Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemek fajtái
 
Témaindító: Pet91, idő: Szept 18, 2008
Lapozás: OK   2 / 7
(#) Dr.God Man válasza Riggs hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Hát amiket eleresztenek algoritmusos szöveget az igen csak nagy népvakítás! Lehet , hogy nem rossz a gyári vezérlő de minimális különbséggel lehet fillérből kihozni hasonlót ami ugyan azt tudja! Sajnos a népet olyan hülyének nézik itt nálunk , hogy az egyszerüen őrület!
(#) tomasgrande válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Hello!
segítséget és tanácsot kérnék tőled, mert érdekelne ez a téma.
ha először csak pl 4 db napelemet vennék +hozzá az akkukat, inverter stb azzal már tudnám tesztelni például a világítással a dolgokat? gondolom ha beválna vehetnék még hozzá napelemeket hogy többet bírjon. ehhez teljesen új villanyrendszert kellene kiépítenem vagy csak a régit kicsit átalakítanom. ha kezdene lemerülni az akku akkor automatikusan átvált a hálózatra vagy nekem kell kézzel ezt megtennem?
köszi
Tamás
(#) Dr.God Man válasza tomasgrande hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Hello!

Én világításnak fénycsövet javaslok! vannak olyan típusok amik 36W-ot fogyasztanak és 2900 lumen fényerővel rendelkeznek! Én is ilyeneket használok.
Invertert kb 500-1000Ft-ból meglehet építeni egy 100-500Hz-es invertert! Én ezt javaslom világításra!
A ledeket el kell felejteni vagy max asztali világításra kell használni esetleg éjjeli fénynek. A napelemes rendszerek gond nélkül bővíthatők! Megoldható könnyen , hogy átváltson hálózati feszültségre akku lemerüléskor a rendszer!4db napelem már komolyabb dolgokra vagy komolyabb világításra elég! akár egy komplett ház világítására is elég lehet! Persze ezt a felhasználás módja befolyásolhatja.
(#) tomasgrande válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Hali!
vállalnál ehhez a rendszerhez inverter, töltésszabályzó és automatikus hálózati átváltó építését? esetleg lerajzolhatnád mi a helyes bekötése ennek a rendszernek és hogy milyen vezetékelés kell ha megvan a rendszer akkor üzembe tudjam hozni. természetesen tőled venném meg a dolgokat és a napelemeket is.
köszi
(#) Dr.God Man válasza tomasgrande hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Hello!

Sajnos idő híányában nem nagyon merem bevállalni a dolgot. De a töltésvezérlőben ,inverterben tudok segíteni minden szükséges infóval! Ezek saját tervezésüek és bevált kapcsolások nyákrajzal! Egyszerü az elkészítése és olcsó! A vezérlőben ki van építve minden, még a hálózati feszre váltás is! Ha kell a nyák készítésben is tudok segíteni!
(#) george47 hozzászólása Okt 3, 2009 /
 
Tisztelt Fórumosok!
Néhány gondolattal szeretnék hozzászólni!
Mint ahogy már többen is emlitik a cégek valóban néha eszméletlen blödségeket irnak és adnak meg adatként. Azt tapasztaltam némelyik eladó teljesen nulla infóval rendelkezik. Ezért tisztázni szeretnék néhány dolgot a nap fényéből direkt sugárzásként 30%
jut le a földre, szórt sugárzásként pedig 18%. Ebböl jön ki a 48%, amiből meröleges beesés esetén a jobb napelemek un 230W/m2 -t hasznositanak. Mondjuk ehhez tudni kell hogy a légkör határára 1440W/m2 energia jut. Ennek a 48%-a 691W/m". Akkor ki lehet számolni a hatásfokot, ami ugyebár 33.28% ebben az esetben igen ám de a töltés és terhelés miatt ez azonnal leromlik 79%ra minusz az inverter hatásfoka legjobb esetben 98%. Tehát végül 75-77% ami hasznosul. Ám van még egy bökkenő, amikor 2006 őszén erős naptevékenység volt előfordult hogy az üresjárási feszültség +5 és +19% közötti növekedést mutatott. Tehát a legjobb kihasználtságot az jelenti ha azonnal direkt 220 ra alakitva használjuk, Ehhez persze ki kellene próbálni hogy mennyi többlet elem szükséges ami az átlagfogyasztást fedezi és a többi pedig tárolódik a fénymentes időszakra.
A szomorú az hogy amikor a nyári időszakban erős UV sugárzást jósolnak, akkor valóban az is és a napelemen is nő a feszültség. Thát sürgősen kéne minél több rendszert alkalmazni mert igy még könnyen megérhetjük azt az utópiát amikor csak vastag krémekkel bekenve mehetünk az utcára. SAjnos van még egy dolog ami befolyásolja mindezt, a föld mágneses tere gyengül és összevissza vannak az erővonalak, állitólag ezt már müholdakról is bemérték.
Hogy hol lehet utánanézni ennek nem tudom , lehet hogy a NASA-nál vagy máshol.
(#) tomasgrande válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
akkor megköszönném a rajzokat, és a nyáklap dolgot. tudok tőled vásárolni napelemet?
(#) Dr.God Man válasza tomasgrande hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Igen tudsz!

A részleteket mailban!
(#) Riggs válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Engem is érdekelne néhány db napelem
(#) Dr.God Man válasza Riggs hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Hello!

Megoldható! Csak most "sok" db-ot adtam el És nem tudom , hogy abból ami itthon van mennyi marad. nem akarom azt is eladni ami nincs. Így egy picivel később ha jeleznéd akkor már konkrétabban látnám , hogy hány db maradt. De ha érdekel van egy komplett kiépített rendszerem is eladó! 9db DS-45 napelem , napelem állványzat és napelem tartók, 48V /155Ah akku , töltésvezérlő , 2x20m 8mm-es réz kábel , 1,5kw-os színuszos és távvezérelhető inverter , pormentes szellőztető ventilátorral ellátott fém gépszekrénnyel. 500Ft kompletten! ezt kiépíttetni legalább 800eFt lenne!
(#) Riggs válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Engem konkrétan 4db napelem érdekelne. Sajnos csak apránként tudok vásárolni, mivel nem kis pénzről van szó. De ha 4db marad, azt megveszem. Köszi!
(#) Dr.God Man válasza Riggs hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Megoldható! mert lemondták a 10db-os megrendelést!
(#) Riggs válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 

Ment privát mail.
(#) lanti válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Szeretnék segítséget kérni töltésvezérlő és átkapcsoló ügyben! Egyenlőre kissebb rendszert szeretnék építeni egy 6 V-os akkut kellene tölteni és terhelni esetleg kettőt ha az egyik feltöltődött ehhez van egy 8 V 4 Wp-s napelemem amit jelenleg mobil töltésre használnék. A gond csak az ha tölt akkor leesik a feszültség ezért lekapcsolja töltést majd ujra tölt aztán megint leesik a fesz ezt milyen áramkörrel tudnám kompenzálni ? a Napelem 210 mA-es zárlatban.
Köszönöm a segítséget ne kíméljetek !
(#) lgyk válasza george47 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Hi!

A felszin napsugarzas AM1 feltetel mellett (meroleges beeses a modulra) kb. 925 W/m2. A 691 W/m2 a 60 fokos beesesi szogre vonatkozo adat, ne keverjuk a szezont a fazonnal.

A felvezeto napelemek mukodesebol adodik, hogy a tiltott sav szelessege meghatarozza:

1.) A minimalis fotonenergiat (Eg<=Ef=hν), amivel az anyag kolcsonhatasba lep

2.) Azt az energiamennyiseget, ami felszabadul egyetlen elnyelt foton eseten

Ha egy olyan foton general elektron-lyuk parat a felvezetoben, ami jelentosen tobb energiaval rendelkezik, mint a bandgap, akkor a tobblet energia rendszerint hove alakul a napelemben, ritkabb esetben kettos vagy tobbszoros generacio jatszodik le (ami ugyebar nem az uresjarasi feszt, hanem a rovidzarasi aramot noveli). De semmikeppen nem emeli meg az uresjarasi feszultseget az UV feny, ez "blodseg". Arrol az aprosagrol nem is beszelve, hogy uresjaratban nem illik uzemeltetni egy napelemet...>
(#) Dr.God Man válasza lanti hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Hello!

Hát szerintem a leg egyszerübb ha az akkut megfelelően túlméretezed , bár ez nem lesz nehéz mert a napelemeid teljesítménye elég kicsi. És közvetlenül mindenféle elektronika nélkül párhuzamosan rákapcsolhatod a napelemet az akkura. Egy védődiódát érdemes sorbakötni a napelemmel.

A napsütéses órák száma kb 7 óra/nap így a napelem üzemi árama 7x-esét vedd alapul, ennyi a napi megtermelt energia. Kb ennek a 2x-esére kell az akkut méretezni. Mert az akkuk nem szeretik a fullra kisütik. És így nem tudod túltölteni sem az akkut! Persze ha felhasználos a megtermelt energiát.
(#) lanti válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Köszi a választ ! Most nézem a cella hátoldalát és csak 1.5 Wattos szabadonfutó fesz 8 V üzemi fesz 6 V talán kisérletezni még elmegy
Amit ajánlottál azt meg is csináltam jól feltöltötte amit kell, itt lép be a képbe az elektronika vagyis hogy nincs szükséges lenne egy figyelő elektronika ami az akku feszt nézi és lekapcsolja ha leesik, ezt bonyolítja hogy a 6V nem is 6 volt hanem 2x 3.7V mivel két kicsit viseletes mobil akku a háttértár. A kimenten szükséges lenne 5V 500 mA amit az akkuk jól adnak +betettem egy 7805 kockát ami elég jol melegszik töltéskor ezt tervezem kiváltani egy ir3m03 ic-s kapcsolóüzemű szabályozóval amiben van áramhatárolás 200 mA /olcsó motorola autóstöltő/

Azt nem tudom meg leheten -e oldani hogy a két cellát egyenként töltse fel de ha én terhelem a gépet akkor adja le a kellő feszt és áramot?
(#) george47 hozzászólása Okt 6, 2009 /
 
Válasz igyk felvetésére.
Nem tudom te mit számolsz és hogyan de egy biztos ha egy Kyocera napelem adataival egybevetem a méréseimet helyes minden amit leirtam. De a gyengébbek kedvéért mégegyszer leirom, a légkör határára érkező sugárzás 1440W/m2, a természettudományi kisenciklopédia 87 oldalán pedig ez áll a direkt sugárzás 30%, a szórt 18%.
Ha egyszerű számológéppel kiszámolod az 1440 w-nak a 48 százaléka 691 w/m2. és nem 925!
Minden különosebb számolgatás nélkül aegy gyári adatlapot nézve pontosan ennek megfelelő adatok találhatók , ja és mégegy nem üzemeltetem az elemet csak addig amig mérek rajta. Nem akartam politikát vinni a dologba de akkor 2006.ban három hónapon keresztül reggel 8 és 9 között mértem ezeket az értékeket, utána nem , sajnos azóta utána is. ha az óra állást térképre vetited akkor egyértelmüen a Kuwiti irány jön ki. Ehhez már nincs mit hozzátenni.
(#) bodisjani hozzászólása Okt 7, 2009 /
 
Helló!

Segítséget kérnék, hátha tudtok helyet, ahonnan kis méretű napelem cellákat be lehet szerezni. Meg esetleg árat is...

(#) lgyk válasza george47 hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
A NASA szerint a besugárzás egy átlagos, derült napon 1000 W/m2 értékre tehető. Általánosságban a napelemek és napkollektorok hatásfokának számításakor 1000 W/m2, Magyarország területén pontosabb számításokhoz (ha nem áll rendelkezésre pontosabb adat) 925 W/m2 adódik.

Nyilván az sem lehet véletlen, hogy a napelemek bemérésekor a Nap spektrumához közeli (ált. xenon), 1000 W/m2 felületi teljesítménysűrűségű megvilágítást használnak.

Idézet:
„a légkör határára érkező sugárzás 1440W/m2, a természettudományi kisenciklopédia 87 oldalán pedig ez áll a direkt sugárzás 30%, a szórt 18%. Ha egyszerű számológéppel kiszámolod az 1440 w-nak a 48 százaléka 691 w/m2.”


Szerintem nézz utána, az egy forrásból származó adat még nem megbízható. Az sem mindegy, hogy milyen szövegkörnyezetben vannak az értékek (minek a 30 és 18 %-a?).

Idézet:
„Minden különosebb számolgatás nélkül aegy gyári adatlapot nézve pontosan ennek megfelelő adatok találhatók”


Melyik adatlapon?
(#) lgyk válasza bodisjani hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Cellákat, vagy napelemeket?

Napelemet a legolcsóbb a párszáz Ft-os kerti lámpákból kitermelni. Ha komolyabb kell, akkor google.
(#) bodisjani válasza lgyk hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
A mellékelt kapcsoláshoz kéne.

solar1.jpg
    
(#) lanti válasza bodisjani hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Jó kis kapcsolás! A napelemet mindíg a nap felé fordítja? Ha 5-6 V kell akkor 2 db solár lámpa nepelem sorbakötve ha több az x3 V/ db kb. Legalábbis az itthoniak persze ez áramban nagyon kevés!! A motor teljesítmény határozza meg hogy mekkora áram kell a solárlámpák 20-50 mA adnak uj korukban.
(#) bodisjani válasza lanti hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Ez OK. De honnan lehet lámpán kívül solar panelhez hozzájutni? Elég sok kéne és nem akarok egy halom szemetet gyártani/kibelezett lámpák/. Nem lehet boltban kapni? Mondjuk a Napelem Boltban? Olyan hol van?
(#) lanti válasza bodisjani hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Mekkora területű vagy milyen feszkó áram és suly kell ? Amugy conrad katalógus tele van velük [b]conrad

http://www.napelem.hu/

Apropo! Miért van megadva pl 1000W/nm 25* ? Ez 1000 w/m2 25 celsius fokon ? és pl -10-en mennyi ?
(#) forcat válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Helló Dr God Man!

Én is érdeklődöm a napelemes rendszerek iránt, bár egyelőre csak elméletben. Éppen ezért klassz lenne ha megosztanád itt a fórumon a töltésvezérlővel és átkapcsolóval szerzett tapasztalataidat, amennyiben publikusak. Magadnak is megspórólnál egy kis időt, mivel nem kellene mindenkinek külön-külön válaszolni.
Előre is köszi!
(#) Dr.God Man válasza lanti hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Hello!

Bocsi , hogy beleszólok!

Nem kell aggódni a napelemek teljesítménye végett ha kevesebb a fűmérséklet mint +25°C ! Inkább akkor kell aggódni ha magasabb a hűmérséklet mint 25°C! Mert a belső ellenállása a napelemnek igencsak megnől a hőmérséklet hatására! Így minnél hidegebb van az csak növeli a teljesítményt!
(#) Dr.God Man válasza forcat hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Hello!

Ahogy lesz időm felteszem a kapcsolást! Maga a vezérlő működése nagyon egyszerü! LM3914-es IC-n alapszik az egész! Lényegében egy akkuszint jelző aminek függvényében vezérelve van a töltés!

Megpróbálom feltenni mielőbb a rajzot!
(#) lanti válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Köszönöm ez jó hír, már a télre gondolva akkor kevesebb a napsütés de hideg is van. Texastol rendeltem pár akku tőltő vezérlő ic-t van pár nagyon egyszerűen használható is csak ahogy látom itt az is számít hogy pl 0,6 V esik egy diódán... lehet a relé az igazi?
(#) Dr.God Man válasza lanti hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
A lm3914-el egy relét kell vezérelni.Ez a leg egyszerübb és a leg jobb megoldás! A védődiódára mindenképp szükság van! legalábbis javaslom alkalmazz!
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem