Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   31 / 72
(#) vendelkiraly válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Nos a hang (főleg) nem csak az erősítőn múlik, hanem a hangszórón. Én mindenképp ajánlom, hogy kösd be azokat a 3,3-as kondkiat, de rákötheted egyben a 2,2-is. Én nem vettem észre változást, de ez a hangszóróm hibája is lehet, és sokat nem is kísérleteztem vele, csak 1 hangszórón néztem, hogy jelent-e valamit. Már azt is írták, hogy változást, csak akkor vettek észre, ha 10-15µF-os hidegítőt tettek rá, és az 1-2 µF kevés volt. Hogy konkrétan mit változtat, azt nem tudom, de biztos ki lehetne mérni valahogy. Szerintem itt már a "kinek mi, hogy tetszik jobbban" szubjektív vélemény vehető csak észre.
Jól néz ki az állványod! Ott hátul azok milyen hangszórókábelek?
(#) kefe13 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Kábelek azok kácsánál vásárolt dietz 2,5 ös drótok, csatik ezüst Z dugók, a drótót autóhifihez adják elvileg de jobban tetszett a szimmetrikus sodrás, a neotechnél egyformán volt tekerve a réz A fehér az kábeltv, majd eltűnik ha kész lesz a lakás, de hát néha lazítani is kell, egyébként a hátsó csőbe belehúzható a drót, az első meg tölthető tetszőleges anyaggal. (tán a hangja is pozicionáltabb , levegősebb mint két hokkedlin )
(#) kefe13 válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Bocs, még egy kép az állványról a műhelyből, tüskepróba

DSC00059.jpg
    
(#) ngyzoli válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
A kritika bizony jogos is lehet... Bár nem tudom,mekkorák a kicsatoló elkóid,de mindenképp ajánlatos(egyesek szerint kötelező)az elkókkal paralel kötni néhány µF-os(4,7,vagy nagyobb)értékű "nem elkót",h az elektrolit kondi induktív komponensét kisöntölje.Valószínűleg mindkét hatás egyszerre jelentkezni fog,de hogy milyen mértékben,azt a lejátszóberendezésed színvonala befolyásolja elsősorban.(hangsugárzók!)Az állványhoz gratula!
(#) ngyzoli hozzászólása Máj 6, 2009 /
 
A végén még én is teszek egy kísérletet a DoZ-vel.A hozzávalók mindenesetre szépen gyűlnek,csak időm legyen hozzá...
(#) kefe13 hozzászólása Máj 7, 2009 /
 
Nos, kaptt oldalanként 3,3 µF bennic kondikat, valami nem egyenes, mert fájdalmasan sok a magas, valami ötlet ? Kevés lenne a 3,3 ? veszek mellé még valamit, mert ez így most negyon nem jó :S
(#) ngyzoli válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
"...fájdalmasan sok a magas"(???) Ez több,mint érdekes... Esetleg a frekimenetet ellenőrizni kéne.Elvileg semmiképp nem okozhat magaskiemelést.
(#) kefe13 válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Khmm, bocsánat, a lemez volt a bűnös ugyanis, tengernyi ész cimborám néróval pörkölt és rákent mindenféle eq beállításokat írásnál mert szerinte így jobb :S, Bocs. Jól bevált Focal Jm lab demólemezzel jól muzsikál, pár nap járatás után meghallgattatom ismét vendéggel, szerintem javított a magasakon. Kapott még rendes hangfaldrótot 2,5 ös többszörösen sodort neotech A kicsatolás a panel aljára került oda fért csak.
(így elsőre határozottan jobb) Na, meló
(#) magery válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Vááá...ez aztán kondenzátor. Honnan szerezted? Az A osztályhoz egy kicsit sok nem? Szerintem állandó áramfelvétel mellett elég lenne egy 10000uf is.
(#) MolnarG válasza magery hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Ráadásul pont a DoZ határfeszültségén lenne járatva, kicsit nagyobb feszültségű kondi kéne szerintem.
(#) ngyzoli válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Ja,így már más a "leányzó fekvése"...
(#) ngyzoli válasza magery hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Hogy őszinte legyek,már nem emlékszem pontosan,nagyon régen cserélhettem más alkatrészekre,ha jól dereng,vagy 6-8éve pihent a fiókban,csak most rátaláltam.Ha a DoZ hangja beválik,a végleges változatba kerül majd bele.Rég kísérleteztem A-osztállyal,de nekem mindig búgott,épp a nagy állandó áramfelvétel miatt.
(#) ngyzoli válasza MolnarG hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Mondjuk jobb lenne,ha 50V-os lenne,így kénytelen leszek 38v köré belőni a terhelt tápegység feszültségét.
(#) vendelkiraly válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 9, 2009 / 1
 
Ez az erősítő, ha jól megépíted nem fog búgni. Eddig még csak egy valakinek búgott, de annak meg volt az oka. Nálam a próbaverziónál sem volt semmi búgás, pedig ott össze-vissza mentek a táp és egyéb vezetékek.
Azok a kondenzátorok bizonnyal kibírnak valamivel nagyobb feszültséget is, de 40V fölé nem ajánlatos menni. A 2x66500µF tényleg elég sok. Nálam 2x9800µF van és elégnek tűnik, de ha lenne ilyen kondenzátorom, én is biztos felhasználnám, ha már egyszer megvan ne csak porosodjon.
A transzformátorod milyen lesz? Ha valamit, akkor azt itt nyugodtan túlméretezheted, ennél az erősítőnél a megfelelő transzformátor megválasztása szerintem fontosabb, mint a pufferkondenzátor.
Jó építést kívánok, remélem tetszeni fog!
(#) hapro hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
Hát fiúk...
Ma volt időm és beizgattam a DOZ-t, beállítottam először csak 1,2A nyugalmit, de nem volt túl meggyőző a hangja, sőt nem tetszett. Abban bíztam hátha bemelegszik, és jó lesz vagy jobb lesz mint a JLH. De nem így lett. Beállítottam ezután neki 1,7A nyugalmit, végül 51V táppal...
Beállítottam, majd próba. Mit mondjak...nem tetszik a hangja, vártam a bemelegedésre, mert ki tudja. Elég gyorsan el is jött az a 80-90fok, na mondom ennek fele sem tréfa ez a hűtés kevés lesz így ahogy van, rádobtam egy - egy 4cm-es ventit, az tartósan 80-83fok között tartotta a bordát. Viszont tartós üzem után érzékeltem, hogy a 35A-es graetz is melegszik mint atom, így az is kap majd egy hűtést.
Hallgattam még egy kicsit, majd átraktam a JLH-t. Hasonló hang, de csak hasonló, lényegesen részletezőbb, tisztább, és nyugodtabb, összeségben jobban tetszik. Majd vissza a DOZ, még mindig nem vagyok hasra esve tőle, de adok még esélyt neki.
Bekapcsoltam a B5-öt. És azóta az szól...
Egyrészt me nem fűt ilyen melegben, másrészt mert hallagathatóbb.
Nem hallom belőle azt a szárnyalást, a lazaságot, a szellős hatalmas teret. Olyan hangú nálam, mint ha a zenészek még nem bújtak volna elő valami mögül. Nem él a zene. Aztán még mahinálok rajta valamit hátha...
Kicsit meglepődtem ezen én is, mert első körben, mikor legelőször megszólalt tetszett a hangja, igaz csak pár percig szólt és össze-vissza beállításokkal. Most műszeresen belőve már nem tetszik. Talán megpróbálom szkóppal belőni a táp közepet, a legkisebb torzításra a két végtranyó között, hátha az segít.
A szerencse, hogy alig van pár forintomba az egész, mert szinte minden volt itthon hozzá.
Talán a táp is túl magas, ki tudja. Első benyomásra illetve másodikra nem tetszik a hangja, de már kész van.
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Elég soknak tűnik az a 80 °C-os bordahőmérséklet.
Ha még akarsz vele kísérletezni, esetleg másik Trafóval, tápegységgel próbáld meg, kisebb feszültséggel.
Örülök, hogy leírtad őszintén a véleményedet. Nem mindenkinek tetszik ez az erősítő, és ez így is van rendjén. Énnálam a B5 és a DoZ szól szinte folyamatosan felváltva. Én akkora különbséget nem vettem észre a két erősítő között. Van különbség, de mindegyikbe találok valami jót is és rosszat is. Amikor egyik után bekapcsolom a másikat, mindig azt mondom: "de jól szól ez az erősítő is" Aztán jön a másik és annál is ugyan ezt állapítom meg.
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Most délután még elmélkedtem egy kicsit ezen a végfokon, és valószínűleg marad ez a trafó benne, mert épp nincs másik, és annyira nem is nyerte el a tetszésemet, hogy vegyek egy másikat hozzá, és a nyugalmi áramot meg leviszem addig, amíg a borda stabilan beáll 70-80fokra. Aztán marad olyan amilyen.
Egyenlőre nekem nem ér többet.
És még egy lehetőséget látok, mégpedig azt, hogy "nem kompatibilis" a hangdobozaimmal. 4ohmos és relative érzéketlen, ugyanis a mélyközéphez igencsak le kellett butítani az igen jó minőségű magasat. Már vagy 5éve építettem, de emlékezeteim szerint vagy 10dB-el...

A végfokaimmal én is úgy vagyok ahogy te, állandóan cserélgetem, de legtöbbször a B5, a QUAD-405 (ludwig mod) váltakozik. Szoktam még JLH, conductor, QUAD-606, PA-300 (elektor magazinos) hallgatni, és énis mindig meghallok valamit az adott végfokban amiért azt szeretm hallgatni, aztán megunom, vagy kell a változatosság, vagy más karakterre vágyom egy adott zenéhez, és máris csere van.
Alkotó HTA-30-a van most tervbe, illetve elkezdve.
Első körben KD mester B5 végfoka sem nyerte el a tetszésemet, aztán idővel egyre jobban megkedveltem, most meg a QUAD-405-tel verseng az első helyért nálam, ha ezt most olvasná, kicsit kiengesztelődne...


Még reszelek rajta valamicsét aztán meglátom mi lesz belőle. Szét nem bontom, mert nagyon tetszik külsőleg, ez kicsit más lett mint az eddigiek, meg annyira nem rossz, hogy kukába vágnám..
(#) hapro hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
A dolog nem hagy nyugodni, és akik megépítették kérdem tőlük, hogy a nyugalmi áram egészen addig emelkedik, míg be nem áll egy hőengyensúly a hűtőfelületen?
Mert nálam ez a helyzet. most kicsit visszáb állítottam a nyugalmi áramot, és nem egész fél óra elteltével jóval magasabb értéket mértem rajta, de akkor a nagyobb nyugalmival máár ugye sokkal jobban fűt, így elméletileg még gyorsabban tudna emelkedni az áramfelvétel. A BD139 140-et nem kéne rátenni a hűtőbordára? Mert nekem nincs rajta, csak hőkapcsolatban vannak egymással.
(ESP-s nyákkom van)
Vagy mi okozza a folyamatos nyugalmi áramemelkedést? Nagyon lassan de biztosan emelkedik.

Itt egy olyan egyensúlyt kéne megtalálni a beállítással, amikor bekapcsolom, és órák elteltével mire megállapodna a hő emelkedés a hűtőborda pont annyi hőt tudjon elnyelni és leadni mint amennyit akkor pillanatnyilag fűtenek a végtranyók?
Mert ha így van, akkor egy adott méretű bordához csak egy adott nyugalmi áramot lehetne belőni, akkor ott nem lehetséges, bármekkora, csak egy adott amit a hűtőborda tud.
Vagy egyszerűen csak sokkal nagyobb hűtőfelület kell és kész? egy olyan amit nem tud átmelegíteni a tranzisztor annyira, hogy a nyugalmi árama számottevően nőjjön?
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
A nyugalmi áram bekapcsolást követően nőni fog, ezzel számolni kell, viszont (nálam) kb. egy óra elteltével beáll egy adott értékre, és onnét nem mászik el. a Bordák is jól bemelegednek, de egy idő után azok is "megnyugszanak" és tartják a hőmérsékletet, persze a melegedés erősen környezetfüggő.
Elvileg csak BD139 van, gondolom csak elírtad. Ezek nem melegednek annyira, elég ha egy lemezen vannak.
Gondolkoztam egyébként az erősítődön.
Voltaképp, te "csupa" új dolgokat vetettél be, hozzánk képest. Relatíve magasabb tápfesz, MJL tranzisztorok, ESP-nyákterv, és mindehez még párosul relatíve kevés hűtőborda. Persze attól még lehetne jó, sőt elméletben úgy gondoltam, hogy azok a tranzisztorok nagyon jól fognak szólni, de lehet, hogy nálad ez az együttes nem eredményezett sikert. Ezzel most nem védeni akarom a DoZ-t, csak elgondolkoztam, hogy mi lehet az ok. Lehet egy teljesen más konstrukcióval más alkatrészekkel jobban tetszene a hangja.
Valamire azért jó lesz! Télen majd a JLH és a DoZ mellett melegdhetsz.
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
1 teljes órát még nem ment egyhuzamban nálam ez a végfok. Igen elírtam a tranyó típusát, mindkettő bd139.
Viszont tegnap este beállítottam elég kis nyugalmira, és egy rövidke film 30 perc eltétel az egyik 1,7A-re a másik oldal meg majdnem 3A-re mászott fel, Az 1,7A-es oldal még kézzel fogható volt a másik meg már sütötte a kezem, így gondolom a hűtés olyan 1,5-1,7A-hez elég lenne.
Azt fogom csinálni, hogy jó kis nyugalmit lövök be, és egy-két óra elteltével megint állítok rajta. Írtad, hogy változik és után kell állítani, csak gondoltam annyi idő eltelt. Majd még beszámolok mi történt. Azóta egyébként kapott a gratz egy-egy hűtést is.
Az egyébként nekem is megfordult a fejemben, hogy az MJL miatt nem tetszik a hangja és talán 2N3055-tel kéne próbálkoznom. Annó a JLH-nál a legelső szedett vedett tranyó garnitúra volt a legszebb hangú nagyon sokáig, pedig volt MJ sorozat tagjai, 2N3055, és a végén BDY. Ott az MJ volt az abszolút vesztes nálam. A hiragában, és a QUAD-405-ben viszont az abszolút győztes.
(#) ngyzoli válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Köszi,ez megnyugtató,mert ha valamit,a hálózati búgást elég nehezen viselem egy végfoknál...
A pufferkondit elvileg(!!)nem lehet túlméretezni,mert a végtelen kapacitás lenne az ideális,-papíron.Más kérdés,h bekapcsoláskor a 20-40A körüli töltőáram miatt "repülhet" az egyenirányító.Trafónak még nem találtam igazán megfelelőt,de próbára egy 200W-osról tudom majd éleszteni.Valószínű,h a 130ezer mikrofaradnyi szűrés miatt lágyindítású lesz a táp egy szilárdtest-relével.
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Első körben én is csak arra tudok tippelni,h a DoZ valamiért nem passzol a berendezésedbe...végül is az a 20W azért nem a világ vége".Ez relatív kis teljesítménynek számít,és mint ilyen,hasonlóképp a csöves erősítőkhöz,feltételezhető,h a nagyobb érzékenységű,könnyebben hajtható dobozokat fogja inkább szeretni.A többi említett végfok lényegesen izmosabb.Feltételezem,h az a bizonyos hangminőség azért "benne van"ebben az erősítőben(is).Másik dolog;a 10dB-es szintillesztés irgalmatlanul sok egy hangsugárzónál...2-3 decibelnél többet nem nagyon szabadna korrigálni.Valószínű,főleg emiatt"úszhat"a hangminőség...
(#) bence192 hozzászólása Máj 14, 2009 /
 
Sziasztok

kérédés most állok doz összerakás közben!
a tápom 46 volt lesz

az 1.7 amper nem kevés egy kicsit ehez a feszültséghez?

mert ha azt számolom hogy a tápfeszültség fele olyan 23 volt abból kb 20 ki is jöhet a gépből
akkor a 20 volt teljesítménye pl egy 6 ohmos terhelésen P=Unégyzet/R
azaz 66Watt
ehez a teljesítményhez áram 3.3 amper kellene hogy ne torzítson

ezt abból gondolom mert az a osztályú erősítőnek nem az a lényege hogy a beállítot áramtól se több se kevesebb nem folyhat vagyis folyik

szerintetek ez az elmélet megállja a helyét?
vagy ha nem így van akkor bocsi hogy okoskodtam
és javítsatok ki!

vélemények?
(#) kefe13 válasza hapro hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Szia.
Az áram felmászása nálam is gondot okozott, droid voltam és nem vártam eleget beállításnál, most lekerültek a ventik és "fülre" állítottam, áram növelése amíg tetszik a hangja, persze közben áramok, hőmérséklet figyelése.
1 óra macerálás után beállt, 1,3 - 1,4 A nyugalmi, elég a hűtésem ! Előtte cirka 3 A lehetett azért fűtött mint atomreaktor . Most 50 - 60 fok a borda 70 körül a tranyó, teljesenjó. A kicsatolás kellett, idegen fül is meggyőzött a jogosultságáról 3.3 mikros bennic kondik, nagyon élvezhető a hngja, akinek nemtetszik szerintem a forrással vagy a rendszer végével lehet a baj, vagy egyszerűen más az ízlése, BD tranyókkal nekem tetszik, nem cserélek, a tere az még mindig néha hihetetlen számomra, azt hiszem sikerült
vendelkiraly : említetted neked a hangja hidegen tetszett jobban, próbáltad üzemi hőfokon az áramot a füledhez állítani ?
Köszönök minden eddigi segítséget !
(#) kefe13 válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
kép lemeradt, 1,4 - 1,5 . és megy 2 órája
(#) hapro válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Hali!

Azt gondolom nekem is abszolút elég a hűtésem 1,7A nyugalmihoz, mert kb 3A nyugalmival kis ventivel ment olyan 80-85fokra stabilan. A beállítást úgy fogom elvégezni, hogy igen! én is várok vele pár órát, és majd aztán csavargatom, közben folyamatos figyelés. Valószínű elsőre nagyon kicsi áramot adok neki, aztán másszon amerre akar, ha meg nem melegszik akkor adok neki egy kis kakaót. Ezt az 1,7-et én sem tatom szentírásnak, majd meglátom mi fog jobban tetszeni nekem is. Én sem egy kazánt akarok kreálni, meg nem célom önhatalmúlag a villanyszámlámat feltornázni csak úgy poénból. Ha jó kevesebbel is akkor marad úgy, csak lenn már rá időm hogy elkészítsem...
(#) vendelkiraly válasza bence192 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
A folyamatos áramfelvétel miatt U*I vel számolva: hozzávetőlegesen 48*1,7=81,6W-al számolhatsz, aminek legnagyobb része hővé alakul. A zenei teljesítmény az más lesz, ahhoz találsz táblázatot Rod Elliott honlapján, vagy akár itt is, ha beleolvasol a topikba, vagy a képek között (jobb felső sarok kis ikon) is megtalálod a teljesítménytáblázatot.
Az 1,7A nem szentírás, annyit állítasz be, ami szerinted jó, vagy amennyit elbír a hűtőbordád. Konkrétan milyen trafód van? Hűtőbordáid mekkorák? Ha óriásiak, akkor bátran ajánlom az erősítőt, de ha nem, akkor is persze akkor aktív hűtsről kell gondoskodnod.
Szóval jól gondold meg, hogy belevágsz-e!
(#) vendelkiraly válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Nálam az áram bemelegedve kb 1,8A-re megy fel, és úgy is marad.
Az az igazság, hogy ha kisebb áramot állítok be, akkor is bemelegszik, és ugyan úgy más lesz a hangja. Viszont hidegen nagy árammal jobb a hangja, mint kis árammal. Hidegen nekem jobban tetszik, persze melegen is jó, csak néha úgy érzem, hogy hidegen tisztábban szól. Ezt a próbaverzión is éreztem, amin 1-1 venti hűtötte a 2db 2N3055-öt.
Lehet, hogy másnak melegen tetszene jobban a hangja, de ezek szerint én a hideg A osztályt részesítem előnybe.
Örülök, hogy tetszik a hangja, és hogy a BD tranzisztorok is beváltak. Be fogod dobozolni, vagy marad így? Vagy e köré építesz egy dobozt?
(#) kefe13 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Csao
Doboz : úgy képzelem hogy kap egy papucsot , szép fából, csatik kb ugyanígy fölül, poti pár centivel odébb költözik, minden az égre néz majd hisz ő a rendszer legjobb része , mosmár a trafó és a diódahíd sem melegszik annyira hogy baj legyen. Jó nagy baklövést követtem el az áram helytelen mérésével, egy hozzászólás világított meg, ahol említette egy arc, hogy neki nincs ilyen nagy különbség a tranyó meg borda közt. Gondoltam annyira bafax azé nem vagyok ne tudjak szigetelni hővezetni ...
NAde most zsíííír !
(visszatérve dobozra, , még nagyon gondolkodom, de valami lesz vele, mert leszólja 2 éves marantz pm4400 ámat :S )

ui :
hja hallgatva, 1 A alatt nem egy bajnok a masina
(#) vendelkiraly válasza kefe13 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Lenne még pár kérdésem?
1. Az erősítő be és kikapcsoláskor hallasz-e pattanást a hangszórókon?
2. Valamilyen elektromos alkatrész ki-bekapcsolásakor (hűtő, lámpa, turmixgép...stb) jelentkezik-e a hangszórón pattanás, vagy zaj?
Következő: »»   31 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem