Fórum témák
» Több friss téma |
Igen +-30V a táp. a végtranyók müködnek, B és E lábukat kiforrasztva mértem. Szerintem a müverősítő lehet a baj, csak nemértem az hogy mehetett tönkre, és hogyan kaphat csak 9V-ot, egyedül azt tudom elképzelni hogy tul nagy áramot akar felvenni azon az ágon, és a soros ellenállás miatt ami a zener és a tápfesz között van, nem marad 15V hanem leesik. A kimenetén 8V van a müveletinek, a másik oldalon viszont 0V(a jó csatin). ma megpróbálok venni bele ICt, csak az a baj hogy uA709 van benne, suliba még hátha van ilyen :I
Szerintem tegyél bele TL071-et. Nem sokban különbözik. Talán valami kompenzálás (nem kell / vagy kell ezt sajnos nem tudom, de valaki aki ezt jobban tudja talán hozzászól) modosítás kell bele. Nekem 5 panelem van és mindegyikbe TL 071 van. Ez szerintem az egyik legjobb.
Az IC kimenetén mekkora a feszültség? Mindegyik Zéner diódán ugyanakkora a feszültség?
Annak idején nekem is kijött a féltáp a Quad-omból.Akkor valamelyik kis tranyó volt a ludas.Aszem a BC212 közül valamelyik.De nézd meg, hogy a zárlat álltal nem-e sült össze két vezető.
A tranyók szerintem jók, legalábbis zárlatba biztos nem ment át egyik se, mert diódavizsgálóval néztem az összest. Sikerült szereznem egy uA709-es ICt, ma azt beforrasztom, mert az egyetlen ahol hiba mutatkozik az az hogy a müveleti egyik tápja 15V helyett csak 9V. és a kimenetén +8V van. Tudom hogy sokkal jobb a TL071 viszont más tok, más lábkiosztás, és nemakarom átalakítani, mivel a másik csatorna tökéletes.
Na megvan a hiba. Az egyik BD242 volt a bűnös....Eredetileg BD242A volt benne, most meg BD242C van a romlott helyett. Ez lehet probléma? Azért kapott egy IC cserét is.
A másik maradt BD 242A? vagy azt is kicserélted?
Egyszer az orrom előtt gyuladt ki egy BC 212 tranyó és körülötte az alkatrészek, mert elszáltak a meghajtó tranyók. Amikor kiszedtem meglepve láttam, hogy az egyik BD242C a másik meg BD 244C-volt. Mind a kettő tönkrement. Mindenesetre kicserélném a másikat is a biztonság kedvéért.
A másik maradt. Hát igazából kigyulladást én nem remélek, csak torzítás miatt gondoltam. Nincs itthon másik 242 azért csak a rosszat cseréltem "C"-sre és nem párba.
Én sem azért írtam, mert ki fog gyulladni. Csak a saját tapasztalataimat osztottam meg. Bár nekem 2 különböző volt benne. Nem A vagy C-ben hanem típusban különböztek. De szerintem az A B C típusok csak feszültségben térnek el egymásban. Meg egyébként is a két meghajtó tranyó nem ugyanazt a feladatot látja el.
Pár oldalallal korábban le van írva /(#60904) sixtek/ miért is különbözik a két meghajtóttranyó feldata. Nekem példáúl a T7 tranyó melegszik veszettűl míg a T8 meg hideg mint állat majdnem hogy hűtéssem kell rá. T7-re viszont elkel egy jókora hűtőborda.
ThomAce, láthatnánk a tuningolt quadról fényképet!
Hogy néz ki pl. egy "induktivitásszegény" ellenállás, vagy a vezetékelés? ![]() Köszönöm. DAni
Quad 405-én! 7 db-ot rendeltem a giantsound.hu -ról mindenkinek ajánlom tönkretehetetlen!!!!!!!!Van náluk olyan is hogy,a nyákon van a hangszóróvédő áramkör+clip+ready-ledek
![]()
Valaki szakértő segítségét szeretném kérni. Találtam itthon 2 db 2n4348 típusú tranzisztort. Találtam hozzá a neten leírást. Szerintetek jó lenne-e a 405-ös quadba végtranyónak? Paramétereiben nem sokban tér el a BD249C-től (inkább nagyobban az értékei mint kisebbek).
Csak ilyet újonan már nem lehet kapni. És most nincs itthon BD 249, meg ha jó bele akkor inkább ezt raknám bele.
Szia!
Rakd bele nyugodtan, a katalógus szerint: 2n4348~2N3773~Bd249 üdv
Köszönöm a segítséget.
Üdv. Macload007
Szia!
Sajnos nincs képem, szét kéne kapnom hozzá, kiforrasztani, kamerával képet készíteni, stb... szóval elég macerás sajnos, és most tele vagyok munkával. Itt a leadás a nyakamon, 2 weblap, meg egy raktárkezelő programot is meg kell írnom jövő hétig.
Ugynevezett ellenálláshuzalt használtam. Ez olyan ötvözetböl készült huzal aminek a sima rézhuzalnál sokkal nagyobb a fajlagos ellenállása, és egy 4cm-es darab már elég volt a 0,091 ohmos ellenálláshoz. Néha lehet is kapni ilyesmit, de oda kell figyelni, hogy forrasztható ellenálláshuzal legyen (különben nem lehet beforrasztani a nyákba, ugyanis bizonyos anyagokhoz nem tud hozzátapadni a forrasztóón)
Egyébként a régi fajta (festékbevonat nélküli) spirálfüzeteket összefogó huzal forrasztható volt és asszem 10cm körüli darabnak volt ekkora az ellenállása.
Hy
Megint én vagyok most az lenne a gondom, hogy már egyszer működött a quadom de véletlenül fordított tápfeszt kapott (a gnd jó helyen volt a + és - lett felcserélve)Szerintetek mivel kezdjem az ellenőrzést mi mehetett tönkre? Egész halkan baszus nélkül és recsegve azért még szól.... Segítségeteket előre is kösz...
Szia!
Én is jártam már így az egyik quadommal. Szerintem először a 2 végtranyót vedd ki és kisebb táppal próbáld ki ha úgy jól szól akkor bizti csak a végek száltak el. Ha úgy is torz akkor a meghajtó tranyókat is ki kell cserélni szerintem. Tranyókat mérd ki jók-e.
Müszi most olvasgatom a topicot de ezt nem mondod komolyan hogy azt sem tudod mi az a szimetrikus táp nem csoda hogy lekattant a végfok,és a saját magad hülyesége miatt nem az Urbán elektronikát kellen hibáztatnod meg nem hamis tranyókat mert ezek az ugynevezett hamis tranyók annyira ritkák mint a fehér holló. Kicsit informáltabb kelle hogy legyél és nem egyből vádakodni kellene.
Üdv:Krisz ![]()
Én is ezen a véleményen vagyok, az az igazság
![]() Egy dolgot kivéve: szerintem a hamis tranyó egyre inkább nem olyan, mint a fehér holló...lépten-nyomon belebotlik az ember szinte minden elektro-boltban...ez a sokak által megfigyelt általános tapasztalat...
Megépítettem a quadot és nem megy. Semmmit nem csinál a feszt kapja ahogy kell de semmi füst meg stb. Amikor hozzáérek a bemenethez akkor nagyon hallkan lehet hallani hogy búg de nagyon hallkan. Lehet valamit ékötöttem vagy a quadba van a hiba?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Nézd meg a diódákat és a bc tranyókat nem e rosszul raktad be valamelyiket!És az ellenállásokat is ellenőrizd nem keverted e össze valamelyikeket!
Nem nagyon átnézegettem de jól van sztem. Amúgy ez hány voltról mukkan meg? Mert lehet az a bibi mert csak olyan +-25-tel próbálkoztam és nagyon hallkan szól éphogy valamit.
Azon menni kell neki a műveleti erősítő ic jól van berakva nem fordítva esetveg??
Már azt is néztem de jól van. A zenertől jön le +-10volt a tranyókon semmi melegedés semmi füst. Nem lehetne a trafóból valahogy több feszt kiszedni hogy hátha jó legyen. Az a fesz kétszerező az működik mert úgy már jó lenne minden ha ez a kapcs megy.
+-50VDC -> 100W
+-30VDC -> 40W +-25VDC -> ~30W?
Ha 4cm rézdrótot használtam a 0.091 ohm-os ellenállás helyett akkor mi történik a végfokkal? Sajnos szkópom nincs.
![]() Illetve ha berakok 0.1 ohm-os 2W-os ellenállást akkor az helyettesítheti?
Amúgy jó bele a 0,1r ellenállás nekem is az van benne csak nem működik. Minden kap feszt szerintem de semmi az ic-re külön mértem rá és oda is megy fesz a zeneren keresztül. Ez mind szép és jó de miért nem szól? Ja és itt egy kép ha valakit érdekel.
Gerjedni és valószínű melegedni fog a vétranyó(K)Minél egyformább a tranzisztorok bétája annál jobb a minőség és a teljesítménye
![]() ![]() ![]()
Hát ha így próbáltad ahogy van nagy esélyel elmentek a bd tranyók mert hűtés nélkül pillanat alatt szét tud égni
![]() ![]() ![]()
Mondom NEM MELEGEDIK ÉS NEM IS SZÁLLT EL. Nem értem mit nem lehet érteni. Kimértem mindent nem szállt el semmi!!!!!!! Amúgy jég hideg volt minden még minimális hő se volt sehol. Remélem érthető voltam. :yes: :yes: :yes:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |