Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 114
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Köszönöm!
Még jó,hogy megkérdeztem!
Máté.
(#) Gyimate válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Kösz a választ!
Régebben próbálkoztam én is, hogy melyikkel lehet szépen feljátszani, de a rádióbemenet nekem nem úgy funkcionált, lehet, hogy rossz kábelt használtam... Nekem ezen a csatlakozón csak az a hang jött ki amit lejátszottam, viszont az minden EQ nélkül, szóval az előerősítő volt rá kivezetve.
(#) Pityu9 válasza Gyimate hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Üdv!
Igen mivel a 3-5-ös lábon van a kimenet (vonalszint körüli) 1-4-es lábon van a bemenet, a 2-es a hideg pont. Emiatt is két féle kábelt ásusítottak: az egyikben az azonos számozásu csatik voltak összekötve, ez volt a lemezjátszó és rádió átjátszó kábel, és volt egy olyan amiben az 1-es a 3-mal és a 4-es az 5-tel volt összekötve, ez volt a magnó átjátszó kábel. A 2-es értelem szerüen mindig a hideg pontot képviseli. Remélem tudtam segíteni.
(#) Macsek71 hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Sorry az illetlen hozzászólásért !
Apróhirdetésbe feldobtam egy orosz orsós magnót. Ingyen elvihető, vagy valami apróságra cserélendő
Nem az enyém, de sajnálnám, ha a tulaj szétbombázná...
(#) gkari válasza BEAG hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Ha van szkópod, akkor hogyne tudnál frekvenciát mérni-ide ez a pontosság bőven elég, pl.75kHz helyett ha 80, az mindegy -a törlőfej sávszélességébe biztosan belefér- csak a feszej legyen elég nagy.A feszmérésnél az osztó alsó tagját illeszd a CSVM.-hez!
(#) Rober_4 válasza BEAG hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Lehet, hogy elbeszéltünk a lényeg fölött...
-Egyrészt, ha a magasok amiket a magnó felvesz nem torzítanak, és a közép hangok is tiszták, akkor nem kevés az előmágnesezés.
-Másrészt nem mondtad még, hogy milyen szalaggal próbáltad? Ha rossz minőségű akár a mély is lemaradhat.
-Ha a fej 3 pontosan állítható, akkor lehet, hogy lemászott a szalagról, ilyenkor előfordulhat, hogy a jelerősség leromlik, habár a magas megmarad.
-Én meghallgatnám valami másik erősítővel a fejen lévő jelet. Ugyanis megállapítható, hogy ott jelen vannak-e a mélyek. (Bár ezt korrekcióval helyesen kell értelmezni)
-Ha óvatosan megkopogtatod a csöveket nem mikrofóniás valamelyik?
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Elektrorudi említette még a korrekciós erősítőt, akár ott is szét lehetne nézni, helyesek e a beállítások a megfelelő szalagsebességhez.
(#) BEAG válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Elkészült a motorra az új tárcsa, most már jó a szalagsebesség.

Valami lehet a korrekciós tagoknál, mert lejátszáskor is elég fura a hangszín (gyenge a mélyközép tartomány, a közép és a magas rendben van).

Egy új Polimer szalaggal, és BASF PER528 szalaggal is próbáltam a felvételt, mindkettőnél hasonló eredményre jutottam.
Se a magasok, se a középtartomány nem torz, inkább a túlzott magasemelés miatt torzul a hang.

Sajnos elég zűrös napok következnek, de amint lesz időm, átnézem a korrekciós tagok elemeit és a csatoló kondikat.

Köszönöm az eddigi segítségeteket!
(#) gkari válasza BEAG hozzászólására (») Nov 5, 2010 / 1
 
A korrekciós erősítőt igazán egy hiteles magnón készített mérőszalaggal lehet jól beállítani.Ezek leírása (+sok más okosság) megtalálható:"Magnósok kiskönyve"-ben, letölthető:innen(elektronika mappa).
(#) leberbali hozzászólása Nov 10, 2010 /
 
Sziasztok!

Orsós magnó fejlődéstörténetben én épp visszafelé haladok
Legújabb szerzeményem egy Audio (BEAG-ként ma többen ismerik) magnóadapter. Ilyen ni: AM155
Gondom vele, hogy hiányos. Pont az a közlőkerék hiányzik belőle, ami a lemezjátszótól átveszi a hajtást és vezeti a szalagot.
Van még ilyen valakinek? Ha igen mérje már le nekem ezt a kereket. Jó 5 perc egy méretezett rajzot csinálni róla, csak a környezetemben eddig nem találkoztam másikkal.
Hozzávalót meg valahogy nem lelek, na nem is a M**** M***-ban kerestem

Köszi!
(#) gkari válasza leberbali hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Azt gondolom, hogy a szalagsebessége ennek:9,5cm/sec(netán 19, de az elv szempontjából mindegy), a képen látható lemezjátszó 78/p. fordulatszámú, tehát a görgő átmérője:78/60*9,5cm(vagy2x akkora).Aligha találsz eredetit, a görgőt úgy kell elkészíteni,hogy a palástja kb.3mm.-nyi félkemény gumi legyen, a pontos méretet esztergán-un. szupportköszörüvel kell elkészíteni.A magassági méreteket szerintem le tudod a magnórol modellezni.A tengelyfuratot ajánlatos pontos méretre dörzsárazni, különben nyávogni fog!
(#) leberbali válasza gkari hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Köszi a tippet!
Kádár könyv szerint félsávos, 19-es sebességű, emellett tud 100-6000 Hz-et átvinni. Nem is mindennapos használatra gondoltam. De akárhogy is nézem ez volt az első üzletben megvásárolható Magyar Magnó. Nagy sikere lehetett, mert nemigen volt belőle szerintem akkoriban sem Ha meg már itt van a polcomon az elektronikájával együtt, csak megjavítanám. Most néztem hiányzik belőle más is, de hát kell a kihívás. A fejek legalább benne vannak. Lemezjátszóm van 78-as fordulatú (de minek? ), már csak a mechanikát kellene életre kelteni. Na meg nem ártana kerítenem hozzá fémorsót sem.
Amit linkeltem képet, az egy működőnek (?) a fényképe, csak egy baj van vele, az ország másik felében van múzeumi gyűjteményben. Így egyelőre anyagot gyűjtök róla. A sose lehet tudni miatt vetettem fel, hátha van valakinek kallódó görgője, csak magnója nincs hozzá.
Ha más nem, marad az az út amit Te ajánlottál. A persely megadja a tengelyméretet, görgőátmérőt meg úgyis a szalagsebességhez kell számítani.
Hamarosan érkezik mellé egy Vörös szikra, meg egy Erkel, szintén hiányos állapotban, jó lenne addigra életre keltenem.
(#) pucuka válasza leberbali hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Én úgy tudom, hogy ennek az eredetileg a sebessége nem volt szabványos, és csak a saját felvételét tudta lejátszani.
(#) leberbali válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Most hogy mondod, mintha én is olvastam volna róla valahol, hogy a szalag elején egész más a szalagsebesség, mint a végén. Hiába a kádár könyv sem szentírás.
(#) gkari válasza leberbali hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
A sebessége szabványos, de a sávkezelése fordított, ezért csak a saját felvétele jó.Jó adalékot találsz(a többire is)"Rádióamatőr füzetei:Hazai magnetofonok"c.ősnyomtatványban-letölthető:innen-"elektronika"mappából.Ha a hajtás, és a mechanika rendben van, akkor a sebesség cca.(!) azonos kell legyen!
(#) leberbali válasza gkari hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Akkor ezt a változó szalagsebességet máshoz olvastam, talán a Rádió első kísérleti készülékeihez. Régen volt...
Hogy a fordított sávkezelés mennyire szabványos, volt nekem pár évig egy olyan készülékem (Bővebben: Link), aminél szintén fordítva volt. Nem is tudtam lejátszani vele semmi "szabványost".
Az általad ajánlott irodalom nekem is megvan már egy ideje, most legalább bele is néztem, hasznos lesz mindenképp. Köszi!
(#) Mazsika hozzászólása Dec 25, 2010 /
 
Sziasztok,

Úgy néz ki, hogy boldog tulajdonosa lettem egy TEAC X10 R típusú gépnek. Hozta angyalka karácsonyra még ugyan nincs itt nálam, de hamarosan .....
(#) Rober_4 válasza Mazsika hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Megnéztem a neten, nagyon szép magnó, gratulálok!
Használd, és nézegesd egészséggel!
(#) Mazsika válasza Rober_4 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
köszönöm szépen,

a vaterán sikerült fogni, villámáras licittel, 98 000 ft-ért.
Remélem, jó állapotban lesz, jövő héten hozom fel jászberényből Pestre. töltök majd fel képeket.
(#) veroka válasza Mazsika hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Ez igen! Remélem annyi örömöt fog okozni, mint amilyen szép ez a magnó. TEAC fronton én kisliba vagyok, de várjuk a képeket ! :yes:
(#) Mazsika hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
Köszönöm a jókívánságokat, és további örömömet osztom meg veletek, amikor bejelentem egy másik jövevényem érkezését, egy Akai DS4000 MK-II -es típust, szintén Vatera volt a lelőhelye, karcmentes, gyönyörű, valóban gyűjtői állapotú, ahogy hirdették.

Ma délután egy kisebb szétszerelésen is átesett, amolyan első kezdeti torokvizsgálat, "mondd ááááá"
spatulával lenyomni a kisnyelvét belevilágítani a szájacskájába, hát volt benne apró mennyiségű por, de nem vészes, kicsit törölgettem, fúvogattam, egy csepp olajat kapott a nyomógörgő tengelye, a fejek szinte kopásmentesek, gyönyörűek, capstan rendben van, a sebességbeállító gyűrű is megvan nekijje, plexije szinte karcmentes, tekerése mindkét irányban rendben van, felvétel, lejátszás hibátlan, egyetlen apró gondja van, bal irányba tekerésből leállítva a jobb oldali orsó nem fékez be, így egy kis szalagrész letekeredik. Gondolom, ez a korral jár, de orvosolható, ma még nem volt időm behatóbban foglalkozni a géppel, egyelőre megkapta az "ahol a papok táncolnak" típusú takarítást. A törlőfejen volt kis ragacs maradék, azt finom papírral letöröltem, de még alkohol vagy ilyesmi tisztítószer , ami pillanatnyilag nem állt rendelkezésemre, nem érte a fejeket. Ahogy lehet, erről is töltök fel képeket. Úgy tűnik azonban első látásra, hogy ez a magnó az örökkévalóságnak készült, annyi fém van benne, hogy a Krivoj Rog-i orosz fémbányák idejöhetnének kuncsorogni nyersanyagért....

Egyebekben megkérdezném, akinek van ilyen gépe, az S.O.S kapcsoló mit jelent? és a felvételre milyen hatással van? (Bekapcsolva mintha fél oldala nem venne fel olyan erősen mint a másik, kikapcsolva minden OK)
(#) zolika60 válasza Mazsika hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Akaim nekem is volt. Nagyon sokat használtam. Nagyon megbízható gép volt. Aztán egy barátom elkunyerálta. Igaz akkoriban már nem igen használtam így megkapta.
(#) CIROKL válasza Mazsika hozzászólására (») Dec 27, 2010 / 1
 
Sound-on-Sound. A Multi-play más formája. Általában ez érdekli a
leginkább az üzletekben kapható Akai-készülékek tulajdonosait,
különösén azokat, akik maguk is zenélnek. S.O.S. kiáltásukra (ez a
Sound-on-Sound rövidítése!) megadjuk e többrészes trükkfelvétel pontos
receptjét. Kapcsoljuk be azt az Akai 4000DS Mk II-őt, és rajta!

Első felvétel:

* Először lehetőleg a mikrofonhoz nem kötött hangszerekkel, tehát
a gitárral, orgonával vedd fel a zenei alapot, az első sávra (1-4
kapcsolóállás), a továbbiakban ugyanis ezt már csak mikrofonnal tudod
kiegészíteni.

Második felvétel.

* Mikrofonodat dugd a Left Mic hüvelybe. (A Left Mic gombbal
állíthatod majd a mikrofonjel szintjét. A bal oldali sávból
átjátszandó jel szintjét a Left Line potenciométerrel szabályozhatod.)
* A sávváltót kapcsold 3-2 állásba.
* Nyomd be a Mono/Stereo kapcsológombot.
* A S.O.S. kapcsolót tedd On állásba.
* A Monitor kapcsolót helyezd Source állásba.
* Vedd fel a fejhallgatót és dugd be a csatlakozóját.
* A magnót kapcsold felvételre és pillanat-állj állásba.
* Végy mély lélegzetet, és nyomd meg a pillanat-állj
feloldógombját: Énekelj, szavalj, zenélj, tapsolj rá az eredeti
felvételre (táncolni se restellj), és ha készen vagy, hallgasd vissza!

A bal sávon az eredeti program szól, a jobb sávon az eredetivel
összekevert mikrofonfelvétel. Ha minden tökéletes; és még van
hozzáadni való szólam, folytathatod a Sound-on-Soundot, de vigyázz: a
folytatás során az eredeti, az 1-4 sávon rögzített felvétel az
enyészet martaléka tesz!

Harmadik felvétel:

* Sávkapcsoló vissza az 1-4 állásba.
* Mikrofon marad a bal csatornán, és egyáltalán, minden ugyanúgy
megy, ahogy az előbb.

Ha még tovább is folytatnád sok sikert! - de rögtön észre fogod
venni, hogy a korábban fölvett szólamok minden átjátszással
gyengülnek, és egyre rosszabb minőségben szólnak.
Ha már ilyen szépen előrehaladtunk az alapstúdió
egyszerűsítésében: az Akai 4000 DS Mk II-vel visszhangosítani is
lehet! A készülék konstruktőrei nem gondoltak ugyan arra (ezért az
árért, igazán, miért is?), hogy lejátszó fejről kapott jelet felvétel
közben hozzákeverhessük a bejövő jelhez, de egy kis ügyeskedéssel
felülbírálhatjuk tervezési koncepciójukat. Kábelezzünk össze egy
fejhallgatóhoz való sztereó Jack-dugót két mikrofonozásra való monó
Jack-dugóval! (Melegpontok és árnyékolás szabályosan szétosztandó, és
természetesen csakis árnyékolt kábelt használjunk!) Ha ennek az
Y-alakú csatlakozónak sztereó dugóját a fejhallgató-kimenetbe, monó
dugóit a mikrofonbemenetekbe dugjuk, visszhangosan is felvehetjük a
Line bemenetre érkező jelet - mégpedig sztereóban!
A Monitor kapcsolót tartsuk a Tape állásban. A hangerőt a Left
Line és a Right Line potenciométerekkel; a visszhangosítás mértékét
pedig a Left Mic és a Right Mic gombokkal szabályozhatjuk. Mivel a
fejhallgató-kimeneten sokkal nagyobb jel jön ki, mint amilyet a
mikrofonbemenetek kedvelnek, a "Mic" gombokkal nagyon csínján kell
bánnunk.
Segíthetünk viszont magunkon egy ügyes fogással (amely a HFM
játékszabályai szerint még nem számít modifikációnak, azaz MOD-nak).
Ha a sztereó és a monó Jack-dugók közé beiktatunk egy-egy - sorosan
kötött - ellenállást, körülbelül 100 kohmosat, akkor a forgatógombok
már csak nagyobb szögelfordulásra változtatnak ugyanakkorát a
jel-szinten, tehát finomabban tudjuk szabályozni a visszhangot. Ez a
módszer a GX-es Akaival is beválik.
Ha már itt tartunk; a GX 4000D-vel más módon is lehet
visszhangosítani: "keresztben"! Tehát úgy, hogy a bal csatorna műsorát
a jobb csatorna jelével visszhangosítjuk és megfordítva. Jellegzetes
"űr-effektusokra" legyünk elkészülve, ha az alábbi receptet követjük:

1. Vezessük a műsort a magnó DIN-bemenetén át a tuchel-csatlakozó
1. és 4. pontjára.
2. Állítsuk a magnót felvételre és pillanat-álljra.
3. Nyomjuk be a S.O.S. gombot.
4. Állítsuk a Monitor kapcsolót előbb Source-ra, majd később, ha
már elindult a szalag, Tape-re.
5. A fejhallgató (és a biztonsági öv) bekapcsolása után kezdődhet
az "űrkaland". A bejövő: műsorjel szintjét most a Mic/Din
gombokkal, a visszhangosítás mértékét a Line gombbal
szabályozhatjuk.
(#) Mazsika válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
köszönöm a kimerítő választ,

még egy kérdés: ha szükség lenne rá, meghajtószíjat, filckuplungot és egyéb alkatrészeket lehet-e még hozzá kapni, és ha igen, hol, tud valaki valami forrást, címet, ahol beszerezhető?
(#) Pityu9 válasza Mazsika hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Üdv!
Igen itt:Bővebben: Link ezen kívül még sok mindent lehet itt vásárolni, hibás cuccokat alkatrésznek, stb. Érdemes körülnézni
(#) Mazsika válasza veroka hozzászólására (») Dec 28, 2010 / 1
 
Megérkezett:
(#) Mazsika válasza Pityu9 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Köszi az infót!

Íme a másik gép:
(#) Mazsika hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
további képek:
(#) Mazsika hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
képek még:
(#) Mazsika hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
és végül:

13.jpg
    
Következő: »»   15 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem