Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 151
(#) lewi válasza Atielectronic hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Szia!

Nem is rosszul kinéző darab ez. Én csak azt tudom elképzelni, hogy ezek a plexilapok 1cm vastagak kb, és ezekbe belefúrt élből. Majd vett nagy fényerejű víztiszta ledeket, és ezeket valami átlátszó ragasztóval, vagy a nélkül belerakta. Ehhez csak egy szimpla kiv jelzőt készített. Ilyet a kapcsolásoknál/ cikkek nél is találsz, és ott van egy olyan, amihez akár hány ledet is rakhatsz.
nézz körbe, és szerintem találsz ajd valami olyat, amit te keresel!

üdv: lewi
(#) kormoran hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Ezt a kivezérlésjelzőt szeretném megépíteni. Azt írja a cikk szerzője, hogy nem kell tükrözni a nyákrajzot, mehet a vasaló alá. Viszont a nyákot nem a vasalós technikával hanem az alkoholos filccel történő megrajzolással szeretném elkészíteni hozzá. Annyi kérdésem lenne, hogy ebben az esetben már ugye meg kell tükrözni a rajzot?
(#) proli007 válasza kormoran hozzászólására (») Jún 2, 2010 / 1
 
Hello!
Igen, mert a nyák rajzolat, az alkatrészek felől látható a képen. (Mintha átnéznél a nyákon.) Ebből az okból értelmes, ha az ember feltünteti az IC 1-es lábát és némi szöveget a nyákon. Ha a kész nyákon ez olvasható, akkor oldalhelyes a nyák..
üdv! proli007
(#) cappy20 válasza Steven19 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Helló!
Megépítettem ezt a kapcsit: Bővebben: Link

Nekem azt csinálja, h mindkét ic 10. ledje világít, és utána 10- 15 másodpercenként, egymás után, sorba kigyullad 1-1 led, de a bemenetre egyáltalán nem reagál, csak annyit, hogy ha testre teszem az 5 ös lábat, akkor elalszik az összes led, de utána 3 perc alatt megint világít az összes.. Ez a nyákom hozzá, a led sorrend nem jó, de nem az a lényeg, mert átkötök 2 vezetéket oszt annyi. Mi lehet vele? Várom a tanácsokat, légyszi segítsetek már, mert drágák voltak az ic-k bele!

ui.: A piros vonalak az ic alatt, meg mellette, átkötések a nyákon.
(#) uramesi89 válasza cappy20 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Hali.ha te tervezted a panelt akkor figyeltél az ic láb bekötésekre?A diódákat helyesen tetted be?Láttam vita volt a bemeneti rajzjelen.Remélem nem kötötted ösze a rajzjel közepét a külsejével.De lehet az ic is a hunyo.sajnos ezek az ic-k nem tul megbizhatoak és sok a gyári selejt.
(#) skul0 hozzászólása Jún 3, 2010 /
 
Sziasztok!
A mellékelt képen lévő tranzisztoros kivezérlésjelzőt szeretném megépíteni. Szükséges kiegészíteni egy feszültség stabilizátorral, vagy az annyira nem fontos?
A nyák tervet is csatolom, hátha talál benne valaki valami hibát.
(#) uramesi89 válasza skul0 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Hali ez egy jo kapcsolás.Ezt én is megépitettem egyszer vagyis kétszer is és müködött elsöre.Az ilyen dolgoknak jo ha stabil tápot kap.ráteszel olyan 13V vagy 14V egyent és még beiktatsz egy 7812-t is.és már megy is szépen.
(#) pergerz válasza cappy20 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Hali

én ugy oldottam meg ezt a problémát amitől már szinte idegbajt kaptam hogy a bemenő jel ugye váltóáramú hang... fogtam egy egyenirányitó hidat azt kapot mér mellé párhuzamosan egy RC tagot és hip hopp jó is lett .
a kondi nagyságával szabályozni lehetet hogy milyen lassan mennyen vissza jah és a bónusz hogy végre valaháta működik a pont mód kivezérlés is.....
(#) proli007 válasza cappy20 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Hello!
Elég béna kapcsolás. Egy bemenet, szinte soha nem lóghat szabadon. Már pedig itt ez történik.
A hiba az, hogy a SIG bemeneten az IC-ben belül vélhetően egy PNP tranyó van, aminek működéséhez szükség van bázisárama. Ez lesz az IC bemeneti árama, ami PNP tranyó miatt nem befelé, hanem kifelé folyik. Így ez a bemeneti áram idővel feltölti a kondit, ezt mutatja a kijelző. Ha a kondi, vagy a bementi egyenirányító dióda szivárog kellőképpen, akkor észre sem lehet venni ezt a hibát. Szóval tegyél pld. egy 100kohm..1M közötti ellenállást a 10µF-al párhuzamosan, és vélhetően megjavul a dolog. Ettől, persze a kijelző érzékenység csökkenni fog, de ha ez zavaró, akkor lehet az R1-R2-őt is csökkenteni akár 22kohm értékig.
üdv! Gábor
(#) skul0 válasza uramesi89 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Én is azon a véleményen vagyok, hogy jó, láttam működés közbeni videót. De akkor mi az oka annak, hogy az emberek nagy többsége mégis az ic-s kivezérlésjelző kapcsolásokat választja? Olcsóbbnak nem mondható, kevesebb leddel lehet csak megvalósítani őket. Egyedül ami mellettük szól az az, hogy van olyan, amelyiken lehet állítani, hogy egy led ugráljon, vagy az egész sáv.
(#) uramesi89 válasza skul0 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Hali. Ennek kérlek az az oka hogy kevesebb alkatrész és kisebb méret.Semi más, meg az hogy kisebb hibalehetöségi arány.De amugy ez a tranyos megoldás bövithetö elég rendesen.Haverom ugy csinálta hogy egy oldal 20 ledes volt.Enyi
(#) cappy20 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Nem jó. Nézd meg az ic-t belülről, a bemenet egy műv erősítővan, de tettem egy 150K ellenállást a c-nek, és így az összes led 2 másodpercen belül sorba felgyulladt, úgy is maradt. De ez ha van bemenet, ha nincs akkor is magától felkapcsolja a ledeket, ha semmit se kötök rá akkor is. Sokszor átnéztem, rendben van minden összerakva. De láttam, már más is járt így, csak nem volt megoldás akkor se. Lehet megcsálom külön külön a 2 ic-t, hogy megbizonyosodjak az ic működik-e, ha nem jók, akkor rákötöm őket 1 téglára, oszt postázom a bolt kirakatába. De ha valakinek van ötlete, mondja csak.
(#) cappy20 válasza cappy20 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Jah, labortápról megy, meg minek adjak neki 12v-ot, mikor 5 volt van írva, az adatlapra is.
(#) proli007 válasza cappy20 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Hello!
Pedig a hiba, igen csak erre utal. Mert azt írtad, hogy ha rövidre zárod az 5. lábat a testtel, akkor kialszanak, majd lassan újra felgyulladnak sorba. Ha jól értem. De meg kellett volna már mérni, az 5. láb feszültségét, akkor is amikor csak egy Led ég, és akkor is, mikor már mind felgyulladt. Az beszédesebb lenne.
- De mivel a bementi jelre sem reagál, úgy tűnik, mint ha szakadás lenne valahol a bemeneten.
- Azt is meg lehet mérni a kondi feszültségén, hogy változik-e a feszültsége a vezérlés hatására vagy sem.
- Előfordulhatna az is, hogy a nyomtatott áramkör vezet át (szivárog). Például, egy elégett gyanta is tud vezetni..
- Tapasztalatom szerint, általában annak, hogy egy IC hibás legyen, igen kis esélye van. Kivétel, ha már valamit elkövettek ellene. (fordított polaritás, túlfeszültség tápon vagy valamely bemeneten, túlhevítés forrasztáskor..)

Attól, hogy egy rajzon műveleti erősítő van ábrázolva, az áramkörön belül, még tranzisztorok vannak. A műveleti erősítő, nem egy áramköri elem, hanem egy vázlatos sematikus helyettesítő kép egy erősítő egységről.

üdv! proli007
(#) uramesi89 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
De ez nem jelenti azt hogy nem lehet az IC gyári hibás.Vettem már TDA7294-es IC-t 8db ot amiböl 2 volt jó.Nevetséges amugy.
(#) cappy20 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Iagazad van. de másik kapcsolást is megcsináltam az 1ikkel, és nem jó. akkor lehet h az ic a rossz, de mind2? csak 1500-am bánta, inkább pohárba töltöttem volna. Lehet inkábbb a tranyósat kellet volna megcsálni, csak ez volt 1xűbb.

Azért kössztök mindent!!!
ui.:Én is vettem már rossz TDA ic-t, ami szintén jó árba volt, de csak akkor tudod meg h rossz, mikor már össze ónoztd a lábait.
(#) pergerz válasza cappy20 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Higgy nekem és próbáld ki amit pár hozzászólással ezelőtt írtam. garantáltan jó lesz.
(#) skul0 válasza uramesi89 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Nálam is volt ilyen azzal az ic-vel, 2/2 rossz volt, egy másik botlban vettem egyet dupla annyiért az volt csak jó.
cappy20,
Holnap veszem az alkatrészeket a tranzisztoroshoz és szerintem még a hét elején össze is rakom, ha gondolod megosztom majd a tapasztalatokat.
(#) uramesi89 hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Én most egy olyan tda 7294-es tesztert csinálok amivel megállapitható hogy jo e vagy sem
(#) uramesi89 válasza skul0 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Hali.persze ird csak meg a tapasztalatokat.Egyébként kiváncsi vagyok az ilyesmire mert mindig tanul az ember valamit.
(#) Flashhun hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Sziasztok. Ebben a pillanatban lett kész a LED-es kivezérlésmérőm, LM3916 IC-vel. Tökéletesen működik DE, a következő a problémám. Szól a zene, "ugrálnak" rá a ledek, viszont egy idő után az első néhány LED égve marad, és csak a felette lévők ugrálnak tovább. Valaki tudna segíteni a probléma megoldásában? Azt a kapcsolási rajzot használtam alapul, ami az IC Leírásában van. Köszi előre is. :yes:
(#) proli007 válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Hello!
És a több tucat rajz közül most melyiket is?.. És mire kötötted, és hogyan?
üdv! proli007
(#) Flashhun válasza proli007 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Ezt csináltam
(#) proli007 válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Hello!
És a kérdés másik fele? Sajnos a látnokiság még messze áll tőlünk..
Tápfeszültség sem mindegy, mert esetleg túlterheled az IC-t. Egy lassú változást, vagy egy kondi feltöltődése, vagy hő válthat ki..
üdv! proli007
(#) Flashhun válasza proli007 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
szia, számítógépre kötöttem rá. Úgy, hogy hangkártya, kb 1m monokábel -> panel. 6V vel próbáltam legalacsonyabban amúgy max 9-cel. 6V alatt már nem az igazi
(#) Flashhun válasza proli007 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Rájöttem. Egyik ismerősömnek akartam megmutatni milyen a cucc. És ráraktam a hangbemenetre egy hangszórót, és elaludtak a ledek a zene után. Viszont itthon már a 8Ohm nem volt jó, ezért beraktam egy 1,2k-s ellenállást párhuzamosan a hangbemenet két pontjára. Így jobban tudtam kalibrálni. Tökéletesen működik Azért köszi mindent.
(#) proli007 válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Hello!
Oké, pont ezért kérdezgettem, mivel és hogyan van összekötve.
Még annyit, hogy ebben a kapcsolásban R1 és R2 alkatrészekkel (bár gondolom nem pont ilyeneket használsz) a referencia feszültsége az IC-nek 10V. tehát a legfelső Led kigyújtásához 10V bemeneti feszültség szükséges. Ha a tápfeszültség csak 9V, akkor a referencia sem annyi. Az adatlap szerint, a beállított referenciánál, a tápfeszültségnek, minimálisan 1,5V-al kell többnek lenni..
üdv! proli007
(#) Flashhun válasza proli007 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Szia, 1,2k és egy 10k trimmer gondoskodik az ellenállásokról. Plusz még egy 1,2k az Audio bemeneten. Egyébként jelngenerátorral kalibráltam be, így is kigyullad az utolsó led.
(#) skul0 hozzászólása Jún 15, 2010 /
 
Idézet:
„...tranzisztoroshoz és szerintem még a hét elején össze is rakom, ha gondolod megosztom majd a tapasztalatokat...”

El is készültem vele, igaz egyenlőre csak mono. Csináltam róla videót is, tessék megnézni. Szerintem egyszerű de nagyszerű, sok ledet tud meghajtani, elég érzékeny és olcsó.
Mindenkinek ajánlom, aki kivezérlésjelzőt szeretne építeni!
(#) kormoran hozzászólása Jún 15, 2010 /
 
Üdv!
Erre a kivezérlésjelzőre szeretnék rakni egy trimmer potenciométert, hogy tudjam szabályozni hogy a legfelső piros led-ek mekkora hangtartománynál gyulladjanak ki. Szerintetek milyen potmétert és hova érdemes rakni?
Következő: »»   49 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem