Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   19 / 276
(#) vera hozzászólása Máj 4, 2010 /
 
szia, mpisti nagyon meköszöném ha feltötenéd,a rajzot ,még nemtudom hogy mivel voltak vezérelve ezek a motrok egyet ,kaptam de lehet hogy nemezeké volt. levan pusztulva minden rola,két relevan rajta és három elenálás de nagy vatu, bekötését sem tudom elkébzelni,de régebi co-é lehetet, késöb feltötök egy képet rola.
(#) vera hozzászólása Máj 4, 2010 /
 
sziasztok. itvan feltötöm, ez jolene ha renbe raknám. régilehet, de ha jolene akor neki ugrok felujitani, csak hogy érdemese. mitszoltok.
(#) (Felhasználó 5823) válasza vera hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
Ez egy MSG-2-es vezérlő panel, jó a hajtáshoz, egyetlen probléma, hogy tartozik hozzá egy többszáz wattos poti is! Na ezzel nem dadog a motor, az más kérdés, hogy a poti bemelegedéséig változik az előtolás sebessége, ezért ebég szünetben sem kapcsolták ki a gépet! A reléket lehet cserélni beszerezhető! Üdv Lhanzi
(#) atti2 válasza vera hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Szerintem ezt a cuccot dobd el! A másikról meg szedd le a huzaltovábbító görgőt és a leszorítókengyelt, a maradékot rakd el hátha jó lessz valamire. szerezz egy ablaktörlömotrot , szered fel egy 3-4mm-es lemezre, rá a görgőt és a kengyelt, párszáz forpntból lehet csinálni hozzá vezérlést, itt egy-két rajz, csak ki kell egésziteni fékkel, mert lehet hogy a motor tehetetlensége miatt. tol még egy kis drótot amikor elengeded a gombot, én is ilyet csináltam, évek óta müködik.
(#) mpisti válasza vera hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Szia vera!
Ha szerencséd van, akkor találok neked olyan potit amiről Lhanzi írt. Atti2 ne haragudj, nem osztom a véleményedet, ha ehhez az MSG tolóhoz küldök rajzot ,akkor az alapján vera is meg tudja oldani a saját problémáját. De az ablaktörlő motort neki még be kellene szerezni, ahhoz a huzal továbbításához szükséges szerkezetet el kell készíteni. Ez viszont egy egyszerű szerkezet, amit Ő nagyobb eséllyel tud üzembe helyezni,mintsem egy PWM szabályzót elkészítsen.
Vera! 3 fázisú motor vastestéből ne akarj trafót készíteni,mert -még ha elvileg lehetséges is- egy csomó új problémával fogsz szembesülni. Javaslom, várj amíg arra alkalmas vasmagot sikerül beszerezned, akkor állj neki a trafónak. Addig viszont a tolót megcsinálhatod. Ma délután-miután hazaértem, megkeresem neked az MSG 2 előtoló rajzát, és felteszem ide. Ha találok szabályzó potit a tolómotorhoz, azt elküldöm neked. Ha megtaláltam jelzem, akkor a címedet majd magánmail-ben küldd el.
(#) mpisti válasza vera hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Szia!
Mellékletben az MSG60 kapcsolási rajzai. Kétféle verzió található a rajzon, az első oldal az egy rajz, a 2. és a 3. oldalt össze kell illeszteni,mert az eredetileg A3-as méret.
Az MSG2-es rajzot sajnos nem találom, de talán Lhanzinak meg van.
Ha nincs,akkor megpróbálom emlékezetből lerajzolni, funkcionálisan biztosan jó lesz,de a csatlakozó bekötések számozása nem biztos hogy korrekt lesz. Vagy a másik lehetőség,hogy jelenleg beszerezhető relék számozásának megfelelő rajzot készítek neked.
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Mivel ezek az elektronikák (MSG-60) gyárilag is igen gyengén sikerültek (lásd a gáz később indul mint a motor, így a motor felfutásával kellett játszani, hogy mire a drót odaér gáz is legyen) működésük gázos volt és utánépítésük sem túl egyszerű! Én az MSG-2-öt ajánlom ha lesz az ominózus poti! A rajzot én holnap beszkennelem! Ja és mar.a egyszerű!

A működésről! Két relé, szinte az egyik csinál mindent! Nevezzük az egyiket A-nak és a másikat B-nek! A pisztoly kapcsolóval A indul és zárja (két pár morze ) a motor forgórészére a potival beállított áramot. Zárja a vezérelt hegesztőgép mágneskapcsolójának áramkörét harmadik morze. És zárja a mágnesszelep késleltetéséért felelős B relé áramkörét, amiben egy 1000µF-es kondi van ( a relével párhuzamosan), így amikor elengeded a gombot az A relé elenged az érinkezők alap helyzetbe kerülnek, így a motor forgórésze a 0,96Ohm-os ellenálláson keresztül söntölve lesz, emiatt erősen fékeződik. A hegesztő gép vezérlése megszakad (harmadik morze) A B relé a 1000µF-es kondi kisüléséig (egy bizonyos szintig) meghúzva marad, így az általa vezérelt mágneszelep is.
A motor állórész folyamatosan megkapja a 42V egyent, mint ahogy a poti is így biztosítva a fél óra alatt beálló hőegyensúlyt, ami után a sebesség stabilnak tekinthető!

Gyárilag a panel másképp van bekötve, a máneszeleppel együtt kapcsolja le a gépet, de ez kissé idegesítő (belevillog a szemedbe) így mi mindet még új korában átkötöttük!

Üdv

Leiszt Jani
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Szia Jani!
Mi az eredeti kondikat kicserélgettük 220µF-os unipoláris kondira, mert az eredetivel túl hosszú volt a mágneskapcsoló utántartási ideje.
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Nálunk ez nem volt probléma, volt gáz dögivel 1982 körül az ipari gáznak nem volt ára, és nálunk akkor is mindent röntgeneztek (Szászhalombatta, Paks és egy rakat kisebb erőmű) , így ezért senki nem haragudott! Ellentétben az MSG-60 hihetetlen rossz működési elvével, a 15 előtolóból 2 darab volt hegesztő kezébe, a többivel hevteltek! A mostani vezérlő panelemen 1,8-2 másodperc az utánfolyási idő! Az eredeti panel bipoláris kondival volt szerelve, mivel a magyar ipar ebben nem jeleskedett az utángyártott panelek két soros kondival (sima elko) jöttek ki + -- + bekötéssel. A nagyáramú hegesztők körében (1,6 huzal 300A) nagy népszerűségnek örvendett az MSH-6 típusú előtoló dromedár külsejével! Egyetlen hibája a beépített mágneskapcsoló igen rövid élettartama. Amúgy atombiztos volt! Ahány ház annyi szokás!
(#) vera hozzászólása Máj 6, 2010 /
 
sziasztok, nemtudom hogy csináljam máma kaptam 3mm,réz huzalt ami primernek jolene? de elöre jolene megcsináljam elötolo motor vezérlését . átnézem a rajzot amit feltötötetek leszoritot holvegyek, mert az nicsnekem,amint emlitetem elöre ketö elötolom van de egyikresincs leszoritom álitolg három hengeres volt rajta középsö szabájoszta. köszönöm rajzot.
(#) vera hozzászólása Máj 6, 2010 /
 
(#) (Felhasználó 5823) válasza vera hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Igen ez szerintem egy tiszta gondolat!
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
És ahogy ígértem az MSG-2 NDK előtoló rajzai!

Msg-2_b.pdf
    
(#) erbe válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
A tirisztoros változatról is van rajzod? Ami tele van lapos kis Reed relékkel. Igaz, komolyabb baja nem szokott lenni, csak a réz törik hol itt- hol ott.
Típusát nem néztem.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
A 702580 sz. hozzászólást nézted?
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Nem nézte, mert akkor már neki is meglenne! De létezik 6-7 féle NDK verzió és ugyanennyi magyar utángyártott förmedvény az MSG-60-hoz! Leiszt Jani

Ui: csak így bevillant arra, hogy nem szokott baja lenni, azt inkább ne elemezzük, mert én nem győztem őket (ipari körülmények között) javítani! Bár én 60S-el kinlódtam sokat, azzal a gyönyörű kék NDK relével (2db per panel) mind csere tíz előtolóban finderre!
(#) erbe válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
A .pdf-ben a második már kezd hasonlítani hozzá, de szerintem a 6-7 féléből a hetedik lesz, mert annyi benne a tranzisztor, mint a hányás. Csak nem értem, minek mellé még 5 Reed meg 2 Reco relé. Ez utóbbiakkal már szemmel láthatóan valamit kiváltottak, mert vastag rézdrót lábakra állították, amik rendszeresen törnek.
Szerencsére nem túl sokat megy a gép.
Végeredményben nem fontos, mert eddig kizárólag törési hibák voltak. Csak mire az ember a panelon megtalálja a fóliatörést... Ami néha ugye összeér. Amikor mérek, mindig, a gépben meg...
Ja! Én csak alkalmi javító vagyok. Inkognitóban Sz.gépes hálózati rendszergazda.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Szia!
Tudom,hogy van több fajta is,mert amikor már azt hittem,hogy már mindegyikkel találkoztam,akkor jött az x-edik amilyent még nem is láttam. Kapcsolási rajzból még lehet hogy van több más fajta is, ezt a kettőt csak érdekességképpen tettem fel vera részére,hogy lássa milyen kapcsolástechnikával dolgoztak az NDK-ban ezelőtt 20-25 évvel. A drótokon álló relé nem javítás. Gyárilag ilyen. Lusták voltak másik nyákot csinálni,mert az első sikeresnek ítélt szériából legyártottak pl. 10000 db-ot,aztán mikor már érkeztek a visszajelzések a kártya pocsék minőségéről, akkor a meglévő nyákra foltozták fel a másfajta reléket. A fólia oldalon meg szigetelt huzalokkal módosították a "rajzolatot".
(#) (Felhasználó 5823) válasza erbe hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Üdv! Én épp fordítva, ez volt a munkám 14 éves koromtól és csak 34-évesen lettem rendszergazda két számítástechnikai végzettség után! Ilyen az élet!

Az a panel nem NDK-s hanem magyar utángyártott, ott alkalmaztak minden féle kutyulmányt! Az alkatrészekből látszik az NDK-s panelon esetleg Tesla van más náció nem fellelhető! (KFY16-KFY18)

De ezek a régi három soros csatlakozóval vannak ellátva, utána kijött egy S jelzésű széria azon a csatlakozó is más! Úgyhogy lehetne ragozni!
(#) erbe válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Off
"ez volt a munkám 14 éves koromtól"
14 év > angyalföldi majd óbudai Hajógyár > hegesztőgép karbantartó apró megszakításokkal '77-ig. >49 év rendszergazda.
A javított szerkezetben itt-ott '75-ös kondik szerepelnek. Eredeti Frolyt. + a 3soros csatlakozó.
(#) vera hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
sziasztok mitszoltok ablak tőrlö motrot rászerelem ere az orsora az ugy jolesz de potmétert ijen watut honan szerezek be nem tutok ajálni valamit .
(#) mpisti válasza vera hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Szia Vera!
Melyik orsóra?
(#) vera hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
szia amiröl töltötem fel képet , ugy gondoltam leveszem a 40v motrot rászerelek 12v motrot nemlesz az jo
(#) mpisti válasza vera hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Hát, szerintem nem igazán. Az eredeti motor 42V DC 160W-os. Az ablaktörlő motorok 35 vagy 60W-osak. Az eredeti motor jelentős erőtartalékkal rendelkezik, és ha neked nem gond a hozzá való trafó, akkor szerintem az eredetit alkalmazd. Lhanzi jóvoltából felkerült ide az MSG 2-es előtoló kapcsolási rajza, az alapján ellenőrizheted,vagy akár javíthatod a kártyát, amelyikre már utaltál. Amint már korábban ígértem,ha az eredeti verzió alapján építed meg a tolót, akkor fogok neked küldeni egy hozzá való nagy teljesítményű potit. Sőt, lehet hogy még kengyelt és továbbító görgőt is találok hozzá.
(#) vera hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
sziaztok,honap neki ugrok csinálom az elötolot át alakitom 12voltos motora, mert 48v motrot nefogom megtudni oldani nics hozá agyagon a vezérlésre.
(#) vera hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
szia ,akor megvárom akor nem rontom el igazadvan köszi. párnapot kibirok várni és bisztosra megyek elöreis kösz az infot
(#) mpisti válasza vera hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
A postacímedet küldd el a privát e-mail címemre, és hétfőn feladom a cuccot.
(#) vera hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
szia. mpisti azt szeretném kérdezni hogy mi fékezi meg eszt a elötolot motor álorész ésa forgorészt vezéreli a panel csak mert ugy iformált valaki hogy külön kapja amotor,álorész,48vtot álandon rajta marad,és az álorész lehet külön szabájozni, 40-48v közöt ez igyvan. vagy roszul monták nekem.
(#) vera hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
szia mpisti azt hova irjam ugytudom nemszabad ijent beirni
(#) vera válasza mpisti hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
szia ? moglod ,föut 52/a irángyito:2234 molnár attila
Következő: »»   19 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem