Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   70 / 188
(#) Doncso válasza vargaf hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Fene enné meg, az LPT-s kapcsolásba se akar menni, próbáltam LCD smartie-val, meg LCD hype-al is, de nem mutat semmit. Lehet hogy rosszak ezek a kijelzők? Megkapja a megfelelő lábra a GND-t és az 5V-ot, a kontraszt lábon ott a szabályozható 5v, de nem világít teljes kontraszt feltekerésekor, a lábak rendesen vannak bekötve, egyesével kisípoltam, mégsem akarja az igazságot. Nem értem.
(#) vargaf válasza Doncso hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szia!

Tegyél fel egy jó felbontású képet a bekötésről! Hátha az alapján látunk valamit.

Üdv.:

Feri
(#) Doncso válasza vargaf hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Hát ezt így nem tudom lefotózni. De egymillió százalék, hogy jó a bekötés. Legalábbis ha az adatlap nem hazudik. Kimegyek és mégegyszer kimérem melyik kábel hova megy, és egyesével leírom. Ha a szemem csal is, a multi sípolója 100% hogy nem.
(#) Doncso válasza vargaf hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
No, amennyiben az LCM3 lábkiosztása GND-+5V-Vcontr-RS-RW-E-DB0-DB7 , akkor jónak kell lennie, ebben a sorrendben csatlakozik az LCD 1-14-es lábaira.
1-GND
2-+5V
3-Vcont
4-RS
5-RW
6-E
7-8-9-10-GND
11-DB4
12-DB5
13-DB6
14-DB7
Az első oszlop a kijelző csatija, a második az LCM3 oldala.
A lábak nem érnek össze sem egymással, sem a GND-vel. Én már csak arra tudok gondolni, hogy nem működnek az LCD-k. Kontraszt potit is tekergetem, illetve meg is mértem a 3-as lábon, szabályozott fesz alakul rajta. Tápot is megkapja rendesen.
(#) vargaf válasza Doncso hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szia!

Sajnálom, hogy nem tudsz feltenni képet. Az én kijelzőm ugyan más típusú, de a bekötése azonos. A kontraszt lábon, U(LCD), az adatlap +0,5 - +1,1 V közötti feszültséget ír.

Üdv.:

Feri
(#) Doncso válasza vargaf hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Akkor megint átvertek a kínaiak. Most jövök a műhelyből, végső elkeseredés gyanánt, levágtam a 3-as vezetéket, és adtam neki -3.3V-ot labortápról, hát erre nem gyönyörűen elindul a gépezet? Pedig a tipus, a lábak, minden adatlap szerinti. Nem értem. Adatlap nem nyilatkozik negativ kontraszt feszültségről. Na sebaj, lényeg, hogy sikerült, már azt hittem nem jó kijelzőket szereztem. Nagyon köszönöm a segítségedet. Esetleg valami egyszerű kapcsolás megoldást nem tudnál javasolni, hogy telepről is elő tudjak állítani negatív feszültséget? Így első körbe nekem az ICL7660-as, és egy 3v3 zener jutott az eszembe, de ha lenne egyszerűbb megoldás, szívesen venném.
Üdv. doncso

Szerk: Most nézem, nekem is ugyanilyen kábelem van, és ugyanigy kettesével kell őket fordítani a bekötésnél, azaz 2-1-4-3-6-5 stb.
(#) vargaf válasza Doncso hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szia!

Én amikor ilyet építettem az ICL7107-es műszerhez, akkor CD4069 IC-ből felépített oszcillátor kimenetén az egyenirányítással oldottam meg. De van olyan kapcsolás is amiben 555 időzítő IC-vel oldják meg:

Negatív tápfeszültség pozitív tápból

Ennél egyszerűbb nem kell.

Üdv.:

Feri
(#) vargaf válasza Doncso hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szia!

A HD44100R típusnál viszont az adatlap azt írja, hogy az LCD tápfeszültsége:

Vcc-15V-tól Vcc-0,3V.

Ha ez a vezérlő típusa akkor nem vertek át, csak nem voltunk elég körültekintőek.

Üdv.:

Feri
(#) p_istvan válasza vargaf hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szervusz!
Végűl is benne van az adatlapban, csak furcsa logikával:
4.1
VLCD=VDD-V0 Min. -0,3 V; Max. +15 V
(a VSS=0 V)
Tehát a jelen estben VLCD = 5 - (-3,3) = 8,3 V ami benne van a határadatokban.
Bár az is igaz hogy 3,9 és 4,5 V közé adja meg az általános értékeket.
Már régebben többször jeleztem a negatív kontrasztfeszültség esetleges szükségességét, ha jól emlékszem Doncsonak is az előző elég halvány LCD-nél.
Pedig lehet segítene néhány nem tökéletes kontrasztú kijelzőn...
István
(#) Doncso válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Igen , annó nekem mondtad, csak azért nem gondoltam rá, mert az adatlap pozitiv feszről beszél, vagyis hülyén van megfogalmazva, illetve az előző halvány kijelző legalább mondott valamit, ez semmit. De okosabb lettem mindenesetre!
Köszi mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat.
(#) Doncso válasza vargaf hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Én úgy néztem pedig a datasheetet , hogy majd kigúvadt a szemem, mondom, nem értem. Elég furán van megfogalmazva, mindenesetre örülök , hogy megoldódott. Úny néz ki ICL7660-as lesz az én haverom, két kondi kell hozzá, és megvan a -5v.
(#) Doncso hozzászólása Okt 3, 2010 /
 
Helló Urak.
Jelentem sikerült megoldani a problémát, készítettem egy kis öcsi panelra egy 7660-as ic-vel egy -5v konvertert, mindössze 1db ic, 2db kondi és három szál vezeték kellett hozzá. Az LCM3 nyákján egy szálat levágtam, és ide kötöttem a negativ feszt, így a potival szépen lehet szabályozni a kontrasztot, gyorsan be is dobozoltam, igaz nem szépségversenyre megyek vele, de használhatóság szempontjából szerintem nagyon jó lett. Fektetni is lehet a műszert és állítani is. Elemről is tökéletesen üzemel. Nagyon jól működik, végülis szerintem klassz lett. Később teszek fel majd képet. Köszönöm mindenkinek a segítő jellegű hozzászólásokat.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Pár kép a kész műszerről. Tudom nem egy kiállítási darab, de használatát tekintve nem befolyásolja. Mivel akkus üzemre készítettem, kapott két csatit az előlapon, hogy a saját kábeleit használva tudjam tölteni külső tápról. Ha lesz időm, kap még egy laminált előlapot, hogy rendesen nézzen ki a dolog. kép1 kép2
(#) abcdabcd hozzászólása Okt 4, 2010 /
 
Jelentem elkészítettem a tekercset még ki nem öntöttem de 465mV! körüli az Uesr-em, illetve egy apróbb hibácskát vettem észre az 1.30as verzióban, azért "hibácska", mert annyi a jelenség, hogy amikor csak Rx van a képernyőn akkor néha megjelenik egy kis 'á' betű az rx után közvetlenül a többi kijelzés meg minden jól van a képernyőn csak ez a betű van ott pluszban, ezt már többször megfigyeltem aztán el is tűnik...

Annyit kérdezni is szeretnék, hogy 455,7KHz az F0 frekvenciám az nagy gond? (Nem pont 20 menetet tekertem az AL250es magra hanem talán 21,5 körül lett)
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Ja és FCal 327.8Khz ha ez is kell a másik, eddigitől (500KHz) alacsonyabb érték értékeléséhez... ezt lehagytam az előbb
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Jó lesz így is!
Pont egy menettel kevesebb kellet volna, azért is magasabb egy kicsit az Uesr0.
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Azt tudom, hogy 20 kellett volna, de még akkor szétbontom van még zsugorcsövem, ha ez így valami negatív hatással bír... Hosszabbra vágtam le a vezetéket így sikerült aztán mondom hátha jó lesz...
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Csak egy menetet vegyél le!
Másfél sok.
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Köszi bocs hogy nem reagáltam semmit hétvégén csinálom majd tovább, próbálom pont 20 menetre majd...
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Nem biztos, hogy jó a pont 20 menet...
A mostaniból vegyél le egy menetet!
(fél menet plusz 20 menet körül már kb. 5% induktivitás változás)
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Az a baj hogy itt egy pár szál a 7ből elszakadt egy fél cm-mel a végétől abban az állapotban ahogy már zsugorcsőben volt, amikor megpróbáltam az 1 menetnyit levágni... úgyhogy szétszedtem, aztán majd kell sodornom 7 szálat össze, mert nem "gyári" litze huzalom van hanem sima 0,1es-ből van egy nagyobb adag...
(#) kly hozzászólása Okt 11, 2010 /
 
Sziasztok

Lenne esetleg valakinek az LCM3 mérőműszerhez gerber file formátumban nyákterve. CNC vel akarom gravírozni de a letölthető pdf-el sajnos ezt nem lehet.
Ha esetleg valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném.

thx
(#) deguss válasza kly hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Szia!

Parancsolj!
(#) kly hozzászólása Okt 13, 2010 /
 
köszönöm
(#) hutale hozzászólása Okt 14, 2010 /
 
Sziasztok!

Néhány információt szeretnék megosztani azokkal, akiket az AVR AtMega8-16PU processzorral foglalkozik, be akarja szerezni, vagy esetleg LCFesR 3.05 mérő érdekel.

Egy ideje tapasztalható, hogy az AVR AtMega8-16PU processzor nem vagy nagyon nehezen vagy drágán beszerezhető. A Neten olvastam, hogy az Atmel gyártó nem gyártja a továbbiakban, fogy a készlete és nem lesz kapható. Szerencsére vásárolható egy továbbfejlesztett, univerzálisabb verziója, az ún. AVR AtMega88PA-PU. A hetekben beszereztem ebből az új processzor-típusból és foglalkoztam vele. Tapasztalataim szerint ez sokkal fejlettebb, mint az AtMega8-16PU (ez a legmodernebb verzió ebből a típusból: Maga8, Mega88, Mega88P, Mega88PA). Ugyanakkor a régi típusra készült szoftvert igazítani és külön fordítani kell. Esetemben az LCFesR mérő szoftverének a kiigazításával kellett foglalkoznom. Menet közben viszont sikerült a műszer ESR mérésével foglalkozó szoftver-részt tovább fejlesztenem, azaz a 0.000-1.0 Ohm tartományban az ESR mérésnek 20 mOhm felbontását 3 mOhm-ra, illetve az 1-30 Ohm tartományban 30 mOhm-ra növelnem. Más szóval: pontosabban tud mérni a műszer. Még egy apróságot is beraktam: ESR-mérés esetében negatív értékek is láthatók most.

Az új LCFesR 3.05 szoftver működéséről készítettem 2 új videót (ESR- és C-mérés), akiket érdekel megtekintheti a frissített honlapomon (adatlap).

Megkérnélek, hogy a saját weblapodra mutató linkek fórumba történő beírását - A használat feltételei értelmében - szíveskedj mellőzni.
A hozzászólást ennek megfelelően módosítottam.

-- kobold
(#) joci válasza Doncso hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Üdv!
Csak most olvasom, hogy megtréfált a kijelző kontrasztfeszültsége. Nekem is vannak ilyen kijelzőim, amelyekhez negatív kontraszt kell, én is szenvedtem vele és keresgélésemre kiderült, hogy a nagy klímaállóságú LCD-k működnek negatív feszültséggel. Az enyém is bontott telefonkészülékekből származik (MÉH telep).
(#) denon888 válasza hutale hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Gratulálok. Nagyon jól néz ki a videók alapján. Gyorsabbnak és pontosabbnak tűnik.
Én használom a régebbi (legutóbbi) verziódat, amivel teljes mértékben elégedett vagyok! Korrekt méréseket lehet vele végezni.
Lehet beújítok erre a verzióra. A hardver része változott?
(#) Doncso válasza joci hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Így van, de végül is sikerült megoldani.
(#) hutale válasza denon888 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Köszönöm.

ESR-mérés gyorsasága attól függ, hogy töltött vagy kisütött kondit mérsz. Amennyiben gyakran méred töltött kondi ESR-ét, a mérés gyorsítható, ha kötsz párhuzamosan a mérő vezetékekre 1 db 100 Ohm ellenállást, amely kiiktatható egy kapcsoló segítségével - kiiktatás csak akkor szükséges , ha 5 Ohm-nál nagyobb ellenállást, ESR-t szeretnél pontosan mérni. Ezzel a párhuzamosan kötött 100 Ohm-mal pl. 4700 uF, 5 V-ra töltött kondi ESR-e 5 s alatt pontosan mérhető.

Ami az LCFesR 3.05 hardvert illeti az R3 10 K puffer ellenállást ki kellene cserélni 100 K-ra (külső frekvencia-mérésnél sokkal érzékenyebb az ATMega88PA-PU proci feldolgozó egysége).

Ha szeretnél beújítani, küldj e-mailt privátban!
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
István! Az a kérdésem lenne, hogy annak milyen következményei vannak, ha a 2db 10µF-es tantál helyett 15µF-esek vannak a műszerben? Mert valamiért az Uesr ingadozik a forrasztásokat többször átnéztem már és nem értem (2 féle nyitott vasmagos tekercsem van meg volt amit tekertem azt a 7 szálasat és minddel ingadozott néha néha)..., meg most építettünk egyik haverommal egy másik lcm3-at és az nem ingadozik és akárhogy néztem az enyémen 156 van a tantálokra írva, most meg is mértem és 15µF-osak...
Következő: »»   70 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem