Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a vezérlés szállt el akkor a legjobb megoldás egy típusazonos mikró vezérlőjének beszerzése, pl. olyan példányból amelyiknek a trafó/magnetron van leégve.
Egyébként lehetséges a vezérlés pótlása is. Én speciel mikrokontrolleres vezérlésekkel is foglalkozom, termosztátokat, kijelzőket, VGA-vezérlőket, léptetőmotorvezérlőket is építettem már. Jópár mikrót is megjavítottam, igaz, azok nagyrészt a klasszikus tekerősekhez tartoztak, a tekerős részen legfeljebb a motor vagy az érintkező tud elromlani... Mikróhoz még nem építettem vezérlést, de jól ismerem a működését a kapcsolgatós időkből. Egy plusz panel és pár relé fog bele kerülni, a munka oroszlánrésze a vezérlő felprogramozása lesz. A végső ár is a vezérlő program minőségétől függ. A legegyszerűbb vezérlővel amit én összeraknék, már be tudod állítani a sütés idejét és teljesítményét, majd a kijelzőn visszaszámlál, a végén hangjelzést is ad. A grillezés, légkeringetés, magnetron hőfokszabályozás növeli a feladat bonyolultságát. Illetve, ha a kijelző VFD alapú(csak a számok/betűk rajzolata világít, és közelről megnézve a kijelzőben nagyon halvány vörösen dereng néhány izzószál), akkor ahhoz is kell egy külön meghajtás. Elképzelhető hogy ez esetben sokkal olcsóbb lenne a kijelző kihajítása és LED-es 7+1 szegmenses típusra cseréje. Egy LED kijelző azonos fényerőn kb. 3x többet fogyaszt mint a VFD, teljes fényerőn az élettartama is sokkal kisebb, de gondolom nem kötelező két sütés között óraként működnie. Ajtónyitáskor bekapcsol, sütés befejezésekor kikapcsol, ennyi... Az ár a megépítésből, felprogramozásból és tesztelésből tevődik össze. A megépítés költsége az alappanel és az alkatrészek(kontroller nyomógombok, kijelző elemek, relék), beszerzése. Feltételezem hogy a kontroller trafója működik, így ez a rész egy egyszerű mikrónál kb. 1500-2000Ft. A megépítése kb. 2 óra munka, fúrással, tervezéssel, huzalozással együtt. A program elkészítése kb. 4 óra, a tesztelés néhány nap míg megvan. Olyan 4-6 ezerből kijön a javítás, erre természetesen garanciát is adok.
Egyébként meg a hibaüzenet lehet hogy valamelyik érzékelő miatt van, kéne a mikró pontos típusa.
Ezek a mai gyártók teljesen ostobának nézik az embereket, akiket mindentől meg kell védeni. Pl. attól is, hogy a grillező szál megszakadását hibaüzenettel és teljes használhatatlansággal kell visszajelezni, nem elég ha a tulaj érzékeli hogy nem grillez...
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! Zombee, ha érdekelne nálad a javítás, akkor hol lehet téged elérni? Üdv!
Elnézést, már a lakhelyemet is priviben kellett volna írnom...
Egyébként a mikrón először azt fogom megnézni hogy melegít-e, azaz direktbe bekötve a trafót és a ventilátort mekkora teljesítménnyel melegít. Ez veszélyes művelet, senkinek sem ajánlom! egy ajtónyitás és kész a baj!
Mi olyan veszélyes egy mikróban? Tényleg annyira sugároz??
Mert jó, igen veszélyes a nagyfesz rész. De ha pl lyukat vágnék az ajtón és betenném a kezem akkor mi lenne? Vagy betennék egy macskát szárítani. Akkor mi történne vele? Mert jó, ha sokáig benntvan a kezem vagy a macska akkor persze égési sérülés. De ha mondjuk csak pár pillanatra akkor mi történhet?
Sejtkárosodás fog érni téged vagy a macskádat, melynek mértéke függ a teljesítménytől és az időtől, amíg a kezed vagy a macskád bent lesz.
Tényleg érdekel? A macska FELROBBAN, te meg mész a börtönbe állatkínzásért és közveszély okozásáért.
Ha bedugod a kezed, nagy mértékű sejtkárosodást fogsz elszenvedni már az első sugaraktól is. A legviccesebb, hogy ez nem úgy működik mint a rezsó, nem fogod elrántani a kezed, mert nem érzed hogy éget. A kezed melegedni fog. Mire elérné az égetőnek nevezhető 70°C-ot, addigra már valószínűleg nem fogod érezni, mert nem marad ép sejt. Csak azt veszed észre hogy bepirul, zsibbad, majd viszketni kezd. Hiába vakarod, nem fogod érezni hatását. A roncsolódott sejtek nagy része el fog pusztulni, pirosból feketére vált. Ha nem amputálják, a keletkező toxikus anyagok fogják a halálodat okozni. A macsek pedig azért robban fel, mert a has és mellüregben hiretlen rengeteg gáz, gőz keletkezik. Ja, és hosszútávon megnöveli a rákos daganat valószínűségét, mivel először a DNS fog roncsolódni...
Még jó hogy írtátok, így biztos nem fogok olyat csinálni hogy kiiktatom a mikró ajtóérintkezőit...
Nem gondoltam volna hogy ilyen veszélyes, úgy voltam vele biztos érezni mint a napsugárzást... Nem tudom volt-e már ilyenből baleset... Amúgy ezek hallattán meg mégszörnyűbb hogy a mikrohullámokat már tömegoszlatásra és kínzásra is használják. Az emberek kínzás szempontjából mindigis igen kreatívak voltak, a középkorban is megoldották, most meg a "modern" világban meg mindenre van eszünk csak arra nem amire kéne.. Ezt a linket olvassátok el: http://www.euroastra.info/node/18712 Active Denial System (ADS) azaz a fájdalomsugár fegyver "Hogyan is működik mindez? Nos pontosan ugyanúgy, mint a mikrohullámú sütő. A 96 gigahertzes mikrohullámú tartományban működik. Igya a tömeget egy mikrohullámú sugárkévével pásztázzak. Aki a fegyver hatósugarába kerul, annak a bör második rétegében, pontosan ott, ahol a fájdalomérző idegvégződések vannak, lokális felmelegedés keletkezik. Ez pedig kibirhatalan égő fájdalmat eredményez. Az emberek úgy érzik, kigyulladtak, ég a bűrük és menekülnek. Ha tudnak. Ha nem akkor megfőnek, ha a sugárzás folyamatos." SZóval eltudom képzelni hogy ezek alapján nemsoká majd jönnek az "A hordozható Önvédelmi kézi mikrosütők" vagy a hordozható befagyott műanyagcső jégtelenítő kézikészülékek. Szép új világ. Na én meg akkor nemnagyon fogok játszani a mikrókkal, a macskát meg pláne nem rakom be szárítani és kézmelegítőnek sem fogom használni...
Hogyha szikrázik a mikró sütőtere pl a benne lévő kanáltól vagy bármi fémtől akkor ugye nem juthat ki belőle sugárzás?
Meg a mikrohullámú sütőt bemerhetem dugni ha egyszer odakint megázott az esőben párszor?
A szikra miatt max UV sugárzás lesz, de azt úgyis szűri az ajtó üvege. Azért nem kéne ilyennel játszani.
Eső után? Alapos kiszárítás sosem árt, különösen a trafó, magnetron környékén. Kb. egy hét mire rendesen kiszárad. A kóboráramok már zárlatot okozhatnak ekkora fesznél, a bizti ki fog égni. Hogy került az esőre???
Úgy hogy a ház előző tulaja azt is kinnthagyta mint sok mást úgy került az esőre.
Valóban érdekes jelenség a mikróhullám,mifelénk egy tag például a digitális multiméterjét tette be száradni,bár igaz ő nem szakmabeli.
Hát nem az tuti,állitólag nem sok maradt belőle,én speciel sIrtam a nevetéstől amikor először hallottam.
Sziasztok!
Whirlpool 2M167B-M16 Nekem ez történt a fejjel. Lehet ezzel még valamit kezdeni, vagy kuka? Ha nem javítható, esetleg van valakinek eladó? Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv: Gyula.Bővebben: Link
A magnetron az kuka(hacsak a sapka nem cserélhető), de a mikróért szerintem kár volna.
Rossz mikróból kibontott ép magnetronokkal lehet próbálkozni, fontos hogy a felfogatás, kivitel, teljesítménykategória azonos legyen. Egyébként ez a fajta leégés onnan fakad, hogy pára, zsír, zsennyeződés jut a magnetronhoz, ami a csillámlemez cseréjét is jelenti. Ha a mikró is kukába menne, jelentkeznék érte, az elektronikus része még jól jöhet...
Szia.
Köszi a választ, nem szeretném az egész mikrót kidobni. Nagyon a szívemhez nőtt. Bár olvastam itt olyant, hogy nem érdemes magnetront cserélni, én mégis ezt szeretném. Már kaptam ajánlatot erre a típusra. Üdv: Gyula
Változó az ára, még nem tudok konkrét összeget.
Ilyen csillám kellene nekem. Van esetleg valakinek eladó?
Köszönöm.
A csillámlemez??? Gondolom, a magnetron.
Itt Nyíregyházán cm2-re lehet venni csillámlemezt háztartásigép alkatrész boltban. Vágatsz magadnak egy darabot, otthon pedig ezt ráteszed, körberajzolod, majd egy normális, pl szabóollóval pontosan méretre igazítod.
Köszi.
A csillámlemeznek utzána nézek, a javasolt boltokban. Anno vettem én ilyent, de az a tranyók alá kellett, az valószínűleg nem jó ide.
Áááááá......
Nem hiszem, hogy az jó, nagyon vékony. Ami most benne van, egész vastag kb. 0.5 mm. és elég merev. Valahol biztosan lehet ilyent kapni cm2-re gondolom.
Addig is vághatsz bele nyákból(rézfelülettől megfosztva persze!),ideiglenesen megteszi az is.
Üdv!
Itt olyat csillámlemezt kapsz, amilyet csak akarsz.
Köszönöm a segítségeteket, már "csak" egy magnetront kell szereznem.
újonnan vetted vagy "kéz alól"? mennyibe került?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |