Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   9 / 270
(#) nagy hoho válasza koadi hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

Helló ! Természetesen működik egy tekerccsel is, de érem kereséshez jobb a két tekercs. Ezt olvastam, a gyakorlatban még nem volt lehetőségem mert még nincs készen. Az AVR-em még szűz de találtam valakit csak még nem tudtam beütemezni. És még a fej sincs készen. Az egyik haveromtól kaptam egy Német mankót levágtam az alumínium szárat és egy grafit horgászbot egy tagját tettem a helyére. Nagyon könnyű lett a fej már nem sokat nyom a latba. Az előző keresőm feje plexitből készült a nyele vastagabb müa. csőből. Hát egy egész napi használat után örültem ha le tettem. Ezért most nagyon oda figyelek a súlyra. Ezért is nem szerelem az elektronikát a kereső szárára.
(#) koadi válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Ahaa! Köszi! Nekem már kész is a kisebb+nagyobb tekercsem, már csak a lapostekercsek vannak hátra.
A fej vagy nagy frizbiből, van egy nagyobb vödör aljából fog készülni+sok sok sok ragasztóból
A mankó jó ötlet, azthiszem én is beszerzek egyet!
A másik lehetőség motoros fűkasza lett volna, csak az inkább két kezes, mint egykezes..
A doboznak szerinted muszály fémnek lennie? És ha igen, akkor legyen a testre kötve árnyékolásnak?
A tekercset te hogy oldod meg? a kilógó vezetékekre egyből teszel egy bnc dugót, és egy plusz dugóval lesz csatlakoztatva a Munipuls-hoz?
(#) Szebence hozzászólása Ápr 26, 2009 /

Sziasztok!

A témában még új vagyok és egyelőre csak érdeklődő.
Az lenne a kérdésem, hogy valaki csinált-e már olyan fémkeresőt, hogy külömböző fémek észlelésénél más, alacsonyabb vagy magasabb frekvencián csipog a csipogó. Ha fülhallgató csatlakoztatható, akkor a jobb fülben hangosabban sípol a hangszóró, mint a balba ha az adott fém tőlünk jobbra helyezkedik el (és fordítva) és annál gyorsabb intenzitással, minél közelebb vagyunk a tárgyhoz.
Egy ilyen megépítése házilag lehetséges-e? Ha igen, gondolom mikrokontroller nem hagyható ki belőle ( )...
Körülbelül anyagiakban mit jelentene egy ilyen készülék? (Egy olyan max 40cm-re jó lenne ha még érzékelne a föld alatt)
(#) nagy hoho válasza koadi hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Helló ! A kereső tekercset RG 58-as 50 ohmos koax kábellel javasolják elvezetni a müszerhez. Ott egy BNC-vel csatlakoztatom.A fejhez valami aranytűs mini csatit teszek. Ezt úgy oldom meg ,hogy a 120 fokos tekercs ki-be szerelhető legyen,és ez a tekercs is ebbe csatlakozik. Tehát a fejhez nem teszek BNC-t mert a tömege már zavarhatja a müködést. De lehet ,hogy a lapos tekercs jobb lesz mint a két tekercses változat és akkor azt építem be. A fűnyíró jó ötlet pláne a kis traktorszerű ,mert az aljára felszereled és nem kell gyalogolni. A mankót holnap lefényképezem, meg egy kereső fejet is hátha mint ötlet a segítségedre lesz. A nagy vödör alja és a sok sok ragasztó szerintem nehéz lesz. A doboz anyaga nekem műanyag lesz ,könyebb a súlya bár macerásabb elkészíteni. De csinálhatod fémből nyugodtan és akkor kössed testre.Még vissza térek a kereső tekercs mini csatlakozójához. Úgy képzelem el ,hogy egy IC foglalatból letörök egy két lábas barabot, erre ráforrasztom a nagyobbik tekercs egy-egy végét és a koaxot párhuzamosan. Ezt rögzítem a fejben néhány csepp műgyantával, természetesen az IC foglalat lyukaiba nem kerülhet gyanta. És ez már egy mini csatlakozó. A kis tekercs két kivezetésére is forrasztok két IC lábat és az előbbibe bedugva már csatlakozik is egymáshoz. Persze lehet ,hogy nem IC lábból lesz csak az elvet akartam elmondani.És még valami a koax kábellel kapcsolatban azt írják,hogy a kapacitása a lehető legkisebb legyen ezért nem ajánlatos a nyélen- mint a rugót- körbetekerve felvezetni. Bár ez nagyon divatos ,szinte az összes gyári keresőn így van meg oldva , az olyan profinak tűnik. Én a csőben felhozom és tíz centinként nyomok bele egy-egy szivacs darabkát ,hogy ne zörögjön. Na abba hagyom mert nem haladsz a keresővel ha állandóan engem olvasol !
(#) nagy hoho válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Heló ! Ha a YouTube-n meg nézed rengeteg videó van feltéve amik a keresést mutatják be, ott hallhatod ,hogy melyik milyen hangot produkál. A hang magasság ill. a frekvencia változás érzékelhető a legjobban füllel. Általában egy lassú kopogás hallható alapból majd fém közelében egyre gyorsabb. A fémkeresésnél úgynevezett söprögető vagy legyező mozdulattal keresünk. Tehát ha balról jobbra legyezek akkor a tárgy bal feléről közelít a kereső vagy fordítva .Tehát ennek a kérdésnek nincs értelme. AVR nélkül is épült már számtalan jó kereső tehát az nem feltétlen kell bele. Az "olyan max 40 cm" alatt mit értesz egy traktort 1,5 m mélyen is fog érzékelni a zöme, érmét és szöget, söröskupakot általában 20-25 cm mélyen. Ha éremre gondoltál 40cm-en az már elég necces házilag nem tudom csinált-e már valaki ilyen keresőt. Persze a gyártok úgy hirdetik de a zöme nem teljesíti az ígért adatokat. Persze vannak profi cuccok de az anyagilag külön kategória. Egy jobb készülék megépítése anyagilag attól függ ,hogy mi van otthon a fiókokban. Nekem sok minden van, kevesebb alkatrészt kell vennem. Bocs de az árra vonatkozó kérdést sem értem. Te akarod megépíteni, vagy meg akarod csináltatni valakivel,ill boltban akarsz venni ? Természtessen mindegyiknek más az ára.
(#) Szebence válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Köszi a választ, érthető minden. Anyagilag saját kivitelezésnél gondoltam, mármint hogy én csinálom meg. De most mindennel csak elméletbe foglalkozok, pláne ha nyáron Pestre kell költöznöm... ott nem igen venném hasznát egy fémkeresőnek...
(#) Rumcájsz válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Idézet:
„Úgy képzelem el ,hogy egy IC foglalatból letörök egy két lábas barabot, erre ráforrasztom a nagyobbik tekercs egy-egy végét és a koaxot párhuzamosan.”

Miért nem forrasztod direkt rá a koaxot a tekercsre? Terepen az IC láb szerű csatlakozók nem birják a strapát, párát. A direktre forrasztottal jobban járnál szerintem. Azt le tudod zárni műgyantával is. Szilikon anyagú ragasztók (FBS) ecetsavat tartalmaznak és gyorsan elporlasztják a vezetőt. A koaxot képzeld el mint egy réz csövet amely geometriai közepén van egy másik réz vezető. A kettő közt valóban fellép kapacitás amelyet meghatároz a dielektrikum anyaga. Mivel a külső ere homogén, ezáltal akár hogy tekered fel az árnyékolás és árnyékolás között nem léphet fel kapacitás különbség hiszen ugyanazon a potenciálon van. A koax lényege pont az, hogy homogénen árnyékolt legyen a belső ere és ne legyen szórt jel !!
Az RG-58-U káben nagyon jó kábel! Nagyon sokat használom! Egyre kell vigyázni! Létezik olyan gyártmány is, amely ugyanezen tipus alatt fut de az árnyékoló harisnyája ritka szövésű és nincs ónozva. Vásárlás előtt kérd meg a kereskedőt egy 5-10mm-t pucolja fel a kábelt. Alatta tökéletesen homogén, ónozott rézharisnyának kell lennie és a belső ér is ónozott, sodrott rézhuzal. BNC dugót koax tipusa alapján kérd mert nem mindegy a belső geometriai elhelyezkedés és a méretek. (Hamár mindenképp precíz szeretnél lenni!)
Csak hallkan jegyzem meg hogy a TV SAT kábelek amelyeket nagyfrekire, GHz-es tartományokban a parabola antennához használunk a legjobb minőségű és leg kisebb kapacitású kábelek. 3 szoros árnyékoló réteggel gyártják és a vesztesége igen csekély. Ebben általában habosított vagy légkamrás dielektrikum található Ez utóbbi igen kényes a kis hajlítási sugarat a kábel nem jól viseli. BNC vagy N csatlakozó viszont nincs hozzájuk ezeket általában " F " csalakozóval lehet szerelni.

A koax kábel tök mindegy hogy hogyan helyezkedik el, nyugodtan felcsavarhatod a nyélre. Kapacitás alatt a csatlakozó átmenetet érthetik az mindig a kritikus. Ha nagyon jó csatlakozót szeretnél akkor javaslom az " N " csatlakozót.
Van préselhető és szerelhető változata. Az N csati aranyozott érintkezővel rendelkezik és ráadásul csavaros az összezárása nem úgy mint a BNC-nél ahol csak bajonett záras. BNC-ben is létezik aranyozott érintkezőjű és azzal is remek csatlakozást lehet készíteni.
(#) nagy hoho válasza Rumcájsz hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Helló ! Azért kell a csatlakozó a fejbe mert esetenként két tekercset kell használni és akkor a kettőt párhuzamosítani kell. Mint írtam nem IC lábat akarok csatlakozónak csak az érthetőség kedvéért említettem.
Élvezettel olvastam kiselőadásodat a koax kábelről és a különböző csatlakozókról. De ezt komolyan mondtam !Legalább nosztalgiáztam kicsit. Műhold vevőt akkor kezdtem szerelni amikor az első nagy tükrök bejöttek az országba. Az egyik barátom a Gelkánál dolgozott Pesten és ő hívott meló után svarcba szeretünk. Ez akkor még nem számított adó csalásnak. Az utolsót tavaly szereltem fel. A közben eltelt idő alatt szereltem antennát, AM mikrót ,analóg majd később digitális mühold vevőt. Szereltem kábel TV-t Pesten a XIV. kerületben,Isaszegen. És a Dunakeszi kábel TV-t évekig fejlesztettük. Az Antenna Hungáriától fényképes igazolványom ami feljogosított a kódolt AM mikró forgalmazására szerelésére.Aztán besokaltam és hat évvel ezelőtt vidékre költöztem és ez idő alatt már csak ritkán szereltem ,most meg már nyugdíjas vagyok.
(#) nagy hoho válasza koadi hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Helló ! Csináltam képeket.Néhány félbe maradt kereső is van köztük. Az elsőt 1982-ben csináltam az Elektor Német ujságból. És amikor az elektronika kész lett és a fejet akartam csinálni akkor derült ki ,hogy csak képek és néhány elvi rajz van róla mert az cikkszám alapján kellett volna megvenni Német országban a RIM áruházban. Ez a nyák van a jelenlegi műszer mellett, Az IC-ket már kiszedtem belőle. Egyébként egy alkatrész és potméter temető volt. Egy másik panel egy nagyon jó kereső lenne de bele fáradtam a bemérésébe. Majd egyszer télen befejezem. és van egy Economix lehet ,hogy nem így írják pontosan de nincs kedvem most utána nézni. Van egy amit 1995-ben csináltam. A Rádiótechnika közölte mint katonai kereső. Ha az oszcillátora nem mászkálna akkor nem kezdtem volna bele a jelenlegi kereső építésébe. Érzékeny, egyszerű kezelhetőség én szerettem . És akkor a képek :
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Minipuls-2 amit most építek a kijelzője nem deprez műszer hanem egy 100 szegmenses bar grap LCD kijelző. És két kép a kereső fejekről
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Néhány kép a mankóból készülő kereső szárra és egy régebben készültről. Egy kép a kereső fej oldal nézetben a tekercsnek kialakított helyről.
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Szia Huba!
Légyszi tudnál nekem segíteni AVR programozásban?
Már "megépítettem" az 5 szál drótos programozót, és ahogy elnézem, a Minipuls3 panelján alapból rajta vannak a programozáshoz szükséges kivezetések.
Szóval be is tudnám kötni, de sajnos nem találok sehol sem programot, amivel felprogramozhatnám az ATMEGA8-at.. Te mivel/hogy csináltad meg a tiédet?
Előre is ksözi!
(#) huba válasza koadi hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Szia. Innen toldsd le a bascom avr-t teleptitsd.
Nyiss meg egy új lapot. A beállításoknál saple electronics programmer, compiler-fül, Chipnél M8-at kiválasztani. Csatlakoztatod a programozót a géphez és a procihoz, ráadod a tápot. Megnyomod az F4-et kiokézod a hibaüzeneteket. Buffer, Load from file, megnyitod az atmega8.zip-ben levő hex filet. Átmész a lock and fuse bits fülre, és beállitod ezeket

Brown-out detection level at VCC=4,0V
Brown-out detection enabled

Ext- Crystal/Resonator Medium Freq.Start time 16K CK+64ms

Semmi máshoz ne piszkály. Megnyomod a write FSH, majd Write FSE gombot.

Fent van egy piros ic felett C betü gomb, azt megnyomod, ez törli a procit. Majd a mentés utáni gombra kattintasz, amin piros nyíl van. Ha minden igaz elkezdi a programozást, majd ellenőrzi és kiirja hogy jó vagy nem.

További leírás:
link
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Köszi! Holnap beszámolok a fejleményekről, és elvileg hétvégén fullosra építem az egészet! (Már csak az indukciómentes ellenállás hiányzik! Találtam 5V-os Supresszordiódát is, és MTP2P50E FET-et a RET-nél. Így remélem jó eséllyel indulok ahhoz, hogy működjön is akár még fémkeresőként is! )
(#) Flex válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Hello! A katonai keresőnél az oszcillátor mászkálása nagyon megnehezíti a használatát? Mert épp egy ilyen építésébe kezdtem bele és most olvasom itt, hogy komoly gondok vannak vele ezen a téren. Egy később megjelent cikkben (el.füzetek-fémkeresők) ajánlanak hozzá más oszcillátor megoldásokat is. Érdemes azokkal kísérletezni? Vagy ez a készülékek működési elvéből adódó nem nagyon orvosolható hátrány?
(#) nagy hoho válasza Flex hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Helló ! Én mindent megpróbáltam becsomagoltam ,leszigeteltem de hiába. És az a vicc ,hogy nem tudtam kideríteni, hogy melyik alkatrész mászkál. a Végén úgy oldottam meg ,hogy tettem rá egy kapcsolót, és így időnként kalibráltam.Csak az volt a probléma ,hogy ha találatot jelzett akkor előbb a kalibrációt kellett megnézni ,hogy biztos azt jezi amit kell. Egyébként érzékeny volt a 8 grammos arany gyűrűt 20 cm mélyen meg találta. Sajnos a gyűrű az enyém volt. És mielőtt el ástam kötöttem rá spárgát. Szerintem érdemes más oszcival kísérletezni ,bár a cikk szerzője azt írta ,hogy nagyon stabil az oszci.Ha találsz rá meg oldást akkor avas be engem is mert én nem boldogultam vele. Ha " bemelegedett"akkor elviselhetően működött, de sűrűn kellett kalibrálni.
(#) proli007 válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Hello!
Idézet:
„És mielőtt el ástam kötöttem rá spárgát.”

Remélem az asszony nem látta a műveletet.. Viszont indoknak remek, hogy miért nincs rajtad..
Ez a nagyon stabil, olyan mint a nyuszis elem "akár kétszer annyit is bír". De hogy egy elem hány amperórás, azt még senki nem merte ráírni... :yes:
Ha lehet, vágjátok ki az oszci rajzát ide, had okuljak én is belőle.
üdv! proli007
(#) Flex hozzászólása Ápr 30, 2009 /

Hello!

Azért érzékenység szempontjából egyáltalán nem rossz a szerkezet. Ennél sokkal többet gyári készülékekkel sem lehet elérni.Csak itt nincs meg a fémszelektálás lehetősége.
(#) Flex válasza Flex hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Itt a leírása.
(#) nagy hoho válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Helló ! Nem karika gyűrű volt ha nem pecsét. A karikától úgy szabadultam meg ,hogy rábeszéltem ,hogy össze dobunk aranyat innen onnan- többek között felajánlottam a karika gyűrűmet is és csináltatunk belőle Neki egy szép láncot és egy medált. Lépre ment.
Flex feltette a a kereső linkjét a rajz a 8. ábrán van. Én most jövök rá ,hogy az oszcillátort a fejbe kellett volna építeni. Úgy emlékszem a szövegben nincs utalás erre. Bár ki tudja 14 éve volt. Légyszíves vess egy pillantást a kapcsolásra, elképzelhető ,hogy azért mászkál mert nem a fejben van az oszci és a "hosszú"koaxkábel befolyásolja a működést .
Köszönettel : nagy hoho
(#) proli007 válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Hello!
Közben véletlenül ráakadtam az újságra, mert ez a "katonai" ismerős volt. Ismereteim szerint, elvileg agy LC oszcit ezrelékes stabilitással lehet elkészíteni. Azaz 1000ppm/K. Ennek vizsgálatára egy frekimérő kellene. Megvizsgálni a tápfeszfüggését, hőfokfüggését és a környezeti ráhatást. Minden esetre érdemes lenne az amiltudót PI-vel szabályozni. Mert a tranyó munkapont beállítását is kellene stabilizálni és ha lehet hőfokkompenzálni. Aztán a kondik típusának megválasztásával is lehet a hőfokfüggést "korrigálni". De szerintem ezt Te ugyan úgy tudod mint én.
Azért ha lesz időm, összedobom és megnézem, csak a tekercset nincs miből legyártanom kellő stabilitásra.
üdv! proli007
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Hali! Hát, sajnos nem megy az AVR programozás, mert a BASCOM már alapból fel sem ismeri a procit, és gondolom emiatt nem tudom Brown-outokat kiválasztani..
Kipróbáltam a sima 5 drótos, és a Bufferelt 5 drótos programozót is.
( A Bascomban kiválasztottam az LPT portot, bár a programozót nem tudtam, hogy mit kell kiválasztani..)
Légyszi segíts még nekem!
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Na, most már be tudtam olvastatni a chipet, de az általad leírt beállításokat nem biztos, hogy jól állítom be. Mert nekem pl Brown-out detection level helyett csak BODLEVEL van. Brown-out detection enabled helyett BODEN, (jó, ezeket még azért értem), de Ext- Crystal/Resonator Medium Freq.Start time 16K CK+64ms helyett 10:6 CK. 64 mS delay van. És a WRITE FSE inaktív.
(#) nagy hoho válasza proli007 hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Helló ! Az nagyon jó lenne ha tudnánk egy 1000ppm/K stabilitású oszcit építeni mert egyébként maga a kereső nagyon szellemes megoldású. Sajnos az oszcillátorok lélektanával hadilábon állok én egész életemben digitális elektronikával foglalkoztam. Azt tudom ,hogy a stabilitás szempontjából a fóliakondi lenne a legjobb. Az 1N 4148 is az valamilyen hőfok stabilitást szolgál a kapcsolásban. És a zénerek 1N58-as sorozatának is jobb a hőfok tényezője mint a ZF,ZG tipusoknak,ha jól emlékszem. Csak lenne időm .
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Helló ! Közben rájöttem ,hogy az 1N 58-as sorozat Schottky dióda.
(#) proli007 válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Hello!
Igen az 1N4148 a hőfokkompenzálást szolgálja. De jobb lenne helyette, egy ugyan olyan tranyó, mint az oszciban és ha lehet egy csipen.
A zénereknél a struktúrából adódóan a 6,2V-osak a legjobbak. Hőfokfüggésre, viszont 1 ezrelék adódik, és pozitív. Tehát +6mV/fokC-al lehet számolni. De egy 723 stabilizátora sokkal jobb, mert belső hőfokkompenzálása van. (de abban is 6,2V-os a zéner)
A kondiknál a hosszú idejű stabilitás talán a lényeges. De ennél is lényegesebb, hogy az áramkör egyéb elemeinek hőegyütthatója kiegyenlítse egymást. (tekercs-kondi-tranyó-táp) Amúgy ez nagy hőfoktartományban szinte lehetetlen feladat.
üdv! proli007
(#) szijarto.atti hozzászólása Máj 2, 2009 /

Sziasztok! Femkeresőt szeretnek epiteni,de nemtudom miet! Gondoltam mar a silver star-ra meg valami pi-re is. De a melyseg lenne a lényeg!
(#) pbalazs hozzászólása Máj 2, 2009 /

Üdv.
Van egy ilyenem, ingyen elvihető. Még nem akarom szétszedni, hátha valakinek éppen ilyen kell.
Az első mail nyer. Székesfehérváron átvehető, vagy Pesten a Népliget-KöKi metróvonalon.
Nem postázom.
(#) szijarto.atti válasza pbalazs hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Ez pontosan mi? Talan egy pi?
(#) huba válasza koadi hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Jó lesz az is, csak legyen külső oszcillátorra állítva. Lehet inaktív, gondolom mert ott nem változott semmi.

Közbe a tegnap megjárattam a régi keresőt. Ki is bújt a földből egy érdekes gomb.
Következő: »»   9 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem