Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Üdv!
Lassan fél éve készül az órám de már haladok és kész van... Csak még nem tökéletes... Össze volt állítva egybe a clock mert különkülön már jónak tűnt. A tápot bedugva viszont kiment az elosztó biztositéka(9Vos elemröl elötte jónak tünt). Pár nap pihenés után sikerült hálózatra kötnöm és kezdtem kisérletezni. Legnagyobb eredmény a távkapcs kibe kapcsolása után felvillantak a ledek. Azóta se... Megmértem, még mindig megvan-e a fesz a szekunderen de csak ~1,5V-ot mértem. Nem tudom mikor és mi mehetett el. Segitsetek lécci! ...
Hi!
9V-os elem nagyon sovány ide.Ha kinyomta a biztit a tápról,vagy kicsi a bizti,vagy valahol zárlat van. Üdv!
Érthetőbben: Van egy 9Vos elem, azzal ment, aztán egy 12Vos táppal kivitte az elosztó belső védelmét.
De ez teljesen mind1 a kérdésem az lenne, mi okbol nem mérhető elég fesz a szekunder utáni egyenirányitás után?
Hali!
Közzé tudná tenni valaki a távirányító 16f628-as pic-hez való hex-ét vagy a sima asm-jét mert amit letöltök eredetit abba csak a 16f84-es pic-hez vannak a hex-ek és asm-be nincs meg csak c-be de azt nem tudja kezelni a micro code studio előre is köszi! :yes:
Hali!
Azt hiszem ezt keresed:
Szia!
Én is anno építettem távirányítót 16f628-al,de nemrég vettem egy urc22b univ.távirányítót kemény 390ft.volt az ára.Nem akarlak lebeszélni az építésről,de ennyiért még a pic-et sem szerzed be,és küllemre sem lesz olyan mint egy gyári.Arról nem is beszélve,hogy jobban is műkszik,és nem zabálja az elemet Üdv!
Sziasztok!
Ismét itt vagyok,sajnos a suli miatt nem nagyon tudtam foglalatoskodni az órával. Viszont pár napja elővettem ismét,és nagy lelkesedésemben csináltam neki egy dobozkát. Működik is 'Hálistennek,csupán a Fet nagyon melegszik. Sajnos nem emlékszem hogy melyik bázis progi van beégetve,milyen kitöltési tényezővel. Kérdésem hogy a Fetet (IRFZ44N) cserélhetem-e valami nagyobbra és akkor kevésbé belegedne vagy esetleg 2-t párhuzamosan? Szép borda van rajta érzésem szerint,de ~5 perc után már nem tudom megfogni kézzel.Karácsonyra szeretném a fa alá és ezt a problémát leszámítva kész. Teszek fel délután képeket is majd! Köszönöm előre is! Üdv Kicsa
Nem azért melegszik, mert nem nyit ki teljesen? IRL530-at kellene használni, az logikai szintre is teljesen kinyit.
Őszintén szólva nem tudom,azt hogyan lehet leellenőrizni? A feszültséget kell megmérni az egyik lábán?
Van itthon IRL530-asom is,mindjárt kicserélem akkor aztán kipróbálom...
Az IRL530 is nagyon melegszik...
Akkor mi tévő legyek? Valami nagyáramút vegyek?Vagy lehet még valamit ellenőrizni rajta? Üdv Kicsa
Mennyi áramot vesz fel a bázisáramkör? Lényegében szinte az összes a tekercsen fog folyni (persze most a motortól eltekintünk, ne is legyen bekötve). Na most ennek ha jól tudom, nem nagyon kellene 0.5A felett lennie.
Ugye van a FET-en valamekkora borda?
Szia!
Kikötöttem a motort : Stand By állapotban 0.06 A,bekapcsolás után 0.49 A a felvett áram.Hát van egy bordára csavarozott IRFZ44N,az IRL530 meg próbából van beforrasztva borda nélkül de 1-2 másodperces üzemre kapcsoltam csak be,amíg kézzel fogtam a hőmérsékelt miatt. (a fet nem a nyákban van hanem kb 20 cmes vastag kábellel van beforrasztva).Ahogy hirtelen melegedett,lekapcsoltam,olyan hőfokra nem ment fel hogy kézzel ne tudjam megfogni.Nem értem egyébként hogy miért lehet,0.49A,a fetek meg ~10x-esét bírják.Hogy lehet ez hogy ennyire 'megviseli'? Üdv
Ez az áramfelvétel még nem vészes, bár nekem kevesebbet vesz fel Vicsys által módosított bázisfájlt használva (hirtelen én sem tudom, hogy abban mekkora a kitöltési tényező).
Szerintem az IRL-re rakd rá a bordát és úgy próbáld. A másik lehet azért melegszik annyira, mert nem bír teljesen kinyitni. Erről könnyen meg is bizonyosodhatsz, mérj feszültséget a Drain-Soruce lábak között. A hűtőfelületet szerintem ne nagyon fogdosd hosszabb ideig, mert összeszedi a zavarokat. Az is lehet, hogy én rontottam el valamit, de ha hozzáérek a FET bordájához, akkor elveszti a szinkront az óra, és elfordul a számlap. Ezen kívül lehet más hatása is van.
Ha szemből nézem akkor a középső és a jobb szélső láb között kell feszültsgéet mérnem? Nem találom az adatlapját amiben meg vannak számozva a lábak...viszont a műszer meghülyül,nem mutat semmit sem csak 1est..mintha túlcsordulna...de minden állásban...nemértem egyszerűen...
Igen azok között.
Uhh, most jövök rá, lehet, hogy a nagyfreki zavarja össze a műszert. Bocsi, akkor ez így nem jó. Rakd rá bordára az IRL-t, és teszteld, hogy mennyire melegszik a borda, illetve a primertekercs.
Rábukkantam nég1 hibára,a sok dobozolási művelet között elgyengült a dióda egyik lába és majdnem letörött. megpróbáltam áthajtani hogy megerősítem és a kezembe maradt. Megjavítom ezt,illetve felrakom a bordára az irlt és megnézem...
Megcsináltam a diódát,meg felraktam az IRL-t fixre de nem lett jobb,talán egy hajszálnyit. Kb 5 perc járatás után a borda olyan meleg hogy még éppen rajta tudom tartani a kezem...Szereljek rá egy ventillátort?
Vagy mit lehet még tenni Szerinted? Esetleg a 220 Ohmot változtatni? Növelni?
Semmiképpen nem jó ez a melegedés, tehát nem jó megoldás a ventilátor. A 220 Ohm csak a PIC-et védi, a FET-hez nem sok köze van, mert azt nem árammal, hanem feszültséggel kell vezérelni.
Az a dióda, amiről beszéltél, az ugye a FET-tel sorosan kapcsolt? Ennek jó lenne tudni a típusát, mert ide gyors dióda kell. A dióda hiánya vagy lassúsága miatt is melegedhet a FET.
A típusa : BYV29. TO220as tokozású,a fet középső lába és a tekercs közé van kötve sorban.Viszont azt nem értem hogy ha megkapja a PICtől az 5V-ot akkor telejsen kinyit és akkor átfolyhatna rajta 40 A is. Viszont az egésznek a felvétele motor nélkül 0.5 A. Tehát ha a 0.5 A-t rákötöm direktbe,szerintem akkor sem melegszik ennyire...
szia
Ha a forgó részen meglesz a 12V, primerrel sorba lehet pár ohmnyi előtétet rakni, akkor kicsit kevésbé melegszik. Ha jól tudom.
Igen, ez helyes, amit írsz, de gondolom sokunknak (nekem is) ellenállás nélkül is megy a dolog különösebb melegedés nélkül.
Mindenesetre meg lehet próbálni, de akkor meg az ellenállás is melegedni fog, szóval minimum 5W-os kell. Azért én még kíváncsi lennék arra a diódára, hogy miféle?
Hát az ellenállással az a gond hogy ha berakom,lehet hogy gázos lesz a feszültség : Érdekes az hogy most ha megy az óra,ha z analóg kijelzés be van kapcsolva + rányomom a külső 2ledes piros kört,a belső ledek elalszanak. Szerintem így is határon van a kellő feszültség...mert bármilyen más kombinációban használom,hibátlan,egyedül ennél vagy így hogy kialszanak...
A dióda típusát fentebb írtam,BYV29,én adatlap szerint Rectifier ultrafast diodes írást találtam róla.
Bizony, ott alacsony a fesz. Csak hát mi miatt?
Annak a diódának jónak kell lennie.
Igen ez az a dióda.
Hát ezt sajnos nem tudom én sem,bár ha a melegedési probléma megszűnik,én már örülök. Lehet hogy a 2 dolog összefügg egymással?
Hi!
Szerintem ne barkácsolj,inkább csökkentsd a kit.tényezőt,és nem lesz több problémád a melegedéssel. Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |