Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   52 / 965
(#) gg630504 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Köszönöm.
(#) ego2 válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Ez felel meg a mai C 16-nak. Úgy hívták őt, hogy fokozatos kismegszakító.
(#) cornel hozzászólása Feb 4, 2010 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy a FI-relét hogy szabad bekötni. Felülről táplálni és alulról a fogyasztó felé,vagy fordítva is lehet?
(#) potyo válasza cornel hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Szerintem ugyanúgy kellene, mint egy kismegszakítót, vagyis alulról jön bele az utcáról és felül megy a lakásba. De ha nincs jelölve, akkor egyébként mindegy.
(#) cornel válasza potyo hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
A kismegszakítót tudom hogy mid egy melyik irányból van bekötve. Úgy emlékszek hogy találkoztam már olyan FI-relével amelyiken a nulla bekötésein jelölve volt az irány egy kis nyíllal ,mégpedig úgy hogy felül be táp,alul fogyasztó. De a többinél jelölést nem volt.
(#) VIM válasza cornel hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
A kismegszakítót is mindegy, melyik irányból köti be az ember, mert működés szempontjából elhanyagolható. Mégis mindig az álló érintkezőbe köttetik a betáplálás, biztonsági okok miatt. Az FI álló érintkezői itt is felülről vannak, tehát illően oda kell kötni a betápot. A feltüntetett kapcsolási rajzok nem véletlenül vannak feltüntetve, megkönnyítve ezzel a szakik dolgát.
VIM
(#) cornel válasza VIM hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Köszönöm szépen a választ,így már világos!
"Mégis mindig az álló érintkezőbe köttetik a betáplálás, biztonsági okok miatt."
Mik ezek a biztonsági okok?
(#) VIM válasza cornel hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Régi kapcsolók esetén egyértelműen a mozgóalkatrészek, nem maradhattak feszültség alatt a kikapcsoláskor, lásd késes szakaszolók, de a mai kapcsoló szerkezetek mind két kivezetése, állóérintkező, csak a középtestrész mozog, itt a számozás alapján ajánlott a bekötés. Említhetném ég a nehezen hozzáférhetőséget is, de ha jelölöd és burkolod a betáplálási oldalt engedélyezett a bekötés, kivéve, ha a gyártó által meghatározott módon kell elhelyezni, bekötni.
(#) cornel válasza VIM hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Köszönöm a választ! Esetleg tudtok egy korrekt táblázatot vagy számítást amivel meghatározható egy kábel keresztmetszete hossz és áram alapján egy és három fázis esetén,földbe és kábeltálcába fektetve?
(#) Rumcájsz hozzászólása Feb 4, 2010 /
 
Kismegszakitó, ÉV relé felső sarka a betáp alsó az elmenő. Áramszolgáltatónál pont forditva.
(#) ego2 válasza VIM hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Az ívkioldás miatt volt régi berendezéseknél jelentősége még a bekötés irányának. A mai készülékek olyan érintkezőkkel rendelkeznek, hogy nem jellemző a beégés ív hatására.
(#) ego2 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
A BK és a BS kismegszakító volt felső bekötésű, meg is volt nyilazva. A mai kismegszakítók ajánlott bekötési oldala az alsó. Több típusnál a felső érintkezőre nem is lehet bekötni a fésüs fázissint.
(#) VIM válasza cornel hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Ez jó lesz?
(#) Kalex50 válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Nem! Ez 16A lomha.
(#) Kalex50 válasza cornel hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
A FI vagy ÉV relét úgy kell bekötni, hogy a próbagomb táplálását az ÉV relé lekapcsolja. Ezért aztán a reléken mindig feltüntetik a bekötési irányt. Magát a védelmet nem befolyásolja a bekötés, de biztonsági okokból a fentiek szerint kell eljárni.
(#) cornel válasza VIM hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Köszi!
(#) djgabi_8 hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Heló!
Tudna valaki segíteni, hogy lehe 230V-ból 400V-ot egy mágnekapcsolóhoz kellene?
(#) Imi65 válasza djgabi_8 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Nem lehet mágneskapcsoló tekercsét cserélni?
(#) potyo válasza djgabi_8 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Egy 230/400V-os transzformátorral.
(#) djgabi_8 válasza potyo hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
kondival nem lehetne éltolni a feszüldséget?

Kilehet veni a tekercset.
(#) ego2 válasza djgabi_8 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Ha ki lehet venni a tekercset, akkor vedd ki és cseréld ki 230 V-ra. Nem kell itt bonyolítani a dolgokat. Még egy kondi is drágább, mint egy tekercs.
(#) ferzoo válasza djgabi_8 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Megméred a 230V os tekercs ellenállását,majd áttekered a 400V osat ugyanolyanra.
Furóval gyorsan megy,0,12mm.huzalból kb.6-8dkg.Mindig olcsóbb mint 1 másikat venni.
(#) cornel hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Van egy kérdésem!
Adott egy 5*1,5-es MBCU,amelyen fázisonként 10Amper folyik. A fogyasztók mind 230Voltosak és fázisonként szépen el vannak osztva. A nullán mekkora áram folyik? 30Amper? Lakatfogóval nem mérhető áram a nullán. 1,5-est 10 Amperral szabad terhelni,de akkor a nullán 30 folyik,az már túlterheli nem? Lehet hogy a kérdés nagyon amatőr,de ezt én nem értem!
(#) Imi65 válasza cornel hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Szerencsére nem. A fázisokon az áramok nem egy időben folynak ki-be, így az eredőjük éppen zérus, ha a terhelés szimmetrikus. Ez (nem) folyik a nullán, ezért nem mér a lakatfogó semmit.
Teljesen szimmetrikus terhelés esetén a nullavezetőt - elvileg - ki is lehet hagyni (motorokhoz nem is szokták odavinni a nullát).
Hová lesz a nulla árama? Egyszerű, a fázisok közül mindig lesz, amin a fogyasztó felé áramlanak a töltéshordozók, és lesz olyan, amelyiken visszafelé. Így az áramok a nulla helyett ezeken folyik vissza.
Nagyobb feszültségű rendszerek nem is használnak 4. (nulla) vezetőt.
(#) potyo válasza cornel hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Háromfázisú rendszerben a nullán a fázisokra kapcsolt fogyasztók áramának vektoros eredője folyik. Ha ennek a kábelnek a végére mindegyik fázis és a nulla közé kötnél három darab 100-as égőt, akkor a nullavezetéken nemis folyna egyáltalán áram, akár el is lehetne hagyni. Háromfázisú villanymotornál, mivel az garantáltan egyforma terhelés minden fázison (szimmetrikus terhelés), el is hagyják a nullavezetőt. Ha bekötsz egyik 100-as helyett egy 60W-os izzót, akkor kb. a hiányzó 40W-nak megfelelő áram fog a nullán folyni (most nem számoltam pontosan utána, de kb. ez a helyzet). Általános fogyasztóknál tehát a nullán sosem folyik nagyobb áram, mint a fázisvezetőkön, szélsőséges esetben is csak esetleg akkora, amekkora a legnagyobb áramú fázisvezetéken folyik (akkor, ha csak egy fázis van terhelve, a másik kettőre nincs semmi kötve). Nemlineáris fogyasztókkal (pl. PFC nélküli számítógéptápok) lehet úgy terhelni a kábel végét, hogy a nullavezetéken valóban a három fázis áramának összege folyjon. Már gyulladt ki emiatt épület, de ugye ott nem 1-2 számítógép volt rákötve, hanem egész iroda vagy irodák, tehát otthonra nem kell ezzel számolni.
(#) Kalex50 válasza potyo hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Ez szép volt. 5-ös. Leülthetsz.
(#) Kalex50 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Ez nem teljesen így van. Aszimmetrikus terhelésnél sem szükséges a nulla vagy 4. vezető. A követelmény csupán annyi, hogy a terhelés mindig vonali feszültségű legyen. Két vagy három fázisvezető közé kapcsolva. Amennyiben fázisfeszültségre is szükség van (400/230V) nem hagyható el a negyedik vezető.
(#) Imi65 válasza Kalex50 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Idézet:
„A fogyasztók mind 230Voltosak és fázisonként szépen el vannak osztva.”

Cornel ezt kérdezte. Szerintem ne keverjük meg.
[/OFF] Elég a 4-es osztályzat is.
(#) cornel hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Nagyon köszönöm mindenkinek!!!
(#) Kalex50 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Következő: »»   52 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem