az sftp portot pedig csak annak nyitja ki a router, aki sikeresen bejelentkezett a webfelületen, amúgy az sftp addig nem is érhető el. Szóval azért nem lenne annyira könnyű dolga...
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:54
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Szo, 17:38 /
 
Elég sok idöt töltöttem ott, és nem a luxus helyeken. Igen a google nem ment ( de azt tudtam elöre. Érdekes modon a google translator viszont ment) , de minden más müködött, ha volt villany.
Következő: »»   595 / 595
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem