Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   243 / 248
(#) klausz18 hozzászólása Okt 16, 2024 / 1

Napelem inverter kötelező adatszolgáltatás

Ennek mi lesz a műszaki megoldása? Nekem kell hozzáférést adnom az MVM-nek az inverter webes adminjához? Vagy hogyan jutnak hozzá az adatokhoz valós időben?

Bővebben: Napelem inverter kötelező adatszolgáltatás jogszabály
(#) dB_Thunder válasza klausz18 hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Idézet:
„Nekem kell hozzáférést adnom az MVM-nek az inverter webes adminjához?”

Szerintem ehhez az inverterek szoftverjébe is belel kell nyúlni, hozzáadni ezt a funkciót!! Nem fognak ott admin jogokkal kóborolni!!
Gyanúsan csak olyan inverter lesz elfogadott a hálózatra táplálósak közül, amik tudni fogják az adatszolgáltatást....

Érdekesség:
42. Napelemek és napkollektorok elhelyezésének sajátos szabályai
43. §
(3) Erkélyen napelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon.

"Az erkély, vagy más néven balkon az épület homlokzati síkjából kinyúló, legalább félig nyitott tartózkodótér"
(#) erbe válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

A lakótelepi lakások nagy részén a nyitott rész nem lóg ki a fal síkjából. Ezt úgy nevezik, hogy loggia (loddzsa, mint a Naszreddin Hodzsa ). Azaz ezen túl loggia napelemes rendszert kell venni, mert az kikerüli a jogszabályt.
(#) Elektro.on válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Ha így folytatjuk, akkor rövidesen az 1000Ft -os napelemes kerti lámpákat is be kell jelenteni...
(#) Gafly válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 17, 2024 / 1

Csak ha erkélyen van.
(#) Villanymozdony válasza klausz18 hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Ez elvileg tervezet csak.
Eléggé irreálisnak tűnik... Pl nyaralókban sokszor nincs internet folyamatosan, mobilinternetet használnak sokan. Arra hogyan kötelez, hogy vezessem be az internetet? Ahol egyáltalán nem áll rendelkezésre, és mobiltérerő sincs?
Ha az internet megszakad, villamosszékbe ültetnek?
Szerintem műszaki okokból nem lesz ez kivitelezhető, és értelme sincs.
Maximum azt tudom elképzelni, hogy felírják az inverter kijelzőjén leolvasható értéket, és időnként be kell diktálni, évente meg leolvassák, ahogy a mérőket eddig is.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2024
(#) Atis57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Szia!

A múlt héten voltak órát cserélni , nálam.Eddig digitális órám volt, s kicserélték egy 30 éves forgótárcsásra. Állitólag felújitott , de olyan ütött kopott....

Tehát ettől jobbat nem is tehettek volna.

Igy örömmel olvasom a fejlesztést, mi lesz itt 1X ? Hát még utána ?
(#) dB_Thunder válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Ki az az zállat, aki ritkán használt nyaralóba visszatáplálós napelem rendszert telepít??? Az, hogy ki mennyit, hogy "szigetel" az senkit nem érdekel! A szárazelem vásárlást se jegyzik!
(#) Atis57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Szia!
azért van jó pár ilyen is , (adó optimalizálás ? )
(#) Villanymozdony válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Azért egy kisebb 2-2.5 kW-os rendszer nem feltétlenül hülyeség nyaralóba sem. Klímázni pl teljesen jó, persze akkor kell behűteni amikor süt a nap. Amikor nincs használva, akkor meg betáplál a hálózatba, annyival kevesebb szenet kell elégetni valahol.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2024
(#) proli007 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 18, 2024 / 1

"annyival kevesebb szenet kell elégetni valahol." Igen, messziről minden olyan távolinak tűnik..
Ez a kérdés sokkal-sokkal összetettebb, mint amilyennek látszik. És ez a fórumon nem tárgyalható meg..
(#) Villanymozdony hozzászólása Okt 24, 2024 /

Ad-Vesz mérő pontossága fázishasításos szabályozó esetén

Sziasztok!
Adott egy 1,5 kW-os fűtőbetéttel szerelt bojler. A hálózatra táplálós inverterem viszont nem ad le mostanában tartósan 1,5 kW-ot. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a bojlert egy "közönséges" dimmerrel, azaz fázishasításos szabályozóval leszabályoznám pl. 0,8 kW-ra. Nem kell sürgősen meleg víz, lassan is melegedhet. Látszólag egyszerű, de mi történik ha pl. a szinuszjel tetejénél gyújt a tirisztor, és az idő egy részében az energia a hálózat felé megy, egy részében meg a hálózatból a bojler felé. A tirisztor bekapcsolt állapotában a felvett teljesítmény nagyobb mint az inverter teljesítménye. Így egy nagyon nem szinuszos AC menne át a mérőn. Ilyenkor periódusonként integrálva nézi az energiaáramlást?
(#) SKY válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 25, 2024 / 1

Szerintem ezek mind energiamérő IC-vel épülnek fel, van benne egy analog frontend. Egy fázis esetén egy feszültség és egy áram bemenet, egy külső aluláteresztő szűrő kb. 5kHz-es küszöbfrekvenciával, kettő lassú (500kHz mintavétel) de nagy felbontású ADC (16-24bit) és egy digitális szorzó áramkör. Az áramkör nem gondolkozik sokat a jelalakokon, szimultán veszi a mintákat a két csatornán amiket összeszoroz, ez maga a hatásos teljesítmény. Ha csatornánként külön-külön számol effektív értéket a periódus alatt vett mintákból, akkor a fázisszögtől függetlenül azok szorzata a látszólagos teljesítmény. Szóval nem kell ehhez laboratóriumi szinusz és század pontosságú szögmérés. Egy fázishasító szabályzásnál fellépő ugrásoknál a nagyfrekvenciás összetevőket a külső bemeneti szűrő is elnyomja, minden másra ott az ADC meg a belső digitális szűrések. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy téves mérésre lehet kényszeríteni vagy legalábbis átlépni a minősített pontossági osztályát, én a periódusnál nagyságrendekkel nagyobb négyszög szaggatással, vagy DC összetevő felé eltolt jellel próbálkoznék.
(#) Villanymozdony válasza SKY hozzászólására (») Okt 25, 2024 /

A hét végén kipróbálom.

Egyébként amíg szigetüzemű inverterem volt ideiglenes jelleggel, az a DC komponenst nem szerette. Elég volt hajszárítót kötni rá, aminek a motorárama félállásban egy diódával van lecsökkentve. (A fűtése nem.) Még ez a kevés DC is ahhoz vezetett, hogy kiállt hibára, a hibakód DC komponenst jelzett a kimeneten.
(#) klausz18 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 25, 2024 /

Hasonló fűtőbetét leszabályzós kérdést futtatok ebben a topikban: Bővebben: SCR Power controller

Amire figyelj, hogy nem a mérésért kell aggódni, hanem az iszonyatos EMI zaj miatt. Lehetőleg teljes félhullámos nullátmenet-nullátmenet közötti szabályzást csinálj, én a teszteken már túl vagyok, és nem, nem szabad fázishasítani.
Ha csak nullátmenetnél kapcsolsz akkor a smart mérő vajon jól mér-e kérdés sem kérdés, és nem lesz minden eszközödben (erősítőtől kezdve, stb) zaj, nem csökken a wifi sávszélesség a töredékére a zaj miatt, stb.
(#) Villanymozdony hozzászólása Okt 27, 2024 /

Egy optimalizálóra több panel

Sziasztok!
Vettem egy Tigo napelem optimalizálót. Az az előnye, hogy elegendő arra a panelre tenni belőle, amit az árnyék ér. Ilyen esetben a feszültséget/áramot úgy módosítja, hogy a többi panel teljesítménye ne essen le az árnyékolt panel teljesítményére.
A max. árama 15 A, maximális panel feszültség 80 V. Nekem "régi" polikristályos paneljeim vannak, és az árnyék előfordul, hogy 2 panelt ér. (Kémény, +fa. Most, hogy jön a tél, és nem megy fel a Nap magasra, bezavar.) A paneljeim 38,3 V-ot adnak terheletlenül, és 285 W-osak. Arra gondoltam, hogy az optimalizálóra rátennék két panelt. Így azt egynek kezelné ugyan, de az azokon elhaladó árnyék nem okozna akkora teljesítménycsökkenést.
A kérdés, hogy felmehet-e a névlegesnél nagyobbra az open circuit voltage, pl. szokatlanul nagy teljesítményű napfény esetén? Kinyírni nem akarom az optimalizálót, de több panelre megvenni meg nem túl olcsó...
(#) antikzsolt válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 28, 2024 / 1

Igen felmehet. Hideg miatti teljesítmény növekedés miatt esélyes. De nézd meg mit ír az adattábla pontosan mennyi is az emelkedés/tábla aztán kb -20 fokig számold ki
(#) Atis57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 28, 2024 /

Szia!

Mivel a két panel feszültségét nem birja -- igy nem célszerű . Vannak egy dobozban 1 -2-4 paneles optimalizálók is.

igy kell alkalmazni.
(#) dara válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 28, 2024 1 /

Sosem lesz a paneleknek nagyobb üresjárati feszültségük a rendszerbe kapcsolva mit ha csak külön méricskélnéd.Nyugodtan rakd rá a két panelre.
"hideg miatti teljesítmény növekedés miatt"Hát ez meg mia rosseb?A hatásfoka nő a táblának de az üresjárati feszültsége attól még nem nő az egekbe mivel terhelve van és adott.Az inverter megkeresi az optimális munkapontot ami ugymond jóval az üresjárati feszültség alatt van.
(#) Lac364 hozzászólása Okt 28, 2024 /

80v aksi...

80v aksi...
Üdv mindenkinek.
Érdeklődnék, hogy ha vásárolnék egy 80voltos savas akkumulátort , ami elméletileg fel van töltve mire kellene hogy figyeljek ill ellenőrizzek, ill mit van értelme ellenőrizni ? Cellánkénti savszint vagy cella fesz , hogyan tudom kiszűrni a hibás cellákat? Későbbiekbe egy 24 voltos szigetüzemben menne. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) user1914 válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 29, 2024 / 1

Szevasz!
Már ne haragudj, hogy megkérdezem egy fórumon ha kétszer teszed fel a kérdést gondolod kétszer annyi választ kapsz?
Mert ezzel csak terheled a szervert.
Üdv. M.
(#) Atis57 válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Szia/ azerta 80v ritka.munkaakkunal van meg,cellakupak.Tehat megakadalyozni a tultoltest,melykisutest,zarlati aramot.a feszzultseget cellankent/egysegenkent merni .ha van lehetoseg felevente savszint _ a falysuj meg 5 evente is eleg.
(#) dB_Thunder válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 29, 2024 / 1

Idézet:
„mire kellene hogy figyeljek”

Hogy ne vegyél ólom akksit!!
(#) Ge Lee válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Több dolgot sem értek. Hol gyártanak 80V-os savas akkut? Mert olyat még életemben nem láttam. Minek vennél 80V-osat ha 24V-os kell? Arra készülj fel, hogy mezei indítóakkut csak néhány A-ral (0,1C) terhelheted különben tönkremegy, de a munkaakkut sem sokkal többel. Szigetüzemre a savas akku nem való, már ha nem 100W-os rendszert tervezel, esetleg úgy ha van egy utánfutóra való amiket párhuzamosan tudsz kötni.
Nekem 24V-os inverterem van, 142A-t tud, de a lion pakkomból akár ennek a dupláját is ki lehetne venni, de 180A-t azt akár tartósan is.
(#) SKY válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 29, 2024 / 1

Electrical specification:
Maximum current Imp / Isc 15A/20A

Kiszámolod a modul legnagyobb Isc_max rövidzárási áramát a hőmérsékleti együtthatóval korrigálva 70°C-os hőmérsékletre, ez ne lépje túl az optimalizáló "Isc" bemeneti áramát.

Input voltage range (Vmp): 16-80V
Maximum input voltage: 80V

Az MPPT működési tartománya 16-80V és működik egészen a maximális bemeneti feszültségig, de ha kiszámolod a modul Uoc_max maximális üresjárási feszültségét a hőmérsékleti együtthatóval korrigálva -20°C-ra, akkor ne lépje túl a maximum input voltage-t.

Maximum output power (Pmax): 700W
Az optimalizálóra kapcsolt modul(ok) összteljesítménye (STC) ne lépje túl az optimalizáló max teljesítményét. Ha biztosra akarsz menni, hogy semmilyen körülmények között se vágjon le belőle, akkor hagyhatsz benne olyan 10% tartalékot.

Értelemszerűen több modulnál szorozni kell a feszültséget vagy áramot és a teljesítményt a darabszámmal.
Mindhárom feltételt be kell tartani egyszerre. Ha az egyik nem teljesül, akkor más típusú optimalizáló kell több modulra, vagy egyesével kell rakni.

Párhuzamosan biztos nem kötheted a modulokat rá. Gyanítom, hogy elméletben sorosan sem, mert olyan 5V-al túlléped a 80V-os maximális értéket. (Mi a konkrét típus és mik a hőmérsékleti együtthatók?)
Viszont ez általában bele szokott férni egy készülék tűrésébe, valamint a max feszültség valamennyire függ a megvilágítástól, így előnyös ha az árnyék MINDIG a legnagyobb besugárzás idején lép fel. Elvileg a rendszer is folyamatosan terheli a modulokat napkeltétől napnyugtáig, kivéve áramszünet esetén. Így persze ugrott a garancia, de kipróbálhatod saját felelősségre, ha nagyon nem akarsz még egyért fizetni.
Esetleg lehetne valamilyen sufnituning megoldásban gondolkodni, műterhelés vagy egy feszültséghatároló áramkör komparátorral, ami fixen 80V-ra korlátoz, amikor működik a rendszer ez a terhelés úgysem lesz aktív.
(#) Lac364 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Targonca akkumulátorokat ha nem pont erre de használják szigetüzemnél. Nekem már egy 24V 900ah működik egy éve . a 80Voltosból meg lehet 3db 24V csinálni. Bővebben: 80 volt akkumulátorok.
(#) Lac364 válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Én inkább arra lennék kíváncsi , hogy egy feltöltött akkumulátornál hogyan szűrhető ki a hibás cella. Például milyen a jó savszint érték illetve cella feszültség. Igy megvásárolnom kicsit zsákbamacska. Ha nem mérek semmit.
(#) Villanymozdony válasza SKY hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Köszi a részletes választ!
Ilyen polikristályos panelen van, 6 db sorosan. Az a furcsa, hogy amikor kitakarja az egyik panel pár celláját a fa árnyéka, a közel 1 kW leesik 400 W körülire, amit nagyon kevésnek tartok.
Nem igazán értem, hogy a többi teljesítménye miért esik le.
Nincs bypass dióda ezekben? Tudtommal mindegyikbe tesznek gyárilag.
Akkor is jobban működne, ha egyszerűen kiiktatnám azt a panelt a körből, ami árnyékot kap... Csak ugye 3 panelen halad el az ányék így tél felé haladva az időben.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2024
(#) CIROKL válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

A hibás cella s a savszint is pillanatok alatt ellenőrizhető!
Amennyiben normális helyről vásárolod akkor nincs zsákbamacska !
A linkelt helyről már három 48as pakkot vásároltunk , nincs semmi gond minden patent .
A linkelt helyen nagyon korrekt és segitőkész embereket találsz , nem az a céljuk hogy átverjenek.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2024
(#) SKY válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Van benne 3 bypass dióda. Mi az invertered típusa? Van adatlap?
Következő: »»   243 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem