Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   17 / 45
(#) SKY válasza jandark hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Alapnak jó?
(#) mpisti válasza SKY hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Ehhez a kapcsoláshoz kettős táp szükségeltetik, nemde?
A kapcsolás ötletesnek tűnik, de én inkább középmegcsapolásúra terveztem volna a T22 trafót. A középmegcsapolás a referenciapont, a komparátorokra menő D3-D4 diódákat pedig lehetett volna nyitóirányba rakni. És akkor elég lett volna a szimpla tápfesz.
Még annyit, az áramgenerátoros működést valahogy hozzá kellene "drótozni".
(#) SKY válasza mpisti hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Kettős táp nem feltétlenül, a diódás szétválasztással a két tirisztort vezérelném felváltva, de belegondolva, nincs is szükség, hogy külön vezéreljük a tirisztorokat.
(#) SKY válasza SKY hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Áramváltós árammérés jó ötlet.
(#) mpisti válasza SKY hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Annál a teljesítménynél, mint amit az általad beépített tirisztorok tudnak, a két tirisztor egy vezérlőjellel történő gyújtása elégséges is lehet. De pl. 150A-nál, már ez a gyújtókör működési megbízhatósága nehezen képzelhető el. A nagyáramú alkalmazásokban jobbára külön gyújtják az összes tirisztort. Persze,már én is találkoztam nagyon primitív gyújtókörrel nagyáramú alkalmazásban, de a szabályozás reprodukálhatósága kb. 10-15%-os szórást mutatott. ilyen szórás hegesztőgépnél nem engedhető meg. Még egy kérdés: az áramváltót hogy akarod működésre bírni egyenáramú körben?
(#) 109HA003 válasza SKY hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

az egyenirányitás után törvényszrü a feszültség csökenés. Megkell növelned a tekecs menet számát. Legaláb a duplájára 80-90v szükséges és akkor már lesz gyujtó feszülséged.
Hegesztés közbe további feszültség csökenéslesz.
De viszont tudsz maj igy awizni-is Továbi kérdésed ha van hivj fel és meg adom a SKYPE elérhetöségem
ha8-094@freemail.hu +36705234706
(#) SKY válasza 109HA003 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Tulajdonképpen nem nekem kellett a kapcsolás, amúgy rossz helyre rajzoltam az áramváltót, és referencia feszültségnek fűrészjelet kellene használni.
(#) 109HA003 hozzászólása Máj 8, 2010 /

Üdv mindenkinek
Tudtok nekem abba segiteni hol lehet gréc hidat veni 150A kelene. Mert már egy trafot alakitotam át de ahoz hoztak gréc hidat most meg magamnak szeretnék át alakitani a trafomat. Köszi hogy olvastátok.
(#) jandark hozzászólása Máj 8, 2010 /

Szép estét mindenkinek.A kapcsolás nekem kellett volna,de azóta sem jutottam előrébb,igy teljesen máshová alakult a projekt,egy másik trafó lett elkészitve hegesztéshez és a primer tekercs lessz szabályozva.Egyenlőre csak az épités folyik.
Hamarosan lesznek képek és beszámolok mindenről..
(#) Freedomocska válasza jandark hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=4d16ec3659&view=att&th=1286f5...ine&zw

Szia Jani . A linken látható tirisztor meghajtás duplázva - és panelon nekem létezik . UAA145-el volt meghajtva . Neked is van ilyen meghajtó ic-d -- ha kell tudok neked küldeni két panelt . (A rajzért "npisti"-nek hála )
(#) jandark válasza Freedomocska hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Szia lajos.Mindenképp elfogadom a paneleket márcsak azért is mert van 2db ic ithol.De a rajzot sajnos nem tudom megnyitni mert a link amit beillesztettél a saját leveled lehet..Csak te tudod megnyitni..

Bocs -- megint ugyanaz a hiba amit már egyszer elkövettem . Megpróbálom még egyszer .

IMG.jpg

Jó lenne átlátni az egész kapcsolást..Még 2 nap és beizzitom a primeroldalii szabályzást..Aztán lessz időm kicsiben szekunderkörben valamit kitalálni..

Nagyon bonyolult ... hatalmas panel két teljes hidas tirisztor modullal és ezen volt még négy darab ilyen kettős panel .

Igy igaz,nemhiába nincsen komplett átlátható tirisztoros egyenirányitás.Mindent külön találtam én is,de az hogy megértsem a müködést és egy müködő kapcsolást megépitsek,lehetetlennek tünt..Mondhatom hogy kudarcot vallottam,(egyenlőre)..Egyszerübbnek tünt a primeroldalt igába fogni..Készen vannak a panelek a trafó a fojtó és minden a rendelkezésemre áll..
Külön szeretnék köszönetet mondani Erbe kolegánknak a projekthez küldött diódákért,(a hütőket homokszórják és megy is a helyére)
(#) erbe válasza jandark hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

"nemhiába nincsen komplett átlátható tirisztoros egyenirányitás."
A szekrényben lapul egy kiberhelt tirisztoros egyenirányítású hegesztő. A vezérlőpanel még érintetlen. Nem túl bonyolult, néhány 741-es, néhány tranzisztor, fazékvas, stb.
Magyar gyártmányú, pontos dátumot nem tudok, de 30 évnél idősebb. ???
Nem inkább az lehet a magyarázat, hogy már kiment a divatból?
(#) Freedomocska válasza erbe hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Ez valószínűleg igaz ,hogy kiment a divatból . Én viszont sajnálom azokat az alkatrészeket amik valamikor drága pénzbe kerültek most meg kidobálják ócska vasnak . Én most a Hetra 200SVE trafót akarok átalakítani úgy ,hogy plazmavágóként is működjön és megmaradjon a hegesztőgép funkciója is . Ahhoz kellene egy olyan szekunder oldali egyenirányítás ami tirisztorokkal valósítanák meg és kapcsolóként működnének (szabályozni nem kell ). Viszont sokan figyelmeztetnek ,hogy a nagy áramoknál a tirisztorok kapcsolása nem stabil .
(#) jandark válasza erbe hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Eszembe jut mindig a reklám,"azokból a régi jó dolgokból nem maradt semmi"..Valószinüleg a rohanó világ egyre kisebb és "gazdaságosabb" dolgokat hoz magával igy a nehéz monstrumnak tünő bevált gépek eltünnek a kohók mélyén..
Jelenlegi hegesztőprojektem nem épp a kis méretről szól,nem a szekrénybe eltehető kategória,inkább az erő tesztje, felfedezés a monstrum gépek világában..Viszarajzolható lehet az eltett vezérlőpaneled?..
(#) Freedomocska válasza jandark hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Így van ! Mindent a kohók szájából kell kimenteni -- az én "kis" Hetrám :puszi: is majdnem ott lehelte ki lelkét (sajna a testkábelt és a munka kábelt már lenyelte a kohó féktelen éhsége ).Egy hegesztő szakembertől vettem át az utolsó pillanatban mivel ő is már csak az inverterek világában él-gondolkodik . Én viszont a múltunkat , régi szakemberek munkáját látom ilyen gépekben (hibák ,hibás tervezések ellenére is ) és valamiért tetszenek is ...bár már van egy pár inverteres cuccom nekem is de a régi dolgok valahogy szebbek (vagy csak azért mert szemem romlik ?).
(#) Hetope hozzászólása Máj 18, 2010 /

Az egyik egyenirányított hegesztőről van pár fotóm . Felrakok párat. 250 Amperos és visz mindenfajta elektródát.
(#) erbe válasza jandark hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Nincs értelme. Ezt a feladatot ma már 1-2 IC ellátja, sokkal egyszerűbben, precízebben. Pl. UAA 145.
741-es IC-kkel ma már neki se állnék tervezgetni. Pedig a maiak már sokkal stabilabbak, mint a 30 évvel ezelőttiek.
(#) jandark válasza erbe hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Kár érte,van ugyan UAA 145ös ic-m de nincs 1fázisra megépitett kipróbált kapcsolásom..
Most egy primeroldali nagyteljesitményü triakos szabályzást csináltam ,szabályozza a feszültséget rendesen,viszont mivel torz jelet ad zörgeti a trafó vasat..
Még élesben nem próbáltam van még pár alkotóelem ami nincs készen..
Hétvégére már lesznek képek a szörnyről..
(#) Hetope válasza jandark hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Várom a képeket mert eddig teljesen kész egyenirányított hegesztőről alighanem csak én raktam fel képeket . Igaz hogy a topic csak a megvalósításról szól de hát had lássuk ki hogy oldja meg a dobozolást is !
(#) jandark válasza Hetope hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Sajnos az én gépem egy igazi lassan elkészülő darab lessz,időm alig van rá,és sajnos a diódák még mindig a havernél vannak aki bevállalta hogy szépen megtisztitja őket..
A szabályzásra egy triakos szabályzást készitettem ami még nem végleges,állitható valamelyest a feszültség,de negativ számomra az hogy torz frekvencia miatt zümmögteti a trafót aminek eddig egy pisszenése nem volt..
Pár kép a müvemről..Azóta benne a szabályzás próbaként,hamarosan tovább fejlődik az alkotás..
(#) Bakancsok hozzászólása Jún 3, 2010 /

Sziasztok!

Én is Jandark kolléga cipőjében járok ugyanis r**t lassan haladok vele, bár a szabályzót más sikerült összeraknom (melléklet), szintén eléggé zúg a dolog, szerintetek, ha a ver2-tipusúra átalakítanám jobb lenne?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Bakancsok válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Köszönöm szépen a javaslatot belinkelnéd nekem a képeket?
(#) Bakancsok válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Ha jól értelmezem, akkor csak a Tirisztort kell kicserélnem Triak-ra? (Vagy nagyon nagy hülyeséget kérdezek?)

(#) Hetope válasza Bakancsok hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Egyidőben foglalkoztatott a U2008-as IC vettem is belőle de nem építettem semmit. Azért érdekes IC mert könnyű vel lassú felfutást építeni (mondjuk mint a nagy sarokcsiszolók) de csakis triakkal ! Nem kellene zugnia mivel nem csinál fázishasítást hanem késleltetve inditja a triakot! A fázis meg szépen lemegy nullára és ha nincs tovább akkor csönd van. Mivel a fázis hasitgatós megoldással már átverettem egy nagy trafó primerjét hosszú évek óta most ismét neki akarok futni egy valalmilyen megoldásnak csak nem tudom mejjik a jo . Mivel hogy szükségem lessz olyan heggesztésre ahol az áram egy beállított értéken kell hogy fojjon.
(#) ördög55 hozzászólása Jún 4, 2010 / 1

Van 2 fajta diódám az egyikre 70 USR 30 P 76 21 a másikon DS 856-320-11 felírat van,én nem tudom a teljesítményét ebből az adatokból kiolvasni ,ha valaki felismeri kérem szépen véleményét,hogy a hetra 100/160-as trafót egyen áramúvá lehet-e tenni bázikus pálcához.Mind a két típusból van vagy 6db nagy alumínium hűtővel.
(#) Bakancsok hozzászólása Jún 7, 2010 /

találtam egy teljesen jól múködő és egyszerűbben megépíthető szabályzót.

(ha érdekel valakit)
Következő: »»   17 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem