Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   184 / 607
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
én ugy hallottam vagyis ezt mondták hogy a kondi plusz részét pluszra negatív részét negatívra kössem.
A mélyre melyiket javaslod? szűrő/sima hangszín.
szűrőbe kicsit félek belevágni mert ne, os tudom talán önbizalom hiány
(#) ptesza válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Elkó nem lesz jó... Fólia MKT kondi kell .

Pontosan azokat a dolgokat írtam ,én is le . Egy kicsit tanulmányozzad a rajzot , és megfogod találni a soros kondit. Minél nagyobb az értéke annál lejjebb engedi a vágási frekijét a magasnak. Egy bolti hangváltó is így készül, csak épp nem a te hangszóróidhoz. Úgyhogy nem is lehet jó hozzá igazán.
(#) Dani45 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Érdekes amit te motyogsz, de bassmestert jobban értem, mint téged, vmint a hangváltó az egy rakás szar mindig is szűrővel dolgoztam mármint mélyhez és az mindig beválik
namajd még duma
(#) zoli_cso hozzászólása Júl 4, 2010 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kerdesem ,rendeltem az internetrol az alabbi Rack-ot a sztereo TDA7294 vegfokomnak,es nincs semmi jo elkepzelesem a beepitesrol(nem tudom a toroidot a vegfokot stb.hava helyezzem el,kozepre ,oldalra)esetleg erre van valami STAS hogyan is kell elhelyezni ,hogy(ne zavarjak egymast).

3.png

2.png
   
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
A hangváltó az egy passzív szűrő! Milyen szűrőkkel "dolgoztál"? Aktív crossover-rel? Lehet olyat is csinálni, de a Te esetedben nem kéne túlbonyolítani a cuccot (külön végfok a mély/magasnak, stb). Ha nem csinálsz egy normális váltót, specifikusan a mély és magas hangszóródhoz méretezve, akkor lehet az bármilyen minőségi holmi, nem fog normálisan szólni.
Olvasgasd a hangváltós topikot!
Már annyiszor leírtuk a váltótervezés csínját-bínját, hogy biztosan rábukkansz majd. "Sajnos" én csak a korrekt, célra vezető módszerekben tudok a segítségedre lenni, ha elfogadod... eleve kudarcra ítélt megoldásokban pedig nem szívesen működök közre.
(#) janimester válasza zoli_cso hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Szia én adnák pár tippet hogyan -a toroidot tedd a doboz hátsó sarkába ,amit árnyékolj egy 1mm alu lemezzel utána a toroiddal szembe rakhatod a graezt hídat(akat9 majd az elé jöhetnek a puffer kondik ezzel ki is lesz töltve a bal vagy a jobb oldalad, a másik üres oldalra hátul tegyél egy jókora hűtőborda sínt (lamellás) amelyre rögzíteni tudod majd az elszigetelt (ic) végfok modult és ha még építenél hangszínt akkor az mehetne a végfok panel elé és lényegében ennyi ,és ha nem akarsz búgást akkor kialakíthatsz még valahol egy csillagpontot ahonnan a közös ki és bemenet földje stb...csatlakozik. A dobozt ha földeled figyelj arra hogy ne érintkezzenek a hang bemenetei a dobozzal mert beleszűrödik a hálózati "zavar". Remélem értehtő voltam,igyekeztem
(#) Bassmester válasza zoli_cso hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Jópofa doboz... linkelhetnéd a beszerzési forrást
Egy ilyen végfoknál, zavarvédelmi szempontból nem olyan kritikus a belső elrendezés. Inkább a megfelelő huzalozásra kell nagyobb gondot fordítani.
Javaslom, hogy előbb a hűtő blokkot tervezd meg és ennek megfelelően rendezd el a tápot. Ha belső hűtője lesz (ventillátoros) akkor ügyelj a megfelelő szellőzésre is.
Szemléltetésképpen itt van az egyik PA végfokom (2 db TDA 7294 híd, 600W-os kapcsolótáppal)
A kapcsitáp látványa ne zavarjon meg, ha trafóval csinálom, akkor is oda került volna ahol van. Törekedj a minél rövidebb, rendezett huzalozásra, a megfelelő keresztmetszetekre.
(#) zoli_cso válasza janimester hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Koszi.

Megprobalom a leirtakat betartani.

Megegyszer kosz.
(#) zoli_cso válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Igen nekem is tetszik a Rack ezert is valasztottam ezt.Bővebben: Link.Persze vannak szebbek is de eleg kicsi a terfogatuk csak 1 mono tda7294-est ha be lehet epiteni
(#) Bassmester válasza zoli_cso hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Ez egy román webáruház
Egyébként nem lenne rossz árban sem...
(#) Dani45 hozzászólása Júl 5, 2010 /
 
Újra itt
Rendeltem végfokot (tda7293) és helyette tda 7294et küldtek és megépítettem.
Nem szol nem ccsinál semmit sőt nem is melegedik. bemeneten mértem pár mv-t azt hiszem, de lényeg hogy meg se nyikkan ki van vezetve a stand by, mute funkció (nyákon oldalra de nem kötöttem őket sehova.
Mi lehet a probléma?
A tda 7294el eddig csak megszívtam mindig de muszáj vagyok vmilyen erősebb erősítőt építeni
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Mellékelj róla minden doksit (nyák, kapcsolás).
Ha ezt megteszed, akkor jó eséllyel meg tudom mondani, hogy mi lehet a gond. Te szerelted össze, vagy készen volt? Dobhatsz róla egy fotót is.
Nekem a TDA 7294-gyel eddig csak pozitív tapasztalataim vannak. Eddig mindegyik általam épített darab első indításra működött. :yes:
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
itt a kép bár nekem még sose működött ezért előre kész nyákkal alkatrészekkel próbálkoztam.
Már látom hogy vamit eltoltam lehet hogy az a hiba de megvárom míg te mondasz valamit mert neked már van pár működő példányod 10szerte jobban bízok benned mint magamba...
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Tedd fel légyszi eredeti méretében mert nem látom jól. A feltöltéskor a méretezésnél állitsd be a "Ne méretezz" opciót. Nem a mute/standby körül van a gond? A Zobel nem árt neki ha banne van, minimalizálja az oszcilláció veszélyét, de ha nincs benne akkor is működik.
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
még kihagytam azt hogy a rajzon amit mellékeltem az a 100n kondi meg a 10 Ohmost 2W os ellenállás mi célt szolgál a leírásban Zobeltagnak hívják?!
Hallottál már rola ha igen elmagyarázod hogy mi is az pontosan?
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
nem engedi nagyba:S mentsd el és próbálj ráközelíteni
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Nagynehezen kibogarásztam. Ennél a kapcsolásnál a mute és standby kivezetéseket a pozitív tápágra kell kötni, akkor fog szólni. A Zobel nincs rajta a kapcsolási rajzon, a mellette lévő huzalozási rajzon, a mélysugárzóval párhuzamosan kötve ajánlják, de ha elhagyod az sem nagy baj.
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
nem kötöttem a stand by-t meg a mute-t össze és nem huztam el + ra az gáz?:O
Sztem annyira fölösleges a mute vagy a stand by funkció, mondjuk nekem a lényeg az hogy ha bekapcsolom a kapcsoloval szóljon ha meg nem kell ne szóljon
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
értem akkor gáz
Sebaj legközelebb már tudni fogom bár ilyen az én szerensém a saját káromon tanulok mindent.
Am nem azért de akkor nem kéne melegedni az Ic-nek legalábbis egy picit mert a másik erősítőm a tip tranzisztorok + egy TDA 7260 ott is ugy volt hogy be volt dugva a hálózatba egész nap nem szolt rajta semmi de mire észrevettem akkor kellemesen langyos volt a borda.
Csak emiatt kérdezem mert ez feltűnt.
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Ha nincs rajta borda, akkor melegszik mute alatt is, de ha van rajta hűtő, akkor nem lehet észrevenni.
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
hali
Na megcsináltam ahogy mondtad meg ahogy arajz mutatja és igazad volt
Köszi szépen még egyszer.
Még azt szeretném megkérdezni hogy +-29,7V -on mekkora a teljesítménye? (8Ohmon)
(#) ptesza válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Kb 50W
(#) Dani45 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
4Ohmon?
mert akkor átcserélem a 2X100asra az erősítőt
(#) ptesza válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
80W , ha 10% torzítást elviselsz akkor 100W.

Vizsgáljad meg a TDA7294 datasheet -jét.

Output Power vs. Supply voltage , van grafikon 4 ohm -ra és 8 ohm -ra is.
(#) Alkotó válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
1. Számos tévhit ellenére, a csillagpontosság egyáltalán nem azt jelenti, hogy "pókra hasonlító" részek vannak a nyákon kialakítva. Ez butaság, ahol ilyen van, ott szinte mindig jobb lenne az adott részt "tömör szigetté" tenni.
2. Sokkal célszerűbb lenne a hangszóró GND-jét, a hagyományoknak megfelelően a jelölt helyre kötni.
3. Ha esetleg több csatornát is készítesz, és azok közös trafótekercsről, illetve közös tápegységpanelról mennek, akkor még a bemeneti GND-k szabványos összekötésekor belefuthatsz egy földhurokba.
(#) zoka válasza szilva hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Hello Szilva!

Kipróbáltam azt a zeneres tápot 1,5k ellenállással.
(42-12)/1,5=20mA. Az ellenállás 2W-os, de olyan 60°C körül mértem, és a dióda is legalább 50 fokos, pedig még terhelés sincs rajt. Ez nem gond ?
Egyébként a +/- ágban elég hasonló feszültséget ad, talán az jó lesz. Pufferkondinak 10µF lesz, és egy 100 nF kerámia kondi is helyet kap

Köszi,
zoka
(#) szilva válasza zoka hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Ha rá lesz téve az előfok, akkor a Zenerre eső áram annyival fog csökkenni, amennyit az előfok felvesz. Az ellenálláson nem fog változni az áram. A mostani beállításban adatlap szerint minden rendben van, természetes, hogy melegszenek az alkatrészek, hiszen közel 1W teljesítmény elfűtődik rajtuk. (Pont amiatt szokták ezeken a helyeken alkalmazni a Zeneres stabilizátort megtámogatva egy emitterkövető tranzisztorral, mert tranzisztorból lehet találni olyat, amire könnyű hűtést szerelni.)

Ha az előfoknak elég kevesebb áram (valószínűnek tartom), akkor meg lehet emelni a soros ellenállást, 2.2k-ra vagy 2.7k-ra szerintem gond nélkül fel lehet menni. De ezt majd akkor kellene megmérni, amikor ott van már az a fokozat is: A Zenereken kell majd a feszültséget figyelni, miközben kicseréled a soros ellenállást nagyobbra.
(#) zoka válasza szilva hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Értem, rendben. Egyébként lemértem, olyan 28-29 V jut az ellenállásra, ha egy 20mA-el számolok, akkor kb. 0,6W. Az ellenállás 2W, úgyhogy bírnia kell. (de azt nem értem, hogy gondolták, 2W-nál már vörösen izzik, vagy mi ? ).
Hagyom így , tegnap fél órát be volt kapcsolva, nagyjából beáll a hő, és nem melegszik tovább 60-65 foknál
Üdv,
zoka
(#) zsa hozzászólása Júl 10, 2010 /
 
Sziasztok

Kérdésem az lenne hogy , egy tda7294 erősítőt és egy LM1036 hangszínszabályzót szeretnék ezzel a trafóval meghajtani és lehetséges-e ebben a formában ?
A trafó 0-hoz viszonyítva 12 és 24V-ot ad le. 12V-al az LM1036-ot,a 24V- egyutasirányítással pedig a Tda7294-es erősítőt hajtanám meg.

Észrevételem a kimenő -15V és a kimenő GND-on 6V-ot értéket lehet mérni. Kérdésem az lenne még hogy ebből baj nem lesz-e ha az erősítő bemenetét és a hangszínszabályzó kimenetét összekötöm ?

köszönöm válaszotokat

Tápuj.JPG
    
(#) Little válasza zsa hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Javits ki ha tevednek, de ez a rajz nem teljesen jo.
A felso reszen, ilyen bekotesnel sosem lesz -15V a foldpotencialhoz kepest, mert asszimetrikusan van bekotve a transzformator.
Egyutas egyeniranyitoval nem illik/szokas erositot kesziteni.
Következő: »»   184 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem