Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   3 / 276
(#) barany165 hozzászólása Ápr 12, 2008 /
 
Sziasztok! A detektoros vevőn tuljutottam, most egy szupreg vevőt szeretnék URH-re ,ha Valaki tud segítsen kapcsrajzzal .Köszi!
(#) barany165 hozzászólása Ápr 12, 2008 /
 
Üdv! 2m-körüli hullámhoszra gondoltam,Kösz!
(#) mathe hozzászólása Aug 19, 2008 1 /
 
Sziasztok!
A gitáromhoz szeretnék egy rádiós adó vevőt építeni, ami a kábelt helyettesítené. Már kérdeztek itt ilyet előttem, csak nem érkezett rá válasz. Rádiókkal még nem volt dolgom, kisebb erősítőket csinálgattam már, szóval nem vagyok teljesen kezdő, csak ezekhez a dolgokhoz még nem nagyon értek. Gugliztam is már egy csomót, de kb semmi ilyen házi építésű cuccot nem találtam.(lehet, hogy csak én vagyok pancser...) Szóval, ha valaki tudna mutatni valami jó leírást, vagy kapcs. rajzot ilyen témában akkor azt megköszönném. Ja és maga a barkácsolás és a tapasztalat szerzés a célom, nem a profi minőség egyelőre.
(#) masi1 válasza mathe hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
például ezen a honlapon is találsz hasonlot:Bővebben: Link
De a Google is ad találatot urh mikrofon néven.
(#) mathe hozzászólása Aug 21, 2008 1 /
 
Köszi a segítséget! Ez most biztos nagyon hülye kérdés, de ezek szerint a mikrofon jelének nagysága megegyezik nagyjából a gitár hangszedőjének a jelével? Szóval annyi az egész végül is, hogy az ilyen poloskákon meg rádióadókon, a mikrofon helyére a gitárt dugom be?
(#) masi1 válasza mathe hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Nem teljesen, mert a régi gitárok kristály pick-uppal készültek (1.5v kimenet).Viszont az alapelv ugyanaz.Csak illeszteni kell a mikrofon helyett(A hobbielelektronikás pld. kondi-mikrofonos).Egy kis átalakitással használhato.Egyébként ha hi-fi minöségben kell, akkor érdemes inkább egy bluetooth-os átvitelen gondolkozni.
(#) mathe válasza masi1 hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
Ahha, értem nagyjából. A bluetoothal szerintem várok még kicsit, egyelőre a rádiós dolgokkal szeretnék ismerkedni, mármint az ilyen alapvető dolgokkal, meg jó lenne tudni, hogy mi miért van... De köszi a tippet!
(#) mathe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Hú itt van jó sok minden, köszi!
(#) s_ervin hozzászólása Nov 13, 2008 /
 
Nahát! Kár, hogy megszakadt a diszkurzus.Pedig meglepődve láttam, hogy ma még érdeklődnek emberek -remélhetőleg minél fiatalabbak- a téma iránt. Ezért talán nem is álom, hogy rádiós szakkört indítsak kis falumban. Lehet, ogy csak meg kellene hírdetnem a büdös kölkök körében? Mi a véleményetek?
(#) csiperke válasza s_ervin hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Nem lenne rossz, mert biztosan haszontalanabb dolgokkal is elüthetik az időt. Az meg egyenesen királyság, ha egy két hívójelet is összeszednének maguknak a végén.Nálunk anakidején a Balázs Béla úttörőházban volt rádó építő és rádió adó-vevő (morse) szakkör, és számítástechnika is. Mindre jártam.
HG8LYA
(#) gg630504 válasza s_ervin hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Nem, nem csak meghirdetni kell. Kell igényfelmérés, hely, tananyag, szerszám, alkatrész, költségvetés, pénz, idő. A tudás - gondolom - megvan 55!
Jó példa István HA2NC kubja.
(#) gg630504 válasza s_ervin hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
(#) korgs2 hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Szeretnék építeni egy csöves mono rádióvevőt, amely 88-és 108Mhz között vesz. Jó lenne ha ecc85 82 vagy ech81 csővel lenne kapcsolási rajz és tekercsadat hozzá.
(#) Imi65 válasza korgs2 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Ha megnézel egy rádió kapcsolási rajzot, azért abból sok minden kiderül. Az URH jelfeszültség nem túl nagy, ezért többfokozatú erősítésre van szükség. A normál rádiók úgy működnek URH-n, hogy egy ECC85-öt beépítenek egy árnyékolt dobozba, melynek egyik fele előerősítő, a másik fele önrezgő keverő. A dobozból már 10,7MHz-es FM modulált jel jön ki, melyet egy 2 fokozatú KF erősítő követ. Az első fokozat ECH81-es !! csővel, a második pl. EBF89-es csővel. Ezt követi a demodulátor, mely legtöbb esetben aránydetektor majd jöhet a dekóder (ami szintén lehet csöves), és a HF fokozatok ( ami szintén lehet csöves).
(#) korgs2 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Tehát minimum 4 csőre van szükségem. Viszont találtam egy 1 csöves vevőt . Ez szerintetek működőképes?

6c4[1].jpg
    
(#) Ricsi89 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Ilyenen már én is gondolkoztam, de nem jutottam sokra. Nekem van egy régi rádió paneljai, amiből megvan az URH előfok( ez a fém dobozos cucc) meg megvannak a KF-ei is. Ehhez már csak egy rajz kellene és össze is raknám. Ha valaki ki tudná vágni egy régi rádióból a felesleges sávok alkatrészeit az jó lenne. ja és pont ilyen csöveim vannak, mint amit említettél.
(#) csiperke válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Én vettem egy öreg melodyn rádiót és áthangoltam az URH részét CCIR sávra. Maga a készülék érzékenysége nem nagy, de yagi-antennával kompenzáltam és láss csodát nemcsak zár a varázsszem, de még bajsza is nől a túllövés miatt.
Csodálatosan szólnak az adók rajta.
Ha magad akarsz építeni csövest, FM-re akkor is azt ajánlom hogy valamelyik gyári cucc idevágó részeit építsd után ,persze a mai kor dolgaival megspékelheted (varicap hangolás, stabilizált feszültségek, kerámia sávszűrő....) valamint nem árt ha készítesz elé egy szélessávú előerősítőt és azzal bizonyosan érzékenysége is lesz.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Valaki tudna egy egyszerű FM sávra készült csöves vevőt mutatni. Elhatároztam, hogy építek egyet, de nem igazán találok jó rajzot.
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Márc 10, 2009 /
 
Sziasztok! ÉpÍtettem 1 háromtranzisztoros rádióvevőt, de nem müködik. Vagyis csak sistereg, sípol, meg serceg. Leellenőriztem a rajzot 100 szor, de minden a helyén van. Mi a baja lehet? A rajz a 70es évekből való, nem felelnének meg a2009es kiadású alkatrészek? Vagy talán annyira kezdő vag yok?
(#) Lacika válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
A rajzon nem véletlenül germánium tranzisztorok vannak? Te meg biztos szilíciumot használtál.
(#) gtk válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Egy hangolt kor, vagy ket hangolt kor? Induktivitas, kapacitas ertekek bemerve a rezgokoron?
Rakd fel a kapcsolast,anelkul..
(#) Stephani Mihaly válasza Lacika hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Szia, Lacika! Én sziliciumos tranzisztorokat használtam. A kapcsrajzon nincs feltüntetve ,csak annyi, h.BC107...109 NPN(én BC107. használtam)...Ám vki azt mondta nemrég, h. kell antenna neki, bár a rajzon az sem szerepel...
(#) Stephani Mihaly válasza gtk hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Szia, a rádiom 1rezgkőrös. A tekercset a kapcsrajz előírása szerint készítettem, de hiába...
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Szia,Itt a rajzom... Kicsit rögtönzött,most fényképeztem. Nézzék meg a többiek is.
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Ha elég 4.5 m hosszú 6mm vastagságú szigetelt kábel, akkor van antennám...
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
NNa! Egy tranzisztorom halott volt, kicseréltem... De most más a gond.. BEJÖN A JEL, DE íRTÓ HALK... Ez meg miért lehet? Mivel tudnám felerősíteni? Az erŐsítő benne van a rádióban, és mégis halk...
(#) gtk válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Hat ne haragudj de en ebbol a rajzbol meg szemuveggel is alig latok valamit. Csak sejteni tudom az "alakok" -bol hogy kb. mi hol lehet.
1 proba:
Az utolso fokozatnal a (hangszoro felol) kosd ki a hangszorot es vedd le a kondit. A hangszoro helyett tegyel egy 2.2-5.6k ellenallast. A tranyo kollektorarol vedd le a jelet es egy BD135 (7,9) NPN tranyoval epits egy fokozatot, ugy ahogy most nez ki az utolso fokozat .
(#) Stephani Mihaly válasza gtk hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Tudtam, h. nehéz lesz kibogozni a rajzot... ha nagyobb fájlformátumban küldöm, a rendszer nem fogadja, mert túl nagy.. Mindenesetre köszönöm a tanácsot, megpróbálom, aztán jövök az eredmánnyel, ha érdekli önt is...
(#) gtk válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Márc 12, 2009 1 /
 
Mindenkeppen erdekel az eredmeny !
A mostani legutolso tranzisztor ele be lehet rakni majd egy hangeroszabalyzo pot.metert is.


(#) Stephani Mihaly válasza gtk hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Hahó! Jó estét. Megy a Rádio. Rengeteg apró hibája volt! Ilyeneket csak 1 kezdő tud elvéteni Mielőtt nekiláttam volna az ön tanácsa szerint cselekedni, még egyszer átnéztem az egész szerkentyűt. Ilyen hiba, hogy(és ezekre mindenkinek felhívnám a figyelmét tanulságul) : Az első tranzisztor lába oda volt forrasztva, s mégsem érintkezett, mert rossz volt a forradás, az egyik ellenállás bontott alkatrész volt, meghosszabbítottam a lábait, de azelőtt nem mártottam be a gyantába- oxidált volt, és 1 helyen a nyákon a forrasztás összekötött 2 rézmezőt... De MOST MŰKÖDIK, és elég hangos! Nem utolsó sorban pedig köszönöm tanácsát, s persze a többiekét is...
Következő: »»   3 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem