Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CD lejátszók csöves tuningja
Bizony-bizony, a csöves erősítő , az CSAL! Símít!
![]()
CHZ maestro!
Meghallgattam végre! Összehasonlítottam a szűrő előtti, és utáni jelet, és mivel a szűrő előtti , szabadabb, lágyabb érzés volt... /azaz sokkal csilingelőbb, dúsabb magastartomány /, ezért én is szűrő nélkül hagytam. Itt jegyezném meg, hogy rettentően el vagyok keseredve, hogy megcsináltam ezt a jelszint növelőt a CD-be.. Nem azért, mert nem lenne jó, ellenkezőleg, mesés hangja van, és végre ki is hajtja a 6AS7G-SE-t! A szomorúságom kiváltója az, hogy így torzításközeli hangerővel hallgatva, hozzászoktam a hangjához, ahhoz, hogy egyetlen hangszer sem mosódik a többi közé, bármelyikre rá tudom állítani a fülem, mert kihallható a többi közül... ![]() Ja, és utána rákötöttem a 6P3CE-PP UL-t /a RED STAR-t/ ...lehangolt! ![]() Hát gyerekek, ég és föld! Vagy csak az a különbség, hogy a PP-nek több a mélye, és így nem érvényesül a magas tartomány, vagy a PP labdába sem rúghat a jól megépített SE-vel szemben... ![]() (még azon is elgondolkoztam, hogy el sem viszem kecsóra, de a hangerő versenybe még remekelhet! Majd meghalljátok!) (Bocs CHZ, te nem! ![]() U.I.: az SE-n így fél hangerőnél / a potin /van a torzításhatár, eredeti vonalkimeneten, max hangerő sem hajtja ki! A PP-n 1/3-nál már ordít! Így nem mértem a kimenőjel szintjét, de elég bármilyen érzéketlen erősítő kihajtásához, az biztos! Ha meg nagyon sok, akkor ott a gyári kimenet, az sem rossz! ![]()
Szia !
Ha kevésbé érzékeny bemenetű erősítőd van , akkor még jól is jártál . Én 0,8-1 V eff. bemeneti feszre illesztgetem az erősítőket . TDA1543 DAC IC-vel szerelt PHILIPS CD analóg részét , ezzel a csöves fokozattal váltottam ki. Kikötve a szűrőt és az aktív I/V konverterét... , így a csöves fokozat kimenete 2V eff.-re lett belőve , ezzel maradt a megszokott szint .
Szia!
Csak az SE ilyen érzéketlen, mert a 6H8C nem igazán erősít eleget! A 6P3CE UL-ban is ő fordítja a fázist katodinban, az sem túl érzékeny! ![]() De ez végre kihajtja még ezeket is... Gondoltam én is katódból csatolt fokozatra, de az SRPP-t már ismertem, és így ez került bele.
Érdekelne, pontosan honnét indul a te fokozatod? Esetleg kapcsirajz részlet? Egy dac van a jobb és bal csatornának? vagy egy tokban 2 dac? vagy 2 dac? Mert nekem 1 DAC van a yamaha cd-450 esben és utánna multiplexelik szét a jelet bal-jobb csatornára.
I/V konverter az lehet egyszem ellenállás ha jól sejtem nem? Ha folyik rajt áram esik rajt feszkó és kész az I/V nem? Szép lett a cd-d, viszont ha már csöves biztos nem csatolnék elkóval. Inkább valami orosz vagy remix olaj papírral, de legalább MKP. Épp tegnap cseréltem ki a Triangle Zephy hangfalamban a gyári magas kondit az eredeti KIT ben szereplő Phlips MKP-ról orosz fémezett papírra...ég és föld. Elkóval utoljára autó"hi-fi" ben találkoztam, (na meg a régi cuccaimban ![]() 15 éve építettem egy erősítőt, nem foglalkoztam alkatrészek hangjával, minden válogatva volt ben értékre, bétára (tranyós) és akkor még a tantál láz volt, minden kondi tantál volt, vagy kerámia, ellenállás fémréteg (gondoltam akkor ha nagyfrekiben jó ide le 20kHz re is), aztán most olvasgatok, és kicseréltem a tantálokat, sima elkóra, ill kicsiket MKP, kerámiákat MKP HOPPPSZ kitisztult a hangja. Csövesnél egyszerübb mert kevés az alkatrész. Szóval az a kicsatoló elkó ha elő is van feszítve, nem hiszem, hogy okés. Megjegyzem 1 év sem telt el amikor még bipolár elkókban hittem.
Hát nem nagy itt a pörgés.
Közben rájöttem elég nekem, ha a végfok csöves, a termikus torzítás ott a legnagyobb ha tranyós lenne , a cd lejátszóban nem hiszem, hogy jobb lenne ha csöves a vége azaz én több hibát látok belevinni mint amit nyernék. Rendesen átépített táp, futómű, óra az biztos javít de a csöves hangfokozat? Bár a barna hangot bele lehet tenni egy tranyós rendszernek lehet jól is áll, hogy csövesre torzul a hang , de ezt úgyis megcsinálja a végfok. Bár ha már itt az elején is csövesre van húzva-torzítva a sinus nem sinus hanem fele nyúlik fele dundis akkor azt erősíti a végfok azaz nagyobb csöves torzítást lehet elérni, már kis kiveérlésnél is, azaz nem csak a maxra vezérlés közelében jön ez elő, hanem előbb azaz mindig, azaz csöves hangja lenne. Ha pedig a fülnek-emberi agynak ez a job-szebb-kellemesebb akkor érdemes csövesre rontani az átvitelt. Szóval ha végre tuti a végfokom nekiállok mégis csövesíteni a yamaha cd-450 et. Csak még kapcsirajzom mindig semmi nincs hozzá.
Szia joepapa!
Idézet: „Hát nem nagy itt a pörgés.” A pörgésszámláló Válasz • Jún 15, 2009 nél megakadt. Én sem lennék most itt, ha Moszkvai kolléga nem szól... Nos: én a CD spíleremben egy TA sorozatú Toshiba "16bites" D/A átalakító IC mögötti szűrőt, és fokozaterősítő műveleti erősítőt váltottam ki csöves SRPP-vel. Egyből sztereó volt, így csak két külön erősítőfokozatot kellett mögé tennem. A koncepció az, volt, hogy nagyobb kimenőjel, zajmentesen, és ha lehet ne IC-vel. (egy műverősítőben több tíz tranyón megy át a jel, ez meg csak 2db trióda!) Kaptam is 10Vpp-t. Amit azóta lebutítottam 2V-ra. Mert a végfokaim néhánya elég érzéketlennek bizonyult, viszont már a 10V sok! Mivel jó nagy a bementi ellenállása a csöves fokozatnak, ezért mégannyira sem változik a hang, ami kiesik a D/A-ból! És ha nem tetszik, akkor megmaradt az eredeti is... Nos ezért készült bele a csöves vég. ![]()
Ha lesz rá időm, kipróbálom nem elkóval is a kicsatolást, eszembe sem jutott, hogy 10µF/400V van más is, mint elkó...
Köszcsi! ![]()
Például itt, 6 hozzászólással előrébb, meg rengeteget a neten.
Javít, nem is kicsit, egy katódkövető ha van elég jel, de a legnagyobb változást az igaz csöves I/V jozza, pl TDA1543 áramkimenetes, földelt rácsra dolgoztatva a DAC ot, a DAC árama a csövön folyik át.
Érdemes két egyforma cd-t venni a teszt céljára, aztán az eredetihez lehet A-B tesztelni. Ég és föld, mint a hang mint a mérőjelek, "matek" szerint romlik, ezt a szkóp is alátámasztja, a füloszkóp szerint javul.
Szervusz!
(kezdő vagyok csöves technikában) Ha jól értelmezem, akkor az oldalanként IC-ből kialakított szűrő + I/V konverter kihagyásával, ez az áramkör végzi a kimeneti illesztést. A DEEM áramkör ebben az esetben kimarad?
Szia!
Jól értelmezed. I/V és feszültség erősítő, szűrő nélkül. 6H6P egyik triódájával is megoldható, földelt rácsú beállításban.
Szervusz!
Köszönöm. Ezt láttam másik fórumon. Ebben kérhetem a segítséged egy rajz erejéig? Bár számomra a korábban feltett rajz is megfelel.... A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Köszönöm!
Esetleg ez mennyire megfelelő? http://www.lampizator.eu/shop/Manuals/6N6P/6n6p%20kit%20manual.pdf Másik kérdésem (már amennyiben nem zavarlak) ECC83 mennyire megfelelő erre a feladatra?
Pontosan melyik TDA-hoz szeretnéd bekötni?
Ha TDA1541- hez akarod felhasználni, alacsony lesz a kimeneti jelszint. Feszültség erősítése kb 8-10x es. Nagyobb erősítésű csővel jobb lehet, vagy trafós I/V-vel, 6N6P is megfelelő jelszintet produkálhat.
Szia!
Van TDA1541-es, és TDA1543-as Dac-al szerelt Philips-em (CD640 - CD614) Közben turkáltam a neten és ezeket találtam... Ám nem szeretném túlvariálni a történetet. Amennyiben jó a TDA1541-hez a korábban fel tett kapcsolásod, azt építeném meg, mert így mind két cd-vel ki tudnám próbálni. Az ECC83-as cső annyiban került képbe, hogy abból van pár darab ledobozolva. Gondolom az ECC85 ide alkalmatlan (abból is van jó-néhány) A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
Az a rajz TDA1543 hoz jó, TDA1541 -hez használhatod az első kapcsolás, amit itt feltettél.
Üdv mindenkinek
Beszreztem egy Grundig CD 8150-est és ki akarnám cserélni a műveleti erősítőket LM833-ról OPA2134-re és a kimeneti kicsatoló elkókat ( a rajzon bejelöltem ) Szeretném kérdezni hogy érdemes e ? és ha igen a kondit milyenre kéne cserélni ? bipoláris jó-e ide ? hány mikrós legyen és milyen feszültségű ? esetleg javasolt tipus ? Köszönöm válaszotok Üdv A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Szervusz!
Az OPA2134 teljesen megfelel. Bár nálam a TDA1543 után szebben zenélt az OPA2604. De ez nem elég. Minimum a tápágban lévő 100µF-os kondikat is cserélni kell. Valamint az I/V konverter IC-t is ki kell cserélni. A 2 kondi jó minőségű (audió célra gyártott) bipoláris lehet. Erről a készülékről találsz részletes "tuning" leírást a neten.
Szia
Köszönöm válaszod A jó minőségű Audió bipoláris kondi értéke lényeges ( fesz? mikrofarad ) ? Igen azt is cserélem, csak a rajzon nem jelöltem meg A táp ágban a 100µF os kondikat milyenre kéne ? a 100µF mint érték maradhat ,vagy nagyobbat és jobb minőségűt tegyek bele ? Meg találtam a tuning roldalt el is olvastam, de ott sem írnak kondi értékeket Üdv A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Szia
Mely kondikra gondoltál ? be jelölnéd ? Köszönöm Üdv A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Szia!
Sikerült a 6H6P-s kapcsolást papírra vetned?
Szia!
Elnézést, teljesen elfelejtettem. Csinálom... |
Bejelentkezés
Hirdetés |