Fórum témák
» Több friss téma |
Ha tudna valaki segíteni, megköszönném!
Hendi 2000 fözölapot szétszedtem, mert nem ismeri fel a ráhelyezett edényt, csak csipog! Van benne egy S8550 Q7 tranzisztor aminek a Kollektora és az Emittere a nyákon át van kötve. Ez így jó? Valamint a D11 18V os Zénernél nincs meg a feszültség 0V, illetve testhez képest -18V van a pozitiv lábánál!
Tranzisztorok E-B átmenete Zenerként is használható. Lehet, hogy te is ilyennel találkoztál. Miért hiba az, hogy egy Zeneren -18 V van? Ha már egyszer úgy kötötték be?
Köszönöm a választ! Az a baj, hogy ez a zenér dióda megy az IGDT bázisához, és a lap nem melegít!
A Zenernek védelmi szerepe van. Nem engedi a Gate feszültségét 18 V fölé emelkedni. Akkor okozna hibát, ha zárlatos lenne.
Q1 és Q2 vezérlik az IGBT-t. Azok jók? A S73R4431.JPG képen nem látni rendesen, hogyan megy a két tranzisztor bázisa az MCU-ra. Arrafelé kell keresgélni.
A Q1 és Q2 bázisa megy a Q3 kollektorához és R7 a Q7 átkötött emitter és kollektorához.
A Q3 bázisa pedig a Q6 kollektorához és R17 szintén a Q7 átkötött emitter és kollektorához. A Q1 és Q2 bázisánál van egy C15 kondenzátor testelve, valamint a Q1 kollektora a Q7 átkötött emitter és kollektorához megy és C3-al testelve van! Bocs az MCU az mi lehet?
MCU - Micro Controller Unit. = mikrovezérlő. A soklábú fekete a kép alján feliratos papírcímkével.
Hogy mi hova megy, annál sokkal fontosabb, hogy működőképesek-e az alkatrészek. Javítottam olyant, hogy az eldurrant IGBT-kel együtt ment a két meghajtó tranzisztor. Nálad Q1 és Q2, 8050 és 8550-es. De még azt a Q3 és Q6-ost is megnézheted. A Q6-ost hajtja az R16-os ellenálláson keresztül az MCU, de az a rész még mindig hiányzik a képről.
Köszönöm!
Ez a kép megfelelő?
Tökéletes. Most már csak a mérések vannak hátra.
Sajnos, a legutóbbi példányban, amit hoztak, abban éppen az MCU ment tönkre. Zárlatos lett.
Az MCU beszerezhető? Hol kezdjem a méréseket, Q1-Q7 tranzisztoroknál?
MCU beszerezhető, csak program is kellene bele.
Q1-től kezdve az a 4 db tranzisztor, ami ott egy kupacon van. Első méréshez nem is kell kiszerelni. EB és CB diódákat ellenőrzöd, EC-t meg zárlatra. Ráérsz akkor kiforrasztani, ha valami nem jó.
Gondolom sima analóg műszer nem megfelelő, mert jelenleg csak azzal tudom mérni! Zárlatot, vagy szakadást nem mutat egyik tranzisztornál sem!
Milyen műszert vegyek, ami megfelelő lenne a mérésekhez?
Analóg műszer is megfelel. Ellenállás mérésnél megnézel egy Si diódát. Nyitó irányban a tranzisztorok BE, BC diódáiknak közelítő értéket kell mutatnia, ellenkező polaritással nagy ellenállást. Van műszeres topic is, megnézheted mit ajánlanak. A legtöbb digitális multiméteren van diódamérés, de akad, amivel tranzisztor erősítési tényezőt is tudsz mérni (kiszerelt állapotban).
Mértem a Q1 BE mind a két irányban vezet, BC csak egyik irányba vezet.
Q2 BE mind a két irányban vezet, BC egyik irányba kicsit vezet. Az összes diódát megmértem, mind jó, illetve a 18V-os D11 Zéner a Q2 BC-hoz hasonlóan kicsit vezet!
Meg kell nézni, hogy az E-B között mekkora a panelen az ellenállás. Ha van, akkor kiforrasztva kell folytatni a mérést. Az a "kicsit vezet" egy különálló diódához képest mekkora érték? Pl. 1N4148 diódamérő állásban 600 - 650 körül szokott lenni, míg ilyen kis tranzisztoroknál 670 - 700 körüli a mutatott érték. A zenernek nyitó irányban hasonló értékűnek kell lennie, mint a tranzisztor EB átmenetnek. Egy analóg műszer más értéket fog mutatni, ezért kell egy kisebb diódához hasonlítani.
Nem látni a panelen, hogy Q1 és Q2 E-B között ellenállás lenne. Emitterek és bázisok össze vannak kötve, így méréskor innen is, onnan is 1-1 nyitóirányú diódát lehet mérni. Itt is meghatározó az összehasonlítási alapnak mért dióda értéke. Ha lényegesen kisebb a mérhető érték, vagy éppen zárlat, akkor van baj.
Készítettem egy újabb képet!
A régebbi képen is megtaláltam minden lényeges információt. Már csak mérni kellene. Az "Akkumulátor töltő" témában ma 11:56-kor fakezű tett fel egy méréssorozatot, amivel pontosan ki lehetett deríteni a hibát. Ugyanez analóg műszerrel is végigmérhető, hiszen mint írtam, csak egy alap diódaméréssel kell összehasonlítani. Addig nem jutunk semmire. De ezt már kiszerelt tranzisztorokon kell mérni.
Az még a panelon kimérheted, hogy van-e E-B zárlat (túl kis ellenállás).
Köszönöm, elolvastam az említett részt. Először a Q2 kiforrasztom, és megmérem.
Arra gondoltam hogy az R7, R18 egyik lábát kiforrasztanám, és akkor hitelesen megtudnám mérni a Q1, Q2 tranzisztorokat kiforrasztás nélkül?
Még nem forrasztottam ki semmit, mert közben vettem egy digitális műszert!
Dióda állásban a következőket mértem! A Q1 -B +E 541 -B +C 1263 +B -E 530 +B -C 530 C E 457 mind két polaritásnál A Q2 +B -E 577 +B -C 532 -B +E 541 -B +C 537 +C -E 536 -C +E 573 A Q3 +B -E 535 +B -C 534 -B +E 500 -B +C 542 +C -E 541 -C +E 576 A Q6 +B -E 512 +B -C 511 -B +E 738 -B +C 1031 +C -E 536 -C +E 516 A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
Forraszd ki mindkettőt, mert valami nem jó!
Betáp probléma.Hali!Képekkel próbálom illusztrálni a problémát. Komplett panel csere, vagy elég a kondikat? Esetleg ennek a beszerzése, akár bontásból.?
Szia! Ez csak a zavarszűrő rész. Ha csak ennyi a gondja felesleges az egészet cserélni. Elég azt a 2db kondenzátort. Kb 300ft
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2024
Igen tudom hogy egy zavarszűrő rész, amiből kettő van. De ide berakhatok bár milyen tip. fólia kondenzátort, ha értéknek feszültségnek megfelel:
Mindkettő jó?
MKP X2 lényeg, X1 is lehet
http://wiki.ham.hu/index.php/Zavarsz%C5%B1r%C5%91_kondenz%C3%A1torok http://www.radiovilag.hu/images/462o10.pdf A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2024
Annak van jelentősége, hogy szürke, sárga, vagy kék színű házban van?
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |