Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   56 / 67
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Esetleg meg kéne próbálni közvetlen a tápról adni a hallnak a pozitívot és a GND-t esetleg az R45-öt a hallnál tenni közvetlen ezeket fogom először megpróbálni ha lesz rá idő!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Szia!
Kicsit méregettem az áramkörben, és van egy kismértékű táp ingadozás a vezérlő tápján, de ez még nem jentős. Hanem, a LED-ek ki/be kapcsolásai is rángatják a tápot, ami már talán mocorgás formájában "látható" is a kijelzőn. Lehetséges az is, hogy a tápvonalban van egy kis gond, megpróbálom a FET tápját egy másik helyre átkötni, talán javulhat a helyzet. Ezzel még annyi a probléma, hogy igen kicsi válzozás ez a "mocorgáshoz" képest. Ha ezzel nincs javulás, megpróbálom holnap egy olyan külső vezérlővel, ahol a multivibrátoros része is külön stabil tápot kap, igy a hidáramkör sem tudja a táp rángatásával modulálni a meghajtását. Meglátjuk.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Sziasztok!
Végigmérve az áram és feszültség viszonyokat, (fél éjszaka), mégsincs olyan eltérés, mi indokolná a "mocorgás" eredetét a vezérlő áramkörében. Sehol nem tapasztaltam olyan mérvű változást üzem közben, amely erre közvetlenül útalna. Szkóppal nézve az áramköri pontokon, (nagyon érzékeny bemeneti feszültségen), a változás olyan kis értékű, amely kizárja az innen eredő hibaforrást, vagy gerjedést. Másik külső vezérlővel is ugyanez a helyzet van, stabil a rezgésvezérlés. Ezzel a (kölcsön) szkópos méréssel sem jutottam előbbre, már szinte biztos, hogy nem itt van a hiba forrása. Mindegy hogy Hall, vagy optókapus a szinkronizálás, nem váltpztat semmit a stabilitáson, működésben. Most egy másik Wand programmal is kipróbálva az egész mechanikát, (f628/RTC), ott nagyon stabilan megy a rezgés, nincs semilyen mocorgás a kijelzésben(!) A külső vezérlő ugyanaz, amivel az f886 v03.37 is tesztelve volt. ( A v03.35-36 egy kicsivel jobb a mocorgás tekintetében).
Sziasztok.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szia! Nem lehet valamelyik műveleti erősítő okozza ezt vagy az oszcillátoros megoldás nem lehet a hiba oka A 20MHz- ha nem stabil az is okozhat ilyen gondot az időzítésekben ha jól tudom Csak ezt én nem tudom mérni sajna
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szia!
Ezzel a szkóppal tudok mérni sokmindent, feszültséget, frekvenciát, egyent, váltót, (150MHz-ig), meg tudom állapitani milyen a Wand frekvenciája, hullámalakja, van-e rajta valami "idegen" jel, ami zavarhatja a működését. A 20MHz-es oszcillátor mérését is jól lehet elvégezni, de nem tudom, ott pontosan mit is kellene látni, vagyis nem láttam semilyen változást ott sem a stabil, egyenletes frekin kivül. (Szerintem, talán az a legstabilabb része még a rendszernek). Azt a FET-et is alaposan megvízsgáltam, amelyik a kijelző feszültségét szabályozza. A fix pont itt a külső burkológörbe ledjei, azon mérve sem tapasztaltam "mocorgást", szép tiszta fesz. van rajta, és FET-en is a beállított stabil fesz. értéke van.

- Arra lennék majd kiváncsi, ha Panhard fórumtársunk is elidítja az óráját, és ott milyen módon jelentkezik ez a hiba, ha egyáltalán ott is jelen lesz.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szia!Én ma kicsit ráértem és csináltam egy kis közdarabot a mechanika végére miben keresztben is lehet állítani a keresztirányú súlypontot. Most indulok melóba ezt viszem magammal ott ráérek talán kikísérletezni a lehető legjobb súlyhelyzetet.Sajna tegnap este elment a net a melóhelyen nem hiszem,hogy megjavult holnap beszámolok az eredményekről közben töröm a fejemet a mocorgáson is hátha valami beugrik! A propellerem is így mocorog különben lehet valami összefüggés köztük
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Sziasztok! Egész idáig a mechanikával szórakoztam! Megdöbbentő eredményre jutottam! A tekercset mozgatva menet közben sikerült aránylag stabilra megcsinálni a mocorgást! Nem mondom,hogy megszűnt de lényegesen kisebb! Szerintem a probléma kulcsa a főmágnes beközpontosítása mi nem azt jelenti,hogy befogatom ahogy eddig is volt hanem meg kell keresni azt a pontot hol a legstabilabb! Szerintem ez okozza a vibrációt is! Ezért van a gyári sima egyszerű megoldással csinálva itt szerintem óriási rezgés van a mágnes nem megfelelő helyzete miatt! Ezen az úton kéne haladni most befejezem mert álmos vagyok! (most nagyon stabilan megy csak tekeredik kicsit a kijelző fejrésze a széleken kifelé szerintem teszek rá hátul majd ónt a ledek súlyát kiegyensúlyozva!) Ja és egy csavar van egy anyával alul nagyobb súly már sok mert a kar súlyát is növelni kéne az egyensúly miatt ez persze csökkenti a frekit is most 16Hz körül ketyeg!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia Patexati!
A mágnes a Wand óráimban a legjobb helyzetben vannak beállitva, és az első f886 az elfogadhatóan működik a kétirányú kijelzéssel is, mint most Nálad. Azon nem is fogok változtatni, mert csak rontana minden beavatkozás a kijelzés minőségén. A második verzióval vannak gondok, azt sehogyan sem lehet jól beállitani a mágnes legjobb helyzetének megkeresésével sem. Ebben csak az az érdekes, hogy ugyanez a mechanika és kijelző, egy másik Wand óra elektronikával, (csak egyirányú kijelzéssel üzemeltetve mindkét verziót), tökéletes, nincs semilyen mocorgása!
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia! Tudom olvastam,hogy neked más elektronikával jól megy de mégis itt kell a hiba okát keresni szerintem! A vibráció szerintem vastagon bent van ebben a mocorgásban! Ezt most meg is erősítette bennem az a tény,hogy a propellerem nem volt teljesen kiegyensúlyozva és most állítottam rajt és azon meg is szűnt a mocorgás mit az okozott,hogy "ütött" a rotor! A gond ezen sokkal nehezebb ezt megoldani! Még azt kellene ellenőriznem,hogy a hall szenzort valahogy felfogatni valami csillapítóra vagy valami ilyesmi de a rugó csavarodása is szóba jöhet és akkor is változik a jel
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia!
A mechanikai gondok, vibráció, sajnos eléggé bele szólhatnak a stabil működés feltételébe, ez biztos. Ha úgy gondolod, és én is szeretném ezt pontosan megtudni, keresd itt a hibaforrást tovább. Annak örülnék a legjobban, ha tényleg megoldható lenne ez a probléma véglegesen. Várom az eredményeidet, de én is át fogom majd nézni, ezt a lehetséges okát a hibának, hogyan lehetne lecsökkenteni a berezonálást.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Meg fogom próbálni a hallok áthelyezését ismét de most alul az ingasúlyhoz teszem a vendégmágnest és a hallt! Múltkor nagyon ideiglenesen volt megpróbálva és a régi mechanikával! Egy próbát talán meg fog érni! És most mindkettőt átteszem nem mint múltkor csak az kontroller vezérlője volt a hallé nem került át!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia!
Megcseréltem a két új mechanikát, vagyis a legújabb mechanikába raktam át az új f886 elektronikát. Tökéletes lett a kétiráníú kijelzés, alig van "mocorgása" a kijelzésnek, az is csak itt a jobb végénél látható. Az elektronika elhelyezésével még gondok vannak. Néhány felvétel erről is, és egy videó.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia! Ezt a sima rezgetővel nyomod vagy amit írtál azzal? Az,hogy egyik oldalon a kijelzés más az is a mágnes nem megfelelő helyzetére hívhatja fel a figyelmet én ha lesz időm reszelek egy kis vasport és egy üveg alá rakva a mágnest megnézem az erővonalait kíváncsi leszek mi az eredmény! Sajna nem igen van időm de ha van megyek is rá! (sajnos ebben nagy szerepe van a télnek is mivel ha befűtöm a műhelyt kb 2 óra minimum mire elfogadható a klíma és folyamatosan rakni kell a kályhát de megvannak a hátrányai is egy ilyen hobbi műhely fenttartásának természetesen lehetne fűteni állandóan de annyit nem hoz sajana hobbira meg luxus)
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szerény elméleteim szerint a mágnes erővonalainak a közepének kell egybeesni a kar középpontjával így egyformán "rángatja" a tekercs de ha egyik irányban eltér kicsit akkor az egyik irányban erősebb a "kihajtás" mi viszont a stabilitásra is kihat! Ezért fogom elvégezni a vasporos kísérletet! Kell az a pont hol a mágnes középvonala van! A nem kör alakú forma miatt lehetnek eltérések! Ha tudnák valami gombelemhez hasonló mágnest venni emberi áron esküszöm vennék egyet!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia!
Az előbbi összeállítás még a "nyers" beállitásokkal ment. Nem voltak középre húzva a kijelzétt karakterek sem, de annyira megörültem a tényleg jó működésnek, hogy azonnal lefotózgattam. Mostmár az is rendben van, a szélektől egyforma távra állitottam be a kijelzett számokat. Szerintem egyforma a karakterek szélessége a mezőben, természetesen, a szélek felé kezd elkeskenyedni. Szépen össze lett állítva a szerkezet, az elektronika is állítva fel van szerelve. Még igazítani fogok az elhelyezéseken. Erről is néhány felvétel.
- A Neodimium mágnesek nem drágák, itt egy link erre is, a csak (247Ft) -os már jó lehet, vagy a Stroncium-Ferrit mágnes (647Ft).
Mágnesek:
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szóval akkor szerinted is a mechanika a legfőbb hibaforrás? Nálam most is megy mocorog kicsit de sokkal jobb mint volt talán sikerül végre belőni és akkor egy legyet ütnénk egy csapásra nem igen rezonálna és nem mocorogna! Van egy fizikus haverom csak nagyon ritkán találkozom vele ő biztos tudna tippeket adni
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia!
Szerintem nem csak a mechanikában van az összes hiba, hanem a programban is lehet, ott is jó lenne valamit majd javítani rajta. Az a kis "mocorgás, lebegés" már nem hiszem, hogy csak mechanikus eredetű lenne.
A mágnesekről még:
Az egyik legmegfelelőbb a Stroncium-Ferrit mágnes, 66Ft/db. áron. Erről itt a méret és a mágnesezés jellemzője.
Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Szia Hp41C!
Nagyszerű lett a v03.38 verzió kétirányú kijelzése. Nincs semmiféle "mocorgás", meg se moccan, jól be lehet állítani a kijelzés minőségét. Mindent rendben találtam ennél a verziónál. Jó a kétirányú kijelzés ki/be kapcsolása is táviról. Egyet kell még átírnom majd a programban, (168-ról 192-re) a kijelzés felbontását.
Ezek után remélem, a mechanika fejlesztése már csak a berezgés javítására korlátozódik majd.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Szia! Most sajna dolgozom de alig várom,hogy én is kipróbáljam! Amúgy a régebbi ment éjjel és alig mocorgott ha nem szemből néztem hanem kicsit oldalról nem is lehetett észrevenni ha ez még jobb akkor tökéletesnek kell lenni neki! a felbontást te vetted vissza vagy 168 az alapbeállítás?
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Szia!
A felbontás alapban 168, ezt lehet 180, 192, 204-re módosítani a programban. (Most fogom átírni 192-re).
Már oldalakon keresztül csak a mechanikát "gyötörjük", de ez nem is baj, hiszen egy csomó dolog jött elő, ami előbbre vitte a mechanika kidolgozásának finomabb megoldásait is.
Annyira jól sikerült a programban a mocorgást megszüntetni, (Hp41C), hogy most olyan lett a stabilitása, mint az f628-as fali Wand órámon.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Hát nem bírom ki estig elhozom ebédszünetben megnézem :jump Ezer köszönet Hp41C-nek biztos sokat filózott ezen!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Sziasztok!

Sokat törtem a fejem, de a módosítások eddig mind csak rontottak...
A 16F628-as verzióhoz képest a megszakítás kiszolgálásában sokkal több dolgot kell a 16F886-nak megcsinálni (kétirányú kijelzés - dupla műveletsor, usart és A/D kezelése, DCF77 dekódolás). A mocorgás oka az, hogy az index jel és a timer0 megszakítása nem jutott érvényre időben. Azaz a megszakítás már a kiszolgálás ideje alatt újra bejött, timer0 esetén rossz esetben akár kétszer is, ami egy kérés elvesztésével járt...
- A megoldás nem volt egyszerű, sok verziót próbáltam ki. Végül a megszakítási rutinban több helyen megvizsgálom, hogy van-e index vagy timer0 megszakítás - ezzel mintegy magasabb prioritást adtam nekik.

Sziasztok
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Szia! Köszönjük még egyszer most már lassan révbe ér ez a projekt is! Jöhet valami más is mert még az LCM3 is darabokban van nem fordítottam rá időt pedig minden megvan (neked is köszönhetően) minden idő elment az órára de lett is eredménye
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Sziasztok!
Próbáltam egy jó kis videót késziteni az óra kijelzéséről, de az igen nehéz feladat lett az én technikai felszerelésemmel. Mindegy, a villogás az nem "mocorgás", hanem a fényképezőgép képváltási ferkije és az óra negszakitási frekijének közel azonos érétéke miatt van. A valóságban az óra nem villog egyáltalán.
És egy érdekes felvétel, az f886_II verzió éppen kijelzi az időt...
Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Sziasztok!
Az f886_I veziós változatával is megcsináltam egy videót, ez valamivel nagyobb frekin dolgozik, az amplitúdója is jóval nagyobb. (csak 0.5mm vastag nyákból van a kar, így 22Hz fölött rezeg). Nem is úgy látható ezen a felvételen a kép, mint az előző f886_II verziójával. Összehasonlitási alapnak viszont nagyon jó.
Sziasztok.

f886_OK.avi
    
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Szia! Tudom milyen stabil itt megy, most indítottam el egyből 192 felbontáson de lehetna 204 is az is jó lenne szerintem! Ez már tényleg tekinthető egy végleges programnak! Kifogástalan!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Szia!
Ez tényleg jól sikerült program lett, valóban lehetne a végleges, befejező megoldás is. Ha elég nagy az amplitúdó, és még elég "kövérek" a karakterek, akkor szerintem is elbírja a max. 204-es felbontást is. Ezzel a felbontás beállítással a széleken lévő karaktereket is egyre szebben írja ki a program.
Mostmár talán lehetne egy olyan összeállítást is elkészíteni, ahol már minden a helyére kerülhetne végre.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Na átírtam 204-re tényleg nagyon szép így szinte nem is látni kövérnek a középső számokat sem majdnem egyforma! Szerintem így is marad most az egyesúlyozása térek vissza mert igen csavarodik a rugó és az miatt vibrál remeg kicsit ha jobban kihajtom!
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Szia! Egy kérdésem lenne még a programmal kapcsolatban! Az Outer ledeknek is van e időzítése vagy azok feszt mennek? Azért kérdezem ha nem túl komplikált nem e lehetne a két szélét kicsit lecsípni mert ez látszik kicsit vibrálónak bent Ha ez bonyolult akkor hagyjuk a fenébe csak egy felvetés!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
A beállításnál is felfedeztem egy dolgot a stabilítás függ a rezgető beállításától is valamennyire szóval nem elég beállítani,hogy meglegyen a megfelelő kitérés hanem nagyon finoman lehet azzal is stabilizálni a berezgés miatt előforduló mocorgást szellemképet ha most építeném mindenképp többfordulatos timmert használnák mert a rezgető minimális elállítódása miatt szétesik a kép!
Következő: »»   56 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem