Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   246 / 246
(#) nagym6 válasza borsozo hozzászólására (») Júl 23, 2024 /
 
Idézet:
„A mellékelt fényképen jobbról a harmadik tengyellyel azonosítható be”
Úgy látom, ez szétszedhető potméter. Kiforrasztás, lemezfülek kihajlításával szétszedés után csúszka és csúszka felület tisztítás, illetve átnézve miért nem érintkezik valahol, vagy esetleg a kivezetés szegecselése nem érintkezik a csúszkával. Előtte meg lehet próbálni egyszerűbb módszer a potit nem forrasztjuk ki, a poti nyílásán isopropil alkoholt befújni, utána tengelyt forgatni oda-vissza tízszer-hússzor. Lehet, hogy ennyi is elég.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2024
(#) borsozo válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 24, 2024 /
 
Köszönöm, ha van rés a poti házán, megpróbálom az isopropil alkoholt. "Megpiszkálom" a kivezetések szegecseit is. Utána mégiscsak komplett visszarakom a kábelezést, hogy a képernyőn látható-e változás a POS szabályozásban. Próba-szerencse... kérdés, hogy tartós-e az eredmény?
A CH1 és CH2 ugyanezen a panelon van, jó lenne összehasonlító mérést végezni. A gépkönyvében a beállítási értékek nincsenek feltüntetve. Egyenlőre nem látom, hogy a panelt komplett kiszerelve, táp alá tudom-e helyezni, hogy a dc szinteket, munkapontokat (változást) mérjem.
(#) nagym6 válasza borsozo hozzászólására (») Júl 24, 2024 /
 
Idézet:
„kérdés, hogy tartós-e az eredmény?”
Általában igen. A csúszka gyári zsírzása megkeményedik sok év alatt, ezt oldja fel az isopropil. Vagy egyéb szennyeződés lerakódása, de ez ebben a zárt dobozban nem valószínű. Lehet még a csúszka rugó gyengülése is, nem nyomja rá eléggé a csúszkát, kissé hajlítva javítható ez a kör alakú rugó.
(#) borsozo válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 26, 2024 /
 
Szétbontottam a potit, nagyon precíz szerkezet, az érintkező fésűszerűen van kialakítva, szépen rúgózik. Nagyon vékonyan látszott, főleg a tengely környékén valami zsír. Isopropil alkohollal kimostam minden alkatrészét. Összefogva mértem: teljesen jó lett, végig jó a kontaktus, jól szabályoz. Azt viszont érezni, hogy nem olyan simán forog, csúszik, mint előtte. Nyilván azért, mert szárazon fut.
A kérdésem, hogy mivel kenjem a tengelyt? Az ellenállás felületet és az érintkezőt (kopás ellen) kell-e, lehet-e kenni valamivel? (Amim van: szilikon olaj, szilikon zsír, varrógépolaj, finommechanikákhoz használt gépzsír...)
(#) nagym6 válasza borsozo hozzászólására (») Júl 26, 2024 /
 
A finommechanikai gépzsír jó, csak a tengelyt. A csúszka sok potinál nincs kenve, szerintem anélkül is jó, főleg ha a fésűs érintkezős megoldás. Nem tudom oda milyen kenőanyag lenne jó.
(#) borsozo válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 26, 2024 /
 
Köszönöm, akkor csak a tengelyt.
(#) borsozo válasza borsozo hozzászólására (») Júl 27, 2024 /
 
A potméter már jó, az próbák során jól szabályozta a képernyőn a CH2 vonal helyzetét. A szkóp összeszerelése után azonban akadt egy kis gond.
1. A fényerő változtatása a függ helyzetet erősen változatatja: eddig ez nem volt! Ettől kisebb mértékben a fókusz állítása is befolyásolja. Gyanus a katódsugárcső vezérlő panel, mert a rajta lévő fényerő és fókusz potméterekről nagyon nehezen lehetett lehúzni a forgatógombokat...
2. A CH1 korábban jó volt, most a a függ pozíciót csak kismértékben szabályozza (1-2 div között), ugyanakkor a ráadott négyszögnek a tetejét nyomja le, vagy az alját nyomja fel. Olyan, mintha tápfesz (vagy áram) korlátozná a jelet. Még megnézem szinusszal is.
3. A CH2: csak vonal látszik, a négyszög jelet egyáltalán nem rajzolja ki, a csatorna függ pozíciója nem változtatható.

Eddig ezeket mértem:
- Minden kábel csatlakozója az eredeti helyre került vissza.
- Minden tápfesz megfelelő (-12, +%, +12, +55, +140 rendben), egyedül a +195V helyett +213V-ot mértem. Ez utóbbi nem stabilizált. Mivel a szkóp 220V~ névleges helyett 232V~ kap, ezért ez sem hiba. (Már vagy 2 évtizede magasabb, 230V~ a hálózati fesz) Az 1,9kV-ot még nem mértem meg. Mivel transzverter állítja elő, ezzel sem lehet gond.
- GND állásban és a Függ POS potmétert tekergetve végigmértem a CH1-et. Munkaponti adataim nincsenek, csak a kapcsolási rajz alapján számolgatok és mérek... A diff erősítők munkapontjai megfelelően, szimmetrikusan változtak. A függ eltérítő lemezek feszültsége 23V...117V között szépen változott mindkét oldalon a CH1 POS hatására. A képernyőn az alsó harmadban van a sugár (vonal), alig mozdul. Középállásban 70V-ot mértem mindkét oldalon. (140V-ról működik a végerősítő)

- A vízszintes eltérítés és pozíció úgy működik, ahogy kell

Folytatom a méricskélést:
- Végigmérem a CH2-t is. Az a feltételezésem, hogy az is rendben lesz...
- Már nézegetem a szkópcső vezérlés rajzát...

Kérdésem:
- Mi lehet a hiba, hogy a fényerő visszahat az erősítésre és a függ pozícióra is? Miket ellenőrizzek le?
-A katódsugárcső: ORION 150BTB31 Hol találok elektromos adatokat róla?
Előre is köszönök minden segítséget!
(#) nagym6 válasza borsozo hozzászólására (») Júl 27, 2024 /
 
Ha szerelés előtt jó volt, akkor a szerelésnél lett valami gubanc, ezt kell végiggondolni mik történtek. Esetleg már akkor is megvolt a mostani hiba, azaz a szerelés előtt is rossz volt.
Valami más csatlakozás szétcsúszhatott szereléskor a panelek mozgatására. Csatlakozóban drót elengedett. Csatlakozó alsó fele a panelen kiszakadt mozgatásra, ott megszakadt a nyákvezeték. Foglalatban lévő alkatrész kimozdult.
(#) borsozo válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 31, 2024 / 6
 
A szkóp megjavítva, működik!
Eredmények:
1. A CH2 pozíció szabályozó potméter szétszerelve, kitisztítva, javítva.
2. Hibakeresés során végigmértem a CH1 és Ch2 csatornákat. A CH2 bemenő fokozatában valaki kicserélte a 2SK304 FET-et BF245-re... A paraméterei jelentősen eltértek, a dc csatolás miatt a munkapontok nagyon szélsőségesek voltak, éppenhogy nem ültek le. A visszacsatolások miatt a képernyőn nem volt szembetűnő. BF244A-ból válogattam, így tized V-os pontossággal megegyezik a CH1-gyel az aktív alkatrészek munkapontja. A freki menet is jónak tűnik, majd még tesztelem.
3. A panelon az egyik függ. eltérítő lemezre menő vezeték kiszakadt. A vezeték eléggé merev, a forrfül meg kicsi, a panelhez meg nehéz hozzáférni... Érdekes, hogy ennek következményeképpen a fényerő, és a fókusz potik forgatásával a fényvonalak függ pozíciója jelentősen változott. Beforrasztás után minden helyreállt. Így szerencsére a szkópcső áramköreihez nem kellett hozzányúlnom.

Kicsit elhúzódott a javítás, de időnként az unokákkal is kellett foglalkozni...
Nagyon köszönöm nagym6 javaslatait, segítségét!!!
(#) nagym6 válasza borsozo hozzászólására (») Aug 1, 2024 /
 
Szívesen, örülök, hogy jó lett.
(#) r3pl4y hozzászólása Aug 11, 2024 /
 
Sziasztok.
Van egy Leader LS8050 szkóp ami alapvetően jól működik, ugyanakkor single mód trigger esetén valamiért a jel nem jelenik meg a képernyőn.
Be van állítva a megfelelő trigger szint, minden más módban auto és normál módban jó, de single módba annyi történik csak, hogy trigger ready led elalszik, ergó elkapja a jelet, ami kis frekvencia esetén meg is jelenik egy pillanatra, de aztán eltűnik.

Esetleg valakinek valami ötlet, hogy hol lehet a hiba?
(#) nagym6 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 11, 2024 /
 
Olyan gyors a lefutás azaz x vízszintes eltérítési sebesség, hogy nem látszik.
Tedd max. fényerőre, illetve nézd lassabb eltérítésnél is.
(#) r3pl4y válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 11, 2024 /
 
Estére meg tudom nézni, de 1KHz-s szinusszal is néztem már, max. fényerőn.
(#) r3pl4y válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 11, 2024 /
 
Sajnos nem segít semmi sem.
Hiába kapja el a jelet, sajnos nem jelenik meg a képernyőn.
(#) nagym6 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 11, 2024 /
 
Leglassabb eltérítésnél sem? Tehát "auto" és "normal" állásban rendben triggerel, ez a beállítás átkapcsolva "single" (max fényerő) és semmi?
Nem lehet, hogy egyszer már lefutott átkapcsoláskor, újra "single" gombnyomás kell, hogy várja a következő triggert. Nyomogasd közben többször a "single" indító gombot.
(#) r3pl4y válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 11, 2024 /
 
Nyomogattam többször is.
Egy pillanatra felvillan a trigger ready led, ami akkor világít amikor várakozik a jelre, majd el is alszik mert elkapja a jelet ami meg is jelenik egy pillanatig a képernyőn, majd eltűnik.
A többi trigger mód úgy viselkedik ahogy kell.
(#) nagym6 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 11, 2024 / 1
 
Idézet:
„elkapja a jelet ami meg is jelenik egy pillanatig a képernyőn, majd eltűnik.”
Ennek így kell működni. Mi másra gondolsz?
(#) r3pl4y válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 11, 2024 /
 
Elnézést. Össze-vissza írogatok már. Szóval aminek meg is kellene jelennie a képernyőn, majd eltűnik.
De itt nem jelenik meg. Ugyanakkor a trigger ready led elalszik amint "megfogta" a jelet.
(#) nagym6 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 11, 2024 /
 
Nézd meg sötétben, hátha akkor látszik valami. Lassú eltérítés pld.: 1s/div, 10ms/div.
(#) r3pl4y válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 11, 2024 /
 
Basszus.
KH-s a fényerő poti, tud ez sokkal többet is mint gondoltam.
Így már látszik valami lassú eltérítésnél.
Köszi a segítséget.
(#) HA5AWS válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 11, 2024 /
 
Szia!
Egy beállítást próbálj ki. Bemenő jel nélkül állítsd az időalapot a leglassabbra. Indítsd el a singlet. Jelet adva a bemenetre lassan át kellene sétáljon a fénypötty a képernyőn. Ha nem teszi akkor van időd mérni a készülékben, elsősorban a kioltó áramkörben.
Üdv: Gábor
Következő: »»   246 / 246
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem