Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   907 / 3979
(#) storm válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Valóban én tudtam rosszul elnézést kérek
(#) davidovics válasza storm hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

csak mert a felmágnesezőmhöz 300V kell és nem kicsik a kondik azért nem szeretném,hogy a fejembe robbanjon.
Na mindegy majd berakok elé egy kisebb plexi lapot a biztonság kedvéért. :hide:
(#) vladcepes hozzászólása Jún 19, 2010 /

Sziasztok.
Adott egy 12 DC 40W os Autós morzsaporszívó.
Régebb egy 12 V 500 mA-röl működött.
Egy szép nap kezdett nagyon gyengén mozogni és azt hitték hogy a porszívóval van gond.
Lett véve egy 700 mA es adapter az bexart egy az egybe.Vissza lett víve és lett rendelve helyette egy ugyan úgy 12 DC 80W-os 6,5 A es adapter,ezzel meg rángatózik a motor,mintha másodpercenként kapna csak áramot.
Kocsiba kipróbálták ott tökéletesen működik igaz az 12-14 V és 55 A van.
Tehát a porszívó jó mert ott működik rendesen.
Az lenne a kérdésem hogy a porszívó eleinte ment kb fél évet a 500 mA-al-ezt galyravágta,miért? És most a 80 W 6,5A al miért rángatózik?
És mi lenne a megfelelő adapter ahhoz hogy lakásba lehessen normálisan használni.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) nagy_david1 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

A morzsaporszívód akkumlátoros? Mert 500mA csak a töltéshez lehet elég, mert maga a működtetéséhez édes kevés. A mostani töltőd meg lehet szünmentes és ezeknek a morzsaporszívóknak a motra áramvezérelt (életemben csak itt láttam ilyent) és bármekkora áramot szinte felvesz, így szerintem a tápod ezért rángatózik, mert kapcsol be a védelem. És az akkumlátorok hajlamosak "megöregedni" ami megint megint közrejátszodhat.
(#) hackerfish hozzászólása Jún 19, 2010 /

Hali!

Nincs valami ötletetek, hogy mért nem működik az alábbi kapcsolás?

A rajz le van egyszerűsítve, igazából 2db 7szegmenses kijlező van benne.

A multiplex résszel van valami gond.
Akárhogy kapcsolgatom a D7-et, mindig csak az első kijelző világít.

A tranzisztorokat kipróbáltam az áramkör nélkül, és azok tuti jók. Két PNP, de nem egyforma típusúak.
Az R8 : 2K2 , ez 2,2K Ohmot jelent ugye?

Már délelőtt óta vacakolok ezzel a kapcsolással, nem tudok rájönni, hogy mi a baja.
:bummafejbe:

mpx_2led.jpg

(#) sprofan hozzászólása Jún 19, 2010 /

Egy egyszerű kérdés:
25.000 feliratú quartz jelentése az hogy 25Mhz -es ugye?
(#) sprofan válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Oké, köszi!
(#) storm hozzászólása Jún 19, 2010 /

Hali!
MIért van az hogy egyenirányítás után terhelem az egyen oldal és kevesebb lesz a fesz mint váltóba?
Ez normánis, vagy a diódahíd rossz?(szűrőkondi van rendesen)
(#) spyker hozzászólása Jún 19, 2010 /

Hat ez a furo nem akar eletre kellni A tapom egyeniranyit, igaz a szuro kondi kicsi, de azert csak meg kellene moccanjon, vagy megsem? 12 voltos a trafo, terhelve a kondin keresztul 13 volt alatt egy picivel merek. Erzem, hogy egy csoppet meg moccan de csak ennyi, nem akar beindulni.
(#) gabi20 válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Szia!
A D1 jelű zener diódára szerintem ott nincs szükség, azt egyszerűen próbáld meg rövidre zárni. Szerintem ez okozza a problémát
(#) storm válasza spyker hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

A tápod úgy is letesztelhetnéd, hogy valamivel mondjuk izzóval leterheledés ha világít akkor a fúrónak van baja
(#) vladcepes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Nem akkumulátoros hanem szivargyújtó töltőről működtethető morzsaporszívó,
Pont azért lett ilyen véve hogy ne keljen állandóan töltögetni.(az előző) olyan volt.
És ugye az volt a kérdés hogy milyen adapter kéne ahhoz hogy normálisan működjön. Miért nyírta ki a porszívó fél év után az adaptert? (gondolom gyenge volt hozzá az adapter)
A mostani adapter meg jóval erősebb mint előző és ettől meg rángatózik. Tehát porszívó adatai:12 DC 40W az adapter amivel ment fél évet 12 DC 500 mA (ez megdöglött) a mostani adapter 12 DC 80W- na ettől meg rángatózik.
Az autóban meg tökéletesen működik.(mármint a porszívó)
De egy a lényeg hogy lakásba kéne nem az autóba.
Szóval milyen adapter kéne?

(#) nagy_david1 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Alapból ha a porszívó 40W-os akkor nem csoda, hogy az előző 500mA-s adaptert tönkretette, mivel ez csak 6W-os volt. Szerintem az induláskor hatalmas áramot szeretne felvenni a porszívó amit a kapcsolóüzemű tápok nem mindig szeretnek, mivel zárlatnak nyilvánítják és ezért lekapcsolnak. Én akkumlátorrol járatás közben azért mérnék egy áramfelvételt. Én mindenképpen trafós tápot javaslok, mert azok nem "ijednek meg" hirtelen áramnövekedés miatt. Igaz nem mondtad ez a 80W-os kapcsolóüzemű vagy trafós, de szerintem előbbi.
(#) vladcepes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Erről menne most mert ezt ajánlották a boltba
Bővebben: Link
és ettől meg rángatózik.
(#) kisfejes hozzászólása Jún 19, 2010 /

Hello!
Az a helyzet hogy nyáron szeretnék foglalkozni hobbielektronikával, de nem tudom hogyan is kezdjek hozzá. PIC programozást már vágom, gépen simulatorban ment is a dolog. Pic16f84-esem van és egy PICkit2esem.
Az lenne kérdésem hogy tudom összehozni a kettőt hogy bele tudjam égetni a progit a chipbe?
(#) vilmosd válasza gabi20 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Hali
Probald meg egy sima diodaval a katod a D7-re. Szukseg van ra, mert a LPT H szintje kb 2.5 V es az elso tranyo nem fog lezarni. Amennyiben a H szint magasabb mint 4 V nem szukseges a dioda, kosd at.
Udv Vili
(#) proli007 válasza kisfejes hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Hello!
Összekötöd a kettőt, a következő módon..
üdv! proli007
(#) hackerfish válasza gabi20 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Nem, mert azt utólag építettem bele, hátha pont annak a hiánya okozza a problémát. Szóval, ha benne van, ha nincs, nem működik a dolog. :no:
(#) kisfejes válasza proli007 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Köszi a gyors választ! Nem is gondoltam hogy ilyen egyszerű lenne!
(#) Becsey hozzászólása Jún 20, 2010 /

Sziasztok!
A következő dologban kérnék segitséget.
Vettem egy olcsó GENIUS hangszórót mert a navigációmnak nagyon gyenge a hangja.Viszont a kamionban lévő 220V.-os átalakitó néha nagyon bezavar.Kérdésema trafó kimenete 9,3 AC)ha lekötöm a trafó kimenetét és rákötöm a SCANIA gyári átalakitóját(12,8 V DC) az megfelelő táp lesz,vagy esetleg tönkreteheti a hangszóró elektronikáját?
+van még egy gondom,ha a laptopot a 220V.-os átalakitóra dugom akkor az egérrel szinte nem lehet dolgozni mert ha hozzáérek elkezd ugrálni elmozogni,viszont ha rádugom a hang kimenetre a rádió aux kábelét megszűnik a probléma.már megpróbálltam az átalakitó kimenetére egy 400V 10uf kondit tenni de semmi véltozás)
Üdv Becsey
(#) David.zsombor hozzászólása Jún 20, 2010 /

SziasztokEhhez a kapcsoláshoz lenne néhány kérdésem.Ha érintéskapcsolót akarok akkor hová tegyek ellenállást?És légyszi jelöljetek meg nekem 2 pontot ahová kössem az érintőfelületet.És ha hívásjelzőt akarok akkor csak igy simán jó az egész?
(#) zsoltee0001 válasza Becsey hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Szia

Az első kérdés: 99%, hogy igen, mert a 9V ac az egyenirányítva és pufferelve: 12,6V.

A második kérdés: Földelt hálózatot igényel a laptopod.
(otthon hálózatra kötve nem jelentkezik ez a probléma?)
Én ugyan nem vizsgáltam még meg közelről autós invertert, de úgy gondolom, hogy a földelés össze van kötve a szivargyujtó testelésével, ez a jelenség viszont ellentmond ennek, így marad a laptop kábeles leföldelése.
Üdv
(#) Becsey válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Köszönöm a segitséged.
A laptop simán megy a hálózati 220.-ról ott nincs gond.Viszont a kollégám átalakitójával ugyanúgy uggráll az egér,viszont az ő laptopja nem csinálja.Még egy kérdés mihez földeljem a laptopot?Ha a kamion testjére kőtőm az jó lesz?
Üdv Becsey
(#) hackerfish hozzászólása Jún 20, 2010 /

Sziasztok!
Egy 2 digites led kiejlzőt szeretnék LPT-ről vezérelni, de nem működik a multiplex rész.
Megépítettem a mellékelt kapcsrajzot, de amikor D7 0, mind a két szegmens világít, ha D7 1, akkor meg egyik sem.
Mi lehet a probléma?

Előre is köszi!

mpx_2led.jpg

(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Javítok:
Ha D7 = 0 -> A második szegmens világít.
Ha D7 = 1 -> Egyik szegmens sem világít.
(#) zsoltee0001 válasza Becsey hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Igen,
Idézet:
„ha rádugom a hang kimenetre a rádió aux kábelét megszűnik a probléma”

Tulajdonképpen itt is ez történik, a rádió AUX földelése össze kötődik a Laptop földelésével.
Mostmár csak az a kérdés mi az egyszerűbb?
Minden használatnál dugdosni a Jackdugót a laptopba, vagy magát az inverter 220V-os földelését összekötni a kamion földelésével.
Én az utóbbira szavaz(nék) viszont ez nem tudom mennyire állná meg a helyét érintésvédelmi szempontból, úgyhogy erre nem mondok tutit.
Vannak inverterekkel foglalkozó topicok, érdemes lenne ott feltenni ezt a kérdést, szakértői válasz reményében.
Mindenesetre azt a kondenzátoros dolgot messzire kerüld el, ha nem akarsz brutális áramütésbe részesülni
Üdv
(#) vladcepes hozzászólása Jún 20, 2010 /

Sziasztok.
Meghalt egy AC-DC Adapter. 12V 500mA
Szétkaptam van benne egy trafó,4 db-1N 4001 es dióda egy ellenállás(ha jól mértem 1.22K) meg egy 1000µF-os 25V os kondi.A a diódákat lemértem azok jók.Kondit hogy tudom lemérni? vagy ellenőrizni hogy jó e?Van 1000µF os kondim de csak 16 V-os kicserélhetem arra?

(#) nagy_david1 válasza Becsey hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Szia!
Én is azt mondom, nyugodtan kösd ki a trafót a hangfalból és kösd rá direktbe a szivargyújtóra. Nem tesz semmit ez a + - 1-2 V különbség, sőt még szebben is fog szólni. Mondjuk azt nem tudom a kamionba 24V vagy 12V van-e. Sőt még a veszteség is kisebb lesz így, mondjuk ez egy akkora aksinál aligha számít
(#) zsoltee0001 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

szia
Nagy valószínűséggel a trafó hőbiztije ment ki -> KUKA.
meg lehet próbálni a hőbiztit kiiktatni, ha a tekercs nincs leégve, de erre nem ösztönözlek, nekem így megy már 2 éve az asztali halogén lámpám
(#) vladcepes válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Na és azt a hőbiztit azt hol találom? Mert biztosítékot nem látok sehol.
Következő: »»   907 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem