Fórum témák
» Több friss téma |
Tényleg, igazad van, egyszer már cseréltem benne, mert sikerült megfektetni az eredetieket. De ugyanazt a típust raktam bele újra, és utána hallottam, hogy ki lehet cserélni jobbra. TBA810 elvileg még kapható, 4-5 éve MBA810AS-t is tudtam szerezni, akkor TBA-t sem lehetetlen...
A könnyedén az túlzás, maradjunk inkább a "valahogy kínkeservesen tudsz bontani, és ha szerencséd van, akkor működik" kifejezésnél. Én bontottam, de azt is gáztűzhely fölött, csaka hűtőborda miatt. Kis átalakítással tökéletes 78XX-hez, és nem is néz ki rosszul a "szárnyas" borda. Abba legalább nem gyógyul bele a csavar.
Legyen hozzá szerencséd. Scotch-ok nálam úgy öt éve kezdek a romlás útjára lépni, először kicsit ragadtak utána ragadt és hámlott és nyikorgott. Sony viszont nálam nem, pedig van közte 30 éves is anno GX-el készült felvételek, és voltak nyüstölve,tisztességesen, és még most is jól szolnak. Ha nagy a szalagfeszítés feltétlen állíts rajta. De mind két oldalon.
Köszönöm a felajánlást, valószinüleg élek a lehetőséggel. Szeretném rendbehozni, mert gyerekkori emlékek füznek a tipushoz...
Nos ezért tettem utána az angol megfelelőjét.
Egyrészt nem mindenki ismeri, másrészt a kereső találatok száma ( s ezzel az információ) a többszöröse az orsósnak.
Nálam is jobban akkor kezd el nyüszögni, ha tiszta a fej. Ha előtte piszkosabb szalag futott, akkor nem annyira csinálja. Valószínűleg a lecsévélőoldali kuplungon kell vissza venni. Sajna nagyon kéne a GX-re a szalagfeszítés figyelő. A szalag elején alig feszít, a végén meg már szabályszerűen nyávog. Továbbá egy rendes ékszíj kellene rá, mert a gyári már nyúlott, amit meg sikerült vennem, az vékonyabb is, keskenyebb is indításkor néha ledobja magát a lendkerékről, pedig menetközbe jó helyen fut.
Hello tatabike. A szervezéssel kapcsolatosan annyit mondanék,hogy a bringázást az én futóműveim már nem igazán birják, sajnos.De,ha van érdeklődő Bp-ről három személyt szivesen magam mellé veszek.Vagy egy másik kolléga, aki rendelkezik géperejű járművel szintén vállal pár emberkét aztán huss és megyünk is. Persze csak ha kitör a jó idő.Egyébként én is zuglói vagyok ( füredi ltp.) Az ötletet tartsuk melegen és adott időben visszatérünk a dologra. Üdv. Sityu.
Sziasztok, én is csatlakoznék a magnó gyüjtők táborához.
AKAI 4000DS Működés közben BRG M20 Videó Ezenkivül van még 2DB ZK140 Csöves És egy ZK246 Ha róluk is kész lesz a bemutató videó, akkor be lesz mutatva Üdv Mackó
Hi.Robi. A gondolat meneted nagyon jó volt,mint ahogy mp3maker hozzászólásában leirta.Itt résmerőlegesség állitásról van szó.A résszélesség az adott gyárilag.Ennek az állitásába csak reszelővel vagy csiszolóvászonnal tudsz beavatkozni,hehe.Ezt egyébbként megteszi a szalag koptató hatása is,lágy permalloy fejek esetében,kivétel üvegfej stb.A résszélesség növekedésével eltünnek a magasfrekvenciás jelek, ami aztán már füllel érzékelhető.Ha nincs hozzá irodalmad szivesen teszek fel róla segitő ábrákat. Üdv. Sityu.
Szia!
Tök jó gépek! Az Akai, külsőre nagyon hasonlít az enyémre. Azért az M20-on mintha néha behallatszanának más sávokról is hangok, meg a szalag is régi, viszont nagyon hangulatos. A 4000ds-nél találtam ezt a videót. Hogy honnan szerzett ilyen fekete szalagot? Meg a kivezérlés se semmi! Bővebben: Link
Szia köbzoli.Mégegy ekkora mázlistát.Igaz is,ott még egy találkozásra is lehetőség lenne. Üdv. Sityu.
Köszi a felajánlást!
Még amin gondolkodtam, hogy mért választanak nagyobb résszélességet a felvevőfejnél. Gondolom mert felvételnél a minél nagyobb terület átmágnesezése a fontos, és ez lényegesen nagyobb jellel történik. Lejátszásnál meg minél finomabban kell vennem a legapróbb változásokat a mágnesességben, és maga a jelszínt is kisebb. Persze tévedhetek.
Jó ötletnek tűnik, meg lehetne hirdetni egy ötlet börzét szalagfeszítés ügyben, az akaikra
Rendben, néha elfelejtem, hogy csak én vagyok ilyen elvetemült állat, hogy mindenhova bringával járok...
Az a baj, hogy csak a saját fejemmel gondolok bele, nem a máséval, nekem meg ugye a 2-300 km/nap bringával olyan természetes, mint másnak kocsival... Asszony mondta is, hogy most már jó lenne visszavenni, így 37 évesen... Az autós megközelítést én is preferálom persze, no nem a kényelem miatt, hanem a társaság kedvéért főleg...
Hello!
Nekem is hasonló problémám volt, pontosabban nekem nem is volt már rajta ékszíj. Én egy régebbi videómagnóból szereztem egy tökéletesen passzoló példányt. Mai napig is ezzel működik hibátlanul. Lehet, hogy a tiedre másfajta ékszíj megy, de egy próbát megér!
Még azt szertném megkérdezni tőled B-101 ügyben, hogy amikor bekapcsolod milyen hangos? Az enyém bekapcsolás után elég hangosan berreg. Próbáltam már sokmindent vele, hogy ne legyen hangos, de nemsokat értem el vele. Ha valakinek lenne ötlete hogy mit lehet még vele csinálni, hogy hallkabb legyen, akkor az írjon már vissza. Köszönöm!
Nem tudom mire gondolsz, mechanikus vagy elektronikus zaj? Az enyém semmi rendkívülit nem csinál.
Szevasztok mindenkinek...
Akai nyöszörög..kérdésre... szenvedtem vele rengeteget hogy ne nyöszizzen a kedves....és szinte csak a sony..ulh....aztán a polimer is..: hosszú évtized után azthiszem megfejtettem a gondot.... úgy bántam a Kedvesemmel mint egy csajjal.... lefektettem.. hanyattdöntöttem..és csoda történt..... szalagokat átfuttattam filcpárnák közt.... a ZK sorozathoz még járt egy olyan eszköz, amin filc volt, hogy a szalagport letörölje...meg bevillant, hogy az AMPEX-en... a fejek előtt szalagról lekopott por volt....ez a por.az álló magnóból nem hullik le..és mint egy csiszolópor..kicsi golyók..beszorulnak a szalag..és a fej közé....és ott nyasziznak..... 20 évem ment rá.. de 2 éve előszedtem a magnóm, hogy digitalizáljam, átvegyem cd-re..ami még nem kopott le... és akkor villant be az AMPEX.....hogy fexik..az AKAI-m meg áll..... tisztitószallag.... a szallagfeszítésre nincs megfejtés...... szervizkönyv szerint egy súlyt kelett rátenni az orsó szélére..és a tengely rugót lehetett állítani..hogy mennyire nyomja össze a filc/csuszóbetéttel.... szórakozós macera....és ha nem eléggé feszes a szalag a fej előtt.., nem fut normálisan a fejen..romlik a frekiátvitele.... egyenlőre ennyi... ja.. sikierült annakidején a nyöszörgés miatt úgy elállítani a szalagfeszességet, hogy eltörtek a polimer gyártotta orsók..mert annyira ráhúztam hogy ne nyafogjon.... aztán visszaállítottam..és nyafogott..fejtörlés :fogmosas: után 7 perc mulva....... L.L.
Szia kaszarober4! A felvetődött gondolatod arra utal- Te tudsz valamit!? Namármost,én azt mondom kérdezni is tudni kell. A tárgyra visszatérve a felvevőfej résszélessége erős összefüggésben van a felvételi réshatással,ami frekvenciafüggő és ennek csillapitásának kivédése miatt fontos az erősen határolt mágneses tér és az ezt előállitó keskeny légrés.És itt jött be a képbe egy másik jellemző tulajdonsága a fejnek! Érdekességként még megemliteném,hogy a stúdióminőségü magnók fejeinél még nagyobb résszélességü fejeket is használnak,mint a Hi-FI magnóknál.Mint alább látható, igen összetett mechanikai és elektromos adatokat használnak a magnófejek minőségi jellemzésére-ezek a következők-,résszélesség,résmagasság,induktivitás,egyenáramú ellenállás,és az előmágnesező felvételi áram.Ja és még hozzátehetjük a fej kopásállóságát is.Ah és még midig a minőség,mindezekhez hozzátartozik a nagyfrekvenciás váltóáramú törlés.Röviden ennyi erről az aprócska alkatrészről,de még hosszasan lehetne folytatni.Ha részletesebben is érdekel a történet szivesen beszkennelem és részletesebben megtudhatsz a témáról mást is.Az is igaz,hogy 25 évvel ezelőtt én sem tudtam többet erről a témáról és mégis megépitettem egy kazettás decket,csak azért is, mert olvastam valahol egy szaklapban, hogy otthoni körülmények között nem lehet ilyen minőségű készüléket csinálni.Hát lehetett.Húha lehet ,hogy hideget vacsizom? üdv. Sityu
Sziasztok!
A "Tetszik a topic!" mondattal csatlakoznék én is. Én ugyan csak pár kommersznek mondott géppel rendelkezem, de azokat szeretem. A stúdiógépekre csak hosszas szájtátással és hű de szép, de jó-val tudnék reagálni Terénybe egyszer úgyis elmegyek! Gépeim hozzámkerülési sorrendben: 1. Volt valami orosz félsávos rádióba építve, ezt elajándékoztam egy jóbarátomnak 2. BRG M20, azt hiszem ezt nem kell bemutatni senkinek, én ezen tanultam meg magnót szerelni. Hálás szerkezet, 40 év meg se kottyan neki. 3. Unitra ZK140 - ennek csak azért örültem mert a négysávos szalagokat ezelőtt nem volt mivel lejátszani 4. Tesla B58 - szíjhiányos, különben működne 5. Tesla B400 - legújabb szalagos szerzeményem, újraélesztésre vár(takarítás, kontakthibák, csapágyak kenése) 6. Bónuszként egy katonai drótos, hát nem egyszerű szerkezet A katonairól még nincs képem, a kommerszeket meg úgyis ismeritek Formátumok jönnek-mennek, de mindig lesz pár megszállott, aki az arra érdemeseket megőrzi.
Azért láttam már közelről, magnót. Kiskoromban magnó-kapcsolásirajzokat olvasgattam szabadidőmben. :emptybottle:
Kedvenc olvasmányom volt a Magnósok Évkönyve-sorozat, még van is egy könyvtári példányom. Viszont ott sok mindent már nem magyaráztak, csak visszautaltak, előző szakirodalmakra. Aztán én is nekiláttam építeni magnóelektronikát, ami egész jó lett, de az előmágnesező oszcillátort nem tudtam fülre belőni, így maradtam az egyenáramú előmágnesezésnél, aminek azért vannak hiányosságai. Utána már inkább átalakítgattam készülékeket olyanra ami éppen kellett. Ma már nem nagyon van időm rá, viszont rengeteg dolog van, amin azóta is agyalok, hogy-hogy lehetett volna jobban...
Én erre a katonai drótosra nagyon kíváncsi lennék
Csak kerestem képet róla, mire nem jó a net...
http://langaitis.zenonas-old.radios.fotopic.net/p10966970.html Ez egy asztali készülék, de a magnómechanika eredetileg repülőgép feketedoboznak készült.
Sziasztok!
A multkor megigértem hogy csinálok videót a ZK140 ről Magyar rádió 3. műsor bejelentkező szignál - Bemondó > Ambrus Kyri
Juj de jó volt nosztalgiázni! Mennyit hallgattam annak idején ezt a műsort.
Örülök neki hogy tetszett a bemutató
ZK 246 ra is majd valami hasonlót teszek fel. A videó napokba készül el. Üdv Mackó
Szépen muzsikál a kis Unitra, nagyon jó. Nekem is volt régebben egy ZK 147-es azt hiszem. A Tiéd meg 145-ös, ha jól láttam. De azt írtad, 140-esed van.
Mechanikus zajra. A másik dolog, hogy nem tudom rendesen beállítani a lejátszó fejet. A 2. Sávban alig van magas hang, míg az 1. sávban szinte még túl sok is van belőle. Arra is gondoltam már, hogy magával a fejjel van baj, vagy az elektronikával, de sajnos nincs másik fejem hogy kipróbáljam. Ez lehet attól is, hogy felmágneseződött a fej? Ha igen akkor megpróbállom lemágnesezni.
Több eset lehetséges: A fej kopott. Ez szerintem látszik rajta.
Lehet a szalag is sérült, hosszában gyűrött, törött, ez a szalagon látszik. Nem lehet, hogy más készülékkel történt az eredeti felvétel? Próbálj felvenni vele. Persze előtte állítsd oda a fejet ahol a legtöbb magashang volt. Az elektronika szerintem tesztelhető, ha egyszerűen felcseréled a fejen lévő 1-es és 2-es sáv vezetékét. Így a másik oldalnak kellene tompábbnak lennie.
Több szallagon is próbáltam, szóval a szallag kizárt. A felvételt ugyan azzal a készülékkel készítettem, mint amivel lejátszom. Megpróbáltam már azt is amit írtál, hogy feljátszok egy részt és meghallgatom, de ugyan az az eredmény. Azt viszont kipróbálom, hogy felcserélem a fejen a vezetékeket. Még ma teszek fel képeket a fejekről, mert nem tudom megítélni, hogy kopott-e vagy sem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |