Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   96 / 843
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Az szuper, mert én már meg is vettem az 1K-s helipotot ugyanezért, de az sajnos mono,

Proli mester: ha az alsó feszültségeket szeretném pontosabban beállítani 10K/1K sima és helipottal, akkor szerinted hova tegyem az 1K-sat? Tudod a multitesterhez kell majd nekem 1-3 V nagyon pontosan szabályozva, ugyanez a tápom nekem is.
Üdv.
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Te figy.. ez is közös bennünk úgy néz ki hamarabb cselekszünk mint gondolkodunk
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Tényleg, csak azon csodálkozom, hogy nem egyezik a címünk
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Hello!

Szerintem helipothoz már nem kell finomítani. (én nem kötnék alá semmit)
Ha 40V a kimenőfeszültség, akkor egy körülfordulás 4V. (és ez teljes kör, nem 270fok)
(Komparátor próbához, meg az 5V-ot is használhatod egy helipotival. A Fet nem terhel semmit.)

üdv! proli007
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Félreértesz, a kapcsolásban szerepel egy 10K sima poti, ez megvan, ehhez vettem egy 1K-s helipotot hogy majd bekötöm a 10K mellé mint hapro, csak nem tudom melyik felére kellene ha az alsó feszültségeket szeretném vele finomítani. Mert ugye írtad, hogy ha csak alá vagy csak fölé teszem akkor valahol már nem szabályoz semmit, ebből gondoltam, hogy az a "valahol" a magasabb feszültségeknél lenne és ahol még ér valamit vagyis ahol szabályoz az pedig az alacsonyabb feszültségeknél lenne. Csak azt nem tudom hogy akkor alá vagy fölé tegyem?
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Hello!

Értem!
Hát én inkább betenném a P1 helyére a helipotot.
Igaz, így 6,8mA-ra lenne szüksége, viszont ha az R13-at 75ohm-ra cseréled, visszaáll a béke. Legfeljebb a T4 kicsit melegedni fog. Kis hűtő megteszi neki.

üdv! proli007
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Igazad lehet, akkor így fogok eljárni, köszi! Egyébként a multitesterről, méregettel a BF-tranyókat, és a C-E lábakon egyik irányba szakadást mérek, a másik irányba 1,117-et mutat a multi dióda vizsgálója, akkor ez most rossz vagy nem? A B-E és B-C lábakon jó mert nagyjából ugyanaz az érték visszafelé szakadás, de ha jól tudom a C-E lábakon vagy szakadásnak vagy rövidzárnak kellene lenni oda vissza attól függően hogy PNP vagy NPN nem?
(#) kendre256 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Multiméter diódavizsgálójával B-E és B-C között vezetést (550 mV körüli értéket), fordítva szakadást, a C-E között pedig mindkét irányban szakadást kell mérni egy normál (nem darlington, nem védődiódás, stb.) tranzisztornál.
Ez NPN és PNP-re is igaz, csak NPN-nél a vezetés (550 körüli érték) a B-ra tett + feszültséggel, PNP-nél pedig a bázisra tett - feszültséggel mérhető.
(#) Doncso válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Hello!
Skori oldalán olvastam, hogy némely speciális tipusok esetén előfordul, hogy beépítenek egy diódát a C-E közé, szerinted ebben lehet ilyen vagy halott? ITT az adatlapja. A B-E és B-C odafelé 1,180-at mutat a multi mindkettőnél, visszafelé szakadás, a C-E oldalon 1,117 fordítva szakadás.
Mi a véleményed, ez rossz vagy védődiódás?
Üdv: Doncso
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
A tegnapi nap este összeraktam a tápomat addig, hogy már csak az áram mérés bekötése és kalibrálása van hátra. A két külön tápág pozitív felébe tettem egy kívülről cserélhető biztit, ahova a névleges 4A-es normál biztosítékot tettem sorba a kimenettel.
Tettem bele egy hővezérelt ventillátort.
Gondoltam kipróbálom a tápot, a tartós rövidzárat.
Áramot feszt letekertem, rövidre zártam mindkét oldalt, és bekapcsoltam, minden tök jó megy a dolog. Feszültséget feltekertem a maxra, és egy kevéske áramot is engedtem neki. Így is tök jó megy a dolog. Majd következő lépésként az áramot is feltekertem a maxra. Ezzel is tök jól ment Volna! ha kb fél perc elteltével nem mentek volna el kapálni a biztik.
A tranzisztorok természetesen tök forrók voltak, mer ugye rengeteget el kellett fűteniük, pontosan nem tudom, csak körülbelül olyan 200W-ra tippelem oldalanként.
Namost visszakapcsolom, és már halott volt a tápom. Ha szerencsém van akkor csak a 4 teljesítmény tranyó ment el boré, ha nem akkor jöhet a többi cseréje is.
Neked volt hasonló tapasztalatod ezzel a táppal, hogy rövidzár esetén meghalt?
Tippem az hogy szépen hőmegfutottak a tranzisztorok.
Egyébként várom bárki ötletét ez esetben. erről a tápról van szó.
(#) kendre256 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
A BF173 az adatlapja alapján egy kisteljesítményű, nagyfrekvenciás tranzisztor. Nincs benne védődióda, nem darlington, ilyen értelemben egy általános tranzisztornak számít.
Az 1,180 B-E és B-C nyitóiránynak sok, a C-E között pedig oda-vissza szakadásnak kellene lennie, ebből az következik, hogy a tranzisztor rossz.
De!
Lehet egyéb probléma is, pl. a műszer. Ehhez mérj meg a műszerrel egy közönséges diódát, ha nyitóirányban ott is 1,1xx értéket, vagy hasonlót mérsz, akkor a műszered nem jó, vagy csak nem elég nagy árammal méri a diódát (mert olyan fajta).

A másik, hogy a C-E közötti mérésnél bezavarhat a bázis. Ha a bázist az emitterrel összekötve egy 10kOhmos ellenállással sem kapsz mindkét irányba szakadást, akkor biztosan rossz a tranzisztor.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Hát nekem csak az egyik BD szállt el egyszer ,tudod az induktiv terheléstől, amikor a biztositékaid kiégtek ott volt a vége valamelyik gyengébb BD-nek, egyébként, mekkora trafóval küldöd? Nekem 3A nél többet nem böffent ki a trafóm így a tranyók sem kapnak többet teljes rövidzárban sem, így vígan elfűtik, másik, teljes rövidzárban mekkora áramot mértél? Mert ha jóval többet enged az áramkorlát 4A-nél akkor jó esély van arra hogy csere után is el fognak halálozni egy hosszabb rövidzár után.
Egyébként, véleményem szerint csak a nagy BD-k mentek el, az sem biztos hogy mind! Mérd át őket egyesével, pillanatok alatt megjavítod!
(#) Doncso válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Szia, megmértem egy közönséges 1N914-et itt 817-et mutatott a multi, szerintem ez jó, a másik, megmértem egy BF-214 et nála B-E és B-C között volt 11xx fordítva szakadás, C-E között is szakadás oda vissza, akkor, valószínű, hogy a 173-asok elhaltak?
Üdv
(#) Attila86 hozzászólása Okt 11, 2008 /
 
Tényleg Doncso, a négyvezetékes kimenetet azóta sikerült megcsinálni?
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Hát nekiálltam, félig vagyok meg vele, sajnos nincs időm, meg most egy multitester javításban vagyok, de egyszerűen nem jutok dűlőre a BF tranyóval, most jó vagy nem, mert bétát meg mérek rajta de c-e lábak között egyik irányba vezet valamelyest, másik irányba szakadás, nem tudom.
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Na a helyzet az, hogy a nagy BD-k közül 1-1 ment el kapálni, az egyik tápban az összeset (tranyót) átnéztem, de mind jó volt, így a másikban nem is vesződtem vele, csak a BD249-eket cseréltem MJW21196-ra.
mind a 8 most ilyen tranyó, ezek 200W-osak, többet is tudnak eldisszipálni, meg....
Ja meg Pafi is aszonta mikor kérdeztem tőle, lehet-e ezekkel a BD-ket cserélni, hogy sőt!

Egyébként tegnap este még túrtam itthon és pont találtam egy darab 1K sztereo potit a finom állításnak.
Ha ezt a módszert alkalmazod, akkor ne tegyél be 1K, hanem kevesebbett. Ez 4V-ot fog át, de még ezzel is nehéz belőni adott feszre, főleg ha neked meg még nagyon precízen is kell azt beállítani, akkor szerintem nyugodtan tegyél be 470ohmos sztereot, azzal jóval precízebb lesz.

Az induktív terhelésre meg alapban raktam még az L profilra egy MBR10100 gyors diódát, bekötöttem a nyákon a kimenetekre aszt viszlát.
Egyébként most megmértem 4,3A-t enged át a rendszer magán keresztül. A trafóm meg olyan 5-600W lehet 2X51V szekunderrel. Ezt a terhelést vígan leadja.
Most ez a pár másodperc alatt, míg megmértem a max áramot, a tranyók már brutális melegek lettek hirtelen.
Ha jól számolok, akkor 53V ami kijön belőle 4,3A mellett 232W..ezt kellett elfűteniük. De lehet, hogy a bemenő fesszel kell számolni, akkor meg még jóval többet.
Most hogy ezt így leírtam belegondoltam abba, hogy nekem csak 63V-os puffer kondik vannak benne. Hétfőn az első dolgom az lesz hogy 100V-osokra cserélem.
Csoda hogy eddig bírták.
(#) mex válasza hapro hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Igen,rövidzár esetén is a puffereken mérhető feszültséggel kell számolnod. A 63V-os feszültségűeket tényleg cseréld ki 100V feszültségűekre.
A hűtőbordádnak mekkora a hőellenállása?
(#) hapro válasza mex hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
hajajj...ha azt én tudnám. Túrtam még régen valahol. Meg aztán a hűtőborda és az L profilok között is van egy 3mm-es alu lemez.
Szóval baromi sz..ar lehet ez az érték, így arra gondoltam, hogy nem nagyon fogom nyaggatni tartós rövidzárral, pláne max feszültségen.
Természetesen mindenhol van dögivel szilikonzsír.
(#) válasza hapro hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Engedd meg hogy kijavítsalak, de tudtommal nem akkor a legnagyobb a disszipáció amikor maximális feszt és áramot veszel ki a tápból. Egy alkatrész disszipációja mindig a rajta eső feszültség és az átfolyó áram szorzata, azaz: Pd=I*(Ube-Uki), ahol Pd a disszipált teljesítmény, míg Ube és Uki a be- és kimenő feszültségek lennének.
Azaz a lehető legnagyobb disszipációt akkor érheted el, ha a táp kimenetén 1-2V nagyságrendű fesz van beállítva mindössze, és így zárod rövidre (áramkorlát poti természetesen maxon van).
(#) Proci_85 válasza hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Igen, ezt a részét én sem értettem. Csak én annyival egészíteném, ki -bár nem ismerem a tápod működését-, hogy rövidzárnál le kell vinnie ~0V-ra a kimenetet.
Mondjuk 3A az áramkorlát, kifele van még némi veszteség a vezetéken, példa kedvéért legyen 0.2 ohmos a kinti kör. Ehhez 0.6V-nak kell a kapcsokon lennie, hogy 3A-t tudjon átzavarni.
Ily modon az én tápomnál mind1, hogy hova tekerem a fesz. potit. Nálad nem?
(#) hapro válasza hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Lehet, hogy igazad van. Nem méregettem ezt, nem volt időm rá, hamarabb elszálltak a tranyók, elméletben meg nem nagyon tudom.
(#) FREDDI válasza hapro hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Tegyél fel a képfeltöltés.hu-ra képeket a tranyók rögzítéséről a bordára, természetesen több oldalról és részleteset, akkor lehet segíteni a hőhíd csökkentésében. A linkeket meg tedd be. Első javaslat vakon: a tranyó és az alu közé jó nagy 2mm-es vörösréz lemezek, amik kb kilenszerese a tranyó felületének (3x3 tranyó méretű), a tranyó és a vörösréz közé csak szilikon, a szigetelés pedig a réz és az alu közé legyen (ott sokkal jobb így a hőhíd, mivel nagy a felület). Ez egyrész (réz) jelenős hőtehetetlenséggel bír, másrészt "kiteríti" a hőt a bordára, mivel a vörösréz sokkal jobb hővezető. Ez kiélezett helyzetben számít.
(#) kendre256 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
A műszer kb. jól mér, az 1N914-nek 25°C-on olyan 800 mV körüli a nyitófeszültsége.
Hát a méréseidből úgy tűnik, hogy a BF173-asok elhaltak...
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Annnyit még hozzá tenék, hogy sikerült kiszednem a zavart , tudod mire gondolok, ami az áramkorlát tekerésnél volt, az az 1 mV körüli, 100nF-os fóliakondival a BD-re
(#) Doncso válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Közben a nagy dilemmázás közepette eszembe jutott ,hogy anno építettem egy tranzisztoros tranzisztor tesztert, gyorsan kiugrottam érte a műhelybe, leporoltam, belenyomtam egy 9V-os duracellt, és láss csodát, gyönyörűen kiderült, hogy valóban nem jó a tranyó, ugyanis valami billenőkörbe kapcsolja a vizsgált tranyót, és ha jó akkor vibrál vagy villog a led (tranyófüggő) ha nem jó akkor világít vagy semmit, ez már sokat kimutatott nekem. Úgyhogy csere a BF, és köszönöm a segítséget!!!
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Azzal a teszterrel teljesítmény-tranzisztort is lehet vizsgálni?
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
igazából nem tudom mire gondolsz...
Kicsit fejtsd ki bővebben.
(#) hapro válasza FREDDI hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Hali!

felteszem a képeket, de rézzel szutykolni nem fogok az biztos. Ha így nem felel meg nekem amire kell majd akkor ott egye meg a fene és marad így.
első
második
harmadik
negyedik
ötödik
hatodik
(#) FREDDI válasza hapro hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Már látom a problémát. Nem az L szárára kellett volna ültetni a tranyókat, hanem simán a panelba állítva, a lábait 45fokban megdöntve majd újból egyenesen, és így hátrébb közvetlenül az egymásralapolt bordára csavarozni. Oda, ahol alul az a két csavar is kilóg. Akkor valószínű jó lesz rövidzárkor is, ott van rendes hőhíd. Ott körkörösen tud terjedni a hő az anyagban, míg így csak egyirányba hátrafelé, és a tranyók közben egymást fűtik, hátul a borda meg több tízfokkal hidegebb. Akár megvezetékzheted a tranyókat egy rövid darabbal, vagy az egész panelt viszed hátrébb, amelyik kényelmesebb. Persze ez csak javaslat, így is hagyhatod, de én nem tenném a helyedben.
(#) hapro válasza FREDDI hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Hát mondasz valamit...
Erre nem is gondoltam, valószínű ha nagyon ráérek majd, akkor átrakom a tranyókat kis vezetékekkel.
Következő: »»   96 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem