Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor
 
Témaindító: Ko-bak, idő: Aug 3, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 70
(#) teren56 válasza ha1drp hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Szia!
Az aszinkron motorok fordulatszáma a hálózati frekvenciától és az állórész tekercseléskor kialakított póluspárok számától függ.Ha gyárilag egy fordulatszámra van tekerve a motor,akkor azon csak frekvenciaváltóval tudsz fordulatot emelni.Nagyobb frekvencia =nagyobb fordulat.Ezt nem ajánlom,mert a motor a nagyobb gerjesztés hatására nagyobb áramot vesz fel,rettenetes visító hangja lesz.A motor ezt nem "tolerálja". :gumicsirke:
(#) ha1drp válasza teren56 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Köszi a gyors választ!
Mindenképpen szem előtt tartva azt amit leírtál, nagyon odafigyelve azért próbálkozok a frekvencia minimális növelésével, s majd kiderül van-e egyáltalán értelme próbálkozni.
Még egyszer köszi.
(#) Vezso hozzászólása Dec 11, 2010 /
 
Sziasztok!
Sajnos laikus vagyok az elektronikában, ezért talán nagyon egyszerű lesz a kérdésem. Szeretnék egy mézpörgetőt készíteni lehetőleg nagyon olcsón.
Úgy számoltam kellene egy motor, ami 3,5/s-os fordulaton lead 70Nm nyomatékot. Van egy kiszuperált flexem, ami, ha jól számoltam 180/s-os fordulatnál 4,5Nm nyomatékot tud. Ha jól tudom, a kefés aszinkron motorok fordulatszáma szabályozható úgy, hogy a teljesítményük nem romlik. Jól sejtem, hogy akkor ez a motor tud 230Nm-t ezen a kis fordulaton? Nekem ez kicsit gyanús.
Előre is köszönöm a segítséget!
Vezso
(#) JoeA válasza Vezso hozzászólására (») Dec 11, 2010 / 1
 
Szia!

Miért pont flexmotorral szeretnéd? Milyen pörgető? Sugaras, hagyományos kézi fordítós esetleg önfordítós?
Csak azért kérdezem, mert itt egy automata pörgető még 100W-os motort sem kíván.
Zsolt
(#) Vezso válasza JoeA hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Igen, a méhész fórumról tudom, hogy ki ez a srác, aki csinálja, de én ezt nem tudom megfizetni. Azért flexmotor, mert van itthon.
Egyébként önfordítósat szeretnék és nem kell nekem előre programozott vezérlő, elég egy poti a fordulat szabályozásához, meg egy irányváltó kapcsoló. Eldöntöttem, hogy kipróbálom magam az elektrotechnikában és ha megtudok csinálni egyszerűbb kapcsolásokat, talán egy ilyenbe is belefogok. Ha nem megy természetesen nem erőltetem, hisz tudom, hogy ez nem egy egyszerű dolog.
De nem is ez a lényeg, hanem, hogy elméletileg a nyomaték fordítottan arányos a fordulatszámmal. Egy villanymotornál ezt a gyakorlatban is lehet kivitelezni? Ez akkor is érdekel, ha a flex nem alkalmas erre a célra.
Jut eszembe, a flexnek a háza egyben a motor burkolata is és ezen van rajta a 11000/perces fordulat. Vajon ez a motor fordulata, vagy a hajtómű áttétele is benne van ebben?
(#) JoeA válasza Vezso hozzászólására (») Dec 11, 2010 / 1
 
Ez a motor szénkefés motor, járathatod egyen feszültségről is, de nem lesz egyszerű! Jócskán túlméretezett, de ha ez van a sufniban akkor nincs mit tenni A linket csak azért küldtem, hogy 100W is elég lenne. Én egy esztergagép hűtőszivattyú motorral hajtom, igaz frekiváltóról. Ez is 200W-os, de nem volt kisebb

Ha a szénkefés motort szeretném használni, én mindenképp egyenről járatnám, pwm-el szabályozva a fordulatot. Ez egyébként használatos a hobbycnc megoldásoknál is, mint megmunkáló motor. De! Ha önfordítóst szeretnél, akkor szükséged lesz irányváltásra is, ami egyen esetén egy egyszerű polaritás váltással megoldható (ha a flexmotor csak egy irányba akar fordulni, akkor a forgó és állórészt függetleníteni kell egymástól), viszont a flex motor tekercselése nincs felkészítve erre, ez nem szervómotor, ami bírja a hirtelen irányváltást! Tehát le kell fékezned egy külön fékkel és utána iránytváltani. Ha Te vagy a méhész, akkor a mézpörgetőt a segédeidre kell bíznod és ha ez a művelet nem automatikus, bizony sűrűn kell cserélned a flexedet! Természetesen lehet építeni hozzá automatikát, csak nem tudom, hogy megéri-e vesződni vele, mert árban nem sok eltérés lesz. Remélem segítettem valami keveset.
Zsolt
(#) Vezso válasza JoeA hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Köszönöm a rám szánt idődet és energiádat.
Sokat segítettél, viszont a bennem felmerülő kérdések számát megsoxoroztad. Azt már látom, hogy a következő szezonban még nem lesz saját vezérlés a pörgetőmön.

A linkelt honlapon ha jól látom 3 fázisú motor van. Az jobban bírja az irányváltást, mint az 1 fázisú? A szivattyúmotorod hány fázisú?

És ha teljesen elvetem a flexet, akkor is érdekelne, hogy a nyomaték növelhető-e a fordulatszám csökkentésével az elméleti képlet szerint.

Egyenlőre kezdő méhész vagyok és az egyetlen segítségem a feleségem.
(#) JoeA válasza Vezso hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 


A szénkefés motorok nyomatéktartó fordulatszám szabályozására a pwm üzem való, ahol a névleges feszültéget kapcsolgatod a motorra, ezáltal a feszültség csökkentéssel szabályozott nyomatékvesztés nem áll fenn. Mechanikai áttétellel a nyomaték növelhető, de az áttételezés veszteségeit is mérlegelni kell. Direktben csökkentett fordulat melletti nyomatéknövekedést én nem értem, hogy hogyan lehetne kivitelezni, ezt inkább másra hagyom.

Pörgető: Az én motorom is 3 fázisú (230/400V).
A linkelt gépen a motor felfutása és lecsengése a PLC-vel van programozva, így nem fordul elő olyan helyzet amikor 2 szinusz hullám között kellene irányt váltania, mindig lassú felfutással indít, amit a teli kosár tehetetlensége miatt is kell beiktatni. A lecsengést pedig az egyre kisebb frekvenciájú 3 fázisú jel húzza közel a nullához. Külön fék azt hiszem nincsen rajta, illetve ami van az kézi.

Azért remélem mihamarabb "kevesen lesz" a segítség és hívni kell a rokonságot is
(#) Vezso válasza JoeA hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Kösz szépen az okítást, azt hiszem amikor időm lesz átmegyek a kezdő fórumba.
(#) kovacslajcsi hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudtok nekem mondani motor tekercseléssel foglalkozó megbízható tekercselőt Budapest déli részén, vagy Érd, Disód, Dunaharaszti, Taksony, és környékén? Van itthon pár szerszámgép, univerzális soros motorral, amiket meg szeretnék tekercseltetni, de házilag ez nem megy, akiket meg végigtelefonáltam, olyan elszállt árakat mondtak, hogy a fülem kettéállt. Mennyibe kerül egy 1700W forgórész tekercselés, ami nem abszurd? nekem 25000Ft és környéke elég brutűlisnak tűnik. Ha valaki foglalkozik ilyennel, ne legyen reklám, jöhet magán üzenetben is a tipp. Köszönöm!
(#) VIM válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Szia!
A szomorú az, hogy ez a helyzet! Egyszerűbb venni egy másik készüléket, mint megjavítani a rosszat. A "megbízható" szó, csak egy bizonyos esetszám után használatos és ilyen árak mellett sűrűn nem fanyarodik erre az ember. Inkább többször vesz és olcsóbbat, mert ez a trendi. Ha mégis tudna valaki mondani egy "occó, tuti tekercselőt" én is viszek neki munkát.
(#) kovacslajcsi válasza VIM hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Ezek Makita, Dewalt gépek. Ebből nem olcsó az új Volt egy idős bácsi, akihez vittem, hihetetlen 5eFt volt a forgó, 4e az állórész tekerés nála, de meghalt tavaj. Pedig arany keze volt, és hobbiból csinálta. Hátha ad valaki jó tippet. Ha messze van, és postáz is, az sem baj...
(#) Sanyiko hozzászólása Jan 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Nem vagyok egy nagy szaki villanymotorok terén.
Szóval kellene nekem egy olyan DC villanymotor ami legalább akkora "nyomatékot" tud mint egy kézi fúrógép, de nem ártana, ha egy 0,55 kw-os (220) villanymotornál nem lenne sokkal gyengébb.
60 – 180 U/min tartományban kellene, hogy mozogjon.

Erre milyen villanymotort ajánlanátok? Esetleg egy DC adapterrel lehetne is működtetni? http://www.hestore.hu/prod_10023531.html
(#) zolika60 válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 3, 2011 / 1
 
12V 2A az csak 24W tehát erről az adapterről biztosan nem megy. Talán egy motorkerékpár önindító motor jó lehet neked.
(#) Sanyiko válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Esetleg tudnál linkelni 1-2 ilyen motrot?
Szóval akkor kb. egy 45A adapter nézzek.
A fordulatszám állítást azt hogy oldhatnám meg? Csökkentem a V-ot vagy ez ennél nehezebb?
(#) zolika60 válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Valami áttétellel jobban járnál. Ha csak a feszültséget csökkented, csökken a nyomaték. PWM szabályzás kéne. Itt nézz utána. Bővebben: Link Önindító például:Bővebben: Link De számtalan van.
(#) erbe válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Ami közelítően tudja a feltételeidet, az a festékkeverő. Általában 2 kapcsolható fokozata van, emellett még fordulatszámszabályzás is. A kisebbik fokozatban a max. fordulatuk 300-350. De bóvli kivitelben sem olcsó, mert többszörös fogaskerék áttétel van bennük a fúrógépek 1-2 fogaskerékpárjával szemben.
550-1500 W közötti teljesítményekkel láttam. Közvetlen 230 V-ról.
(#) norbert79 hozzászólása Jan 20, 2011 /
 
Sziasztok.lenne egy kérdésem.Nekem egy IMI oz 90L-2N tip motorom van.220v 1100w ,és2920rp.Az érdekelne,hogy ez a motor üzemi kondis-e?vagy csak indító?és kb mekkora kondi való hozzá.a válaszokat elöre köszönöm.
(#) kala1982a hozzászólása Feb 2, 2011 /
 
Sziasztok.

Kérdésem a következő lenne, hajdú mosógépmotort szabályozhatok-e az alábbi kapcsolással? Tudom hogy nyomaték veszteséges, grillcsirkesütéshez kellene forgatónak derékszöghajtással van megoldva a lassítás + lánchajtás lassító áttétel de szerintem így is gyors, kb 20-30 fordulat percenként...
szal jó lesz ezzel a kapcsolással? bírják az ilyen motorok ezt a triakos szabályzót?
(#) kadarist válasza kala1982a hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Szia!
Ez egy kefés motor?
(#) kala1982a válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Nem szénkefés, forgórész az mágnes, az állórész 2 tekercs, és kell hozzá segédfázisnak kondenzátor.

motor.jpg
    
(#) lacek29 hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Sziasztok! Adott a képen látható 1 fázisu motor.Az istenért nemakat elindulni,csak remeg.Tud valaki segíteni hogy kell bekötni?
(#) VIM válasza lacek29 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Szia! Elárulnád, hogy ki kivel van a kapocslécen? Esetleg egy élesebb kép nem volna róla?
(#) zolika60 válasza lacek29 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
egy kondi mindenkiképpen hiányzik a képről. :yes:
(#) lacek29 hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
Berajzoltam a kondit is
(#) VIM válasza lacek29 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Nem tudok rajta eligazodni, ezért berajzoltam hogyan is kellene bekötni. Ha állandó üzemi kondenzátoros és ha csak indításkor van rá szükség (nyomógombbal sorba kötve a kondenzátor).

Motor.JPG
    
(#) lacek29 válasza VIM hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
huhhh,ott 1-2 vezeték sztem nem jó. a képen mutatom hogy kötöttem be. A tekercseknek nem egyforma az ellenállása. Az egyik 6.5 ohm.a másik 11.5 ohm.

motor.jpg
    
(#) VIM válasza lacek29 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Mivel nem nagyon látszik rendesen, hogy van igazából bekötve, azért rajzoltam bele a fényképbe. Úgy kösd be a csokiba ahogyan berajzoltam és a kisebb ellenállású tekercs a FF (főfázis), a nagyobb ellenállású az SF (segédfázis) tekercs. A Te rajzod is jó.
(#) lacek29 válasza VIM hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Köszi,sikerült.
(#) VIM válasza lacek29 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Következő: »»   10 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem