Fórum témák
» Több friss téma |
Hali.
Most kezdtem bele egy komplett PIC-es és AVR-es próbapanel tervezésébe. Már egy-két modul készen van csak ellenőrizni kellene és még ötleteket várok, hogy mit lehetne még megvalósítani. A terveket csatolom és a segítségeteket előre is köszönöm.
Hali
Szep munka! Annyit jegyeznek meg, hogy a telifoldet lehetoleg ne hasznald digitalis panelokra, mert foleg hazi gyartasnal sok hiba forrasa lehet. A masik: a PIC panelnel a PK2 csatlakozast inkabb a PK2 doksija szerint alakitsd ki, mert igy nem fog nagyon mukodni. Otleteket esetleg a Sprut oldalan talahatsz.
Hali.
A teliföld milyen hibák forrása lehet? Forrasztási bibát tudok hogyha netán valahol összeér de már sok panelt készítettem így és nem volt gondom velük . A PK2 csatlakozást most veszem észre hogy pont fordítva kötöttem be ezt már javítom is. És köszönöm a linket az oldalra nagyon sok mindent találtam rajta amire nem is gondoltam.
A 10k-s felhúzó ellenállás nem fogja zavarni a PIC-et programozás közben az MCLR lábon? És az AVR-t a reset lábon programozás közben? Még volna egy ötletem az újításra: Ha a táplálást megoldanám úgy, hogy egy külön tápot készítenék amiben benne volna az egyenirányítás és a stabilizálás 5 és 12 voltra. Ez egy kábellel ki volna vezetve és egy sztereó jack csatlakozóval volna a panelre vezetve így meg volna oldva az 5V-os táplálás és mivel még a fejemben megötlött egy olyan modul melyen két tranzisztor lenne pl ventilátorok meg relék meghajtására. Esetleg gondoltam arra, hogy a reset gombokat leveszem és a PK2-vel fogom vezérelni a MCLR és a RESET lábakat. Esetleg még várok tőled is ötleteket amiket javasolt megépíteni, hogy egy tanulónak (mint én is) a lehető legtöbb lehetőséget biztosítsa a tanulásra.
Hali
Nem a 10k felhuzo fogja zavarni, hanem a 100n. Probald meg az altalam csinalt MCLR aramkort, valamint a RB6, RB7 levalaszto ellenallatokat. Ez a panel egy Mikroe ethernet panellal kiserleti webszervernek keszult. Ja tenyleg. Nezz szet a Mikroe honlapjan! Nagyon sok jo kiegeszito van a probapaneljaikhoz.
Lehet hogy leveszem azt a reset gombot és kész. Közben a nyomógombos panel kapott egy rotary encoder-t és javítottam a PK2 csatit is. A táp panelnek adtam egy graetz hidat. Még elkészítem az L293D-s IC-s motorvezérlőt az EEPROM memóriát az RTC-t a DS hőszenzort a hangszórót a mikrofont az ULN2003 7 darlington tranzisztort tartalmazó IC-t és két 74HC595-ös shift regisztert.
Az a baj hogy Szlovákiában lakom. Itt az elektronika még nagyon gyerekcipőben jár.
Ezeket a lehetőségeket felkerested már? Hátha akad egy jó köztük: http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nod...ovakia
A szlovák microchip cégnél még nem érdeklődtem de egy-két alkatrészért nem is szándékozom.
A bővített készlet.
Hali.
Bővítettem a panelokon. Most már majdnem minden megvan ami kell a kezdéshez. Remélem minden jó lesz és nem lesz benne sok hiba. Remélem tetszeni fognak a panelek. Ha valamit hiányoltok esetleg még van valamilyen modul amit elfelejtettem vagy valamit másképp kellett volna csinálnom akkor írjatok.
Egy pár kép a most készülő fejlesztőkészletemről .
Ez még csak az "alap" tervben van a nokia3310 kijelző egy szintén nokiából bontott színes lcd . Egy + panelka potikkal , referencia ic vel és hőmérőszenzorral (ez még képlékeny) Ja és mint a panelon is látszik (a jobb felső részen ami még nincs beépítve ,lesz egy szilva féle pickit2
És még egy két kép :
Nekem a PK2-vel nem lesz gondom mert megvettem tehát csak a csatlakozót tettem a panelokra. Én is gondolkodtam arról, hogy egy panelra felépítem az egészet és majd azon kábelozgatok de azután eszembe ötlött hogy minek tegyek mindent egy lapra mikor a csatlakozásokat úgy sem tudom megcsinálni 100%-osra és úgy is fog kelleni kábelozni. Arra is gondoltam hogy megcsinálom úgy, hogy egy panelra rárakom a 40 28 20 18 8 DIP-es foglalatokat tehát hogy minden fajta picet bele lehessen ültetni de azután elgondolkodtam, hogy ha egy nagyobb és jobb tudású picen megtanulok amit lehet akkor egy kisebbel nem lesz gondom. Tehát ebből fakadt, hogy vettem egy PIC16F877A-t (ez volt annál az alkatrészoldalnál kapható legnagyobb DIP tokos pic ahonnét rendeltem) meg vettem egy ATmega32-t és szerintem ezekkel le fogom tudni fedni a gyakorlatok 60-70%-át a többit meg majd akkor amikor saját ötleteket fogok feldolgozni de az még egy jó darabig el fog tartani mire eljutok addig.
Először én is úgy gondoltam ahogyan most te : legyártottam a 18-a 28 és a 40 lábú picekhez egy egy panelt (a gyári pickit mellé) mindenféle kiegészítőkkel .
Aztán építettem egy panelt amin ledek hétszegmenses kijelző lcd és egy 40 es foglalat van ,és ehhez csináltam "öcsipanelokat" a kisebb picek égetéséhez . De ezen sem tudom kipróbálni pl a két pic közti kommunikációt , azért készül most ez a legújabb panel . A gyári pickit meg jó lesz vésztartaléknak És még valami : javaslom neked is a karos foglalalat használatát , a neten már 7-900ft os árban fellelhető és sok bosszúságtól megkímél ! (A régi paneljaim miatt már van vagy 3-4 lábhiányos picem )
Én azért nem használtam karos foglalatot mert ebbe csak egyszer beleteszem a PIC-et és remélhetőleg hacsak el nem rontom a PIC-et nem fogom cserélgetni. A két PIC közötti kommunikációra is gondoltam méghozzá úgy, hogy készítek majd egy PIC16F628-as panelt amit majd a PIC16F877A-hoz tudok csatlakoztatni ezáltal meg lesz oldva a két PIC közötti kommunikáció. De ez még csak tervekben van meg mivel idő kell ahhoz hogy oda eljussak. Még csak az alapoknál tartok pl LED villogtatás, nyomógombkezelés, ADC használat, csipogók meg ilyesmik persze assembly nyelven mert ez az alap. No meg a dokumentációt olvasom, hogy megértsek minden arról az egy PIC-ről amin most tanulok. Meghát sokat olvasok a neten a különböző mikrovezérlőkről.
Ez Dícséretes ! És egyébbként nagyon tetszik a panelterved , remélem hamarosan meg kell csinálnod a következő panelkát is
Én imádok ilyen panelkákat tervezni és készíteni tehát nem kell sokáig árválkodnia a nagy PIC-nek . Még lesz egy két panel ami a fejemben már megszületett, de még nincs hozzá elég ötletem. Nemsokára jön a 0.0-ás verzió (vagy már rég átléptem ).
Ennek a kártyának nézd meg a leírását / kapcsolási rajzát, hátha ad valami ötletet! Persze, érdemes az eredeti PICDEM 2 plus kártya dokumentációját is megnézni, s esetleg a saját kártyádat vele kompatibissé tervezni (a beszerezhető mintaprogramok használhatósága végett). A kínai kártyához egyébként készülget a tananyag.
Hali.
A PICDEM kártya RESET gombjának kialakítása majdnem ugyan olyan mint az enyém csak azon gondolkodom hogy ez nem e fogja zavarni a PK2-t mert sokan írták a PIC miértek hogyanok fórumban, hogy ez sokszor bosszúságot okozott programozás közben. Ez most akkor maradhat a panelemen vagy inkább vegyem le?
Nem hiszem, hogy zavarná. Mellesleg én csak addig használom a PICkit2 programozót, amíg a bootloadert beégetem.
Értem szóval nem volt vele gond. Akkor rajtahagyom hadd örüljön az az MCLR láb.
Mostmár csak az a baj, hogy nem biztos, hogy ugyanarról beszélünk! A te rajzodon pl. nincs leválasztó ellenállás a felhúzott és kondenzátorral szűrt pont és az MCRL bemenet között. A PICDEM 2 Plus és a DB-DP113 kártyáknál meg van (470 ohm - 1 kohm közötti érték).
Sajnos nem tudom megnézni a terveidet, jobb lenne képeket feltenni(printcreen), azt mindenki azonnal látja és talán kisebbek is giff-ben.
Azt látom, hogy több panelterv van a csomagban, ezért gondolom egybevág az elképzelésünk egy próbapanelről. Ketté kell választani azokat a panelokat, amik arra valók, hogy egy olyan ember tudjon megtanulni programozni, aki nem tud áramkört építeni. Nekik "jó" (megvételre) az "egy panelon minden", idővel haszontalanná váló alkatrész, mint a LED, 7szegmenses, meg a gombok, stb. A programozás egy részét lehet, hogy így meg lehet tanulni, de a panel nem sokat ér. Nekem a próbapanel nem más, mint egy, vagy több foglalat, mellette a feltétlen szükséges alkatrészek(táp(nem feltétlenül. lehet külső is), tápszűrő kondi, ICSP, MCLR ellenállás, esetleg reset gomb, bár az se kell a panelre feltétlenül rátervezni), valamint egy csomó tüskecsatlakozó aljzat. Az se baj, ha lábanként kettő, de a táphoz sok, sokhelyre. Egy ilyen panelre bármit fel lehet építeni, rátűzni a kiegészítő áramköröket, és már mehet is a fejlesztés. Azért érdekelne a terved, ha feltennéd képpel... Idézet: Edison14 terve pont ilyen. „Nekem a próbapanel nem más, mint egy, vagy több foglalat...” További szempontok: Felhasználás szerint osztályozhatunk úgy, hogy - demo - evaluation - prototype v. fejlesztői kártya Csatlakozás/bővítés szerint: - Dugaszos próbapanelre vagy anyalapra tűzhető (pl. Microstick, mbed, vagy mini Bully) - "Jumper" vezetékekkel csatlakoztatható (pl. Arduino vagy Amicus18) - Szalagkábel csatlakozóval ellátott kártya - Moduláris kártyák (E-blocks, Tek Tiles) - Nem bővíthető kártyák Ha valaki nincs berendezkedve az otthoni NYÁK készítésre, akkor a dugaszolós próbapanelhez illeszkedő, vagy a jumper vezetékekkel csatlakoztatható kártya adja a maximális bővíthetőséget (azzal azért számolni kell, hogy egyre több a felületszerelt alkatrész, amihez ún. SMD adapterek kellenek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |