Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Üdv Mindenkinek!
Segítséget kérek tranyo béta kimérésben, összesen 8 db 2n3055 kiméréséről lenne szó. Mindenkinek bárkinek köszi
Ezzel mit is akarsz ? valaki mérje ki helyetted a tranzisztorok bétáját ?
Sajnos ez lenne a kérésem, mivel nincs megfelelő műszerem.
Viszont annyit nem foglakozom a dologgal, hogy bétamérőt építsek. Tudom lusta vagyok.... De a segítséget, hát azt nagyon megköszönném.
De mi is a szándékod ezekkel a tranzisztorokkal , miért akarod a bétájukat tudni ? valami komoly feledatra szánod.
Pontosabban ami van azzal bétát nem lehet mérni.
METEX M3870D tip., ezn van tr mérési lehetőség, de az (csökkent ismereteim szerint) HFE pozícióban nem ezt méri.
Mekkora balga vagyok? NAGY!
Szóval: készül a JLH erősítőm, amiben a leírások szerint a nem árt ha az "alsó" kissebb bétával rendelkezik. Szóval ezért kértem segítséget.
Nos akkor menj át a JLH-ás topikba ! / De mi az a balga ? /
OK átballagok, ........ csak próbálkoztam ezen nagy forgalmú topikon
A "balga" régies kifejezése a buta, tudatlan egyszerű elmének. Hát, pont mint nekem
Hello!
De a HFE a H21 és a béta, mind áramerősítési tényezőt jelent. De a műszereddel csak saccolni lehet az erősítést, továbbá, nagy teljesítményű tranyók mérésére nem alkalmas. De ha van egy labortápod, mely képes akkora áramot szolgáltatni, mint amekkora áram az erősítődben fog folyni (nem a nyugalmi, hanem a kivezérelt) akkor néhány ellenállás és egy műszer segítségével megmérhető a béta. üdv! proli007
Sziasztok.Van nekem egy Technics SU-A600-as erősítőm,és mostanság elkezdett rosszalkodni.Amikor bekapcsolom,utána elkezd sisteregni a baloldali hangfal,de csak egy kis ideig aztán abbahagyja.Mitől lehet ez?Meguntam,és szétszedtem,kitisztogattam a belsejét és közben láttam,hogy van olyan ellenállás ami alatt megvan barnulva a panel.Megnéztem az ellenállást is,és azon is látszik,hogy eléggé szokott melegedni.Egyébként azóta nem csinálja ezt a sistergést amióta kitisztítottam (tegnapelőtt tisztogattam).
A másik kérdésem az lenne,hogy ha én ezeket az ellenállásokat kicserélem nagyobb teljesítményűre mint ami benne van ,akkor ettől tönkre mehet az erősítő?Amit kiszeretnék cserélni ellenállást: R751,R752,R754,R755 ha jól láttam ezek az ellenállások fél Wattosak és én mondjuk 1-2 Wattosra cserélném őket,akkor ez nagy baj lenne?Lenne értelme nagyobbra cserélni? A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm szépen. üdv Zsolti
Szia!
Attól, hogy nagyobb teljesítményűre cseréled semmi rosszat nem teszel vele. A helyedben első lépésként átforrasztanám a forrasztásokat. Csak egy kicsit megmelegíted, hogy egy nagyon pici forrasztóónt viszel rá, magyarul megfolyatod. Régi gyári forrasztások nem szoktak örök életűek lenni, főleg, ha a világ keleti részéből származnak. Ha nincs komolyabb baj, akkor ez nagyon sokszor szokott segíteni.
Köszi szépen,akkor majd veszek ellenállást és csere közben átnézem a forrasztásokat is.
Én még javasolnám a potik kontakt sprével való befújását is. Valamint nézd át a bementi illetve kimeneti csatlakozókat, hátha valami kontakt hiba miatt sistereg.
Sziasztok,szeretném kérdezni hogy,lehet e nagyobb basszust varázsolni egy erösitöbe?Egy Denon erösitöröl lenne szo,és szerinte igen kevés mélye van.Köszönöm elöre is. Egy lelkes amatör
Feltekered a bass feliratú potmétert, vagy a becsatoló kondit kissé nagyobbra választod meg mint az gyárilag benne van, esetleg még puffer elkokat cserélhetsz benne, vagy kicseréled az egész erősítőt egy jobb fajtára. Nagy általánosságban ennyit tehetsz.
Hello.
A 2.1-es nyákot most gyártottam TDA2030-hoz bár sok benne az átkötés ,mert a végén már nem volt hely
Sziasztok 35V-os kondira párhuzamossan csak maximum 35voltot köthetek és sorossan is? és melyik jobb ellenálás az 1%-os vagy az 5%-os melyiket tegyem az erősítőmbe bele?
A 35V-al már nemigen ajánlatos próbálkozni,de még a 33al sem mert már sütni fog a kondi....
Ha párhuzamosan kötsz két 35v-os kondit akkor 35v-ot kaphat, de ha sorba akkor a dupláját szóval 70v-ot. Viszont ha sorba kötöd akkor a kapacitása a fele lesz, párhuzamosnál meg a kétszerese.
Melyik a jobb ellenállás?
Amelyik neked jobb. Van olyan kapcsolás, ahol az 1%-os is rossz de van olyan, ahol az 5%-os is jó. Valószínű az 5%-os is megfelel az erősítődbe, de ha biztosra akarsz menni tegyél bele 1%-ost és akkor rosszat nem teszel. Ez egy tűrés érték, azaz +-1 vagy ebben az esetben +-5%-on belül lesz az adott ellenállás értéke a gyártó által garantálva.
Oké megtudom oldani mind a ketőőt mert van mind a két féléből egy rakás úgyhogy belerakom az 1%-osakat.Üdv
És az nem baj, hogy az egyik 1%-os a másik meg 5% vagy ha egyik ilyen akkor mind legyen egyforma?
Erősítőnél mindegy mert nem követel 1% pontosságú alkatrészt.
Helló DJ Szabcsa.Köszönöm a tippeket,ott is körbenézek
üdv Zsolti
Sziasztok!
Lenne egy problémám, van egy Philips AH 777 típusú erősítőm, és van egy kis hibája, bekapcsolás után kb 2-3 perccel, a bal oldali hangszóró elkezd lehalkulni, sisteregni, olyan mintha megszűnne a tápfesz, majd megint szépen tisztán szól és ezt csinálja periodikusan. Nem tudom, hogy mi okozhatja, elég régi darab, lehet, hogy a kondenzátorok száradtak ki, esetleg ha van valakinek ötlete az írja meg.
A poti szerintem jó, mert bekapcsolás után még nem jelentkezik a probléma, kb 2-3 perc múlva, és csak a bal oldalon, a jobb oldal szépen szól, és nem recseg, hanem elmegy a hang, nem teljesen, csak elhalkul és sistereg, majd aztán megint szépen szól egy 10 másodpercig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |