Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   5 / 170
(#) BlackStar válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Ha jól veszem ki a szavaidból, akkor nem javaslod a PC-s szkópokat a galvanikus kapcsolat miatt. Pedig először PC-s tárolós szkópon gondolkodtam. Most viszont elbizonytalanodtam.
(#) KTobi válasza BlackStar hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Az OWON is tud tárolni, még nem tudom hogy, nem használtam. Valamint USBvel összeköthető a géppel. Nagyon is meglátni, hogy milyen lassú az USB. Ha át akarod vinni a gépre a jelet, akkor lepausalod a szkópot (ilyet is tud), és akkor szépen kirajzolódik a gépen is a kép. Szerintem pedig a galvanizációt megoldhatod, hogy lemented a jelet, majd lekapcsolod a bemenetet és utánna visszaolvasod a jelet, PAUSAlod, és átmented a gépre.
(#) kendre256 válasza BlackStar hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Nem csak a galvanikus kapcsolat miatt, írtam a többi érvet is. Nekem van PC-s (elég régi már), meg önnálló szkópom is, a tapasztalataim alapján írtam ezeket.
(#) MM válasza BlackStar hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Nekem egy DSO-2100 USB szkópom van. Nagyon megvagyok vele elégedve. a 2090 ugy tudom már többet is tud jobb a szoftvere is.
A galvanikus kapcsolat miatt körültekintőnek kell lenni, 230Vos hálózatot közvetlenül nem szabad mérni.
Mivel a számítógép levan földelve, azon keresztül a mérőzsínórod közös pontja is a lakás földjével megegyező lesz, ezt figyelembe kell venni mikor vmihez hozzáérinted.
Nalam előfordult hogy referencia pontnak egy földelt tápegység 15Vos részét akartam kiválasztani, igy szépen rövidrezártam a szkópon kereszeltül! De semmi baja nem lett semminek! Hála istennek!
De 1/10es 1/100as mérőzsinórral mérhető vele nagyobb feszültség is.

Előnye: az adatokat könnyen átmentheted excel táblába, vagy kinyomtathatod, PDF printerrel is szép ábrákat lehet készíteni.
Könnyen lelehet mérni a feszültségszinteket, nem kell "számolgatni a div-eket" a képernyőn, bár ezt már a korszerűbb normál szkópok is tudják.
(#) Norberto válasza BlackStar hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Szerintem a galvanikus kapcsolaton kívül itt a kulcsmondat, amit kendre256 írt nemrég:

Idézet:
„A sok kezelőszervvel kényelmesebben kezelhető, mint egy csak szoftverfelületű DSO. Összességében ez a kisebb (ehhez nem kell még egy PC is).”

Én is abszolut módon az OWON mellett voksolnék.
(#) san398 hozzászólása Nov 21, 2008 /

Mivel én egy PDS6062T-t használok és megvagyok vele elégedve én is az OWON mellett adom le a szavazatom.
(#) Imi65 válasza MM hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Idézet:
„Mivel a számítógép levan földelve, azon keresztül a mérőzsínórod közös pontja is a lakás földjével megegyező lesz, ezt figyelembe kell venni mikor vmihez hozzáérinted.”

Ez nincs másképpen a normál szkópoknál sem.
(#) kendre256 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Jónéhány mostani szkópnál már nem így van. Olyanok, amelyek pl. dugasztáppal működnek, vagy kettős szigetelésűek és nincs védőföldjük, azoknál nincs így.
(#) Imi65 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Hát, igen. Így jár az, aki még "klasszikus" kütyükön nőtt fel. Sokszor nekem is jó lett volna, ha hálózatfüggetlenek a dolgok, ezt csak leválasztótrafóval tudom biztosítani (ha a hegy nem megy........).
(#) Hagens hozzászólása Nov 26, 2008 /

Sziasztok! Melyik szkópot ajánlanátok. HAMEG HM-1007 100Mhz analóg tárolós 45-50 ezer, vagy HM-507 50Mhz analóg tárolós képernyőre ír freki, feszültség stb.. 80 ezer? Vagy ajánljatok valamit. Köszönöm. Csaba
(#) Hagens hozzászólása Nov 26, 2008 /

Még egy nagy segítséget szeretnék kérni.Nem ismerős valakinek ez a szkóp, egy típusra és gyártóra lenne szükségem, ugyanis nincs rajta semmi felírat.
(#) KTobi válasza Hagens hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Ez most jó kérés. Ha jót akarsz, akkor az előbbit veszed (nem néztem részletesebben, csak amit leírtál). Ha kényelmet, az utóbbit. Ha kiírja a frekvenciát, feszültséget, az kicsit könnyít, nem kell leolvasni a beosztásokat, de nem MINDIG pontos. A frekvencia végett mindig legyen kéznél egy zsebszámoló, akkor a szkóp kötelező tartozékaként kell tekinteni egy számológépet, ami működik is. A leolvasás nem nagy művészet, kicsi gyakorlás után, már a tizedeseket is le tudod olvasni (ami nincs is bejelölve, személyes tapasztalat). Az utóbbi az egyidőben mutatja a jelet és a mért értéket? Ha nem, akkor mintha lenne egy feszültség/ frekvenciamétered, semmire sem jó (nem kimél meg a beosztás számolástól)

Ha már 80ezret rá akarsz költeni, 90ért a HEStoreban digitálist kapsz, igaz csak 20MHzig. Inkább a gyorsabb tárolós analóg, ami nagyon is jó szkóp. Vagy már akkor digitális tárolós, amibe benne van a mérő funkció.

Szerk: Mintha német feliratok lennének. De inkább egy vén róka válaszát várd meg.
(#) Hagens válasza KTobi hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Szia!Kösz a válaszokat.Itt a két szkópnak a képei, a HM-1007 egy régebbi, a másikat még most is lehet kapni.
(#) KTobi válasza Hagens hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Kapaszkodj. A régi, az biztos jó, megbízható vas. Az újabb, hát az kérlek szépen digitális. Mert a bemeneti osztó sem az, hanem csak egy végtelenségig csavarható encoder (nem tudom így este mi a neve, ez van a régi golyós egérben is). A poén, 100MS/st írnak rajta, ami tudományosan/reálisan nézve (nem tudom ki írta ide) 10MHz-t takar. Ez az értéke a HEStoreben kaphatónak, amire 20MHzet írnak. Most ennek lehet a többi része, fizikailag nagyobb frekvencián is kevésbé torzít (doboz kapacitás, osztók, stb), de semmivel sem ad jobb jelet, ugyanúgy szögletes lesz a szinusz, kivés pont összekötve torzít.

Most a Hamegot csak azért ajánlanám, mert jobb márka szerintem. De CRT. Még az owon LCD, kicsi, könnyű, szállítható, opcionális elem hozzá, vigyázni kell ne pofozd le.

Szerintem az legjobb volna beszerezned az 1007est. Ha tényleg tárolós, nem kell jobb, de mivel használt, számolni kell, hogy valahogy hitelesíteni kellene, elromolhat, javítás, stb. Kemény dió, egy szkóp vásárlás.

Én is sokat töprengtem, végül a digitális 25MHzsnél döntöttem, nem rossz, bővebben majd több használat után. Ami hibája, földelt a bemenete, egyes újabb szkópoknak már nem.Most nem többet, mert nagyon elgépelek, majd holnap
(#) kendre256 válasza Hagens hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Ha a 1007-es nem "agyonhasznált", akkor mindenképpen jobb választásnak tűnik.
A képernyőre írt freki, meg feszültség nélkül nagyon jól el lehet lenni (én még aránylag jól tudok számolni zsebszámológép nélkül is, bár tudom, hogy a fiatalok nem így vannak ezzel). A szkópok pontosága úgysem olyan jó, mint egy frekimérőé, vagy egy feszültségmérőé, de a szkópot alapvetően jelalakvizsgálatra szoktuk használni. Frekvenciában, feszültségben sokszor elég a körülbelüli érték, abból már látszik, hogy jó-e a jel vagy nem.
(#) DuMatyi hozzászólása Nov 27, 2008 /

Kedves Kollégák!

Oszcilloszkóp témában: mindenképp analógot, ha kis frekik kellenének!

Azért,mert volt lehetőségem mérni digitális tektronix szkóppal. Egy nagy f*s. A négyszög impulzusból (kis kitöltési tényezővel) háromszöget varázsolt, mindezt pixelesen!

Van egy kétsugaras analóg philipsem.

tökéletes!!!

Az EMG-k előtt is le a kalappal!

Köszönöm!

Matthew
(#) tomeedey válasza DuMatyi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Helló kollégák!

Akkor ezúton szeretném hirdetésbe adni eladó EMG analóg oszcilloszkópom.2 sugár,50 Mhz egészen nagy kijelző,finom potik ami jellemzi,pontos típusa EMG 1568/A. Mindene müködik,megbízható egy darab,képet küldök kérésre. Ha valakit esetleg érdekel az irjon,sajnos nekem nem müködik az aprohirdetés feladása funkció,de már irtam a hobbinak ezügyben.
Most szeretnék befektetni egy digitális PC szkópba,én mértem 60 megás tektronix digitszkóppal és nekem megfelelt,igaz az egy félmilliós darab volt amit a sulim vásárolt vagy 4 éve.nagyon szépen mérte a 20 megás tüskejeletEsetleg ha valaki rendelkezik egy 40-60Mhz-es PC szkóppal és arra adta a fejét hogy inkább analógra cserélné akkor üzletelhetnénk.

üdvözlettel Tamás.

DSC00536.JPEG

(#) Hagens hozzászólása Dec 1, 2008 /

Köszönöm szépen a válaszokat és az ötleteket.!Lenne még egy gondom, van egy szkópom még annak idején kaptam egy nagyon jó barátomtól. Rajzot keresnék hozzá mert a sokszorozója nem működik. De nincs rajta semmi típusszám, és gyártó sem. Teszek fel 2 képet hátha valakinek beugrik róla valami. Előre is köszönöm.
(#) tomeedey válasza tomeedey hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

Még mindig eladó az EMG.40 ezerért most házhoz küldöm!esetleg tekinthetjük az árat irányárnak is,csere is érdekel ha olyan dologról van szó.
(#) Moderátor hozzászólása tomeedey hozzászólására (») Dec 29, 2008

Itt pedig még mindig van Apróhirdetés rovat, szíveskedj az ilyesmit oda beírni. Üzletnek semmi keresnivalója a témákban.
Köszönöm.
(#) bgsf válasza (») Dec 30, 2008 /

apróhirdetés, vagy nem, de ez a szkóp tökéletes. volt alkalmam több éven keresztül használni, és csak jó véleményem van róla. ha valaki nem is veszi meg, de abban segít hogy milyet vegyen, vagy milyet ne vegyen.
még annak idején a telefongyárban a legtöbb korszerű műszert használhattam, így van összehasonlítási alapom.
a digitális szkópok előnye hogy kicsik. hátránya a digitális feldolgozás korlátai. az analóg szkópok hátránya a nagy méret/tömeg, de nagyon jól kezelhetők és könnyen átalakíthatóak több funkcióra is. persze akinek gőze sincs egy szkópról, annak lehet magyarázni. pl: ha a témaindító műszerész, akkor már kellett volna hogy használjon ilyen műszert, ha meg nem az, akkor hogyan fog vele frekvenciát/periódus időt/feszültséget mérni?
egy szkóp, legyen az bármilyen, egy nagyon összetett műszer, a kezelése és a mért adatok kiértékelése/kiszámítása "némi" szakértelmet igényel. hiába vesz valaki egy hiper-szuper szkópot (mint mobiltelefont) ha ki sem tudja használni a benne lévő funkciókat.
(#) tomeedey válasza bgsf hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Ez íg igaz ahogy van.Én azért szeretnék megválni a szkópomtól mert nekem nagy szerepet játszik a mobilitás,tehát hogy 60 km-t tudjam szállítani mindenféle megterhelés nélkül,akár egy minitáskában is.Sajnos vásárláskor ezt nem vettem figyelembe.Az apróhiretés funkció nem müködött nekem egy hónapja ezért is említettem meg itt, viszont tegnap sikerült feladnom a hirdetést a hozzászólásom után.
Szó mi szó megvan az előnye a digitális technikának is és az analógnak,csak manapság már a jól bevált analóg technikát nem fejlesztik olyan mértékben mint a digitálist ami azt eredményezi hogy az uj digitrendszerek megelőzik tudásban,pontosságban,stabilitásban az analógot.Viszont ezeket a tulajdonságokat bizony meg kell fizetni.
(#) bgsf válasza tomeedey hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Idézet:
„ami azt eredményezi hogy az uj digitrendszerek megelőzik tudásban,pontosságban,stabilitásban az analógot.Viszont ezeket a tulajdonságokat bizony meg kell fizetni.”

ha tudás azt jelenti, hogy kiírja a feszültség/periódus idő/frekvencia értékeket is, akkor nem is kell hozzá műszerész! dédipapó nekiáll monitort javítani! van egy digitális szkópja, és a kisunokának kész is a monitor!
az analógot azért nem fejlesztik tovább, mert már nincs hová továbbfejleszteni! egy analóg szkóp azt tudja amit a konstruktőrök kihoztak belőle!
viszont egy digitális szkóp "csak" azt tudja amilyen szoftver van hozzá! ne feledjük, hogy a digitális jelfeldolgozás éppen korlátokkal jár! (pl: mintavétel/mintavételezési frekvencia/kijelző felbontása stb.....) vagy képzeljük el hogyan dolgozza fel a mikrovoltos antenna jeleket egy digitális szkóp! vegyünk 1GHz-es jelet. ezt ha fel akarjuk digitálisan dolgozni a mintavételezésnek a többszörösének kell lenni. már plusz költség, míg egy analóg röhögve teszi a dolgát.....
igaz hogy egy digitális szkóp nagyon kicsi, de!!!! mekkora a kijelző felbontása? mert egy analógé gyakorlatilag végtelen (csak az emberi szem szab határokat)!
nem török pálcát sem az analóg, sem a digitális felett, de gondolja meg mindenki mire is akarja használni a szkópot!
elgondolkodtató hogy a nagyobb cégek még mindig elektroncsöves szkópot használnak (mérésre is!!!)!
(#) Norberto válasza bgsf hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Idézet:
„mekkora a kijelző felbontása? mert egy analógé gyakorlatilag végtelen”

Pontosságban viszont fordított a mezőny, az analóg szkópok katódsugárcsöve igencsak durván pontatlan tud lenni, mindenféle korrekciókat kell alkalmazni, csak ahhoz is, hogy egyáltalán egyenes vonalakat láthassunk egész képernyőnyi területen. És ez az analóg korrekció újabb hibalehetőségeket és korrektúrázni-valókat hordoz magában...
(#) killbill válasza bgsf hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Hello!

> ha tudás azt jelenti, hogy kiírja a feszültség/periódus idő/
> frekvencia értékeket is, akkor nem is kell hozzá műszerész!

Nem ahhoz kell a muszeresz, hogy megszamolja a kockakat a kepernyon, hanem ahhoz, hogy tudja, hogy mit mer, es mert ertekbol mire lehet kovetkeztetni. Az csak egy konnyites, hogy a szkop megszamolja helyetted. Raadasul pontosabban, mint a te szemed.

> dédipapó nekiáll monitort javítani! van egy digitális szkópja,
> és a kisunokának kész is a monitor!

Mi az osszefugges? Ha dediapo nem ert hozza, akkor semmilyen szkoppal nem javitja meg a monitort.

> egy analóg szkóp azt tudja amit a konstruktőrök kihoztak
> belőle! viszont egy digitális szkóp "csak" azt tudja amilyen
> szoftver van hozzá!

Ez nem igaz, mert a digitalis szkopnak is van hardvere, es nem is egyszeru! Azert a bemeneti fokozatot ott is meg kell konstrualni. Meg a mintavevot, vagy az analogokenal nagysagrendekkel bonyolultabb trigerfokozatot. Es hat a szoftvert is meg kell irni, azt is a konsktruktorok csinaljak. Az is lehet jo vagy eppen csapnivaloan rossz.

> ne feledjük, hogy a digitális jelfeldolgozás éppen korlátokkal
> jár

Te szemmel csinalsz Fourier transzformaciot? Vagy ranezesre megmondod az RMS erteket egy osszevissza jelnek? Nem olyan rossz dolog az a digitalis jelfeldolgozas. Csak tudni kell, hogy mire lehet hasznalni.

> vagy képzeljük el hogyan dolgozza fel a mikrovoltos antenna
> jeleket egy digitális szkóp! vegyünk 1GHz-es jelet. ezt ha fel
> akarjuk digitálisan dolgozni a mintavételezésnek a
> többszörösének kell lenni. már plusz költség, míg egy analóg
> röhögve teszi a dolgát.....

Naaaaa... azert ezt te sem mondod komolyan! Eloszor is a mikrovolt. Total mindegy, hogy egy ADC elott van egy kiszaju erosito, vagy egy KS cső eltértő lemezei előtt. A jelet nem a digitalis resz erositi. Mellesleg altalaban az ADC-nek 1-2 volt a meresi tartomanya, mig a KS csore kell par 10 volt az elteriteshez, szoval meg nagyobb erosites is kell az analogba, ergo bonyolultabb, dragabb.

Az 1GHz-es jelhez olyan szkop kell, ami ezt tudja mintavetelezni. Ez termeszetes. De azert az 1GHz-es analog szkop nem hetkoznapi. Egy 10Gs/s digitalis szkop ugyancsak rohogve doglozza fel az 1GHz-es jelet, bar az mar nem lesz olyan szep jelalak, ez igaz. Az, hogy plusz koltseg, az teny, de ezert plusz szolgaltatast is kapsz. A digitalis szkopban nem az a lenyeg, hogy digitalizalja a jelet, hanem az, hogy tarolja, azaz egyetlen periodust is el tudsz kapni a jeledbol, es reggelig analizalgathatod. A masik nagyon nagy elonye a tarolos szkopnak, a triggerek meg a jel eloelet.

> igaz hogy egy digitális szkóp nagyon kicsi, de!!!! mekkora
> a kijelző felbontása? mert egy analógé gyakorlatilag végtelen
> (csak az emberi szem szab határokat)!

Hat ez az. Az en digitalis szkopomnak a CRT felbontasa 810x696 pixel. Ez mar a szememhez kepest eleg jonak mondhato. Nem mondom, a 320x240-es LCD-s szkopunkon latszik, hogy pixelekbol van a kep, de az nem is kerul negy es fel millioba.

> de gondolja meg mindenki mire is akarja használni a szkópot!

Itt a lenyeg. A felhasznalasi terulet. Analog erositok meresre altalaban eleg az analog szkop, ha egyebkent van olyan muszered, amivel mas parametereket meg tudsz merni, pl. torzitas, atviteli karakterisztika.
De mikrokontrolleres vagy egyeb digitalis fejleztesekhez, javitasokhoz egy digitalis tarolos szkop altalaban jobban hasznalhato.

> elgondolkodtató hogy a nagyobb cégek még mindig
> elektroncsöves szkópot használnak (mérésre is!!!)!

elektroncsoves??? Ugy erted ECC82 es tarsai?

Es mit ertesz azon, hogy meresre is? Miert, még mire hasznaljak?
(#) djyuri hozzászólása Jan 25, 2009 /

Sziasztok!

Egy lehetséges szkóp vásárló vagyok.
Erről szeretnék tanácsokat kérni tőletek.

kaptam kölcsön egy TEKTRONIX holland TYPE 561A két csatornás szkópot a szerelőmtől.
De felmerült az a kérdés,hogy mivel ő már nem használja ki az egyébként hibátlan műszert,hogy megválna tőle.

Mivel én meg szeretnék a hangtechnikában a jövőben elég sokat mérni,megfontolóra vettem a kérdést. Illetve inkább anyagi megfontolóra.

Ez ügyben szeretnék érdeklődni,hogy Nektek milyen összeget képvisel ez a készülék. És szerintetek meddig érné meg ezt megfizetni.

Köszönöm!

Kérésre holnap készítek képeket.
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Bocsi...a link lemaradt...nem tudom miért.
Bővebben: Link

A service manual-t is hozzá csatolom..hátha valaki googlézik és ez az oldal elmerül a mélyben
(#) tom75 hozzászólása Jan 28, 2009 /

Mi a véleményetek erről a szkopról?
köszi Tom

Az URL gomb azért van, hogy használjuk! Frankye
(#) hegi hozzászólása Jan 30, 2009 /

Sziasztok!

Szkóp vásárlás előtt állok, és kinéztem egy Rigol DS1022C típusú szkópot. De sajnos sehol sem találok róla magyar fórumot, ahol elmondaná valaki a tapasztalatait. Esetleg valaki nem használ ilyen műszert, van nincs tapasztalata vele?

Rigol DS1022C

Doksi (User’s Guide - PDF)

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
(#) kendre256 válasza hegi hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Nem láttam még ilyen szkópot, csak a doksiját és a céget néztem meg. A doksija teljesen korrekt, bármelyik nagynevű cég vállalhatná. A cég többféle minőségbiztosítási rendszert működtet, ez esélyt ad a minőségére. Ha megfelelő forgalmazó forgalmazza, érdemes lehet kipróbálni. Vannak szerintem jobb konstrukciójú tárolós szkópok (gondolok itt a több gombbal és kevesebb menüvel elérhető funkciókra), de szerintem nem rossz ez a szkóp.
(Ha ezt a szkópot egy magyar gyárban gyártanák, büszke lennék rá. Így csak szomorúan állapítom meg, hogy poros nyomába sem érünk a kínaiaknak.)

Következő: »»   5 / 170
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem