Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor

Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 148
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

De itt van egy másik csöves is , mostanában készült el .
Ennek is külön dobozba került a tápja 4 ponton csatlakozik hozzá ..

PHONO II.JPG

(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Hello!
Aztmondják jobb a bakelit hangja mint a CD...
Most nem is tudom,kételkedjek vagy ne....?
Minden esetre engem meggyőzött a bakelit,némeiknek tud jó hangja lenni ameik nem koszos,és a barázdái egyben vannak!

Úgye egy barázda egy hangot takar,ha az bemocskolódik,akkor a kosz a hangot és a barázdát takarja
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Szia !
Szerintem is jobb hangja van egy hibátlan bakelitnek , mint a CD-nek . Sokkal zeneibb hangzás , nagyobb térrel . Sajnos sérülések , por nagyon hallhatóvá válnak , ez valóban hátránya ..

Hali!
Akkor jó hogy nem kételkedtem!
Sajnos a nagyon régi lemezeimmel nem tudok mit kezdeni akkor borító nélkül vannak és karcosak is:'(
De vannak nagyon jó minőségűek
PL:profil,pepita....
ezeket kedvelem

Jelenleg nincs korrektorom,a kedves koléga segit nyákmaratásban,a többi az én dolgom lessz...
Úgyhogy most a magnó az igazi,aztán majd visszatérek a bakelithez

Amúgy van korrektorom,csak nem tudom beüzemelni,az Orister SE1015-böl bányásztam elő nagynehezen,de nem az igazi a hangja,túlzottan előerősít,basszus nincs.
Remélhetőleg az IC-s jobb lessz,és nem kell neki a fa'om 40V
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Hali!

A riaa korektor nyákján nem ártana odaírni hol a tápfesz,és hol a hang ki,és bemenet!
A GND az jól kivehető,de a többi nem világos

Üdv!
(#) gambler hozzászólása Jan 25, 2009 /

Sziasztok! Egy kis érdekesség. Remélem érdekes lesz.
Link:Bővebben: Link
(#) scooby_ válasza gambler hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Hühh
Így készülne???
Érdekes!!
(#) gambler válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Aha :yes: Egyszer a tvbe láttam, és már nem tudtam sajna felvenni, de hál istennek itt rátaláltam. És gondoltam megosztom veletek.
Üdv
(#) scooby_ válasza gambler hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Télleg érdekes,még soha nem láttam bakelit készítést :no:
(#) bgsf válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Bocsi a késésért, de csak most olvastam! szóval itt a javított nyák amin fel van tüntetve mi hová megy!
(#) bgsf válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

anno a hippi korszakban másolták házilag a bakelit lemezeket! röntgen filmre vágták át a bakelit lemez tartalmát! hátránya volt hogy csak kevésszer lehetett meghallgatni, de hát ugye.... a mai CD másolás sem tökéletes.. a bakelit lemezt 100 év után is meg lehet hallgatni információ vesztés nélkül (némi zajjal ami csak plussz információ!). hááát a cd ilyen irányú tesztelésére még várnunk kell pár évet!
tapasztalatom szerit néhány cd már pár év múlva nem működik!
bakelit forever!
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Ez teljes mértékig így van!

Megvan a vin98,de minek...a CD nem jó,pedig egy karc sincs rajta,és 1x se lett CD-romba betéva...
ennyit a CD-röl meg a bakelit zenéinek CD-re írásárol,utána a bakelit kidobásárol...

Az aki a lemezt kidobta,az egy életre búcsútmondhat annak zenéiröl

Az a + adat az nekem nem hiányzik a lemezekröl...

Bárcsak számítógépes adatot is lehetne rajta tárolni...

A +9-15V megvan,gondolom a táp/elem másik végét a GND-re kell csatolni...
(#) yyyani válasza gambler hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Köszi, nagyon jó.
És itt látszik is, hogy nem is bakelit...
(#) scooby_ válasza yyyani hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

De bakelit,csak ez nem a szokásos módon készült.
Ez a mesterlemez,ha jóltudom DJ-knek készítik.

Az igazi bakelitot soroztaba nyomták nyomdában,ez profibb munka.

El sem tudnám képzelni hogy a csóka egész nap ott ül az esztergagépen és esztergálja sorban ugyan azt a lemezt...
Nekem nem lennének hozzá idegeim,1 pár biztos ott lenne összetörve(frizbi)
(#) besi99 hozzászólása Feb 11, 2009 /

A kristály hangszedő kvázi lineáris, a dinamikus nem. mélyet vág. Ki tesz ellene valamit?
(#) bgsf válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

a mesterlemez az az amiről a többi lemezt készítik!
a bakelit lemez nem nyomdában készült hanem egészen más üzemben! a mesterlemezről készítenek egy présformát amit aztán a nyers "bakelit"-be belenyomnak még melegen. azért tettem idézőjelbe a bakelitet, mert igazándiból nem bakelit.mellékelek egy kis rajzot a hanglemez gyártásról.....

DSCF0893.jpg

(#) bgsf válasza besi99 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Idézet:
„Ki tesz ellene valamit?”

a kristály hangszedő nem lineáris a frekvencia átvitelt tekintve, hanem éppen hogy mélyet emel, magasat vág a kapacitásából kifolyólag! ezért nem kell a kristályhangszedőhöz korrektor, mert a korrekciót a kristály kapacitása elvégzi. hátránya a kristály hangszedőnek az öregedés, a gyatra frekvenciaátvitel és a nagy tűnyomás ami ugye jobban koptatja a lemezt... a dinamikus hangszedők lineárisak a frekvenciaátvitel szempontjából ezért kell a korrekciós erősítő! előnye a kisebb tűnyomás korlátlan élettartam (csak tűcsere!) jobb frekvenciaátvitel, kisebb torzítás. a lemezfelvételi korrekció abból áll, hogy a mély hangokat csökkentik, a magasakat kiemelik az egyenletesebb barázdamélység miatt. ez a mély ill. magas felvételi korrekciót kell visszaállítani lejátszáskor. mint említettem ezt egy piezo(kristály) hangszedő belső kapacitása elvégzi (jól-rosszul..) addig egy dinamikus hangszedőhöz korrektor kell.
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Nagyjából ez igaz , de tegyük hozzá , hogy a kristály hangszedő csak megfelelő lezárás (terhelő impedancia) mellett teljesíti ezeket .
Néhány K Ohm lezárás esetén már lineáris lesz és akkor érdemes ezt a PU-t is RIAA korrektoron keresztül hallgatni , sokkal jobb hangot fog eredményezni .
(#) bakos13gab válasza bgsf hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Hali!

Ez így van. Akit érdekel jobban a dolog: a discovery csatornán futó How It's Made műsornak van egy erre vonatkozó része, ahol az elejétől a végéig bemutatják a lemezgyártás folyamatát.
(#) bgsf válasza CHZ hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

megfelelő lezárás 47kOhm ez a szabvány minden erősítőnek! ennél a bemeneti ellenállásnál a korrekciót elvégzi a pickup belső kapacitása. aki ismeri a kristályhangszedő felépítését annak nem újdonság!
korrektorral nem jobb hangot eredményez hanem mindenkinek olyat ami kellemesebb neki!
a HIFI lényege hogy azt hallom ami akkor és ott elhangzott! tehát nem szépen, hanem élethűen szól!

(#) yyyani válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

én az anyagára értettem. nálunk hívják csak bakelitnek a vinyl-t. semmilyen audio hordozót nem készítettek soha bakelitből.

Kristály PU lezárása nem 47kOhm , csak az MM-re igaz !
Kristály hangszedőt ha 47kOhm -mal zársz le akkor az csak visít , semmi mély ....M Ohm közeli illesztéssel lesz jó csak .
Korrektorral csak azért lesz jobb a hang , mert nem véletlenszerűen fogja követni a RIAA szerinti töréspontokat .
Kötsz a kristály hangszedőre kb. 1k ellenállást párhuzamosan , kimenete mV -os szintre csökken és az előerősdítő felerősíti és a korrekció pontosan a görbének megfelelően állítja be a RIAA görbét , ezt könnyű belátni .
(#) bgsf válasza CHZ hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

de nem jól tudod!
a kristály hangszedőnek nagy a kimenőjele! kb 1,5V
mi a fenéért nem néztek utána egy sima lemezjátszó illesztésnek? bedőltök minden hülyeségnek amit fórumoon írnak....
amúgy meg volt kristály hangszedőm is, meg van(!!!!) dinamikus is!ha gondolod akkor egy kis szösszenetet írhatunk a dologról.....

Kár eröltetned , nem 47k a kristály hagszedő megfelelő illesztése !!

Ezt érdemes elolvasnod , talán elég ez az egy oldal is , ismereteid frissítésére .

092_0001.djvu

(#) barany165 hozzászólása Feb 12, 2009 /

Sziasztok!Olvasgatok itt és látom,hogy "kristályhangszedőről" megy a vita, ami szerintem azért felejtős mert "uj barázdát szánt a hangszedő" ez 7Cnewton tűhegyére redukált nyomóerő!! Ez "jobb" piezzó hsz.re igaz!Én nem adtam kölcsön az ilyen lejátszótulajdonosnak a lemezeimet,lehet azért nemhoztta sok vissza.A minőségi lejátszáshoz min. MM, MC hangszedő kell amilyek 1Cn.-el biztonságosan müködnek és az antiszkating nem rugós hanem gravitációs/függő súj/megoldású.Üdv!

Talán ez meggyőzőbb :
(#) CHZ válasza barany165 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Igazad van , sajnos nem ezen vitázunk .
Alapvető ismereteket próbálok tisztázni ..
(#) besi99 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

1962-re lett annyi pénzem, hogy egy keramikus Philips "krokodilfejű" lejátszót vegyek, Az 1M lezáróval szépen szólt.Jártam egy magnós klubba a Fehérvári úton, ahol dinamikus hangszedők voltak, de meg se közelítették az otthon megszokott hangképet.Bár lehet, hogy a napi 8 órai használat kissé megártott nekik?olvastam a Rádiótechnikában, ha paralell rakunk be egy 2,2kohmot a Riaaval szebb lesz a hangkép, mert csillapít, stb. Hát nem. torzitott. Azt is olvastam, hogy a komolyabb gyártók, (pl Philips)különböző belső mechanikai varázslatokkal igyekeznek a lineáris átvitelt, normális hangképet létrehozni. és úgy gondolom, hogy ez így is van, mert a mostani Ortofon kétségtelenül bőven lényegesen jobb, de nem világrengetően
(#) CHZ válasza besi99 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Hát ezt sem értem , jobban szólt a kristályhangszedő , mint az MM ?

Úgy látom már nem erölteted a 47k-os illesztést kristályhangszedő esetén , ez már valami , nem jó ha hibás nézeteket terjesztünk , főleg ilyen meggyőződéssel.

"bedőltök minden hülyeségnek amit fórumoon írnak...."

Látod pontosan ez az oka , nem szeretném , ha itt ezen a fórumon íródna hülyeség , ezért próbálkozom korrigálni amit tévedésből állítasz .

Még egy pici adalék szakkönyből ( nem fórumból ) , könnyebb megértéshez .

Következő: »»   4 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem