Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   49 / 221
(#) didyman válasza Doncso hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Te én egy betűnyi tanácsot nem láttam a reagált hozzászólásban, a srác kérdez valamiről, amit nem ért. Az baj, hogy nem jó birka módjára akarja utánépíteni, hanem meg is akar érteni valamit?
(#) Tomy27 hozzászólása Máj 23, 2009 /
 
Na a következő a helyzet.Megcsináltam a jlh próba változatát annak is a 4Ohm-ra tervezett verzióját.
Viszont felmerült egy olyan probléma hogy a nyugalmi áramot nem tudom beállítani,mert elvileg 4Ohm-nál 2A körül kellene lennie.Az R9 ellenállás helyére betettem egy 470Ohm-os potmétert de már le van tekerve 82Ohm körül és így is csak 1,35A körüli a nyugalmi.
Viszont már nem is merem kisebb értékre állítani mert a
rajzon 180Ohm ellenállást írnak oda.Ha valakinek van valami ötlete akkor kérem segítsen ha tud.Egyébként a nyugalmit úgy kell mérni mint más AB-s erősítőknél is,vagyis a + megszakításával közbeiktatom az áram mérőt, jelen esetben digi multiméter-t?
(#) Tomy27 hozzászólása Máj 23, 2009 /
 
Még annyit hozzáfűznék hogy csak 17V-ról járatom mivel ezt írja 3Ohm terhelésen,és ez esik legközelebb a 4Ohm-hoz.A beépített a végtranyók típusa E13009 amit egy PC-táp hálózati oldaláról szereltem ki,de gondolom ez nem befolyásolja a nyugalmi értékét.Illetve az utánhúzó kondi 220µF helyett 470µF tettem bele.
(#) Doncso válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Nyugodtan adj neki 24V-ot, ha több nyugalmit akarsz beállítani, semmi baja nem lesz, de felesleges 2A nyugalmit beállitani, csak jobban fűt, de nem fog szebben szólni, 1,3A nyugalmi bőven jó oda. A PC táp tranyó inkább nagyfrekire való, nem ismerem ezt a tipust, de szerintem nem erre a célra használatos. Nincs valami to3-as tranyód, például 3055, 3442, 3773, vagy mjl-ek, esetleg BDY73? Az inkább ide illik.
(#) lamalas válasza Doncso hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Doncso,

Ha 4ohmon akar valaki 10W-ot kiszedni ebbol az erositobol akkor igenis kell a 2A-es nyugalmi aram, a tapfeszultseget pedig felesleges nagyon felemelni az ajanlott kb. 17V-rol (bar a hangsugarzok impedancia menete igen nagy eltereseket tud mutatni a nevleges impedanciatol, tehat elvileg indokolt is lehetne a magasabb tapfeszultseg, de ettol most tekintsunk el). Nem veletlenul van ez az ajanlas a szerzo reszerol.

Tomy27,
A vegtranyok nagyon is befolyasoljak a beallithato nyugalmi aram nagysagat!!! Az aramgeneratorral (aminek a resze a potmeter) a vegtranzisztorok bazisaramat tudod beallitani. A vegtranzisztorok kollektoran ezek utan a beallitott bazisaram beta szorosa jelenik meg. Minel kisebb a vegtranyok betaja annal nagyobb bazisaram kell egy adott kollektoraram eleresehez. Ha relative magas a beta akkor kisebb bazisarammal is be tudod allitani ugyanazt a kollektoraramot. Feltetelezem, hogy a vegtranyoid betaja eleg alacsony ezert nem sikerul magasabb nyugalmi aramot beallitanod. Hasznalj mas tipusu vegtranyokat.
(#) bgsf válasza hapro hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Hááát ezen ne vitatkozzunk! Az említett linket elolvastam és Hiraga úr csak félig francia mert japán volt az apja, jelentős időt töltött Japánban és az első publikációi is ott készültek.....De szólj ha valamit nem jól olvastam! (képes voltam átnyálazni az angol szöveget és még szótáraztam is! mert csak nagyon alapfokon tudok angolul)
Amúgy meg minden érdekel, de nem a legenda, hanem a tények! De ez már más téma.....
(#) Tomy27 válasza lamalas hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Értem és köszönöm a kielégítő választ,sajna csak ezek a tranyók vannak itthon de akkor nézek másik párost. De viszont van még olyan gondja is hogy ha beállítom a nyugalmi 1,3-1,4A-t akkor nagyon torz lesz a hang csak egész alacsony hang erőnél szól tisztán.Viszont ha lecsökkentem a nyugalmi áramot akkor többet enged kivezérelni,
ezt valahogy nem értem nem fordítva kellene lennie?
(#) hapro válasza bgsf hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Igen ez igaz. Nekem a papné
(#) bgsf hozzászólása Máj 27, 2009 /
 
Úgy látom, hogy Doncso, lamalas és hapro akik megépítették és igazán értik ezt a végfokot! (a sorrend önkényes és nem a tudást tükrözi...)
Csak azt mondanátok már meg, hogy mi a baj az eredeti '69-es kapcsolással? Állandóan lehurrogtok, bár az igaz hogy még nem építettem meg, de a sok "jótanács" és lehurrogás után már kedvem sincs hozzá. Már a nyák is kész meg az alkatrészek is megvannak és dobozom is van hozzá.
Először próbáltam elméleti síkon megközelíteni a dolgot, de annyi negatív kritikát kaptam hogy inkább nem is írtam egy darabig. Most a múlt héten megkeresett valaki (e-mail címből ítélve szlovákia .sk) és elkérte a nyáktervemet. Remélem sikerül neki, ő is az eredeti '69-es rajzot akarja megépíteni.
Vitatkozni lehet, de az tény ha a végtranyók a lineáris szakaszba vannak beállítva akkor utána hiába emelem a nyugalmi áramot szebben nem szól csak többet disszipál el a hűtőbordán. A hangzás egy szubjektív dolog. Tőlem adhat valaki 3 ampert is egy illyen végfoknak, legfeljebb anyival kevesebbet költ a fűtésre. Mindig meg kell nézni az adott tranzisztor adatlapját hogy milyen bázis-kollektor áramnál működik a lineáris szakaszban. Az áramot tovább növelve ugyanúgy a lineáris szakaszban fog dolgozni a végtranyó csak nagyobb veszteséggel! a JLH 32-36V mellett 1-1,2A nyugalmi áramot ajánl. Éppen ezért kell figyelembe venni a végtranyók adatlapját! Lehet hogy kisebb (0,8-0,9A) áram mellett is már tökéletes a hangja de lehet hogy több kell, a végtranyó tipusától függően. A TINA-ban kb 10 fajta végtranyóval szimuláltam a kapcsolást ugyan olyan ellenállás értékekkel, de csak kétféle végtranyóval produkálta a gyári beállításokat!
Remélem augusztusban találkozunk!

(#) Norberto válasza bgsf hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Idézet:
„Már a nyák is kész meg az alkatrészek is megvannak és dobozom is van hozzá.”


Ennyi előkészület után nekem nem lenne szívem csak úgy otthagyni az addigi munkálatokat, pláne meg a kritikák miatt nem. Ha összerakod, legalább tudsz majd te is mesélni az élesztésről és hogy tetszik-e a hangja, vagy jól sikerült-e a NYÁK-terv és nem lett-e tőle gerjedőképes az erősítő, stb. Szóval én csak bíztatni tudlak a megépítés mellett, a beállítást (nyugalmi áram) nyilván te döntöd el, vagy próbálgatod megállapítani kísérletezgetéssel.
(#) hapro válasza bgsf hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Ha ez költői kérdés volt akkor részemről semmi, de ha konkrétan érdeklődsz, akkor:
én azért preferálom jobban az új verziót, mert alapvetően ott állítható a nyugalmi áram potival, míg a régi verziónál ezt ellenállás cserével lehet megoldani, és szerintem az 1nF-os kondik rontanak a hangon és még valami, nekem 1,7 vagy 2A nyugalmival tetszett a hangja és nálam így is van beállítva, már pontosan nem emlékszem hogy is.
Idézet:
„Egyebet nem tudok elmondani kérem kapcsolja ki...”

(#) WaRL0 válasza bgsf hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Szia.En kertem el a nyaktervedet ha jol tudom te tolled kertem .De csinaltam masikat mert a sajat az sajat .Nemsokara elkeszul csak most anyagi gondjaim vannak.

Szia
(#) bgsf válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Sok sikert hozzá!
A hétvégén lehet hogy én is nekifekszek a dolognak!
Ha sikerül akkor OK! Ha nem akkor a bukott projektek mappába kerül a dolog!
Remélem tudtad a tervet használni, és majd közzé teszed a Te verziódat is itt az oldalon!
Addig is kellemes építgetést!
(#) WaRL0 válasza bgsf hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Szia.Itt az en nyakom.Amit nemreg kozzetettem ebbe a topicba az hibas.

jlh1969.png
    
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Idézet:
„Csak azt mondanátok már meg, hogy mi a baj az eredeti '69-es kapcsolással?”


Nekem speciel semmi bajom ezzel.

Idézet:
„Állandóan lehurrogtok, bár az igaz hogy még nem építettem meg,”


Én csak azt nem preferálom, hogy még meg sem építetted, de szinte majdnem mindig vitába keveredsz olyasvalakivel, aki már építette, tesztelte és hallgatta, te az elméleti síkkal próbálod bizonyítani az igazad a gyakorlattal szemben. Ne érts félre, most aztán igazán nem hurrogni akarok, ellenkezőleg, arra szeretnélek inspirálni, hogy rakd már össze végre és hallgasd meg. Őszintén, mióta húzódik ez? Lassan fél éve, dobd már össze és máris sokkal több tapasztalatod lesz a JLH-val. Rá fogsz jönni, hogy a JLH-t nem a műszereiddel kell hallgatni. Ha belegondolsz, hiába lineáris egy erősítő frekvencia menete, az egy dolog, nem ettől lesz a legjobb erősítő, ugyanis az ember hallása sem lineáris pláne az ízlése sem. Éppen ezért nincs olyan hogy legjobb erősítő. Ezzel arra akarok kilukadni, hogy műszer kontra fül. Lehet egy rosszabb frekimenet jobban tetszik a fülnek, sosem lehet tudni. Éppen ezért mondom, hogy építsd meg, próbáld ki, és máris okosabbakat tudsz javasolni, hiszen látom én benned a segítő szándékot, ezzel nincs is baj. De ha valamit megépítesz, megint más mintha a kapcsi rajzát nézegeted.
Üdv.
(#) WaRL0 válasza Doncso hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Itt az esz a jo oreg "Doncso papanal"(bocsi nem tudom a korodat ).En nekem mar nagyjabol megvan minden alkatresz mar csak a nyakot kell megcsinalnom meg 4darab tesla 4700µF-os kondit kell vennem meg arnyekolt kabeleket es meg 1-2 dolog a dobozan(furas,festes stb).Szerinted eleg lessz 1oldalnak 2x4700uF+1x2200uF+100nF folia ? egy traforol fog menni 20V-rol es 1-1.5 A-rol kulon egyeniranyitto lessz mind a 2oldalnak es kulon pufferkondik.50K Linearis stereo potit vettem(nem volt logaritmikus) 1%-os ellenallasokat csak a teljesitmenyellenallas 5%-os ha jol tudom.Kondikat Yageo gyartmanyuak.Bementere elosszor 10µF-os elektrolitot teszek es ha majd lessz penzem veszek 4.7µF-os foliat.Ha minden jol megy akkor vasarnap vagy jovo heten valamikor mar hallani fogom a hangjat .

(bocs a sok "felesleges dumaert jo ide irni okosobb embereknek")

Szia
(#) hapro válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Nem engem kérdeztél, de beleszólok: "gyári" ajánlás a 470nF becsatoló kondi, és szerintem max 1µF elég is oda. Elko becsatolóval rosszabb lesz a hangja szerintem. Ha közelben laknál szívesen adnék becsatoló fólia kondit, mert van egy kazallal, esetleg posta is játszik, csak az is fizetős, ha van egyéb ötleted megkereshetsz privátban.
(#) Doncso válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Hapro nak igaza van, nem kell akkora becsatolás. Nyugalminak szerintem elég az 1,2-1,3 is, én nem hallottam külömbséget ez felett, a trafóra figyelj hogy kb 300VA legyen, ez alá ne nagyon add. Az elkók jók lesznek. A nyák terven viszont a vékony vonalakat én megvastagítanám, nem annyira mint a vastag vonalak de azért raknák rá. Kerülném a sarkosítást is, inkább letörném a sarkakat. Egyébiránt nem rossz.
Üdv.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Idézet:
„Ha belegondolsz, hiába lineáris egy erősítő frekvencia menete, az egy dolog, nem ettől lesz a legjobb erősítő, ugyanis az ember hallása sem lineáris pláne az ízlése sem.”

Némi fogalomzavar alakult ki közöttünk! Én nem az erősítő lineáris frekvencia menetéről beszélek hanem a tranzisztorok karakterisztikájáról. Ez lényeges különbség! Az AB osztályú erősítők a nemlineáris (nonlinear) szakaszban is dolgoztatják a végtranyókat, ezért a kersztezési torzítás nagyobb, viszont kisebb a nyugalmi áram. Kompromisszumos megoldás. gondolom tudod mi a keresztezési torzítás, de ha más nem tudja azt jelenti hogy az erősítő a szinusz két félhullámát a két végtranzisztor külön erősíti. A nonlinear szakaszban (kis nyugalmi áramnál) ez torzítást okoz.
A JLH egy tranzisztorral végzi az erősítést, nagy nyugalmi áram mellett. A másik tranzisztor egy vezérelhető munkaellenállás. Itt a nyugalmi áramot (bázis-kollektor áram) már a tranzisztor lineáris szakaszába állítják be. Ezzel kiküszöbölve a nonlinear szakaszból adódó torzításokat. Ezen beállításnál minden(!) végtranzisztornál más nyugalmi áram kell a lineáris szakaszban való működtetéshez. Ezért kell megnézni hogy az adott tranzisztor milyen bázis-kollektoráramnál működik az említett szakaszban. Ettől az erősítő nem lesz lineáris átvitelű, hiszen a be-, és kicsatoló kondik jelentős frekvenciafüggőséget mutatnak a hozzákapcsolt ellenállásokkal.
Remélem most néhány félreértést tisztáztam, és nem volt túl száraz amit leírtam!
Ha megépítem majd írok.
Üdv.
(#) WaRL0 válasza Doncso hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Szia.Hat trafonak egy 110W-os EI magos trafo lessz benne de szerintem eleg nek kell lennie 20V-os tapfesznel mert ha kiszamittod 20*1.2=24W 24*2=48W a stereo es meg marad ott tobb mind a duplaja "uresen".Most mar keso mert oda adtam az egyik haveromnak hogy nyomtassa ki.De szerintem elmegy az vagy nagyon vekonyak ?
(#) hapro válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Átfolyatod az egészet ónnal és máris vastagabb lesz a vezető sáv. A trafó meg ha elég is lenne elvileg szerintem melegedni fog, de ugye a trafó tekercselésétől függ, lehet, hogy hihetetlenül alul van gerjesztve, és egy brutális vasra tekertek 110W-os trafót ennek esélye egyébként 1: 10000-hez meg leginkább ezt viccnek szántam csak.
(#) lamalas hozzászólása Máj 28, 2009 /
 
Sziasztok!

bgsf:
Az 1969-es eredeti kapcsolasnak semmi baja nincs. A 2000-es verzioban a bemeno fokozat munkaponti bazisosztojanak elonyosebb a kialakitasa, ezert kisebb brumm varhato a kimeneten, ill. nagyobb az erosito bemeno impedanciaja is (kisebb csatolo kondi elegseges hozza). Tovabba a potis munkapontbeallitasnak is megvan a maga elonye: nem kell sokat forrasztgatni, hogy beallitsd az optimalis munkaponti ertekeket. A beallitas erejeig maradhat benne a poti, utana pedig celszeru oket fix ellenallasokra cserelni, de nem kotelezo.
Az erosito nyugalmi aramat nem a vegtranzisztorok bazis-kollektor kozt folyo aramaval jellemezzuk, hisz a tranzisztor normal mukodesenel ez az atmenet le van zarva, azaz ott nem is folyik aram! A nyugalmi aramot a vegtranyok kollektor-emitter kivezetesei kozott ertelmezzuk.


Nev nelkul:
Ugy latom a hozzaszolasokbol, hogy sokan még mindig nem ertik ennek az erositonek a mukodeset ami onmagaban nem problema (senki nem ugy szuletik, hogy minden tudas a fejeben van) csak akkor valik ez problemava ha vki azt hiszi hogy ismeri a mukodest es kiderul, hogy megsem. Ennel az erositonel nem veletlen vannak ajanlasok a nyuglami aramra es a tapfeszultsegre! Nem a hangminoseg miatt, hanem azert mert adott kimeno teljesitmeny eleresehez a kulonbozo nevleges terhelo impedanciak fuggvenyeben van a tapfeszultsegnek es nyugalmi aramnak egy optimalis erteke figyelembe veve az esszeru disszipacios/vesztesegi ertekeket. Ha valakinek ez nem szempont mert oriasi trafoval, hutobordakkal (esetleg ventis hutessel) rendelkezik es nem erdekli a villanyora tekerese (ill. kozvetve a kornyezetunk vedelme) akkor allitson be minel nagyobb tapfeszt es minel nagyobb nyugalmi aramot es akkor nagyon sokfele hangsugarzohoz hasznalhato lesz az erositoje relative magas kimeno teljesitmennyel.
Azoknak akiknek pedig fontos szempont a trafo merete, a hutes kialakitasa, stb. azoknal legyen az is lenyeges szempont, hogy ismerjek a hangsugarzojukat amihez az erosito keszul es lehetoseg szerint ahhoz a hangsugarzohoz alakitsak ki az erosito tapfeszultseget es nyugalmi aramat, hogy feleslegesen ne rontsak tovabb az erosito amugy is rossz hatasfokat. Ezek szerint kisebb terhelo impedanciahoz (pl. 4ohm nevleges) kisebb tapfesz es nagyobb nyugalmi aram szukseges, mig nagyobb erteku terheleshez (pl. 16ohm) nagyobb tapfeszultseg es kisebb nyugalmi aram szukseges, hogy azonos teljesitmenyt tudjunk kivenni az erositobol. Ha elterunk az optimalis ertekektol akkor nem fogjuk tudni kivenni az erositobol a nevleges 10W-os teljesitmenyt. Ha ez nem szempont akkor mindegy milyen ertekeket allitunk be, igy is ugy is meg fog szolalni az erosito felteve, hogy nem extrem alacsony a tapfesz es a nyugalmi aram.

Elnezest a hosszabb hozzaszolasert, csak ez mar kikivankozott belolem Olvasgassatok a JLH cikket is itt az oldalon es ha vmi nem vilagos kerdezzetek, az sosem szegyen. Jah, meg valami: akinek nem inge ... Csak azert mondom, mert nem szeretnek senkit megserteni.
(#) WaRL0 válasza hapro hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
ennek a trafonak a vasmagja 110W-os de ment rolla mono 7294 +-35Vrol picit melegedett de csak tenyleg 1 pict pedig volt brutalissan hallgatva egesz nap szerintem eleg lessz,ha meg nem akkor beszerzek valamit
Szia
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Idézet:
„Az erosito nyugalmi aramat nem a vegtranzisztorok bazis-kollektor kozt folyo aramaval jellemezzuk, hisz a tranzisztor normal mukodesenel ez az atmenet le van zarva, azaz ott nem is folyik aram!”

Szia! Rosszul fogalmaztam vagy pontatlanul írtam le amit akartam! A kollektor áram a bázisáram függvénye! A bázisáram ß-szorosa jelenik meg a kollektoron. A bázis és kollektor között nem folyik áram! Áram csak a bázis-emitter között folyik és a kollektor-emitter körben. Ennek van lineáris és nemlineáris (logaritmikus) szakasza. Az A osztályú erősítő a megemelt kollektor árammal a lineáris szakaszt használja arra hogy torzítatlan jelátvitelt produkáljon. Remélem még egy félreértést tisztáztunk!
(#) Doncso válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Természetesen vékony vezetősávval is működni fog, de esztétikailag javallot, nemkülömben, hogy forrasztani is jobb egy vastagabb vezető sávra, nehezebben égeted el, jobban fixálja az adott alkatrészt.
A trafód én még mindíg azt mondom, hogy kicsi lesz. Szólni fog de szerintem melegedni fog. Nem véletlen ajánlanak 300VA trafót, persze az magasabb tápfesz és nyugalmi áramhoz.
(#) WaRL0 válasza Doncso hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Lehet hogy kicsi lessz.Na de majd meglassuk ha kesz lessz.Es ha melegedig ? Az nagy gond?

Szia
(#) Doncso válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Nem, egyáltalán nem gond (nekem) max leég egy idő után. Most komolyan, persze hogy baj ha melegszik, igaz vannak esetek amikor nek gond ha kézmeleg egy trafó, de itt melegedés alatt a tűzforrót értem, az már nem egészséges. Valószínű el is fogja érni előbb utóbb.
(#) WaRL0 válasza Doncso hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Aha az mar nem a legjobb .Es ha leeg akkor a szekunkder vagy a primer eg el ?
(#) frecsko válasza Doncso hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Elég a 260VA-es is. Nekem ilyen van, 1.5A nyugalmi van beállítva, mind a két oldal erről megy. Mit ne mondjak, kéz meleg sincs a trafó.
(#) frecsko válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
A rézdrótot borító lakkréteg ég le róla és zárlatot fog okozni neked. Ha szerencséd van a kimeneti rész ( ezt könnyebb újratekerni), ha nincs szerencséd, mint nekem volt az egyik trafómnál akkor a primer oldal mondja fel a szolgálatot és azt újratekerni....birkatürelem kell. :lama:
Következő: »»   49 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem