Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA1557Q
sziasztok van 1 tda1557q ic-m és szeretnék eből erősítőt csinálni itt van a kapcsolási rajzot mellékeltem de hova tegyek potmétert a hangerő szabályozására ebben kérném az ötleteket
előre is köszi
a moderátortól elnézést kérek de nem raktam át jpeg-be
itt van jpeg-be
Sok lehetőség nincs! A hangszóró kimenethez elég macerás dolog potit tenni, bár megoldható.
Szóval a bemenethez köss egy sztereó potit.
köszi
és hány ohmosat?? üdv!
Jó kérdés! általában függ a meghajtó fokozattól (ha jól tudom), de 22-47 KOhm körüli érték elfogadható. Igyekezz 1-2 decibelen belül együttfutó tipust venni hozzá.
szia!
Idézet: „Igyekezz 1-2 decibelen belül együttfutó tipust venni hozzá” ez mit jelent még sohasemm építettem erősítőt üdv
a boltos tudni fogja. azt jelenti, hogy adott állásnál a két poti értéke minél kisebb mértékben tér el egymástól.
szia
oké köszi de előbb szétnézek itthon üdv
szia.
Én most építettem erősítőt ebból az IC-ből. nagyon jól szól, elég kicsi a zaja, nem túl érzékeny a tápfesz ingadozásra. viszont egy-két dolog: méretes bordával lásd el, mert melegszik, nem árt neki minimum egy 4700 mikrós kondi a tápba, és ha autóba lesz, érdemes szűrni a tápot mert lehet hogy belehallatszik pl az ablakspricni... ha kérdésed van írj üdv kogab
szia!
nem autóba lessz csak itthonra 1 Idézet: és abból szeretnék erősítőt csinálni én pc-tápról gondoltam a meghajtáést.„ingyen autórádióból bányásztam ki tegnap este” Te miről hahjtatod?? azt a kütést teszem rá ami az autórádióba van (volt) rajta ez úgy néz ki hogy kb 10-15 cm hosszú és a felénél derékszögbe meg van hajtva bordázott szel szerintem jó te mijeb gordát tettél rá??? üdv!
szia
itt van 1 kép a cuccról + a bordáról szerinted elégm lessz? mármint a borda az ic-hez viszonyíthetsz üdv zoly15
szia
az én bordám kb 8cm×5cm-es, kb 1cm-es zászlókkal. Én autóban hajtom, egy egy ezeréves kazis autórádiót beleztem ki, és bele építettem...egy mp3 lejátszót csatlakoztattam rá. nem érzékeny a túlvezérlésre sem, kedden este rakok fel képet, illetve kacsolási rajzot, nyáktervet ha kéritek.üdv.. "itt van 1 kép a cuccról + a bordáról" - a képet nem látom....
szia.
pc tápról? az a baj, hogy 2 probléma is felmerülhet...egyik, hogy ezek a kapcsoló üzemü tápok nagyon zajosak én úgy tudom - amire a pc alkatrészek annyira nem érzékenyek, de lehet hogy a hangszóróba hallani fogod...ki kell próbálni...orvosság van rá, egy 100nF kondi a tápkörbe, és egy jó nagy elko, a másik problematika, hogy ez erölködő max kakaón 3A-t vesz fel...Tud annyit a táp leadni? üdv
Hali!
Én már készítettem vagy 3-4 ilyen erősítőt, 1 most is van itthon belőle. Én régi AT-s PC tápról hajtom, és egy kb 4*10 cm-es, 1,5mm vastag alulemez vanrajta hűtésnek, nem melegszik. Én ezt a kapcsolást használom. (Ezt egy másik érdeklődőnek raktam fel, így a mellékelt szöveg neked tárgytalan) Ajánlom még a figyelmedbe az alábbi képeket.
szia!
nekem pedig behozza üdv!
köszi!
és te tettél bele potit hangerő szabályozásra??? ha igen hova? üdv
szia!
Amit én használok, azon nincs hangerőszabályozó, ugyanis amihez használom, azon van. Amit a zip file-ban raktam fel, azon egy ballance szabályozó van,(aki kérte, annak csak az kellett) ami az SL3-as csatira megy, de 1 kis átalakítással hangerőszabályozót is bele lehet rakni. A hangerőszabályozó potit egyébként közvetlenül teheted a bemenetére, amikor kellett én is így csináltam. Sajnos értéket nem tudok mondani, de esetleg próbáld meg 47K-sal, persze sztereóval. szerintem nem nehéz megoldani, de ha nem világos, nyugodtan keress meg, segítek. Üdv.
szia
itthon pont találtam 47khom-osat sztereót 1 máshoz képest a 2 elég pontos üdv: zoly15
Szia!
Nem tudom aktuális-e még a poti dolog, még csak most kezdtem olvasgatni a fórumot, de ha tudok, segítek! Szóval közvetlenül a bemenetre kösd a potmétert, ha nincs más 10k-s is megfelel! A lényeg, hogy úgy kösd, hogy az erősítő bemenetére kösd a potméter középső kivezetését (a csúszkát), a potméter egyik szélső pontját a földre, a másik szélső pontjára pedig kösd a bemenő jelet. Ha nem világos, akkor megrajzolom, csak szólj! Sok sikert!
szia
oké köszi de még halasztom 1 kicsit a dolgot üdv
8560Q-t építettem meg most, harmadjára !
Tegyél rá rendesen bordát, én is sokszor elértem a 150 fokot...Nagy áramot igényelnek az alacsony feszültség miatt, ezért rosszabba hatásfok... 8560Q-t melegen ajánlom, jó kis végfok alacsony feszre
szia!
én csak azért szeretnék erősítőt építeni mert találtam 1 autórádióban 1 erősítő ic-t és kíváncsi vok h hogy hog szólni meg még most fogok (szeretnék vhogy ) mektanulni nyákot marratni és majd utána üdv: zoly15
Sziasztok.
Most van hq ban ez a végfok,akciosan. TDA1557Q 515 Ft/db Ez menyivel gyengébb mint a TDA8560Q (980 Ft/db)? Érdemes kiadni ezért 462 Ft al több pénzt? Vagy ár/érték szempontjábol jobban járok a az elsővel? Teljesitményre majdnem ugyan azok,legalábis én ezt vettem ki a leirásukból.
Hali!
Azért van egy kis különbség a két IC között. A TDA 1557Q 2*22W-os, a TDA 8560Q 2*40W-os. Hogy melyiket választod, azt neked kell eldöntened, de erősen függ attól, hogy milyen hangfalat akarsz meghajtani. De ár szempontjából szerintem a 8560-as jobb. (Bár ha jobban utánnaszámolunk, lehet kb ugyanannyiba jön ki leosztva 1W-ra) Viszont én már építettem pár 1557-est, és szerintem egy szobába bőven elég, elhiheted. Üdv.
A TDA8560Q csak 2 ohmon 40 w.
4 ohm on már csak 25 w A TDA1557Q meg 4 ohmon 22 w. Vagyis pár w eltérés nem? Ahhoz,hogy kihasználjam a 2 ohm on a 40 w ot,hogy is kéne kötnöm a 2 db 4 ohm os hangszórót? Vagyis 4 db 4 ohmos kelene nem? Csak,hogy kössem?
A 2db 4 ohm-os hangszórót párhuzamosan kell kötni, hogy az eredőjük 2 ohm legyen.
Amint írtam, hogy melyiket válaszd, függ a hangfaltól. Bár azt figyelmen kívül hagytam, hogy a 8560-as 2ohm-on adja a 40 w-ot. Ha így áll a helyzet, én az 1557-est javaslom. Egyébként ebben a topikban már linkeltem hozzá nyák tervet is.(úgy rémlik) És mint már írtam is, szerintem bőven elég. Egyébként hány W-os a hangszóró?
Hali mindenkinek.
Mivel kezdő vagyok ebben a dologban, kéne egy kis help. Van egy TDA 1557q erölködőm ami egy kicsit "meghalta magát", mellékelem a képét. Azt szeretném megtudni h ugyan ezt megtudom-e csinálni,ha igen hol találom a kapcs. és a nyák rajzot? Ha vki tud segítsen légyszi! Megköszönném
Hali!
Nem pont ugyanúgy néz ki, de a melléletben ott a nyákterv is. (Nem is sok hsz.-t kellett átnézni.) Viszont ne vedd sértésnek, de azok a forrasztások lehetnének szebbek is. Ha nem gyantás ónt használsz, akkor vegyél folyasztószert hozzá.
Hy
köszi,de nem nagyon értek még ezekhez a dolgokhoz. 1ébként nem fogok megsértődni, mert nem én csináltam. igazából alkatrész lista kellene nekem mert amiket találtam nem ilyenek. én inkább hangfalakat készítek. Azért köszi
Hali!
Ha a nyákot meg tudod csinálni, akkor a többi már nem nehéz. A szükséges alkatrészek pedig: IC: TDA1557Q Kondenzátor: 220nF 2db (C1, C2); 2200 µF 25V 1db (C5); 100nF kerámia 1db (C6); 470 µF 25V 1db (C3); 100 µF 25V (C4) Ellenállás: 10 kohm 1db (R1) Az S1 kapcsolóval lehet a némítást kapcsolni, de ha nincs rá szükség, akkor kihagyható, ez esetben az R1 ellenállást +12V-ra kell kötni. A beültetési rajzon láthatod, hogy vannak még csatlakozók is, de azokat ki lehet spórolni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |