Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
A belinkelt lapon szó nem esik 1 ohmtól 10Mohm mérési lehetőségről. Én az első kísérleti példány óta figyelemmel kísérem a műszer alakulását, de ez sohasem szerepelt benne. Erre a mérésre ott vannak a multiméterek. A kapacitás, induktivitás és főleg az ESR, ic-ESR mérés az amiért ezt a kapcsolást megépítjük.
Bocsánat, ezt jól elnéztem, akkor a jól működő készüléket szedegetem szét meg össze. 1 ohm-ig valóban hajszál pontosan mér. Kár, hogy már megrendeltem a PICKIT2-höz az alkatrészeket, ezek szerint a PIC is jól van megírva. Köszönöm István a türelmet, meg a felvilágosítást. Végre készíthetem a dobozát.
Ez van, amikor összekeverik az m, és az M prefixeket.
Egy pár napos kikapcsolódás után, megnyugodva, átgondolva a dolgokat, a kész műszert mindenfajta üzemmódban kipróbálva, ismét boldog vagyok, minden úgy működik, ahogyan kell.
Mindezekért külön köszönet illeti a témával foglalkozó, és segítőkész fórumtársakat, mert nélkülük nem sikerült volna a kütyüt rendes működésre bírni. Még egyszer köszönet !
Ezek után én megnézném újra a hibás PIC-et is, mert én nem vagyok abban biztos, hogy az rossz volt. A beégetett program ellenőrizve volt, ha a panelben nem volt hiba akkor annak működni kellett.
Szia !
Meg van ,el viheted..... De 2x beégetve nem ment vele ,az én PIC -emmel igen ,és a másikkal is elsőre. Üdv : István
Már akkor kipróbáltuk amikor az újat felégettük.
Ráadásul nem is az enyémben, hanem "slogan" műszerében és ott sem volt jó. Az új PIC-et felégetve, kiopróbálva, működött és azóta is működik, remélem jó sokáig. Köszönöm a te segítségedet is.
Sziasztok! LC mérővel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy a kalibráció pontosan hogyan zajlik. A kapcsolásban úgy van megoldva, hogy egy kis tűrésű 1nF kondenzátort egy reed relé a bemeneti rezgőkörhöz kapcsolja. Nem értem hogy ennek mi értelme van. Valaki tudna segěteni? Előre is kösz
Ennek az az értelme, hogy a kör alapfrekvenciáját elhangolja. Ha jól megnézed a rajzot, akkor van egy másik kondi is, ami folyamatosan rajta van a körön. Van egy kalibráció induláskor, amikor is a körnek meg lehet mérni az alapfrekvenciáját. Ezután rákapcsolódik a bemért pontos értékű 1nF-os kondi, ami természetesen elviszi a frekvenciát. Ebből az áramkör ( program ) tudni fogja, hogy mennyivel változik a frekvencia 1nF kapacitás esetén. A mérendő alkatrészed szintén elviszi az alapfrekvenciát, s mivel az 1nF kapacitásnál már lehet tudni, hogy mennyi az eltérés, egy adott frekvenciaeltéréshez ebből ki lehet számolni a mérőpontokra kapcsolt kapacitás értékét.
Nagyvonalakban ennyi az értelme... Pontosabbat P. Isván tud majd mondani neked erről, ha akar.
Kösz a választ így már érthető az egész
Úgy, ahogy mondod!
Elég sok helyen leírták már a neten, itt egy link magyarul ha valakit érdekel a háttér: mérési elv A matematikai hátteret is jó leírja, egy kicsit lehet még cizellálni, de az alapelv ez. Annyival kiegészíteném hogy a kalibráló és mérő kondi nem szükségszerűen egyforma, de praktikus ha körülbelül megegyeznek.
Kösz a választ. Mégegy kérdésem lenne. Mivel nekem most nincs itthon reed relé, meg lehetne oldani azt , hogy a kalibráló kondenzátort egy tranzisztor kapcsolja rá a rezgőkörre ( úgy ahogy a képen van)?
Szerintem nem véletlen kell relé. (sima relé is jó csak a reed kisebb)
Sziasztok !
El készült az LCM-3 műszerem ,kis bővítéssel .....Tettem fel pár képet ideBővebben: Link Üdv : István
Tudnál esetleg képet a bekötésről?
Egyébként gratula nagyon szuper!!!
Csak vázlat szerűen ,mert nem készítettem róla rajzot.
Gondolom az eszközök váltása úgy van megoldva,hogy csak az adott műszer van bekapcsolva.
Sziasztok!
Megépítettem az LCM3 műszert,de gondjaim vannak. 20MHz-es oszci, de nagyon lassú. Az üdvözlő üzenet, ami 1 mp lenne nálam legalább 5mp. Aztán oszci mérés, ez stimmel. utána kalibrációnál nem tudom az ESR-t kalibrálni, továbbra is hülyeségeket ír kondi mérésnél és az ellenállás mérés sem megy. ESR kalibrálásnál nem jut el a "MÉRÉS VÉGE!" részig. Ami aggaszt, az a lassúság. Mi lehet ennek az oka. A kondi és induktivitás mérés, ami nagyjából megy, az kb 1/5-ét írja a névleges értéknek. Valakinek ötlete, mi lehet a gond? Köszönöm: Geda
Szervusz!
A kvarcot illetve a mellette lévő két 22 pF kondit nézd meg jobban! Ha visszaolvasol, volt már ilyen probléma, akkor is el lett cserélve a kvarc kondi 220 pF-ra. Üdv. P István
Szia István!
Köszi a válaszod. Megoldódott a probléma. Valóban a kvarc körül volt a hiba. Az egyik láb és a proci lába között hajszál repedés volt a panelen. Multiméterrel észrevettem, hogy nincs kapcsolat. Valószínű a proci belső oszcija miatt működött és ez volt az oka is, hogy lassú volt. Köszi a segítséget! Üdv: Geda
Elkészült nekem is az LCM3-as műszerem!
Az ic-ESR mérő előtétet rosszul rajzoltad.
Szia! Nagyon szuper lett Elképesztő mennyi fajta kombináció és dobozolás létezik már A doboz miből készült?
Bizony,sokféle megoldás létezik,kreatívak az emberek.Én is átépítettem egy sokkal kisebb dobozba és a pontosságát is sikerült jobban beállítani az ICSP keresztül,elégedett vagyok.
A doboz nyáklemezből készült.
Meg is tréfált rendesen, a dobozolás előtt user0 200mV körül berakom a dobozba 100mV körül és kevesebb. A panel feletti részen le kellett húzni a fóliát a nyákról. Így már tökéletesen működik. /user0 180-200 mV/
Felteszek egy fotót, csak hogy bővítsem a listát arról, hogy hogyan nézhet még ki egy LCM3
Kicsit nagyobb dobozt kapott, hogy a 2db Li akksi, és a hozzá való töltőáramkör is beférjen. A kijelző pedig kék háttérvilágításos, fehér karakteres változat (itt vettem az egyik apróhírdetésből). Persze az automatikus kikapcsoló áramkört is beleépítettem. A méréshez használt tekercs is egy pici fazékra készült, és 1.30-as firmware van beleégetve. Sajnos a kijelzőt valamiért nehéz jól lefotózni, a gyakorlatban sokkal jobban olvasható, mint ahogy a képeken látszik.
Sziasztok
Egy kérdésem lenne ez a kijelzőt fel, lehet használni a LCM műszerhez? BTHQ21605VSS-08 -YE |
Bejelentkezés
Hirdetés |