Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása
 
Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   118 / 118
(#) Kornel7666 válasza robis01 hozzászólására (») Ápr 19, 2024 /
 
Szétszerelés előtt még működött szépen. Lehet átteszem egy másik gépe, és kipróbálom abban.
(#) robis01 válasza Kornel7666 hozzászólására (») Ápr 20, 2024 /
 
A vezeték végén lévő csatlakozót is nézd át, volt már olyan esetem hogy kontakt hibássá vált egy pin. De persze az alaplapon is lehet a kontakt hiba. Az ólommentes forrasztások hajlamosak berepedezni, főleg ha van ott valami melegedő alkatrész is, ami hőmozgást okoz.
Amúgy a hibajelenség nem csak tápon lévő kondi hiba lehet, az alaplapon is érdemes lehet cserélni a kondikat, de ott tényleg sokrétegű a NYÁK.
(#) Kornel7666 válasza robis01 hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Az alaplapon szilárdtest kondik vannak. Normál esetben ott szoktam keresni a hibát, de ilyen esetben nem szokott gond lenni.
(#) Kornel7666 válasza ferci hozzászólására (») Máj 5, 2024 / 1
 
Sajnos (szerencsére) igazad van, tényleg egy kondit forrasztottam be fordítva. Pedig kínosan ügyeltem, a nyákon szépen meg is volt jelölve. Ezt viszont hiába ellenőriztem, pont nem látszott. Nem durrant, mert a tápnak elég ökör a konstrukciója, és a csatlakozókat összeszerelésnél csak csipesszel benyúlva lehet a helyére csúsztatni. Egy rohadék meg feszült, és csavarozáskor szétcsúszott. A kábelt kifűztem, így lazább lett. Indult is szépen, aztán pukkant. Az alkatrészek rendelésekor ebből a kondiból véletlenül kettőt rendeltem, így volt tartalék is. Már egy órája gond nélkül fut a gépen egy stressz teszt.

Mindenkinek köszönöm az ötleteket!
(#) zoli0078 hozzászólása Szept 2, 2024 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék egy Chieftec 1200W-os táp (CFT-1200G-DF) feltámasztásában.
Alap probléma az volt, hogy a SB rész 3-3.5V között erősen ingadozott/ugrált. Első körben kicseréltem a SB rész kondijait de a helyzet változatlan maradt. Egy külföldi fórumot találtam ahol mindenki a kis 6 lábú SMD vezérlő IC-t (képen pirossal jelölve, SG6848) találta hibásnak és ennek cseréje megoldotta a problémát. A cserét megcsináltam de a helyzet nem változott a SB ugyan úgy 3-3.5V között ingadozott.
Ennél a pontnál gondoltam óvatosan megméregetem a primer oldalon milyen feszültségek vannak a kapcsoló fet környékén (képen kékkel jelölve) és ekkor valami "csoda" folytán elindult a táp és a SB rész szépen beállt 5V-ra. Ez az állapot addig marad fent ameddig ki nem kapcsoltam a tápot újraindítás után már sekép se hang semmilyen szinten nem indul el a SB. Eddig a SG6848-nál a tápfesz 10-19V között ugyan úgy ingadozott esetenként 21V-ra is felugrott de most stabil 13V. (Valami kapcsolási rajzot is találtam igaz csak 850-hez van de szerintem ugyan ilyen az enyém is)

Mi lehet még problémás merrefelé érdemes keresgélni.
Segítségeteket előre is köszi.
(#) Gafly válasza zoli0078 hozzászólására (») Szept 2, 2024 /
 
Kinagyítva, szerintem lenne ott mit átforrasztani.
De ne úgy forrasszon, mint aki az smd IC-t csinálta.
(#) zoli0078 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 2, 2024 /
 
Szia!

Melyik résznek az átforrasztására gondolsz? Az oké, hogy kinagyítva látszik de melyik részre gondolsz?

Köszi
(#) ABU válasza zoli0078 hozzászólására (») Szept 2, 2024 /
 
Szia.

Kb. ami kéken van karikázva meg alatta közvetlenül. Látszik, hogy körbe van repedve a forrasztás a tr. főtápján de még a segédtápnál is, ha tippelnem kellene, akkor szerintem mozognak a lábai. Ha már szét van szedve, a VDD 5-ös lábon lévő pár mikrós kondit is cseréld ki. Jó eséllyel ennyi. C11 pár száz pF benne van a panelben?
(#) zoli0078 válasza ABU hozzászólására (») Szept 2, 2024 /
 
Köszönöm, holnap átnézem.
(#) zoli0078 válasza ABU hozzászólására (») Szept 5, 2024 /
 
Szia!

A helyzet nem válltozott. A sb trafó ki let forrasztva és ha már afófott nemi heky a sb rész primer oldalán az összes furatszerelt alkatrész ki lett forrasztva. Labak és a panel letisztítva, lemosva majd minden visszaforradztva. A kis kondi már első körben cserélve. A C11-es is be van ültetve.
Tegnap este még egy két dolgot próbáltam mérni a tápon. Amennyiben kikapcsolom es várok kicsit a SB5-os rész ingadozása megmarad de az értékek lassan elkezdenek emelkedi majd amikor a nagyfesz kondinál ~100V mérhető a táp SB része elindul es beáll 5V-ra ha ilyenkor visszakapcsolom akkor szépen megy továb a következő kikapcsolásig.
Üdv
(#) ABU válasza zoli0078 hozzászólására (») Szept 5, 2024 /
 
Az 5V kezd emelkedni, amikor a tápkondi sül kifelé? 100V körül meg elindul ha a tápegységre rákapcsolod az AC-t és tartja fixen amíg ki nem kapcsolod? SG6848 kínai beszerzés?
Azt kell kiderítened melyik oldalon van a hiba, ha szkóp nincs akkor ki kell iktatni a szabályzást a következő módon:

-soros 60W izzót teszel az ac vonalra valahogy, pl. iec csatlakozó aljzatnál
-stby táp optojának led részét összeforrasztod rövidzárba 1-2 láb
-opto C-E 4-3 lábak közé pl. 10k műanyag tengelyű poti 10k végállásban
-bekapcsolod

Potit tekerve másik irányba lassan, ha így sikerül elindítani és tartja az 5V-ot csak ne tekerd túl, mert lehet 8V is lejön róla, akkor a szekunder oldal hibás pl. tl431, opto, kondi, speckó táp ic nem találtam róla semmi stb. Ha nem indul akkor a primer oldal hibás. Egy a biztos, hogy bármi lehet vele
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2024
(#) zoli0078 válasza ABU hozzászólására (») Hé, 21:52 /
 
Szia!
Sajnos nem sok időm volt foglalkozni a táppal csak egy aprósággal sikerült előrébb jutni. A primer oldalon a SB kapcsoló fetjéhez menő kis értékű ellenállást (fentebbi kapcsolási rajzon R36) cseréltem ki egy újra. A csere után kicsit javult a helyzet ugyan is a SB rész szépen elindul tartja is az 5V-ot. Próbáltam rátenni egy kis terhelést és az a helyzet, hogy ~0.7A-es terheléssel még nincs gond de ha 1A felé megy a terhelés akkor lekapcsol. Kimeneti kondik cserélve újra és a primer oldali kis értékű kondi szintén cserélve (az elején ezzel kezdtem). következő lépés az általad írt szabályozás kiiktatásos teszt lesz.
Következő: »»   118 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem