Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Színes LCD + PIC

Témaindító: pici, idő: Feb 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 46
(#) pbalazs válasza bbatka hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Én úgy nézem, hogy ez a képszinkron. Én betartanám a kb. 75Hz-et, meg a setup és hold time-okat, és ennyi.
Azaz a CL1 minden (1+n*240)-edik lefutó élénél adnék ki egy min. 100ns-os impulzust.
(#) bbatka válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Köszönöm. Kísérletezgetek tovább. Ha lesz eredmény, akkor majd jelentkezem. Sajnos dsPIC30F5011-et választottam mikrovezérlőnek, de már látom PIC32-őt kellett volna, mert a műveletek viszik az időt.
(#) source2 válasza bbatka hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Én inkább erre a célra fejlesztett kijelzőmeghajtót választanák, habár ez még nem olyan nagy kijelző, lehet elbírja a pic16/pic32 is, csak a programszervezést nagyon jól kell megoldani. Kijelzőmeghajtó: SSD1906 hátránya, hogy sok vezeték kell neki, cserébe viszont elég sok féle kijelzőt rá lehet akasztani. Úgy emlékszek 3e körül van az ára. Esetlegesen SED1335 utódja is jó lenne, csak az jóval drágább.
(#) bbatka válasza source2 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Igen van több lehetőség is. Belevágtam a PIC-es verzióba, lesz ami lesz alapon. Most már én is látom hogy célszerűbb lett volna utána nézni a használható kijelző meghajtóknak. Viszont ár szempontjából húzósak az GLCD árához viszonyítva.
Esetleg még CPLD-s megoldás is szóba jöhet.
Hát a PIC-es verzióval sokat küzdök, mert még az LCD számára szükséges jelek közé 15,6uS-ként be kell még illesztenek a DRAM frissítést is, ami a képpontok adatait tárolja. Egy frissítés ideje 1,5uS. Szerintem képtelen leszek elérni a 75Hz-es kép frekvenciát.

(#) source2 válasza bbatka hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

hát igen, egy ilyen CPLD-vel (FPGA-val) kifejlesztett meghajtó lenne a legjobb, de azok sincsenek ám olcsón, és kell neki külső SRAM, ami relatív nem drága, de helyet foglal a nyákon. És persze az a fránya programot is meg kell írni a CPLD-re . Egyébként nem kötelező elérni a 75hz-et, megy az alacsonyabbról is, de akkor is leterheli a proc. időt.
(#) pbalazs válasza bbatka hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Én is azt javaslom, hogy legközelebb nézz körül, milyen LCD (TFT) vezérlő kapható. Pár éve volt dolgom a már említett SEDxxxx vezérlővel, és sok gondot megoldott, pl. az időzítéseket. Sokféle LCD és TFT protokollt ismer, sokféle uC interfész beállítható, stb.
Mi úgy használtuk, hogy a uC külső buszára volt kötve a SEDxxxx, és általa úgy kezeltük a kijelzőt, mint egy RAM-ot. Ugyanezen a buszon volt RAM is, csak másik címen, semmi különbség nem volt az elérésben.

Mellesleg érdemes lenne egy SEDxxxx jellegű vezérlőt csinálni FPGA-ból, ha akarsz a témával foglalkozni. Elég drágák ezek a vezérlők ahhoz, hogy csinálj egy sajátot. Még piaca is lenne szerintem, mert nehéz beszerezni és drága.
(#) m2attila hozzászólása Jan 26, 2010 /

Sziasztok,

Honnan lehetne beszerezni NOKIA 6610-es LCD-hez csatlakozót (nyákra valót)?

Rá forrasztani nem nagyon lehet az LCDn lévőcsatlakozóra,mert nagyon sűrű.
(#) pici válasza m2attila hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

Szia
A Nokia 6610 az olyan mint a 6100.
2x5 ös csatija van.
Rendelhetsz neten... nekem is van
(#) pici hozzászólása Márc 5, 2010 /

Egy újabb kis szösszenet:

3,5" 320 x RGB x 240 szinronos TFT meghajtása

XMega128-as proci 32MHz-en 23-25 FPS-el rakja ki a képeket SD kártyáról.
(#) bbalint01 válasza pici hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Szia!

A protokollt meg tudod osztani velünk a 6070-es kijelzőjéhez? Illetve mintha ez már nem 3,3V-ról menne, az lehet? Mert akkor most nyírhattam ki egyet...

Köszi!
(#) bbalint01 válasza Crow hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Szia!

Ha jól emlékszem, ezt a 6070-es lcd-jére írtad. Ha igen, akkor nagyon érdekelne, hogy hogy sikerült, én is ilyet próbálok használni.

Köszi!
(#) bbalint01 válasza bbalint01 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Ööö, valójában egy 6103-asból szedtem ki, de elvileg ugyanaz, mint a 6070-esben. Minden infó érdekel
(#) zsimon hozzászólása Márc 12, 2010 /

Helló!

Vettem ebay-en egy 800x480-as 7"os TFT kijelzőt. 60$ a sima, 85$ az érintó kijelzős változat. Az MSC Bp anyavállalatánál a www-msc-ge.com oldalon találtam hozzá való meghajtót, Solomon gyártja, egy gyengébb változatát ami a 320x240-et hajtja a Chipcad is árulja, innen indultam el egyébként.
Szóval MSC-BP visszaírt hogy mennyi kellene nekem ebből az SSD1963-ból. Ha túl sokat akarnak eladni nekem, érdekelne itt valakit ilyen chip? És hozzá ha kéri valaki a kijelzők ebay-es beszerzését is segítem természetesen.
Este rakok fel képeket a kijelzőről, meg típust linket, stb.

Üdv!
(#) zsimon válasza zsimon hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

SSD1963

Képek lent. Kijelző adatlap szintén. Szóval mi a véleményetek?

Ja: Chip: Minimum 5 darabot kell rendelnem és 15Euró +Fa az ára. Megrendelem, mert kell de nagyon. Ha valakit érdekel, lesz pár fölöslegesem, ha a nyakamon marad se zavar, jó lesz később.
(#) peetboy hozzászólása Márc 15, 2010 /

Sziasztok teljesen amatőr vagyok az ilyen dolgokban
de van egy samsung m610 telefonom ami víz károsult de az lcd működik és sztem a felső gombok is szeretnék belőle egy kis monitor szerüséget mondjok usb-re vagy tv out ra készíteni csak kellene hozzá minden segítségetek mert csak forrasztani tudok részletes leírás és alkatrész lista is kellene! program leírás meg ilyenek! segítségeteket előre is köszönöm!

e-mail barabaspeter88@freemail.hu
(#) JOCO10 hozzászólása Márc 16, 2010 /

Sziasztok
A Nokia 6021 Lcd milyen vezérlőt használ? ( Pcf 8833 ?)
Atmega8-al szeretném meghajtani, a Bascom példa programjai között találtam egy Pcf 8833 vezérlőre irt programot. Ha van valakinek tapasztalata ezzel az Lcdvel kérem ossza meg velem
Előre is köszönöm
Joco10
(#) atgyuric hozzászólása Márc 22, 2010 /

Sziasztok!
Egy siemens M55 kijelzőt szeretnék életre hívni PIC 16f690 segítségével, lm15sgfnz07 a típusa. Neten találtam hozzá német fórumokon adatlapot. Azt kihámoztam, h kell neki egy rakat init byteot küldeni SPI protokollon keresztül. Ha valaki MicroPascalban jártas az belenézhetne a mellékelt programomba az SPI küldés részbe, mert valamit ott hibáztam , de nemtok rájönni a hiba okára. Csak a háttérvilágítás kapcsol be, más nem történik. Próbáltam a micropascalba beépített softveres SPIt használni, de azzal sem történt semmi. Ha esetleg valaki lehelt életet ilyen típusú kijelzőbe, bárminemű tanácsát szívesen venném. A PIC 4mhz-en fut belső osc-al.

S55lcd.mpas

(#) djpman hozzászólása Márc 23, 2010 /

Sziasztok!
Én is nekiláttam egy Nokia 6100 kijelző kezeléséhez. Kérdezném azoktól akik már játszottak ezzel a kijelzővel, hogy mi lehet az oka annak, hogy bekapcsoláskor egymás után többször ki-be kapcsol? Néha 4-5 máskor 20-30 szor is ki-be kapcsol. Amúgy megjelenik a kiküldött kép, karakter stb, csak elég zavaró... Valami ötlet?
(#) pici válasza djpman hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Mekkora feszen megy?
Reset láb stabil?
(#) djpman válasza pici hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

PicKit 2-vel adom neki a feszt. 2,5 től 5V-ig próbáltam.
A reset láb csak bele van dugva a próbapanel furatába. Ez okozhat problémát?
(#) pici válasza djpman hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

persze... neked kellene vezérelned, de minimum H szinten tartani
(#) djpman válasza pici hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Én vezérlem. Bekapcsoláskor 3-szor fel-le húzom a reset lábat programból. Neked nem csinált ilyet? De egyre inkább a resetre gyanakszom...
(#) flamich hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok!

Nokia 6100, 2600 LCD-ket használok már régóta Pic-el.
Most került hozzám egy kupac Nokia 6030-as LCD aminek a meghajtása megy, de a kontraszja gyalázatos. A Nokia telefonban jól működnek.
Az azonosítója 4850879
Erdetileg 3.3V-tal hajtottam meg, maj megpróbáltam 2.7V-tal is, de a hiba maradt.
Milyen kontrasz beállitás kell vajon ehhez a verzióhoz?
A forrás progiban betudnám állitani, de nem tudom hogy mit.

Most ezt küldi ki, ha egyáltalán ez a kontraszt?

static rom unsigned char COLOR_RED[] =
{0x00, 0x03, 0x05, 0x07, 0x09, 0x0B, 0x0D, 0x0F}; // red and green
static rom unsigned char COLOR_BLUE[] =
{0x00, 0x08, 0x0B, 0x0F}; // blue

Köszi, üdv. István
(#) pipi válasza flamich hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

ez valami color paletta adatai, ez csak a deklaráció, ahol kikuldi, ott előbb küld parancskódot is, ezek meg az adatok.
ha philipses a controller nézd meg a hex25 parancsot követő bájtot, nézz ide: Bővebben: Link a parancskód egyezhet a 8833-al (adatok nem biztos), ahhoz meg van doku dögivel)
(#) flamich válasza pipi hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Igen a 25H paranccsal lehet állítani, de nem lesz olyan kontúros mintegy Nokia 2600-os LCD.
A baj az, hogy én 256-szinü módot használok (a nokia 2600-nak nem).
Mert, ekkor megy el a kontraszt.
Ha hagyom 65K-szinű módban, akkor jó a gyári kontraszt, de ilyenkor rosszul jelenink meg a grafika (ez a programom baja, de most nem írnám át 65K-s módra).
Néztem a dokut, azzal hogy állitom a kontrasztot (25H parancs), elmegy a V-LCD feszültség is, amit 0B0H paranccsal lehet vissza hozni. Kezelte már valaki ezeket a paramétereket?
(#) flamich válasza flamich hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Hát nem sikerült a kontraszt dolgot megcsinálni.
Át irtam a szoftvert 65K szinű módba, és igy tökéletes.
Sajnos picit lassabb lett viszont.
(#) atgyuric hozzászólása Ápr 8, 2010 /

Sziasztok.
Esetleg S55 siemens LCDhez valakinek van jó inicializáló parancssora? lm15sgfnz07 típus, a 3310 lcd-je simán megy, de amit az s55höz találtam azzal nem kell életre sehogy. Köszi.
(#) flamich hozzászólása Ápr 8, 2010 /

Hi!

Egy új projecthez kevés a 128*128-as LCD.
Használtatok már 160*128-ast?
Olyan érdekelne, amit könnyű csatalakoztatni, van háttér világítása, beszerezhető, na és van hozzá SW.
(#) infra3 hozzászólása Ápr 11, 2010 /

Hi!

Abban szeretnék segítséget kérni tőletek ,hogy:
van egy ilyen kamerám (csatolva) és ennek szeretném megtud ni a lábkiosztását amúgy nokian97-ból van.
A kamerára az van ráírva hogy: d66-r hxd.

Előreiis köszi: infra3
(#) Zsora válasza zsimon hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Hi!

Engem érdekelne az SSD1963-as vezérlő.
Én egy 480×272-es LB043WQ1 panelt szeretnék meghajtani, és ezt az egy alkalmas modellt találtam.
1db ára a 15€+ÁFA? (Egy picit soknak tűnik...)
Ja és csak az LQFP128 tokozású jöhet szóba, mert a BGA egy kicsit macerás.
Következő: »»   20 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem