Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Hali!
Köszi a gyors választ. Közben lefotografáltam, és leírtam a mért értékeket (kép mellékelve). Nem rádióban volt, hanem valamilyen régi hőtermosztát vezérlése ment róla, vagy hasonló. A két baloldali forrpont össze van kötve a bakelit alatt a 3-mas 4-es pontokkal (fűtés), úgyhogy azok nem játszanak. Igazából ezt az erősítőt hajtanám meg vele, bár nem tudom jó-e hozzá, mivel a legkisebb 214V-os részt is ha egyenirányítom, 300V lesz, oda meg 210V van feltüntetve. Gond lehet? (bár ez már nem teljesen trafó téma, bocs)
Azt a 6,3 (6,7) V-ot nem érdemes semmire felhasználni, mert nem leválasztott. Ellenben nagy szerencséd van. Hatalmas szabad tér van a tekercs körül, ahova akár vékony szigetelt huzalból is befűzögetheted a szükséges menetszámot. Bár ezt a trafót nem nehéz szétszedni-összerakni, mert nem ragasztott-lakkozott. Ha úgy gondolod, akár a nagyfeszültségű tekercsből is letekerhetsz vagy új megcsapolást készíthetsz. A csöves erősítőre menő feszültségnek nincs különösebb jelentősége. Ha nincs még kész a két kimenőtrafó, csak az áttételt kell megnövelni és a csövek anódáramát csökkenteni.
Értem.
A trafót nem szeretném szétszedni, mert nem érzem magam olyan szinten, hogy biztosan meg tudjam csinálni, és hát nem az egyetlen megfelelő trafómat kellene a próbálkozás/tanulás oltárán feláldozni... A fűtőfeszültséggel nem lesz gond, legfeljebb a kiegészítő áramkörök táprészéről hozok áramot. Ha tényleg nem annyira lényeges az anódfeszültség, akkor megpróbálom megbeszélni a kimenőtr. tekercselőjével, hogy 300V-ra tervezze, ha tudja. Amúgy, ha nem tudná, akkor nem működne/rövidtávon tönkremenne? Vagy nem bírná a cső?
Nem tudná a kívánt teljesítményt, illetve a hatásfokkal lenne gond, de az ilyen erősítőknél nem szokott szempont lenni. Fontos, hogy 300 V anódfeszültségnél a katódkörben lévő 2,2 K és 330 Ohmos ellenállásokat ~kétszeresre kell növelni, a trióda anódellenállását másfélszeresére. A trióda katódján az 1,3 V helyett kb. 2 V-nak kell beállni.
A kimenőtrafó primerjét másfélszeresre kell tekerni.
Meglehet csinálni, de számolni másként kell, mert melegedni fog.
Aha értem.DE attól a teljesítményt kiadja nem?Annyi veszteség csak nincs hogy a 3*50W az 150W és a 100-110et csak kiadja így a nagy.Miben kell máshogy tekerni?
Esetleg ha ki tudnád nekem számolni hogy hogyan is kell tekerni azt megköszönném.A primert 12VAC a szuknder 2x28VAC. Mellékeltem a szóban forgó trafót a mértetivel.
Ugyan úgy számold a megnövekedett vas keresztmetszettel, és a primer és a szekunder tekercset is növeld meg legalább 10 százalékkal.
Aha értem.Magyarul több vezeték kerüljön arányosan mind a primert mind a szekunder oldalra.
A vsa keresztmetszete mekkora?Mert van egy számító programom de az kéri a vas keresztmetszetet.
Nem tudom mire kell neked ez a trafó, gondolom nem egy spéci helyre. Egyszerű számítási módszer-primer 48x12 osztva vas keresztmetszet szekunder-54x48-osztva vas keresztmetszet, majd megnöveled mind a két tekercset 10 százalékkal. Én is csináltam ilyet és így lett jó.
Gondolom a vasat megtudod mérni, jól össze szorítva.
Nem lesz életbevágó feladata.A menetszámokat ki zsámolom mert van rá program csak kéne hogy hány cm2 a vas.Aztán a program kihozza hogy hány menet a primer és szekunder és azt növelem még.
pl:ha 15cm2 a vas-->12V a primer 50Hz a szekunder 2x28V és 2,5A áganként akkor a primer 29 N 2,16os drótból a szekunder 2x 74N 0,95-ös drótból.ÉS ezeket az adatokat növelem még 10%-kal ha van 15cm2-es a vas.
A vas keresztmetszet a középső mag. Magasság szorozva szélesség.
Igen tudom a közepe.Egy E lap közepe 22x34mm és a lapok egymásra téve 97mm magasak.Akkor a 2,2-t szorzom a 3,4 gyel?Az 7,48.
Ez rendben van de a keresztmetszetet neked kell megmérned, mert te állítottad össze a vasat.
Ezt nem értem. Egy e lap közepe x mm széles. Ez egy adat. Egymásra rakod őket ez a magasság. a kettő szorzata a vas keresztmetszet.
NA köszi.Így már értem.A E lap szélessége 2,2cm a magasság 9,7cm így 2,2x9,7 =21,34.Akkor 21,34cm2 a vas.Ebből lejön valamennyi veszteség de a 15 így is bőven megvan.Köszi a segítséget.
Klassz.A számító 21cm2re 12V orimerrel 20N 2es huzalból.Akkor ezt növelem 22N-re
A szunderre 53N hozott ki 0,85ös huzalból ezt növelem 58N-re.Így 112W lesz a szekunder.Ebből lejön a veszteség és meg is van a 100W.
Nekem primer 30 szekunder 80 menet jött ki megnövelve.
A te számításod az ideális trafóra szól, de azért jó.
Szerinte még az is elfér.De majd meglátjuk.Elég magas ez a torony.A primer szerintem egy sorba el is fér.Aztán kap egy jó szigetelést és mehet a szekunder.A primerhez a 0,85ös és a szekunderhez a 2es drót jó nem?VAgy lehet végonyabb is a primer.Mondjuk 1es.
Ha elfér akkor az a jó ha minél vastagabb huzallal tekered.
Aha értem.Hát majd meglátjuk mennyi mér el.
Valószínű hogy jó lesz a trafód, de azért
én a primerből csak az egyiket tekerném fel, igy esetleg könnyebb korrigálni a menetszámot, mert ez azért egy átalakított trafó lesz.
Most látom a 0,85 vastagabb neked az 1.-esnél???
.0,85öt adott ki a számoló.De 1es van itthon.HA elfér mehet az is.
Így már értem de te azt kérdezted hogy lehet e vékonyabb mondjuk 1-es. oké
Bocsi hülyeséget írtam. A szekunder tekercsre gondoltam. De gondolom erre te is rá jöttél.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |