Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   302 / 4002
(#) proli007 válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Hello!
Esetleg egy rajz?
- Lehet a kitöltési tényező olyan kicsi, hogy nem látszik. De a számláló látni fogja, ha megy.
- Nem jó, a kapcsolás.

üdv! proli007
(#) moltam válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Azaz a két föld között feszültség van?De ez meg hogy lehet?
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Földeletlen a gép vagy az erősitő?
(#) proli007 válasza moltam hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Hello!
Úgy, hogy ha mind két készülék, a hálózathoz kapcsolódik, akkor a két készülék GND pontja között, feszültség különbség lehet. Ez, áramot folyahat, a GND vezetéken. Ez legtöbb esetben az összekötő kábel érnyékoló harisnyája. Ez az áram feszültséget ejt, amely sorba kapcsolódik a bemeni jellel. Azaz belehallatszik. Gondolj bele, millivoltokról van szó.
üdv! proli007
(#) MolnarG válasza proli007 hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

astabil
R1 = 1-500K
R2 = 2.2K
c = 10 uF

megint összeraktam... megint nem működik.... nemigaz hogy egy ilyen egyszerű dolog fog ki rajtam...
(#) frecsko hozzászólása Okt 6, 2008 /

Sziasztok.
Nemrég megépítettem a potyo féle usb-s ICD2 klón 3. változatát.
Az induktivitás melegedett ezért raktam bele egy 150 és két 100mikrohenris tekercset de még így is melegszenek.
A másik kérdésem az lenne hogy írásnál a jumpert a Vpp és a Cmos-en közé kell rakni?
Valaki segítsen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Frecsko
(#) Deviance hozzászólása Okt 6, 2008 /

Hali
mostvagyokitt sokido ota erdekel ez az egesz minden programozok jol delphi pascal es kics cben is es a nyomtato portot fujom na szoval az lenne a kerdesem hogy hogyan erdemes belekezdeni a pic programozasba es az egyeb?
Koszi valaszotokat Deviii
(#) ElectricalTech válasza lapose hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Hali!

Köszönöm válaszod!
Azt hiszem ez a legvalószínübb, mivel ez a jelenség ha belegondolok csak akkor jelentkezett, amikor a PCI hangkártyába helyeztem be a jacket. Ha az USB-be, akkor nem.

Üdv,
Tech
(#) Balint133 hozzászólása Okt 6, 2008 /

Sziasztok, hirtelen nemtudtam, hogy melyik topikba írjam, új vagyok ezen a portálon mondhatni eggyel bővült az elektronikások 'klubbja', szval felvetődött bennem egy kérdés: Annó 2 év elkezdtem egy erősítő projectet;

Van 1 500VA 2x36V, 1 egyenirányító diódasorom: 2x10k µF 63V pufferrral, egy diódahidam ami böhömnagy teljesítményű (400W/15A, holnap megnézem, fejből nememlékszek), van 2db TDA7294es végdokom, ja és persze egy 2x15 diódából álló diódasorom amin 10.5Vot esik a feszkó(annó nemértettem mért, de sikerült túlméreteztetni a trafót), a kérdésem az lenne, h így ebben az összeállításban elbírja ez a trafó a két végfokot? Jah és a másik, ez az 500VA hány Wnak is felel meg? (toroid trafóról lenne szó)

BTW ma építettem meg a trafóhoz az itt található lágyindító áramkört, ami egyben életem első SAJÁT alkotása, saját nyák, saját furatok...

a segítségetek előre is köszönöm
(#) proli007 válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Hello!

- A kondi, kb. 22msec alatt sül ki, azt a Led-en nem látod. (Főleg, hogy sötétre vált. A TV-t sem látod villogni pedig 50Hz az eltérítése, a szem integrálja. Nézd a perifériás látásod mezejében, akkor látni fogod talán)
- Kicsit nagy az átfogás, ha a kondi szivárgási árama nagy akkor nagy R1 mellett már leáll.
- Ha a kondi fordítva van bekötve, nem biztos hogy üzemelni fog. Legfőképpen ha tantál az illető.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza ElectricalTech hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Hello!

Első lépés, hogy átmész a "PIC kezdőknek" topikba. Ha azt átolvasod, választ találsz a kérdésedre.
De ezt üzenem Frecsko-nak is, mert Potyó ott szokott jeleskedni, itt kevésbé.

üdv! proli007
(#) Deviance hozzászólása Okt 6, 2008 /

oks koszi, csak van 1 kilo oldal es nemtudom melyikkel kezdjem meg nem a kezdo szintrol indul
(#) maTaKee válasza Balint133 hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Hello!
1. Igen, elfogja bírni!
2. Valamivel kevesebb mint 500W (valahogy >450W)

(#) Balint133 válasza maTaKee hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Woot, akkr jó köszike, igyekeztem mindent túlméretezni ezekszerint sikerült akkr ezekszerint ha 500VA és a toroid trafók hatásfoka 95% körül mozog, akkor 500x0.95=kérdéses teljesítmény ugye?

eszembejutott még vmi, van ez a 2x15diódából álló feszültségejtő diódasorom, ez ugye elvben némi terhelés alatt ejti csak a feszültséget, szal ha nincs rajta fogyasztó ugyanúgy 49V van a kimeneten, ha rákötöm a két végfokot, azoknak az üresjárati felvételük elég lesz ahhoz h annyit ejtsen a feszültségen, hogy nesüsse meg magát? V ha üresjáratban kap 49et az nemnagy gond neki?
(#) MolnarG válasza proli007 hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Működik... összeraktam újra és működik. Nincs semmi baj azokkal az értékekkel amiket írtam. Valószínűleg a poti volt a hibás. Egyébként alu elkot használok, tantál egy kicsit drága lenne ilyen célra.....
kössz
(#) Tys23 hozzászólása Okt 7, 2008 /

hali kérdésem lenne mit használhatnék LM317 li-ionos töltöhöz kell??
(#) tukorkem válasza Tys23 hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

az lm317-et használni nem kell félned jó lesz én nem ellenzem

Az lm317-et használni nem kell félned, jó lesz. Én nem ellenzem.

Az lm317-et használni nem kell. Félned jó lesz! Én nem. Ellenzem.
(#) SzervízMacska válasza tukorkem hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

OFF:

Nem hiszek a szememnek. Ez nagyon ott van!

ON:
(#) Csaplar hozzászólása Okt 7, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy bugyuta kérdésem...

Szereztem egy 125W-os UV lámpát, aminek 12V kell. Volt otthon egy régi trafóm, de kicsinek bizonyult és csak nagyon gyengén világított.
Jó lenne valami kicsi és olcsó megoldást találni a tápellátására...
Vagy szerezzek egy 120VA-es toroidot 12V-os szekunderrel?

Tudnátok segíteni?
(#) Tys23 hozzászólása Okt 7, 2008 /

Sziasztok, kérdésem lenne mit használhatnék
LM317-se ic helyett ?
Li-ionos töltöhöz kellene.
A laptopom ban votak ,de elszált az Csak az akku maradt..
(#) Csaplar válasza Csaplar hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Bocs, bevillant, hogy ha bontóból hoznék egy PC tápot, az megfelelne a célra?
(#) Attila86 válasza Csaplar hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Meg, de mi köze ennek a labortápegység témához?
(#) Csaplar válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Tényleg semmi!
Elnézést, csak megszokásból írtam ide.

Kérem a Moderátort törölje a hozzászólásaim!

Üdv
(#) moltam válasza proli007 hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Ez ok de a hangkártyának és a tápnak nem közös földje van?
(#) bbalazs_ válasza moltam hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

A titok az, hogy nem egy pontban futnak ossze, hanem van valamekkora hosszusagu vezetekszakasz, ahol be- vagy kifolyhatnak aramok kozben, ez zavar be.
Ez kikapcsolva nem is latszik, tehat sima rovidzarat mersz a ket fold kozott, megnyugodva bekapcsolod, aztan jonnek a meglepetesek. Anno sokat szivtam ilyenekkel egy tap epitese kapcsan...
(#) proli007 válasza moltam hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Hello!

Csak elvileg közös a föld. Az, hogy valami valamivel fémesen össze van kötve, még nem jelenti azt, hogy nincs közöttük potenciál különbség.
Mert ahol áramok folynak, ott feszültség esés is van. És hát minnél nagyobbak az áramok.....
Nézd meg a keresővel, hány hozzászólásban szerepel a "földhurok". Akkor látni fogod mi a probléma. Nagyon nem minegy, mit hova kötünk egy erősítőnél. KDMerster már kis értekezést is készített a témából.

üdv! proli007
(#) moltam válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Én még nem talélkoztam vele engem csak az önindukció szivtott meg.Nem olvastam végig az ltp vezérlésről szóló cikket és nem raktam a relével párhuzamban diódát. A többit tudjátok
(#) alex077 hozzászólása Okt 7, 2008 /

Sziasztok!

FETtel lehet astabil multivibrátort csinálni? lehet h hülye kérdés...de én most szívok a tranyókkal,mert nem írja el a 6 voltos 250 mA-es izzót a tranyó és nem villognak az izzók
pedig adatlap szerint 800mA-t bírnak és már a sokadik tranyó mi nem hajlandó meghajtani az izzómat.(6V, 1.5W)
(#) kobold válasza alex077 hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Ha a tranyó elbírná, a vezérlése nem jó. Nem lehet az, hogy túl nagy a bázisáramot korlátozó ellenállása, emiatt csak részben nyit ki? Rajz, illetve értékek kellenének.
(#) bbalazs_ válasza alex077 hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Nem halogen az izzo veletlenul?
Egyebkent a rendes izzonak is mas a hideg- es a melegellenallasa.
Egyebkent persze, siman.
Következő: »»   302 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem