Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Találtam egy készüléket 134-141 MHZ FM vevőt ami a meteorológiai műholdak jeleit veszi és a számítógép segítségével meg is jeleníti.Sajnos az angol nyelvtudásom szinte semmi és a hozzáértésem is inkább csak amatőr szintű.Szoval az a kérdés hogy ki tudna ehez kapcsolást csinálni illetve anyaglistát,beállítást.....stb.A cseheknél potom 250 eur. áron beszerezhető de hátha megoldanánk kicsit olcsobban. Bővebben: Link Ezen a címen megnézhető a készülék.Segítségeteket előre is köszönöm!! ![]() Hivatkozás javítva, légy szíves a LINK gombot használni a jövőben. -- kobold
Sajnos van benne egy AVR aminek a programja nincs fenn az oldalon...enélkül nem müködik.Tehát az ic-ket tartalmazó csomagot meg kell venni, feltéve hogy a nyákterv és egyebek hozzáférhetöek.
Üdv!
A kapcsolás is hozzáférhető, igaz az értékek nincsenek rajta. Az SW -vel két probéma van, Az egyszerűbb ami az ehhez a jó PLL -es vevőhöz van, az egyszerűen megírható, (már annak aki ért hozzá) de ahogy nézem, 20 € -ért adja csak a CD-t amin remélhetőleg rajta van. A nehezebbik, a megjelenítő szoftver a PC re, ez viszont ingyen letölthető a linkelt NOAA honlapjáról, az adat kapcsolatot a vevőbe épített FSK demodulátor (NE 567) látja el. Link van arra az esetre is ha egy a sáv vételére alkalmassá tett vevőt, szkennert kapcsolunk össze a számítógéppel, külső modemen keresztül. Idézet: „A cseheknél potom 250 eur. áron beszerezhető” Eléggé drága ahhoz képest hogy egy kézi adó vevőt kapsz ennyiért. Újat, garanciásat. Az RT ben igaz nem ilyen fullos vevő de megjelent a légisávra pár leírás. Nekem is tetszik és ha lenne rá lehetőségem megcsinálnám ezt a vevőt. Egyetlen egy hátránya van a kézi rádióknak hogy kicsi és eléggé sokmindent tud. Nehéz kezelni, és nem használod ki a funkcióit. Nekem eddig mindig olyan volt csak amit maximálisan ki tudtam aknázni.
Erről (ld mell.) lenne szó, ehhez még PLL sem kell, itt AFC -vel oldják meg a doppler miatti freki elcsúszásnak a követését. (az egy másik ábrán) Ennek a kimenetét már csak a PC-d hangbemenetére kell tenni, szoftver ingyenes, és ott a kép. Kell hozzá azért egy jobb antenna. Ha érdekel igy a kütyü, letöltheted az egész évkönyvet, 138Mb
Köszönöm a sok választ!!Még ezt találtam,talán a leg egyszerübb,bár kell egy rádió is hozzá,az antenna bekötések nem nagyon tiszták nekem főleg az elsőnek.Bővebben: Link
![]()
A honlapon egy körsugárzó van. A meleg érre megy a függőleges pálca, az ellensúly pedig a hideg érre. A rádió és a gép hangkártyája közé kell egy paralell dióda, gyakorlatilag ano nekem pakettrádiós időkben 2 darab 1n4148 volt egymással szembefordítva. Ha jól emlékszem az árnyékolás és a meleg ér között (hangfrekis kimeneten). Régebben itt is árultak egy olcsó gyári vevőt.
Szevasz!
Ma már ca. 15000 Ft.ért lehet kapni pl. PUXING777 adó-vevőt, ami azt hiszem tudja ezt a frekvenciát, s ha jól emlékszem, még a WFM /wideFM-szélessáv/ is "megy neki". Elő kéne szednem, valahol van egy ilyenem.. Üdv: StMiklos Ha érdekel és nem leled adatait, megnézem Neked. Megnéztem, 136-tól megy és tudja a széles /25kHz/ FM-et.
Sziasztok!
Én több éven keresztül foglalkoztam ezzel a témával. Én egy autórádió tunert hangoltam át a 137MHz-es frekvenciára. Antennaerősítőt és kiegészítő kf-erősítőt használtam a rádióhoz. A FM demodulátor hangfrekvenciás jelét hangkártyával dolgoztam fel, és WXSAT programot használtam a képek megjelenítésére. Az antennám keresztdipól voltBővebben: Link. A program:Bővebben: Link. Útmutató:Bővebben: Link
Üdv!
És te hogy látod érdemes ezzel foglalkozni vagy inkább..... ![]()
Nekem az a véleményem, hogy aki építeni AKAR, és ÉRT hozzá, az építsen, de akinek a műholdkép a lényeg, az valamelyik börzén vegyen valami "YAESU"-t (vagy társát) 10ezer alatt, és nem fog csalódni benne. Sőt még rádiózni is tud vele. Egy jó keskenysávú VHF vevő elkészítéséhez kellhet némi felkészültség. (ahogy a többi topikot figyelem)
Szia!
Nagyon érdekes hobbi ez. Műholdazni, főleg LEO műholdak jelét venni különleges időtöltés. Én annak idején magnóra vettem fel a műhold sípoló adását, és a felvételt játszottam a hangkártyára. Ezt azért kellett így csinálni, mert a számítógép nagyon bezavarta a rádiót. Később ezt a problémát úgy oldottam meg, hogy a rádiót kitelepítettem egy külső helyszínre, és hosszú koaxkábelen juttattam a hangfrekvenciát a számítógépre. Várni a műholdat... egyszer csak meghallod a zajból a jellegzetes "bíp-bíp-kitt-katt" hangot. Indítod a programot, és már jön is a kép, sorról sorra, ahogy halad el feletted például a NOAA18.
Szia!
Igazából keskenysávú vevők nem jók erre a célra. Elég nagy FM lökettel jön az adás, úgyhogy az NBFM demodulátorok kiakadnak tőle. Egy kellően áthangolt, átlagos frekveciastabilitású varikaphangolású CCIR FM rádió előerősítővel tökéletes a APT adás vételéhez. Hozzáteszem, hogy ez egy teljesen analóg képtovábbítási rendszer. Egy analóg fax adás, ahol a világosabb képhez nagyobb hangfrekvenciás amplitúdó, a sötétebb képhez kisebb jár.Bővebben: Link
Igen, igaz, nem igazi NBFM ez...Ezt a tikk-takkot nem vettem észre, én a NOAA-18-at hallgatom, az is ilyen jelet adna?
Kétségtelen, nagy élmény, amikor az első űrből jövő hangot hallod, pláne ha még látod is a műholdat pontosan akkor és ott , amikor az a PC mutatja.
Üdv!
Te milyen antennát használtál hozzá,esetleg azt te csináltad a rendszerhez?Vagy a rádió saját antennáját használtad?Amit én találtam mindenki ezt ajánlja.Bővebben: Link
És még valamit hozzászólnék, ehhez a hobbihoz kicsit rádióamatőrnek kell lenni, kicsit (jócskán?) elektronikai műszerésznek, és itt jön a harmadik fontos képzettség: meteorológusnak! Mert én bizony csak bámulok a felhőképre, de értelmezni nem tudom, csak annyira, hogy sütött-e a nap akkor, vagy sem, pedig a célja az előrejelzés lenne. Egyszer volt szerencsém résztvenni egy meteorológiai előadáson, egy repüléssel foglalkozó profi tartotta, ott rá kellett jönnöm, hogy a légkörfizika kemény dolog...
A szombati rádiókabaréban volt: Amerikában bemondják, hogy milyen lesz az idő, Magyarországon, hogy most milyen, Romániában, hogy milyen volt..
Ez igy van,én 1 régi áthangolt Marantz Fm.tunerral fogtam a jelet ,137-138Mhz közt erősen lehetett hallani a bip szaggatott jeleket.
A kínai Vhf rádió is +fogja,van benne szélessávú Fm.és elég érzékeny 0,4uV körüli.
A tikk-takkban van a szinkronjel. Ez mondja meg a programnak, vagy a faxgépnek, hogy hol ér véget egy képsor. Amikor a magasabb hangú kattanást hallod, akkor az infravörös kép sora ért véget, amikor a mélyebb, akkor a látható tartomány képsora.
Keresztdipólt használtam. Biztosan jó ez a helix is. Az űrből vett jeleknél jól jön a körpolarizált vevőantenna. A keresztdipólnak is az a lényege, hogy szinte mindegy neki a polarizációs sík változása, közel azonos marad a jelszint. Egyszerűen el lehet készíteni, csak egy illesztő tag kell a két dipólfél közösítéséhez.
Udvozletem Mindenkinek!
En a gyori foiskolan lattam egy ilyen vevot, helikalis antennaval vettek a jelet akkor 386-oson. A bementi szurot talan FM 401 bol hangoltak at, es jol mukodott az egesz eszkoz. F6BQU nagyon jo keszulekeket tervezett. Tobb radiot megepitettem a honlapjarol, es batran merem ajanlani latatlanban ezt a vevot is. A problema csak a panel rajzolat minosegevel volt, erdemes atrajzolni oket Sprintben es ugy vasalni. Ha valakinek van kedve epiteni ilyen radiot ![]() ![]() -Tap, vagy elem nemi korlattal (izzo) -GDO nem gaz van rajz stb (fel delutan csinalni lehet egy egyszerubbet) -KF hangolashoz kvarc vagy lc oszci. -A bemenetet is lehet hangolni ismert kvarc felhangjaival. -esetleg szkop Irjatok ha erdekel, bevarrom Srintbe a nyakot. A radio reszeben egesz jo tapasztalataim vannak, nekem inkabb a szoftver beallitas (meghatarozas) jonne jol. Udv Joe Nezzetek meg ujra itt: Bővebben: Link Nem kell megijedni, online le lehet forditani a szoveget is ![]()
Szia!
Már korábban nézegettem a honlapot megtetszett a kapcsolás, szerintem könnyen utánépíthető. A tekercsek elkészítése és behangolása kíván némi tapasztalatot, nagyon jól használható erre az LC mérő műszer. Én még akkor nem meteo vételére gondoltam, az airband vétel volt a tervem, de olvasva a topicot és meghallgatva a műhold jelét felkeltette érdeklődésem. Az RTÉK 2009 cikke is nagyon érdekes. Lehet hogy az a kapcsolás még jobb lenne. Már be is szereztem az MC3362 vevő ic.-t ![]()
Az LC mérő műszer csak közelítő mérésre alkalmas, beépített állapotban kellene hangolni a kész rezgőkört egy GDO-val...
Más a fíling, de a repsávi időjárásjelentésből lehet, hogy teljesebb képet kapsz, mint egy felhőképből! ![]()
Sziasztok!
Szerintem kezdetnek nagyon jó lenne megépíteni egy ilyet,mert hát ugye valahol el kell kezdeni.Nézegettem hogy a környékbeli országokban eléggé el van terjedve,csak valahogy nálunk nem,pedig szerintem ha működik az egészen fantasztikus lehet.Letöltöttem a dekodoló programot,ott meg kellet adni az országot a lakhelyet és meglehet nézni mettől meddig,és melyik műhold adását vesszük. ![]()
Én az áthangolás mellett vagyok, Olyan tunert kell választani, ahol az oszcillátor és modulátortekercsek vasmagjaihoz könnyen hozzá lehet férni. Esetleg a tekercs széthúzás az segít a magasabb frekire hangolásnál. Én alumínium tekercsmagot is használtam az induktivitás csökkentésére. Mindegyik rezgőkört fülre és a térerőmérővel állítottam be.
Azért szemmel látni a felhőket egyidejűleg az infra és a látható tartományban elég sok infóval szolgál. Persze itt a hobbitevékenység a lényeg, nem a profi meteorológiai hozzáértés. Aki mégis új vevőt szeretne építeni, annak az RT évkönyvbeli kapcsolást ajánlom.
Nem az időjárás jelentés miatt érdekelt , a rádiók hasonló
rendszerűek, a vett sávban van némi különbség. LC mérővel csak ellenőrző mérésre gondoltam, természetesen GDO vagy szignál esetleg vobler szükséges a pontos hangoláshoz.
Ami a RT-évkönyvben van,valaki fel tudná rakni ide?Minden megoldás érdekel,mert nekem KELL egy ilyen rádió.A cseheknél találtam 100 euróért kijelző nélkül,bár ha valamit tudnánk csinálni az lenne az igazi..!
![]()
Íme a cikk.
Köszönöm!!Szerintem az antennát megcsinálom hamarossan,a többit pedig meglátjuk.
Udv Mindekinek,
Nos, igy hogy a cikk felkerult ![]() Az RT hez nem nagyon van panel, vegig kell ketszer rolvasnom, de remelem megepitett aramkorrol van szo. Szerintem a bekerulesi koltseg boven 100 Euro alatt van, de itt (UK) a kornyeken sem lehet az IC-t kapni... szoval utana kell neznem. Ha valakinek van otlete, megkoszonnem. ![]() Berajzoltam Sprintbe a francia panelt delutan, holnap levasalom, ha bevalt a rajzolat mar csatolom is file-t. ![]() A repulesi sav szerintem AM tehat teljesen mas felepitesu vevo kell. Dr Hetenyi Laszlo epitett egyet (95 EK), egyetlen baja a 4 koros bementei egyseg a hozza valo forgoval.... Udv: Joe |
Bejelentkezés
Hirdetés |