Fórum témák
» Több friss téma |
Orulok hogy mukodik. En azt hittem hogy nagy belso ellenallasu fejhalgatohoz volt meretezve es hangszoroval volt hasznalva, ezert nem szol jol.
Még 1 kérdést, ha szabad... Ha kézzel megfogom a forgókondi testét, akkor én földelésként szerepelek, vagy antennaként, ugyanis akkor jobban szól...
Antennat is csatlakoztathatsz a rezgokorre, ugy hogy levalasztod egy 100pf (vagy 47pf, 22pf) kondival.
Tiszteletem, itt a rádióm. LOCAL-3T R nevet adtam neki, mert 3 tranzisztos, s csak az egyik helyi adót fogja.
Ezt nem is tudtam... De már mindegy, brendyvel ragasztottam oda a tekercset... Majd a következőnél le fogom fektetni...
Klassz
A fordo sajat gyartmany? Arrol kulon egy jobb minosegu kepet nem tudnal feltolteni?
Tiszteletem! Aforgókondiról fogok küldeni fotót, de csak holnap lehet szó róla... A fiam itt alszik az ölömben, s nem szeretném, ha felébredne... ma nagyon görcsöl...
Igazad van! Én 65 éve járok ebben a cipőben, és apámtól ragadt rám. Ő 1926-ban inasként éjszakánként épitette az első egycsöves rádióját. Üdvözöl Tombor József HG5TMB
Ok...!
Nade... mégiscsak sikerült... nem tudom, ha kielégítőek-e, de ez ván nekem...
Koszi ! Klassz
Sörös dobozból készítettem. :zavart2:
Visszaugrottunk a 60' evekhez De szuper.
Fordíts oldalra az egész dobozt ( vízszintesre a ferritet ) és forgasd az adó irányára merőlegesen a tekercset.
A kondenzátorhoz gratulálok! Ekkora légréssel több kilovoltig jó
Én Fm.Vhf sávra épitettem fetes tunert Kf. Ic Tda1047 zajzár +térerő is volt benne 126-240Mhz ig hangol varicapdiódával,9Voltról megy 3-4mikrovolt érzékeny.Frekvenciamérő is van benne ezt Taiwani kisrádióból mentettem ki,pontosan mér.Fet tunerrészt Bf961el 2db.+2db.tranz.r Orion mini tuner rajzából terveztem át,némi hasonlóság van.M1 Tv.hangját 213,7Mhz fogja.Szentest.
Tiszteletem. Sajnos már nem tudok véltoztatni rajta semmit, minden le van rögzítve. tekercs, ferrit, kondi, hangszóró, minden... De miért kéne megfordítani? így is jól megy...
Tiszteletem, már elég rég küldte a hozzászólást, akkor rögtön el is olvastam, de megrágni csak most sikerült. Azért kissé irigy vagyok azokra, akiknek sok a tudásuk, mert ugyebár nekik könnyű 1 komplikáltabb rédiót is összedobni, mikor nekem, ismerethiányosnak fejtörést okoz még 1 kisebb háromtranzisztoros vevő is .... Épp most kínlódok egy másik vevőkészüléken, s pár napja már, hogy csak kisérletezem rajta... nem akar megszólalni... csak búg-búg, mint egy trafó... pedig ez is hasonló az előző vevőmhöz. Egyedül nem fogom tudni mőködésbe hozni... No, nem baj, most csak el vagyok keseredve, de elmúlik, ha a rádió is megszólal...
Hahó, mindenkinek jó napot, megint rádiózom... A gondom az , hogy nem tudok, csak 1 adót fogni... hiába próbálom hangolni a forgókondit, az csak 1 potméterként működik... Ha kiveszem a forgókondit, s helyettesítem egy 100pF os fixkondival, akkor a ferrit tologatásával hangolnám... ha lehetne... Mert ekkor a készülék csak sistereg, s majdnem-majdnem befogja az adást, de mégsem. Pedig antennát is köttem rá, azzal csak erősödött a sistergés...
Tiszteletem, a rajz magyarázat 125 menetet javasol, 0,1...0,25 vezetővel. Én 0,2 huzallal tekercseltem125 menetet, mert nekem csak olyan van... tehát szedjek le belőle 65 menetet s tegyek 1 db. 500as forgót?
Jobb lenne ha uH-ben adna meg a rajz a tekercs erteket.
HIaba ir menetszamot, az hogy mennyi lesz az L erteke, az fugg a ferrit parametereitol, tekercselesi modtol, tekercs helyzete a ferriten stb. Jobb lenne kiszamolni (Thomson keplet, Thomson calc) adott frekvenciara L erteket adott (mondjuk 500pf) forgokondi melle, majd tekercselni,merni. Majd ezutan lehet a tovabbiakat fejleszteni.
Hát igen... megpróbálom... mindenesetre köszönöm a tanácsokat...
Toltok fel ide valami anyagot. Nem tudom ezert gond lesz-e..Toltsd le, ha esetleg "leszedik" legyen meg.
Köszönöm az anyagot, de sajna nem tudom használni... a gépem nem képes megnyitni...
Talán ezzel : Bővebben: Link
Köszönöm! Most már müködik!
Tiszteletem, kedves rádióamatőrök!
1975-76 környéki rádiótechnikákban van egy SWL-sarok cikksorozat, amiben egy kis vevő építését ismertetik. Tranzisztoros audion, +2 tranyós végfokozat (sima földelt emitteres kapcsolás). hát egyenlőre nem nyákra építettem, csak úgy a levegőben van összeállítva. a megadott kapcsolással nem jött be semmi, nyílván ehhez hozzájárul valamelyest, hogy nincs antennám Na vettem 2 PVC csövet, kb 2m-es. Fogtam másfeles MCU tömör rézvezetéket, fúrtam bele lyukakat, kb 5 centinként, és átfűztem rajta a drótot, 5 menetet készítettem így, tehát van egy bazinagy keretem, rajta csigavonalban (négyzet) 5 menetnyi vezeték, ergo egy jó nagy méretű tekercs. pontos 50nF-os kondival mérve rezonanciát, kb 100uH az induktivitása. Megpróbáltam vele legalább a kossuthot befogni, egy ferritantennával a csatolótekercset "hangolva" be is jött, szkópon a bázisra nézve 540kHz stimmel.. Kérnék hozzászólást, hogy ilyen keretantennával érdemes e jétszani, ui elégedetlen vagyok a hatással: alig szolgáltat jelet. vagy hangolni kellene valahogy? Megjegyzés: budapest, panelház 7. emeleten van a "műhely".. Előre is köszönöm a válaszokat! üdv: bd123
A PANEL mivelhogy fele vas , nagyon jól árnyékol .
Kielégítő rádióvételt vagy érzékeny vevőkészülékkel vagy külső antennával tudsz elérni . Javasolnám hogy próbálj meg egy vezetéket kifeszíteni két ház között és azt használd antennának , a központifűtés csövét pedig földelésnek . AM -en egészen jó eredményeket lehet így elérni .
Sziasztok!
Szeretnék egy igen egyszerű nagyon kezdeti rádiót építeni! A topik első oldalán találtam egy detektoros rádió kapcsolását ami nekem meg is felel, de HE.hun a kapcsolásoknál is találtam egy jó kis cikket róla A kérdéseim azok lennének ,hogy: Még életembe nem tekercseltem és rádió készítésnél szeretném megtanulni illetve rájönni a mesterségére és mire jók azok a kivezetések? A másik kérdésem : Mindegy milyen diódát használok? Válaszotokat előre köszönöm.
* A tekercsen lévő kivezetések, megcsapolások azért jók, mert az antennát illetve a demodulátor diódát a legjobb helyre tudod csatlakoztatni. Úgy, hogy a legjobb legyen az illesztés, azaz a leghangosabban szóljon.
* Germánium alapú dióda kell.
Köszönöm a válaszodat!
No, elkészültem életem első tekercsével Leellenőrizné valaki ,hogy jól van e megcsinálva? 127 menet. Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |