Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   149 / 579
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

És így néz ki sötétben a fóliára írott, pótolt skálaüveg.
Nekem nem nagyon tetszik, nem is csinálom többet, csak ha nagyon muszály. De ez most már így marad.
(#) kisgeri válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Köszönöm a maradék fájlokat is!
Gyönyörű lett a rádió, nagyon tetszik! A skálaüveg megvilágítás viszont tényleg sokkal jobb, ha fehér festékkel van megcsinálva, akkor érvényesül igazán. Majd ha eljutok a sajátomhoz, kitalálom, hogy hogyan lehetne fehérrel megcsinálni. Köszönöm a felajánlást, de el tudom intézni a fóliára nyomtatást, ha kell. Kár hogy fehér toner nincs a fénymásolókban... Gondolkoztam olyanon, hogy hogyan lehetne valami klisét csinálni, amin át fújással fel lehetne hordani a feliratokat, de egyelőre csak elég körülményes megoldások jutottak eszembe.
(#) habilami válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Örülök, hogy szakértő kezekbe került és ilyen szépre sikeredett a kis Orion
(#) küzmös Gergely hozzászólása Márc 16, 2011 /

Sziasztok!

TB43 Kékes 50 év! Kontra képminőség!
(#) coyote55 válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Szitanyomás?
(#) Berényi Zsolt hozzászólása Márc 16, 2011 /

Retro TV szerelő kerestetik!!!
Sziasztok!
Keresek olyan öreg "Szakit", aki javítani tud elektroncsöves televíziókat. Van egy TV gyűjteményem ebből szeretnék 1-2 darabot üzemképessé tenni.
Ha tudtok ilyen szakembert, kérem írjátok meg az elérhetőségét.
Illetve keresek Orion AT302-esbe AW43-20 70 fokos képcsövet és hátlapot, hangszóró rácsot.
Köszönöm a segítséget!
(#) kisgeri válasza coyote55 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Igen ez is jó lenne, bár házilag nem tudom hogyan lehet kivitelezni.
(#) kisgeri válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Mint TV-rajongó, gratulálok! Szép készülék, ahogy látom egész jól sikerült rendbehozni. Visszafutási csíkok még látszanak, de szerintem megbírkózol majd ezzel is!
(#) kisgeri válasza Berényi Zsolt hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Szervusz, üdv itt a fórumban!
AT 302-nél a hangszóró ráccsal lesz a legkönnyebb dolgod, több rádiónak is ugyanez volt a rácsa. Talán még nekem is akad belőle, de csak vasárnap tudom megnézni.
Hátlapot sokáig vadásztam, mire találtam, de így is törött volt a "kupakja" de ezt legalább könnyebben lehet pótolni. AW43-20-at meg évekig kerestem mire találtam, elég ritka darab. Nekem egy AT501-be kellett. Kíváncsi lennék milyen a gyűjteményed, TV-ket viszonylag kevesen gyűjtünk még. Üdv!
(#) coyote55 válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Házilag gyakorlatilag lehetetlen egy normális méretű szitát elkészíteni, és a filmet rátenni, előhívni, stb., stb...
Viszont vannak szép számmal kis cégek, akiknek megéri egy kis szériás (1-2 db) szitázás. Akár NYÁK-gyártó céget is érdemes lehet megkeresni ezzel.
Letraset sablonnal el kell készíteni a szöveget átlátszó fóliára, és át kell adni a cégnek.
Szitázni lehet üvegre, műanyagra...
(#) Berényi Zsolt válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Szia kisgeri!
Gyerekkorom óta vonzódom a régi TV-khez, de csak most lett helyem gyűjteni is. Eddig ezek a típusok vannak:
Orionok:

AT501
AT302 (sajnos képcső vége törött és nincs hátlap)
AT403 Tisza (régi és új előlapos)
AT602
AT505 Duna
Budapest
Favoritból 3 féle kivitel
Sztár
Orion 60
Sensorion
Orion 70

VT:
Munkácsy
Kékes (gömbi és kocka)
Tavasz
Carmen
Alba Regia
Fortuna
MiniVidi

Külföldi:
1955-ös Philips

Vannak rádiók is, de azt inkább nem sorolom fel...

A hiányzó TV típusok beszerzés alatt... ma már nem egyszerű feladat...

AT301-esem volt egyszer, de egy költözés miatt meg kellett válnom tőle. Sajnos az állapota reménytelen volt, mert éveket töltött egy fa alatt a szabad ég alatt...
Egy VT Benczúrt meg most intézek

Röviden ennyit a TV mániámról. Most keresek megfizethető szakembert Bp környékén a készülékek beüzemeléséhez, mert sajnos nem mindegyik üzemképes.
(#) kisgeri válasza Berényi Zsolt hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Szép gyűjtemény, látom Te sem apróztad el. A TV-k helyigénye tényleg hatalmas, nekem már nem is nagyon fér hová, max 1-2 különlegesség, ha felbukkan.
Szakembert sajnos nem tudok mondani, itt a fórumon leginkább mindenki maga javítgatja a gépeit. Én is, ha van rá időm, de mostanában sajnos nem túl sok. A nagy része még üzemképtelen, vagy teszteletlen, úgyhogy lesz mit csinálnom még. Eddig AT301-ből ép példányt még csak 1-et láttam élőben, ami nekem van annak a dobozát is kb. újra kell építeni és újra furnérozni, de legalább teljesen komplett, és a szerkezete is teljesen rozsdamentes. Hát látod az ex-tiédből most jól jönne a képcső... de majd csak lesz, bízzunk benne! De örülök, hogy a személyedben idekerült még egy TV-mániás!
(#) Berényi Zsolt válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Hát igen a helyigény nem kevés. Egyenlőre nekem is 3 különböző helyen vannak a készülékek, de nyáron tervezem a készülékek egy helyen történő elhelyezését igényes kialakításában, egy mini múzeumként.
Remélem addigra teljes lesz a sorzat.

Ha esetleg valakinek van AT301, AT401, Orion Csillagja érdekelne baráti áron! :awink:
Esetleg régi rádiókat tudok adni érte cserébe!

Üdv,
Zsolt
(#) küzmös Gergely válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Szia kisgeri! A visszafutási csikok érdekesek,mert a kábel tv adásán csak egyik-másik csatornán látszanak.. de itt az MTV1-es VHF adásán erőteljesen látszik.. mintha nem müködne a kioltás.. A PCL(82) 85-ös cső g1-re megy egy 100pF ez felelne a kioltásért,de cseréje csak annyit tett lehetővé hogy a függ. állitásával a csikokat lehet vándoroltatni,de kivinni a képmezőből nem lehet. Hallottam olyan véleményt is miszerint a TXT ilyen formán "látszik" bele a képbe..
(#) kadarist válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Igen, régen nem gondoltak ara, hogy a teletext sorok ideje alatt is tartson a képkioltás.
(#) kisgeri válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

A képvisszafutás kioltása nem működik, vagy csak részlegesen. Maga a teletext a képvisszafutás időtartama alatt levő sorokba van kódolva.
A TV egész biztos úgy lett tervezve, hogy a képvisszafutás idejére a sugarat kioltsa. Ettől régebbi Tavasz, ill. más Orion tv-im is vannak, amiknél nem látszik ez a visszafutás.
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 18, 2011 /

Tisztelt TV-s kollégák. Sikerült megvásárolnom a mai nappal egy hiradástechnikai mühely teljes műszerparkját. Mivel csak egyben adták el, így néhány müszer számomra érdektelen szivesen továbbadnám beszerzési áron. A műszerek az alábbiak:
Philips GM8292E jeladó, hálóábra generátor,
Philips GM2877 Wobbler (hangoláshoz) szervizkönyvel együtt
Philips CM5659 szkóp
Siemens csővoltmérő, milivoltmérő egyben.
A müszerek alig használtak, szinte ujszerü állapotban vannak. Ha valakit érdekel keressen meg privibe. Üdv
(#) mackomester hozzászólása Márc 18, 2011 /

Üdv Urak!
Holnap készülök megvenni a mellékleten látható rádiót. Valami öreg Mullard, bakelitházas. Valaki látott már ilyet? A típusát nem tudom, holnap okosabb leszek. Keresgéltem a neten, de eddig még nem találtam hasonlót.

radio.jpg

(#) dollerakos hozzászólása Márc 18, 2011 /

Üdvözlet!
Van nekem egy Orion HS 40-es hangfalpárom, amelynek az esztétikájával nem vagyok megelégedve, próbáltam rajta segíteni, de nem volt valami hatékony...... Virágot locsoltak rajta és sok helyen idővel fehólyagzott a burkolat, amit le kellett kaparni, kiglettelni, az egészet lecsiszolni, a javítást befestettem, majd az egészet lefestettem lazúrral, hogy a fa-erezet azért ne tűnjön el. Namármost, a javítások látszanak és nem szépek. Azt találtam ki, hogy az egészet újra lecsiszolom és furnéroznám vagy furnéroztatnám. A kérdés, hogy mivel sosem csináltam még ilyet, hogyan álljak hozzá? Valami olyan furnér lenne jó, amely hasonlít az eredeti színre. Milyen vastag furnér kellene, mert látok 0,6-mm-est is? Milyen ragasztó? Hogyan furnérozom be az elején lévő kb. félcentis peremet? Vagy hol vállalnak ilyesmit és kb. mennyiért? Köszi a segítségeket.
(#) kisgeri válasza mackomester hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Hosszasan kerestem a neten, de semmi érdemlegeset nem találtam, kivéve pont ugyanezt a képet egy olasz honlapon. Típusszám alapján könnyebb lesz majd.
(#) mackomester válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Szépjónapot!
1-2 óra és megyek érte. Az ember azt mondta, 1 cső fűt benne és nem szól... Remélem a többi sem hiányzik, vagy legalább felirat van, hogy milyen kell bele. 15 eurót így is megért, nem?
(#) kisgeri válasza mackomester hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Szerintem szép rádió! Majd csak ki tudunk deríteni több infót róla. A kép alapján mondjuk tranzisztorosnak gondoltam, de ha csöves, úgy még jobb.
(#) mackomester válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Tipikusan az "annyira ronda, hogy már szép" kategória nálam. Valami korai bakelit cucc. A Mullard forgalmazott Philipset, saját logóval. Elképzelhető, hogy ez is az...
(#) mackomester válasza mackomester hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Nah, elhoztam a rádiót. A típusa Mullard MUS 1674. Gyakorlatilag szét van rohadva belül, ráadásul U-s csövek vannak benne: UY41, UCH81, UF80, UL84, meg egy, amiről lekopott a jelzés. Van benne egy falatka, kicsit rozsdás kimenő, lehet, hogy beizzítom a végcsővel Gyakorlatilag minden elkorrodálódott, nem éri meg a melót...
(#) Janó bácsi válasza mackomester hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

A hiányzó cső, a sorozatok logikája szerint, vagy UHF81, vagy UABC 8.....valahány. Mivel U-80-as csövekkel, Magyarországon nem forgalmaztak rádiókat, tudomásom szerint a Tungsram sem gyártott, elég nehéz lenne beszerezni.
(#) mackomester válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

KÖszönöm Janó Bátyám, Ez most megy a levesbe... Kilátásom van ugyanattól az úrtól egy 70-es évek beli, akkori csúcskategóriás rádióra is, azt mondta az működik, csak elő kell keresse. Remélem FM-et is tud A napokban meglesz az is, tudósítok majd.
(#) Janó bácsi válasza mackomester hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Ha megy is a levesbe, azért pontosítanék mert ELIRTAM! szóval UAF 8.... vagy UABC 8.....
(#) küzmös Gergely hozzászólása Márc 20, 2011 /

Sziasztok! Épp melyikhez van kedvem... Janó bácsi! Szerencsére jónak bizonyul a 11 kivezetéses primer az Orettába.. A probléma a primer 12V-os kivezetésénél lévő 68ohm volt.. mérve tökéletes,de mégis csak ez volt a hunyó!!

P1080102.JPG

(#) BarnaPili válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

[OFF]Szép.Van egy bizonyos "fílingje",ahogy egy öreg csöves TV elindul,főleg ha régebben nem ment és jön belőle az az érdekes édeskés szag....
István
(#) hatvanasjocó válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Anno miből éltünk volna ha sosem érezzük a zárlatos malomkerék szagát? Gergely! Az a bizonyos 68 ohmos ellenállás már régebben is szóba került de ezek szerint "érnie" kellett a hibának!!!
Következő: »»   149 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem