Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1170 / 1171
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Köszönöm. Viszont ha ez így elvesztette a kapacitását, mennyire változtatja meg az áramkör működését? Kapcsoló üzemű táp bemenetén van.
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Nov 2, 2024 / 2

Ott nem sok vizet zavar, vagy is nagyobb lesz a kisugárzott vezetett zavarjel. De a táp működését nem befolyásolja.
Ezek un. "öngyógyuló" kondik. Vagy is ha át üt, elpárolog a fémezés és nem okoz zárlatot. A kabátja meg mérsékelten tűzálló. Ez az X2.
Közvetlen a hálózatra kötve, folyamatosan pusztul a kapacitása. Itt kb. a nulláig lement. A tranziensekkel terhelt hálózaton ezek a kondik hamar tönkremennek. Mert a kondi Xc látszólagos ellenállás képletében a frekvencia is benne van. És ahogy nő a freki, a kapacitív ellenállás csökken. És a tranziens nem 50Hz-es. Így hatalmas áramok folynak és ez tönkre teszi a kondit.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Köszönöm a választ, már értem.
(#) denes válasza majkimester hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

De igen pontosan errol van szo ,koszi az infot most remelem boldogulok.
(#) Suba53 válasza rezsici hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Ennek nem hiszem, hogy érdemi értéke lenne. Ha jó fej akarsz lenni, tedd fel a felajánlás, ingyen elvihetőbe. Hátha valakinek megéri pár alkatrészt kibányászni belőle.
Vagy üss a hasadra, és tedd fel az apróhirdetésbe pár ezresért.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2024
(#) Suba53 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Ráadásul a hetvenes évek közepe után készült. Vagyis majdnem 50 éves.
A SCHAFFNER szűrőn 1976 év 12. hét, a teljesítmény tranyókon 1978 év 27. hét a gyártási dátum.
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

Ismerős a SESCOSEM ? A BUX39-es tranyókon a gyártó emblémája.
Nagyon régen láttam ezt az emblémát, és beugrott, hogy ez bizony a Sescosem logója.
Régi, nagy múltú francia cégek, a Sesco meg a Cosem, amelyek a Thomson, meg a CSF részlegei voltak, hozták létre félvezetők gyártására.
Jelenleg az ST semiconductors viszi tovább az emléküket.

Elkeserítő nemzeti tragédia, hogy a hasonlóan nagy múltú magyar cégek meg úgy eltűntek a privatizáció utáni süllyesztőben, mint ha soha nem léteztek volna.
(#) Horvath65 hozzászólása Nov 5, 2024 /

mérő műszer

Üdv a csapatnak! Belekeveredtem a mérőműszerek világába. Rendeltem egy 85 L1 ~ACA mérő műszert (képek lent). Ez váltó áramú beépített egyenirányító híddal. A kérdésem, hogy, ha egyenáramot vagy feszültséget akarok mérni akkor csak kihagyom a hidat és teszek előtétet feszültséghez az áramméréshez pedig használom az eredeti beépített söntöt? Az egyenirányító hídon eset k.b.1,4v, a műszernek nem probléma?
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 1

Hello! Ha kihagyod az egyenirányítót, nem lesz jó a skála. Mert a dióda karakterisztikája "torzítja" a linearitást és ez a "hiba" itt a skálán van kikompenzálva. Nézd meg a 9-10 közötti távolságot, meg a 0-1 közöttit.
(#) Horvath65 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Helló! Értem, akkor nem érdemes bibelődni vele. Majd felhasználom valahol. Közben megrendeltem az ebay-ről amilyen kell ebből a sorozatból. (egy hónap nyugi).
(#) Suba53 válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 1

Vagy rajzolsz neki egy új skálát. Kell hozzá egy finoman állítható labortáp, és egy pontos árammérő. Aztán mondjuk az eredeti söntöt használva addig növeled a feszültséget, amíg a végkitérést ( a 10-es osztás ) eléri. Ott megméred, hogy mekkora áramnál tért ki addig.

Ha kerek értéket akarsz, akkor addig változtatod a söntöt, amíg mondjuk a 10-es osztásra az 1mA, vagy 10mA, vagy 100mA értéknél áll be.
Azután csökkentve a feszültséget, behúzogatod a 9, 8, 7, stb vonalakat, ( az árammérőn mérve ) és kész is vagy.

Ekkor persze ki kell hagyni az egyenirányítót, nyertél egy SMD graetz hidat.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2024
(#) Horvath65 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Köszönöm, de nem ér ennyi macerát az graetz hid, főleg nem SMD-ben. Ráadásúl ezeket az építendő labortáp műszerei lennének. De már az ebay-ról már megrendeltem.
(#) ptibor hozzászólása Nov 5, 2024 /

CCCP tirisztor adatait keresem

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a fényképen látható tirisztor adatai felkutatásában.
Főleg a max feszültség, áram és gate áram érdekelne.
Segítségeteket előre is köszönöm.

tirisztor.jpg

(#) majkimester válasza ptibor hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 2

VKDU-25, amit később T25-ként gyártották, lásd a mellékelt adatlapot a T25 sornál.
25 az áram 25A és az utána következő szám a feszültség, ami a képen nem látszik. Pl. 6 = 600V

További infó:
Bővebben: Link (magyarra fordítva)
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2024
(#) Rosszmáj válasza ptibor hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 1

Nem látni a képen, de nem ВКДУ-25-7-0,74 a teljes felirat?

Mert akkor:

https://wfi.lomasm.ru/русский.вкду-25.список
(#) ptibor válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

A teljes felirat VKDU-25-5-0.58
Akkor a maximális csúcsfeszültség 500V , 400 V AC -t már nem lehet kapcsolni vele csak 230V AC-t?
A 0.58 Volt meg azt jelenti, hogy nyitott állapotban csak ennyi esik rajra? Kevésnek tűnik nekem egy ilyen régi tirisztortól.
Ezek az utóbbi értékek kézírással vannak ráírva. Gyártás után egyedileg mérték és feliratozták őket?
500 v csúcs az effektívben csak 354,6 V. Épp nem bírta volna ki az akkori 380V AC rms-t?
(#) proli007 válasza ptibor hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 1

Hello! Én úgy emlékszem, hogy nem a DC volt ráírva kézzel, hanem az AC.
Ezek szerintem egyedileg be lettek mérve. Egyébként semmi gond nem lehetne, ha túlfeszültséget kap és van terhelés rajta. Mert a túlfesztől ugyan úgy begyújt, mint a Gate áramtól.
(#) bubuszoft hozzászólása Nov 7, 2024 / 1

Computherm q7rf kapcsolási rajz

Sziasztok

Ennek a készüléknek keresném a vezérlő kapcsolási rajzát. Pontosan a termisztor tipusa érdekelne. Sajnos össze vissza kezd mérni. Kondi, elemek cserélve.

Köszönöm a segítséget.
(#) don_peter válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Ezt nézd végig: Bővebben: Link
Szerintem ezt törölni fogják..
(#) bubuszoft válasza don_peter hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

oOtt nincs erről semmilyen infó, ezért nyitottam?!
(#) uniman válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 7, 2024 / 1

Kár volt nyitni! A google is tudja! (Na meg én is...lecseréltem többet is pl. laptop akkuból bontottra): Hőérzékelő típusa: NTC 10Kohm ±1% 25°C-on
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2024
(#) bubuszoft válasza uniman hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Google linket rakjál be ide kérlek. Hidd el avval kezdtem, de nem találtam. Egy másik fórumon 100K ra írja, ami elfogadhatóbb, mint a 10K
(#) uniman válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Ott a sok google találat (alá van húzva!) . Ha rákattintasz vastagon van írva a lényeg. Ennyi nem elég? Meg többet is cseréltem (lefotózzam, nem hiszed el!?)
Na de mindegy, mert a hiba nem a termosztát van. Kiszerelve ohmméréssel meg is győződhetsz erről. Ha az ohmmérő is "összevissza" értékeket mutatna, akkor...
Képernyőképemen ugyan Q8RF van, de hidd el az ugyanolyan, mint a hetes, csak szettben van 2 adó egy 4-es vevővel.
Azt a 100K-s linket megnézném.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2024

NTC.JPG

(#) Suba53 válasza uniman hozzászólására (») Nov 9, 2024 /

Egy NTC-t miért kell cserélni? Öregszik, vagy megnyúlik?
Vagy csak jobban bízol egy márkásabb ( laptop akku ) cuccba beépített darabban?
(#) uniman válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 11, 2024 / 1

Mutatom... (Házon kívülre helyezve fürgébben érzékel, meg nekem a másik oldalon kidugva kerül a z áramló levegő útjába az érzékelő.) Meg a hosszú gyári vezeték a 3 mm-es eredeti term. kivezetéseinek toldozgatásánál jobb ötletnek tűnt... Igaz ez vezetéknélküli RF cucc, Q8(7).
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2024

ThermX.jpg

(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Nov 11, 2024 /

Így ni...
(#) Suba53 válasza uniman hozzászólására (») Nov 11, 2024 /

Jó ötlet. Nekem is kilóg az AD590-es szenzorom a saját gyártású termosztátból.
Gyárilag stabilabb a panelre rakni, így nem tördelik le a népek.
(#) bubuszoft válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Nagyon ügyes adminok vannak itt! Dicsérem a tudását, aki ide tette a bejegyzésemet. Téged se az eszed fog a sírba vinni!!
(#) Gafly válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Sok közös vonásotok van.
(#) uniman válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 13, 2024 / 1

Még mindig várom!!!: "Azt a 100K-s linket megnézném" . De addig is kipróbálhatod egy 100k-s meg egy 10k-s ellenállással helyettesíteni az NTC-t... Meg mellékesen a hibáról is kiderülhet, hogy nem az NTC az okozója.
Következő: »»   1170 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem