Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   20 / 81
(#) Imre válasza pet hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Szia!

Én ilyen esetbe sósavat szoktam csepegtetni a felületre, az picit megmarja, szennyeződéseket is eltávolítja, és utána megfelelően felmelegítve már lehet forrasztani.
(#) toto válasza Doncso hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Doncso!

Kipróbáltad már - vagy bárki - ezt az eljárást?
Megkérdeztem egy vegyészt, és ő kételkedett a két anyag
sikerében: nátriumhidroxid+cinkszulfát szerinte kicsapódó sót fog eredményezni, így azzal nehéz lenne fémbevonatot létrehozni.
Arról nem is beszélve, hogy nem is értem ezt a cink és ként elégetve hozzunk létre cinkszulfátot dolgot. Biztos létrejön valami ilyesmi is a füst alatt néhány mikrogram mennyiségben, de inkább csak a cink fog kissé megpörkölődni, te meg megfulladsz a kénfüstben. :eek2:
(#) hontvari hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Van valami praktikus módszer az alkatrészek rögzítésére forrasztáshoz? Mert ugye egyik kezemben a páka, másikban az ón, kellene egy harmadik is ami fogja azt ellenállást. Most azt csinálom, hogy hosszúra hagyom a lábat és elhajlítom. De ilyenkor a láb nagy része benne marad az ónban, elfekve, nem lehet levágni. Ronda. Próbáltam szigetelőszalaggal, de nem tapad eléggé, meg a szomszéd alkatrészek miatt egy idő után nincs is hova rakni. Eszembe jutott még a melegítős ragasztó is, nem tudom az működik-e. Húsz éve sokat forrasztottam, de nem emlékszem, hogy akkor a rögzítés probléma lett volna. Most viszont nagyon az, a fiammal ezzel szerencsétlenkedünk a legtöbbet.
(#) joetaylor válasza hontvari hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Ha kevés a kezed vagy gyorsan akarsz és szépen PTH forrasztani akkor egy automata ónadagoló jól jön.


2.jpg

1.jpg
   
(#) zolika60 válasza hontvari hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
A leg egyszerűbb megoldás, ha nem hajlítod el a lábat, hanem beforrasztod az ellenállást úgy, ahogy sikerül. Majd a kész forrasztást újra melegítve megigazítod ha nem áll szépen. Ehhez már csak két kéz kell. Meg egy csipesz, hogy ne égesd össze a kezed.
(#) Doncso válasza hontvari hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Ezen már én is gondolkoztam, ilyenek fordultak meg a fejembe, hogy beteszem az összes ellenállást, majd ráteszek egy merev lapot, majd lefordítom, és beforrasztom, ezt ellenállásnál el lehet játszani, de tranzisztoroknál, és különböző magasságú alkatrészeknél nem biztos, esetleg egy vastagabb szivacsot ráborítani, vagy nem tudom. De ezzel én is szenvedek állandóan. Én is hajligatom a lábakat, de nem szép.
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Amikor még nem volt hőfokszabályzós pákám, meg egyéb úri huncutságom, szebb forrasztásokat készitettem mint mostanában....
Egy cseh pillanatpákával is, túlhevités nélkül tökéletes, csillogó forrasztásokat lehet létrehozni. A "pákafejet" ~11cm hosszúságú 1.5mm keresztmetszetű huzalból készitem (ebbe benne van a két rögzitőszem hossza is). Forrasztás előtt annyi ónt veszek fel a hegyre ami elég a forrpontra, és ezután mivel az egyik kezem már nincs lefoglalva az ónadagolással simán tudom helyzetben tartani az alkatrészt. Az ónfelvételt kell óvatosan végezni, kapcsolgatni kell a pákát, épp csak megömöljön az ón, de a folyósitó ne illanjon el.
Ahol csak lehet használom, persze érzékenyebb alkatrészeknél marad a páka, és a lábhajlitgatás.
(#) joetaylor válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Az IPC szerinti PTH alkatrész beforrasztása az alábbi.

1. Az előkészített alkatrészt behelyezni a panelba.
2. Az egyik csatlakozónál egy kevés forraszanyaggal megfogatni.
3. Méretrevágni a csatlakozókat, majd beforrasztani a "megfogottat" hagyva utoljára.

A valóságban az alkatrész behelyezése után egy 30 fokos hajlítás legalább két csatlakozón megtartja az alkatrészt.
Ezután beforrasztani.
Majd méretre vágni.
Folyasztószert alkalmazásával szépen újraforrasztani és senki sem mondja meg, hogy nem az IPC szerint lett megmunkálva
A második módszer gyorsabb és mivel kétszer van minden csatlakozó forrasztva ezért nagyobb a valószínűsége a jó forrasztásnak. Aki az alkatrész hőterhelésére kényes az vegye figyelembe, hogy maximum 10 másodperc 400 Celsius fokot ne lépje túl /összeadva a két forrasztás idejét/.
Fontos, hogy ne hajlítsuk a csatlakozót 30 foknál jobban, mert a kiforrasztásnál gondjaink lehetnek belőle.
(#) Doncso válasza joetaylor hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Ümm, milyen csatlakozóról van szó?
Én sima ellenállások és egyéb alkatrészek beültetéséről beszélek, mex jobban érzi miről van szó. De azért köszi a választ.
(#) Doncso válasza mex hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Ez sem rossz dolog, ezt tovább fejlesztve, lehet kapni ón adagolós pillanat pákát, nem olyan vészes árba, de az igazi a fentebb említett páka lenne, de az nekem drága egyenlőre, vagy építeni kellene egy ón adagolót,kattogós wellerhez, vajon nehéz lehet?
(#) t-dani válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Idézet:
„esetleg egy vastagabb szivacsot ráborítani”


Igen, s van, ahol ez hosszú évek óta bevett szokás. Szóval lehet alkalmazni bátran.
(#) joetaylor válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Csatlakzó, érintkező, kivezetés, láb vagy valami hasonló.
Angolul tudom a "szakmát" sajna nem mindig sikerűl lefordítanom.
(#) joetaylor válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Ez az adagoló jó bármelyik normális pákára csak egy megfelelő felfogatóelemet kell barkácsolni. Van lábkapcsolója is tehát nem kell a gyári nyomógombos felfogatás mindenhova. Drágának mondjuk drága.
De ha egy nagy foglalatot kell forrasztani akkor jól be lehet állítani az, hogy mennyi ón kell egy forrasztáshoz és nagyon jó eredményt lehet vele elérni.
Van hozzá egy léptető számlálóm is, így ha egy 260 érintkezős csatlakozót kell forrasztanom akkor a végén igen egyszerűen meg lehet tudni, hogy esetleg kimaradt egy.
(#) Doncso válasza joetaylor hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Ja, értelek, de én nem ilyen nagyipariba gondolkozom, csupán két lábas ellenállásokban, teljesen hobbi szinten.
Kár hogy drága az adagoló, jó kis szerszám lehet.
(#) Doncso válasza t-dani hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Na, nehogymár ne próbáljam ki.
Már kezdtem azt hinni feltaláltam valamit.
(#) zenetom hozzászólása Jan 24, 2010 /
 
Hali!
Ehhez a weller pákához kéne hegy: Bővebben: Link, de annyi fajta van a HQ-nál, melyik lenne jó hozzá? (olyan kell amit gyárilag raknak rá)
(#) Doncso válasza zenetom hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Bővebben: Link

Ezekből lehet válogatni.
(#) marone hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Üdv !
Érdeklődnék, hogy az ezüst tartalmú forraszanyagokat hol használják?
Ha mondjuk otthon építget valaki valamilyen audió dolgot abba érdemes olyat használni ?
Vagy fölösleges ?
Kösz !
(#) MolnarG válasza marone hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Én pl. most napelemre forrasztottam drótot ezüst tartalmú ónnal, azt mellékelték is hozzá.
(#) radiomano hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Sziasztok! A minap kaptam egy ventillátoros fényújságot, mert nem nagyon akart működni. szét is szedtem, egy ideig működött, de leszakadt a LED-eket tartalmazó hajlékony NYÁK a vezérlőről... elsőre sikerült visszaforrasztanom úgy-ahogy, de a maradék forr.felület is leszakadt, én meg levágtam a végéről a kiszélesített részt, gondoltam majd egy sodrott vezetéket szétszedek, és azt forrasztom rá a pontokra... Az elején egész jól ment, de az utolsó 3-at fél óra után sem sikerült ráforrasztani... Esetleg valakinek nincs valami ötlete hogy hogyan lehetne újra beforrasztani hogy működjön? Most hirtelen támadt az az ötletem hogy lépcsősre levágom, így nincsenek a forrpontok egymás mellett. De hátha valaki tud valami más tanácsot adni Előre is köszi,
radiomano
(#) fbela1990 hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Üdv!

Mi a véleményetek a Kent Crown forrasztóanyagokról? Én meg vagyok vele elégedve. Ha lehet olyat veszek.
(#) susperia hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Sziasztok!
Barátom mesélte, hogy neki van óntartalmú szalmiákköve, rendesen barnás-szürkés színe van. De sajna nem emlékszik honnan szerezte. Szeretném kipróbálni, de neten nem találtam sehol. Esetleg nem találkozott már ilyennel valaki?
(#) Frankye válasza susperia hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Keresd forrasztókő, folyasztószer kategóriában, bár én nem támogatom az ilyen "csodaszereket". A pákahegy tisztítására legjobb a nedves szivacs (kizárólag valódi, tengeri szivacs, a műanyag nem jó!), a folyasztószernek pedig a denaturált szeszben, vagy hígítóban oldott fenyőgyanta. A többi az elektronikában nem használatos, az maradjon csak meg a bádogosoknak.
(#) MolnarG válasza Frankye hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Kicsit modernebb formákban:

Forrasztó krém
Forrasztó olaj
Forrasztó gyanta

Én a forrasztókrémet és olajat használom rendszeresen, nagyon jól használhatóak.
(#) susperia válasza Frankye hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Nekem a szalmiákkő nagyon bevált, mindig ezzel törlöm a pákát, gyakorlatilag szivacs helyett használom. A legnagyobb dzsuvákat is úgy leszedi, hogy közben szépen körbefuttatja ónnal a hegyet. Legtöbbször kábeleket forrasztok, maxra feltolva az állomást, mert úgy gyorsabb, aztán 450oC környékén eléggé sok szemét ráég a hegyre : )
Ezt az ónozott forraszkövet nagyon ki szeretném próbálni, de sohol nem láttam még, pedig elhihetitek mindenféle kulcsszóval kerestem. Mondjuk boltban még nem néztem, de majd ha konthába járok megkérdem, bár sok reményt nem fűzök hozzá, mert múltkor smd pasztát se tudtak adni (amúgy jó bolt, nem azért mondom).

Forrasztóvizet is szoktam használni (német Lötwasser ZD valami), abszolút nem haszontalan dolog. Keményen savas féle, mikor leblankolom a kábelvégeket, akkor én kézzel szoktam összesodorni, a tapizástól meg jó zsíros lesz. Ha erre rakok a forrasztóvízből az szépen lemar róla mindent, és könnyebb is forrasztani utána, na meg a kötés minősége is biztos jobb lesz tőle.

Más, hátha másnak is ilyenje van: Conrados Toolkit ST 50 forrasztóállomás. Így költözés után már nincs meg a manualja. A páka kábelcsatlakozója mellett van még egy csati, na az mire jó? Gondolkodtam hogy tán forrólevegős pákát is lehet-e rá rakni, de túl kicsinek tűnik a foglalat. Vagy esetleg pákahegy hőmérsékletmérést lehet vele csinálni kalibrálás gyanánt?
(#) joetaylor hozzászólása Márc 25, 2010 /
 
Én ilyet használok: SAL block és a működése:sal
A páka hőmérsékletét fell kell emelni 415C köré mert az alatt nem olyan hatásos. De ez a legjobb és legolcsóbb megoldás.

Légy szíves kerüld a felesleges sortöréseket!
Frankye
(#) MolnarG válasza joetaylor hozzászólására (») Márc 25, 2010 /
 
Legolcsóbb??? A vizes szivacs drága?
(#) Doncso válasza MolnarG hozzászólására (») Márc 25, 2010 /
 
Vagy a dörzsi? Én abba nyomkodom a pákavéget. Eddig bevált.
(#) Harry válasza Frankye hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Üdv,

Eddig forrasztózsírt használtam, de a jómultkorában vezetést tapasztaltam 2 szomszédos láb között, mi több, el nem is működött normálisan a kijelző amíg meg nem pucováltam alkohollal. Akkor javasolták nekem a gyantát. Vettem is egy tégely (KALAFONIA) fenyőgyantát. Viszont az a problémám vele hogy ez csontkemény. Hogy kell felhasználni? Itt a fórumon csak annyit találtam, hogy annyi denaturált szeszben kell feloldani egy borsónyi gyantadarabot, hogy krémes legyen az állaga. Sajnálatos módon nincs itthon denaturált szesz, de gondolom a patikai alkohol, még ideálisabb az elektronikához (tisztább). Viszont az igen illanó anyag, így ha ma-holnap összekeverek egy adag gyanta-krémet, lehet egy nap múlva ismét egy adag csontgyantát találok. Minden forrasztás előtt egy szertartást kell tartani? Vagy javasolt beszerezni valami légmentes dobozt?
Más oldalról. Az alkohol, a gyanta állagának krémessé tételéhez kell. A gyantát hővel is fellehet krémesíteni nem? Miért nem egyszerűen csak feldobjátok a tűzre (mikróba, rezsóra sűtőbe...) két másodpercre, és ugyanolyan folyós lenne, míg felkerül a felületre? (vagy neadjisten elég neki a páka is?)
Ti hogy használjátok?
(#) susperia válasza Harry hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Nekem itthon szárított, darabosra tört gyantám van, a természetben ingyen adják : ) Simán rárakom a két kábelvég találkozására, aztán pákával felforrósítom a kábelvégeket, ekkor a gyanta is megömlik, utána rakom oda a forrasztóónt és kész. Mikor elveszem a pákát, fújom pár pillanatig a kötést, hogy lehüljön. IC-n még nem használtam, de gyanítom azonos a procedúra.
Következő: »»   20 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem