Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   242 / 251
(#) Alkotó válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 21, 2024 /

Köszönöm. A magyarázattal már tudom értelmezni az adatot.
(#) Villanymozdony hozzászólása Szept 26, 2024 /

Sziasztok!
Egy meglévő, engedélyeztetett HMKE bővítését hogy kell papírozni a szolgáltató felé? Az inverter marad, jelenleg alul van panelezve, menne rá még plusz 1-2 panel ugyanebből a típusból. Ilyenkor is kell ugyanúgy minden mint új létesítésekor?
(#) dB_Thunder válasza Villanymozdony hozzászólására (») Szept 26, 2024 /

Semmilyen ügyintézési feladatod nincs ebben az esetben!!
Te az inverter típusára, típusával szerződsz, nem a PV oldali teljesítménnyel!!
(#) antikzsolt hozzászólása Szept 27, 2024 /

Kicsit bővítenem kellene a napelemparkot de sajnos a meglévő inverter már csak 3 panelt tud fogadni a VOC érték miatt. Arra gondoltam hogy mppt töltővel oldom meg az energiahiányt. Sajnos feltűnt hogy elég alacsony ezeknek az eszközöknek a feszültség amit fogadnak. Vagy csak én nem találtam megfelelőt? 400v köröli érték ami jó lehet. 7x545w panellel felszerelve.

Csúcsteljesítmény
545W
Nyílt áramköri feszültség
49,90V ±3%
Rövidzárlati áram
13,92A ±3%
Maximum feszültségteljesítmény
38,93V
Maximum áramteljesítmény
10,41A
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2024
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 27, 2024 /

Szia!
Vannak magasabb feszültségűek is ;

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-500v-mppt.html

Bár az ára ? Ezek a 10db panelt is tudják ..........
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /

Akkor marad az inverter mert ugyan ott vagyok árban sőt még áramot is tudok kivenni belőle
(#) pajesz66 hozzászólása Okt 6, 2024 /

AC árammérés arduinóval

Sziasztok!

Egy szigetüzemű inverter bemenő AC oldali áramát szeretném mérni egy mikrovezérlővel. Ehhez vásároltam egy ilyen kék "áramérzékelőt":
https://probots.co.in/non-invasive-ac-current-clamp-sensor-sct-013-...a.html
Én a 30 amperes verziót választottam, ide bőven elég lesz. Tehát a kimenete 30A-nál 1V AC...

Néhány LM358 halála árán ezt a jelet tudtam erősíteni, de az itt még mindig egy nagyobb amplitúdójú AC jel.
Hogy tudnék az átfolyó árammal arányos DC jelet kapni? A sima egyenirányítás nem volt jó megoldás...
Remélem érthető, hogy mit szeretnék...
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2024
(#) Bakman válasza pajesz66 hozzászólására (») Okt 6, 2024 /

Precíziós egyenirányító, lásd itt: Bővebben: Link.
(#) Ge Lee válasza pajesz66 hozzászólására (») Okt 6, 2024 /

Nem tudni hogy mi van abban a dobozban, nagy eséllyel le van zárva az áramváltó. Ha nem lenne lezárva, akkor nagyobb értékű ellenállás->nagyobb jel, amit már lehet egyenirányítani és integrálni. De lesznek ott más bajok is, mert az inverter nem ohmos fogyasztó, nem tudni mennyi a cos fi-je, szóval nem fogod tudni hogy amit mérsz abból mennyi a valós áram és mennyi a meddő.
Pár ezer forintért vannak fogyasztásmérők amik mindenféle adatot kiírnak, nyilván valós fogyasztást mérnek, lehet hogy azok közt van olyan aminek van valami logolható kimenete, már ha tárolni szeretnéd az adatokat.
(#) Johnycorp válasza pajesz66 hozzászólására (») Okt 6, 2024 /

Szia.

Én esetleg valami Hall-szenzor elvű eszközt javasolnék.
Pl: HCS712 vagy HCS-LSP. Azt meg kell nézni, hogy melyik tud AC-t, meg miként mérik a nem tiszta AC-t.
Azt is nézni kell, hogy tud-e kétirányú mérést. Mert az inverteren bizony oda-vissza folyik az áram.

Vagy pedig fogyasztásmérő RS485 opcióval, ModBUS protokollal.
Aliexpress akár (Eauru és hasonló, pl: DDS226D).
Azt is nézni kell, hogy tud-e kétirányú mérést. Mert az inverteren bizony oda-vissza folyik az áram.
(#) KTobi válasza Johnycorp hozzászólására (») Okt 6, 2024 /

Idézet:
„Mert az inverteren bizony oda-vissza folyik az áram.”
x2
A kérdésben szigetüzemű inverter bemenetének (akkumulátor töltőjének) áramát akartja a kérdező mérni. Itt szerintem csak fogyasztás van.
(#) Tomi20 válasza pajesz66 hozzászólására (») Okt 6, 2024 / 1

Szia

Javasolnám a Hestore-ban is kapható PZEM-004T modult. Nagyon egyszerűen használható, pontos, mér cos-fi-t, feszültséget, áramot, nincs szükség semmi kiegészítőre, 1-2W-os fogyasztást is látni rajta.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 6, 2024 /

Napelem termelés

Igencsak érdekes dologra lettem figyelmes. A rendszer 2870w képes De az időjárás kegyessége miatt hogy erősen süt a nap és tud szellőzni is alatta bőségesen majdnem belemarkol a 3000w termelésbe is. Mondjuk van hova is menni mert az aksi ma reggelre elfogyott. Na most már kíváncsi vagyok milyen az mikor igencsak hideg van és szépen süt a napocska télen
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 6, 2024 1 /

Már megbocsáss, de nem értem, most napelemet termelsz, vagy áramot? Az alcímből ha elolvasod, mi derül ki? Esetleg nem jobb lett volna "áramtermelés napelemmel" alcím, ha már szükséges egy alcím?
Idézet:
„milyen az mikor igencsak hideg van és szépen süt a napocska télen”

Gyanítom Te is tudod, hogy a napelem fényáramból készít elektromos áramot.
Nyáron nagyobb a fényáram (leginkább a nagyobb beesési szög miatt), és ezért van meleg, télen jóval kisebb a beesési szög, ezért jóval kisebb a fényáram, ezért az előállított áram is, hiába süt szépen a napocska, következésképp kisebb az áramtermelés is. A hideg is ettől van, a nap sugárárama nem annyira melegíti fel a földet, és a napelemeidet. Nemde?
Egyébként a napból jövő fényáram kíválóan mérhető egy fényképész fénymérővel, ami tkp. egy szelén fényelem.
(#) antikzsolt válasza pucuka hozzászólására (») Okt 6, 2024 /

Erre csak azt tudom mondani, bölcsebb maradsz ha csendben maradsz
(#) klausz18 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 6, 2024 /

Nincs ebben semmi meglepő, ugyanis a hőmérséklet nagyban hat a napelem kapocsfeszültségére.
Hőmérséklet növekedésével csökken a kapocsfeszültség, míg az áram szinte azonos marad.
A feszültség nagyobb hatással van ezáltal a max. teljesítményre.

Igen, hidegebb időben nagyobb teljesítményt tud leadni a panel, aminél fogva valamelyest télen kompenzálja a rosszabb beesési szöget, de csodákat nem kell várni, mert a napos órák hossza és a beesési szög sokkal nagyobb hatással van a napi termelés mértékére, még ha a csúcs magasabb is lehet.
(#) antikzsolt válasza klausz18 hozzászólására (») Okt 6, 2024 /

Jól tudom hogy így működik. Sajnos egy rendszerhiba miatt jó pár adat nem lett leregisztrálva így nem tudtam meg hogy mennyi is volt az elmúlt télen a csúcsteljesítmény még ha pillanatnyi is. Azért meglepő volt ma a pillanatnyi termelés mikor sütött mert nem számoltam rá hogy a névleges fölé is be fog menni még ha csak 92w is volt az a többlet. Sajnos a dessmonitor tud furcsaságot produkálni mint ahogy a képen látható. Eléggé "sokat" termelt az elmúlt hónapban.

hiba.jpg

(#) pajesz66 válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 6, 2024 /

Szia!
Köszi a linket! Hasznos... Ha előbb kérdeztem volna megspóroltam volna némi szenvedést.

Végül további két IC élete árán eljutottam a csatolt kapcsolásig, ami kiszolgálja az igényeimet. Ezt itthagyom, hátha jól jön még valakinek. A végleges verzióban a 4,7k/47k párost lecseréltem egy 50kOhm potira, így tetszőleges erősítés beállítható....

ui: bocs a paintes "rajzért"....

AC sensor.jpg

(#) Prefector válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 8, 2024 /

Nálam is többet termelnek csúcsban a napelemek az elmúlt pár naposabb napon, ugyanezért amit itt korábban leírtak, de sajnos így sem elég nálam az 7 kW, mert rövid ideig süt már a nap jó irányba rá.

Egyébként mi volt a célod a hozzászólással? Mert mindenkinek csak beszóltál, bárki bármit reagált rá. Ha nem szeretnéd, hogy reagáljanak az üres helyzetjelentésedre, akkor szerintem ne a fórumba írd be. Ez csak jövőbeni tanács, nemzetközi fórumon egy ilyenért már fagyasztanának, itt vajszívűek valószínűleg.

Egyébként gondolkodtál rajta, hogy például HomeAssistantban logold helyiben? Kevésbé lennél kiszolgáltatva mások internetes appjaival.
(#) antikzsolt válasza Prefector hozzászólására (») Okt 8, 2024 /

Gondoltam már rá hogy helyileg oldjam meg az adatmentést. Csak azért meg nincs értelme 5ft se kiadni. Néha bosszantó de nem érdekel mert anélkül is tudok élni. Na meg elszámolni sem kell. Beszólni csak egy embernek szóltam be. Amúgy is irritál ez az új rendszer hogy meg kell adni kulcsszavakat stb. Meg valami alcímet is. De aki egy szöveget nem tud értelmezni sajnálom. Nem tud igazán érdekelni ha megsértődik amúgy is a beszólást nem én kezdtem el. Amúgy volt valami tervem vele de nem ilyen kurta módon csak a meglepetés ereje nagy volt, a beszólás után kukáztam az egészet. Kigyűjtöttem hőmérsékleti adatokat(levegő ls panelok) és a pillanatnyi termeléssel egy grafikont szerkesztettem. Majd ehhez még a gyári grafikont is beillesztettem hogy mikor hogy termel adott hőmérsékleten.
A nemzetközi fórum meg nem érdekel. Az jó helyen van. Nem vágyom oda. De ha a profilom törlésre kerülne azt se bánnám egyáltalán. Egy normális oldalon ahová eddig beregisztráltam nem kellett kérvényt írni hogy törölhessem a profilomat. Ott egyszerűen megkeresem és egy jelszó megadással kb 30 nap alatt törlődik. Itt meg kérni kell.
(#) Prefector válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 8, 2024 /

Idézet:
„De ha a profilom törlésre kerülne azt se bánnám egyáltalán.”

Akkor miért nem kéred? Ez olyan mint amikor a fészbúkon fröcsög valaki, hogy utálja a fészbúkot. Finoman szólva ellentmondásos.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 14, 2024 /

JK bms

Hát úgy tűnik nekem nincs szerencsém ezekkel a bmsel. Egy éven belül már a második ég szét méghozzá ugyan ott. Na mármost ez már nem lehet véletlen. Minimális terhelés volt rajta mikor elment az áram. Még a nap se sütőte a napelemet. Ha van valakinek egy elfekvő 16s 48v lifepo4 aksira rakható bms jó áron ....
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2024
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

Szia!
Mivel igy van tervezve... De simán kijavitanám (mint régen? )lehet a panelra vékony vezető szálat forrasztani.

De innen már nem hátrány a gyakori ellenőrzés?
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2024
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

A baj az hogy átnéztem. Még csak a festék jött fel és nem láttam szakadást pedig bele lett nagyítva. Azaz nem látható helyen van a sérülés. Elengedem lassan. 10 hónapig bírta így hagyom az egészet. Más márka felé nézek hátha jobb lesz.
(#) Atis57 hozzászólása Okt 15, 2024 /

Li-Ion akkuk

Sziasztok!

Ugyan akkus ,de napelemes összefüggésben.

Van egy régebbi 2,3Ah -s 18650 cellákból összeszerelt 14S 10P akkum , a 10 párhuzamos cellából az egyik "stabil zárlatos lett "--Nekem 13S cellával is megfelelne.

Melyik a célravezető út:

A)Szétszedni kivágni, újrahegeszteni . Tehát eltávolitani a hibás sort.

B)A hibás sorból kikeresni a rosszakat? újjal pótolni.

C) Volt aki a rövidzárást ájánlotta.

Kérdés , hagyhatom-e rövidzárban?
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Szia!
Az ilyen felforralt vezetősávot miliOhm méréssel is célszerű megnézni (még 40X nagyitással sem mindig egyértelmű a szakadás /repedés )

Másik kinai-ra váltasz ?

Kedvenc kérdésem volt; Főnök ! Milyen cimkét ragasszak rá ? volt néha 25 féle is.....
Mivel RMA javitással foglalkoztam egy ideig.
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Mondjuk jogos mert mindegyik ugyan ott készül. Annyira nem tudtam felnagyítani sajnos.
Jelenleg is keresek egy jó áron kaphatót. Amúgy mindjárt nekiesek multiméter szakadásvizsgálóval. Hátha meglesz a hibás szakasz. De van egy olyan érzésem hogy én ezt nem tudom javítani.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Ezt sem nagyon értem. Mi köze van az akkunak és rajta BMS-nek ahhoz, ha elmegy a hálózat? Nálam, ha elmegy az áram, akkor annyi történik, hogy a kijelzőről eltűnik a hálózat ikonja. Ettől az akku árama jottányit sem változik.
Vagy esetleg arról lenne szó, hogy a kimenetet túlterhelted és az inverter kimenete kapcsolt le?
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Túlterhelés? Kb a fagyasztó, telefontöltő és egy ledszalag volt bekapcsolva az egész lakásban. Ágyban nyomkodtam a telefont mikor teljes lett a sötétség. Napelem még nem termelt, bms lekapcsolt és az eon se tudod adni áramot mert hogy nincs rákötve az inverterre.
Azaz teljes szigetüzemben voltam.
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Tegyél be ATS kapcsolót, ha lehal az inverter, visszakapcsol hálózatra...
Következő: »»   242 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem