Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
nincs mit, végülis ezért nyílt ez a topic
üdv!
Sziasztok!
Van valakinek valami grafikonszerűsége a JLT02 páka hőelemfeszültsége és a hőmérséklet kapcsolatáról?
Üdv.!
A hőelem linearitása nagyon jó, tehát grafikonon egy egyenessel jellemezhető. A meredeksége pedig a hőelem típusától függ, a digimultikhoz K-típusút adnak és a pákákban is az van. Ennek van egy állandója, amit én most fejből nem tudok. De nagyon egyszerű megmérni; a digimultira kötött hőelemet belógatod hideg vízbe és megnézed mekkora hőmérsékletet mutat. Utána átkapcsolod a digimultit feszültség-mérő állásba és megméred hogy mekkora jelet ad a hőelem. Aztán a feszültséget elosztod a hőfokkal és megkapod hogy mennyit változik fokonként (meredekség). Ha ugyan ezt elvégzed melegebb vízzel, akkor ellenőrizheted is a dolgot.
K típus alatt ilyenre gondolsz? Bővebben: Link
Mert én a mostani állítgatásomat még egy régi Fahrenheites kapcsolásban megadott értékkel számolgattam miszerint 12mV-> 200˙C. De mivel Te sokat foglalkoztál már az ilyen JLT02-es pákaállomásokkal akkor elhiszem neked hogy K típusú (Sajnos a jelenlegi multiméteremen nincs hőmérő bemenet, de a közeljövőben be lesz szerezve.. )
Végülis amíg nincs műszer, szerintem a K típusú és a Fahrenheites keveréséből lesz beállítva, 20°C on elvileg 0.7mV-körül kellene szolgáltatni feszültséget (ennyi most kb a szobahőmétrséklet), de jelenleg 0 mV ami kijön a pákából. A 0.7mV az a kezem alapján 40-50 fok-ot jelent, de eléggé határozottan melegebb mint a szobahőmérséklet Még majd megpróbálom 100fok körül. Meg az ón olvadási pontja is kb ismert (183fok körül)...
Most már kezdek mérges lenni erre a JLT02-re. Most a fűtőszál szakadt meg (Mondjuk a pákát régebben vettem, csak az új állomást próbálgatom). Úgy nézem hogy valamiért nálam 1.5-2 évnél nem bírják tovább, már a második pákát használtam el. Mérgemben szétszedtem óvatosan, és arra jöttem rá, hogy a fűtőszál 2 rétegben van megtekercselve, és a tekercsekhez ónozott rézhuzallal vannak megvalósítva a kivezetések. És az egyik kivezetésnél egyszerűen elfogyott a vöröréz vezeték
Nagyon jó kis páka ez, csak a tartósságával van bajom... Ráadásul a jelenlegi állomás megvalósulását is sorozatos szerencsétlenségek nehezítik/lassítják Megpróbálom megtekerni a fűtőszálat, de tuti hogy megint vennem kell egyet... Na, jó befejezem a magamban beszélgetést...
Sziasztok!
Szerintetek mitől lehet az, hogy a JLT-02 -es leendő forrasztóállomásom (vzoole cikke alapján megépítve) nem működik? A hibajelenség az lenne, hogy világít mindkét led (zöld jelzi a bekapcsolást, piros a fűtést), de mégsem fűti fel a pákát, továbbá pedig az optotriak melletti 330 ohmos ellenállat veszettül forrósodik... Fűtőszál jó, nem szakadt; hőelem is jó - jól is van bekötve. Valakinek esetleg nincs ötlete hogy mi lehet a baj? Nagyon megköszönném ha tudna nekem valaki segíteni... Ja és még valami: a pákám Solomon SL916-os - nem pont olyan mint amilyen a cikkben van, de elméletileg majdnem pont ugyanaz...
Üdv!
Így elfelejtődött volna ez a téma? Na mindegy... Ma megint próbálkoztam vele kicsit a szabadidőmben, és arra jöttem rá, hogy a triakot nem gyújtja be az optó. Ha a triak Gate-jét tápra húzom egy párszáz ohmos ellenállással, akkor rendesen elkezd fűteni a páka. Valakinek esetleg nem volt hasonló gondja? Mit szúrhattam el? Ja és megmértem az optó melletti forrósodó ellenállás hőmérsékletét működés közben; 90 fok körül abbahagyta a további melegedést, stabilizálódott a hőfok.
hali
szerintem optotriak lehet a hibás... hacsak nincs forrasztási hiba, vagy 330 és 390 ohm nincs felcserélve.
Szia!
Először is köszönöm szépen a válaszod! Tulajdonképpen én is az optotriakra gyanakszom, ma már voltam is itt a sarki boltban, de csak holnapra lesz nekik ilyen optó. Mindegy, megveszem, berakom aztán minden kiderül. Végülis lehet hogy ő halt meg, mivel a nyáktervet kissé átrajzoltam, és persze el is rontottam egy helyen. Ezt mondjuk már régen kijavítottam, de lehet hogy ezzel sikerült kilőnöm az optotriakot. A 330 és 390 ohm biztos nincs felcserélve. Egyébként a 330 ohmos ellen vajon mitől melegszik ennyire? Kb 90 fokig melegszik, utána nagyjából tartja a hőmérsékletet, tehát végülis nem olyan nagyon zavaró a jelenség - mindössze nem értem a magyarázatát szerk.: persze lehet hogy ezt is az optó okozza, nem tudom. De végülis mindegy, kicserélem az optót aztán kiderül hogy megjavul-e.
Szia!
Az ellenállás valószínűleg azért forró mert az optotirakban a "led" zárlatos lehet és az ellenállás a fogyasztó szerintem.. de ha valaki szerint nem így van cáfoljon meg!
Szia!
Az optó cseréje megoldotta a problémát, így most már végre működik Ma be is dobozoltam. Köszi mindkettőtöknek a segítséget! Még egy picit szokatlan a "kattogós" Weller után, de meg fogom szokni szerintem elég hamar Kár hogy ez a solomon hegy a pákában elég gyenge minőségű, de remélem majd tudok szerezni valami normális pákahegyet ami kompatibilis a solomonommal...
Helló!
Megcsináltam amiket írtál és a következőket tapasztaltam. Elvágtam a D5 és D6 lábát, de a pont továbbra is világított. Méricskéltem egy kicsit és az IC6 4-es lábán tekeréskor vagy gombnyomáskor kb. 6 volt jelenik meg. IC hiba? Mennyire fontos, hogy az IC-k N-esek legyenek? Köszi: Sanya
Szia!
Bocsi én voltam a láma! A 4-es és a 6-os láb között zárlat volt, de most már működik. Köszi: Sanya
Szevasztok ! Imét megépítettem a forrasztóállomást!Ugye előzöleg az volt h nem hagyta abba a fűtést!nem volt valami szép munka ezért újra megépítettem...mostmár picit "gyakorlottabban".Szebb is lett.Az van ha bekapcsolom világít mind a két led viszont nem fűt semmit! Az optotriak cseréjét próbáltam ugyanaz a szitu! forrasztási hibát nem találtam...szakadást vagy rövidzárat sem! Jó lenne ha már működne szóval ha valakinek van ötlete...vagy részletesen le tudná nekem írni h mit mérjek és hogy azt nagyon megköszönném köszi előre is
Helló, ha jól emlékszem akkor a fűtés LED az optotriackal (MOCxxx) van sorba kötve. Tehát ha bekapcsolás után világít akkor a triack környékén keresd a hibát. Ha tudsz tegyél fel képet.
helló! hát most az van ,hogy kicseréltem a bt139 es tranzisztort mert úgy gondoltam ha nem az optotriak akkor az lesz a hibás..mivel forrasztási hibát nem találtam!Igazam is volt...most fűt de nem kapcsol le soha!Pont ugyanazt produkálja mint az előző panelom...nem hiszem h kétszer ugyanazt a hibát vétettem volna...szóval a páka hőelemével lehet valami! Kérdésem : hogyan tudom kimérni h valóban tönkre ment-e a hőelem a pákámban?
Szia!
Rámérsz a hőelem kivezetéseire egy multiméterrel (mV állásban), majd egy másik pákával elkezded melegíteni a kimérendő páka hegyét. Ilyenkor azt kell látnod, hogy 0mV-ról szépen lassan megemelkedik a leadott fesz párszor 10 mV-ig.
A kapcsolás hőelem-bemenetén kellene mérni digitális multiméterrel. Itt hideg pákánál nullát kell mérni, felfűtött pákánál pártíz millivoltot., tehát elég kicsi feszültség, de mérhetőnek kell lennie. Ha a földhöz képest negatív feszültséget mérsz, akkor fel van cserélve a hőelem két lába.
csá
mivel fűt ezért inkább a hideg pákát dugd rá a szabályzóra, és belül mérd a csatlakozó után a feszt max 20mV lesz! (350° körül) egy óndarabot tekerj a hegyre, ha megolvad, akkor már ne hagyd sokáig bekapcsolva (nehogy tönkretedd a pákát..) aztán még az első műveleti kimenetén is megmérhetnéd, hogyan változik a fesz, amikor a páka felfűt... (elég egy hideg és egy meleg érték..) (esetleg nincs fordítva bekötve a hőelem?) csá
Kösz mindenkinek! Az a helyzet h én használtam szabályzó nélkül is a pákát 16 voltról( mert ugye valamivel meg kellett forrasztanom az állomást) akkor rámérek ahogy mondtad...amúgy ez egy sl 1 es páka
Elolvastam a toic 3/4-ed részét, és a legjobban az Attila86 Forraztóállomás-I tetszk El is neveztem A-86-I tipusú készüléknek. Ha saját paneltervet készítek, milyen szempontokat vagyek figyelembe? Ezt elsősorban a tervezőtől, Attilától kérdezem, mert saját panelt szeretnék tervezni. Olvastam, hogy a panelmérőt és a szabályzó panelt minél közelebb kell egymáshoz elhelyezni. Én külön panelre gondoltam, ami vezetékkel kapcsolódik egymáshoz.
Köszönöm.
Hello!
Nincs véletlenül felcserélve a hőmérő modul NYÁK és beültetési rajza? Tehát a Beültetési rajz a NYÁK terv, és a NYÁK terv a beültetési rajz? Mert ahogy nézem a beültetési rajzon a kijelző fordítva van, másrészt pedig a 7107-es 1. lába is fordítva van, ha az a fólia oldalra kerül.
Üdv.!
A függőleges panel beültetési képén (Bővebben: KÉP) az ICL7107 néz felénk, a kijelzők pedig a panel túloldalán vannak. A vezetősávok (a réz) pedig szintén a mi felénk eső oldalon van. A forrasztóállomást szándékosan úgy terveztem, hogy a két panel egymáshoz forrasztva működjön csak garantáltan. Ha a két panelt vezetékekkel kötöd össze, akkor már könnyen lehet hogy a kijelzés ugrálni fog. Ez erősen függ a vezetékek hosszától és vastagságától. Tehát próbálj meg minél rövidebb és vastagabb vezetékeket használni. Ha így mégsem működne (amit én igazából kétlek), akkor az analóg és a digitális földet az áramkörben külön kell választani és a panelmérő felé külön huzalozni, és csillagpontokban összekötni. Ugyan ezt kell tenni a +5V-os ággal is. Üdv.: Attila
Köszi Attila!
Bár most küldtem neked emailt. Köszönöm szépen a válaszodat. Akkor nem is lenne célszerű próbapanelen (dugdosós) kipróbálni, hogy hogyan viselkedik az áramkör? Így bátorkodtam megtervezni. Megegyszer, köszönöm. Üdv, Zoli
Próbapanelon?!
Dehogyis! Ha nem érted részletekbe menően az áramkör működését és nincs kellő elektronikai ismereted, akkor nagy az esély rá hogy a próbapanelon nem fog működni a kapcsolás. A kapcsolási rajz rengeteg áramkör esetén nem elegendő a működéshez. Ahhoz megfelelő struktúrájú, huzalozású nyákterv is szükséges! Persze ha te a próbapanelon teljes mértékben a nyáktervemet követve huzalozol össze mindent, akkor működhet. Én azt javaslom, hogy építsd meg az én nyáktervemmel. Azzal garantáltan nincs probléma. Üdv.!
Közben megnéztem a pdf-eket.
A panelmérő így teljesen biztos hogy nem fog működni. A szabályozó panelt nem volt időm alaposabban megnézni, de első ránézésre az sem jó.
A kijelző panel szinte teljesen ugyanaz, mint a Tiéd. Arról másoltam át a 99%-át. Miért nem jó?
Én majdnem mindent próbapanelen építek meg, hogy később ne érjen meglepetés. És álltalában jó is szokott működni, miután kipróbáltam előtte. NYÁK tervezéssel még nem volt problémám. Igaz eddig digitális áramköröket terveztem. Az a gond az eredeti NYÁK rajzzal, hogy a beültetési rajz átláthatatlan, mert az alkatrészek felirata egymásba lóg. No és persze nem biztos, hogy megfelelő méretű alkatrészeket kapok, ezért szeretnék az adott alkatrészekhez tervezni.
Köszönöm.
Igen, de az én kijelző-panelomban szándékosan van benne nyáktervezési hiba ami abban nyilvánul meg, hogy a két panelt elvileg nem lehet egymástól szétválasztani, különben ugrál a kijelzés.
Ha te most külön akarod őket választani és drótokkal összekötni, akkor ezeket a 'szándékos bug-okat' ki kell szedni az áramkörből. (Vagy ahogy mondtam, rövid és jó vastag vezetékekkel összekötni a panelt.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |