Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Lapozás: OK   19 / 62
(#) deguss válasza rigidus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Rezgőköri munkatekercs egy kétfalú rézedényben, amiben lamellák vannak és víz kering? Ami szigetel és légmentesen zár? Amiben víz van, ami hez nem ér semmi, és nem forr el, vagy ha mégis, akkor szétrobban az edény, mert légmentes?

Már bocsánat, de a legújabb Nasa projekt egyszerűbben kivitelezhetőbb (hozzunk követ a Marsról)

Mit szeretnél? Alut gőzölni egyszerűbben is lehet, nem kell indukciós hevítés... Egy pár menetes vastag izzószál közepébe egy darabka aludrót, levákumozva a tükrözendő felületen (lámpabúra, parabola, prizma), bekapcs, alu elforr, lecsapódik a hideg üvegfalon, kész.

Vagy miért nem lehet egyszerűbben megoldani a gőzölést? Milyen fémet kell elforralni és lecsapatni? Vagyis mit gyártasz? Kell hozzá palládium, mert akkor ne is folytasd...
(#) rigidus válasza deguss hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Sracok, ha valaki nem jartas valamiben de veszi a faradsagot hogy normalisan leirja mi a gondja, normalis modon kerdez azt miert kell ilyen lekezelo stilusban lerohanni? Te sem ugy szulettel, hogy mindent tudtal. Tanulni ugy tanulunk, hogy olvasunk, ha nem talaljuk a valaszt kerdezunk es magkapjuk ra a valaszt. Az elektronika nem a szakteruletem, de a sajat szakteruletemen ha valaki kerdez tolem, meg ha butasagot is kerdezett megprobalok neki normalisan valaszolni.

A mindennapi stresszedert, serelmeidert pedig nem en vagy mas forumozok a felelosek, igy ha ez az oka a stilusodnak akkor kerlek probald meg azon szamon kerni aki a serelmeidet okozza!

A masik dolog pedig, hogy - eltekintve a stilusodtol - en elolvastam amit irtal de nem vilagos szamomra, hogy miert kene felrobbannia? Lehet, hogy Te nem olvastad el figyelmesen amit irtam.
(#) p_istvan válasza rigidus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Csakhogy a "kettős falú edény"-ed rövidre-zárt menetet fog képezni a munkatekercs körül, mivel ha jól értem vörösrézből készül.
A betáplált energia nagy részét emiatt el is fogja nyelni.
(#) rigidus válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Akkora atmerovel keszitem el az edenyt amekkora szukseges.
(#) p_istvan válasza rigidus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Ha méreteket növeled, akkor már fölösleges az edény vízhűtése, viszont akkor meg a mechanikai szilárdság lesz problémás ha vákumot akarsz létrehozni benne.
(#) rigidus válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Idézet:
„a mechanikai szilárdság lesz problémás ha vákumot akarsz létrehozni benne”


Ez igaz, bar a vakumot az opcionalis lehetosegkent hagytam meg. Ha nem megy, akkor egy masik alkalommal visszaterek ra es csinalok egy masik edenyt.

A vizkopeny az a forro femgoz miatt is szempont lehet illetve szeretnem az edeny aljaban levo vizet is huteni. Bar lehet, hogy a vizkopenyt is el lehet hagyni.

Kozben elkanyarodtunk az eredeti problematol amiket felvetettem. Az elektromos reszet illetoen volt nehany kerdesem, ebben tudnal segiteni?
(#) p_istvan válasza rigidus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Szerintem nézz szét a neten, ha a nyelvi nehézségeket leküzdöd (ebben segíthet a google is) és a kapcsolásokat tudod olvasni akkor sok érdekes dolgot lehet találni. Pl. Bővebben: Link ez egy orosz oldal, és nagyon komolyan tárgyalnak a témáról!
- Egy biztos, hogy mindenképp galvanikus elválasztással kell hozzákezdeni!
- Teljes hidas megoldással lehet a legnagyobb teljesítményt és hatásfokot elérni, bár a vezérlésére jobban oda kell figyelni.

Azért valóban komoly fába vágtad a fejszédet, mert nagyon magas hőt akarsz elérni kis térfogatban, ez azzal jár, hogy kis méretű és igen nagy energiasűrűségű munkatekercsre lesz szükséged.
Az indukciós hevítést leginkább pontosan kontrollálható hőkezelésre (kéregedzés, stb) alkalmazzák, meg Siemens-Martin-kemencékben az acélgyártásban, de ott a nagy méretek miatt nem kell túl magas frekvencia.

Ha én fémet akarnék elgőzölni valami hasonló módszert alkalmaznék mint ami deguss javasolt, persze a konkrét technológia függ attól is, hogy milyen fém (és menyi) elgőzölése a cél.
Lehetne gondolkodni villamos ívvel történő hevítésen, alacsonyabb olvadáspontnál még több alternatíva is elképzelhető.
(#) rigidus válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Koszonom a segitseget. Atneztem az eddigi kapcsolasokat es ennel tettem le a voksomat.

Az eredeti tervemet atdolgoztam. Velemenyem szerint nem kell elmennem a forraspontig ahhoz, hogy elgozoljon az anyag. Eleg csupan az olvadaspont felett tartani es legfeljebb tovabb fog tartani a muvelet. Ez sem gond mivel nem tomegtermelesre megy.

A kemence anyaga boroszilikat uveg lesz amivel nem fog erintkezni az olvadek mivel a munkatekercs egy helmholtz tekercs ami elektromagnesesen lebegtetni fogja amig teljesen el nem parolog.

Igy az igenyeimet nagyjabol ugy allitottam fel, hogy a munkatekercs kb. 60V-on 20-80A mellett uzemeljen. Ha a vesztesegeket is raszamolom akkor olyan 5.4kW kornyeken lesz a bemeneti aramfelvetel.

A kerdeseim az alabbiak lennenek:
Ferritmagok kornyeken nem vagyok jartas igy saccra neztem ki egyet: E6527. Ez elegendonek tunik a feladatra vagy vegyek kettot es rakjam oket egymas melle parba? (pl. 2x2 E mag)

A munkatekercset elkeszitettem, induktivitasa 2.291uH lett. Ezzel kapcsolatban az egyik kerdesem az volna, hogy a szinuszositast hol erdemes csinalni, a primer vagy a szekunder oldalon?

A masik, hogy ha a munkatekercs direkt modon fog ramenni a szekunderre akkor a szekunder es a munkatekercs induktivitasa ossze fog adodni?

A harmadik pedig, hogy szeretnek egy ampermerot tenni a szekunder oldalra. Amikor megvettem a merot naivan azt gondoltam, hogy valamifele egyeniranyitott eszkoz lesz, de szetszedtem amikor megerkezett es azt lattam, hogy valamifele orvenyaramu elven mukodhet. Van benne egy eleg nagy tekercs 1mm-es rezhuzallal kb 30 menettel. Jol sejtem, hogy ez halozati 50-60Hz-re van tervezve es gondjai lesznek kHz-es tartomanyban?

Ismetelten koszonom elore is a valaszokat.
(#) nyekk hozzászólása Ápr 17, 2011 / 1
 
Üdv.
A primi 9.-féle kapcsolás munkára "kényszerítve".12 mm-es köracél kb. 30s alatt pirosan "izzad"
(#) piter hozzászólása Ápr 20, 2011 /
 
Sziasztok piter vagyok
Először is magamról annyit hogy kovács volnék és ezért jutott eszembe hogy kellene nekem egy indukciós hevítő.
De mivel nem értek az ilyenekhez ezért fordulnék hozzátok.
Az alapelvet már kezdem kapizsgálni.
A kérdéseim pedig azok lennének hogy mi is kell egy ilyen elkészítéséhez (konyhanyelven)
Mennyibe is kerül elkészíteni?
És lenne-e itt valaki aki készítene egyet nekem?
paraméterei: egy 30-as köranyagot olvadáspontig tudjon hevíteni 10 cm hosszan.

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) spark2 válasza piter hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Helló piter!

Most fogok nekikezdeni a saját hevítőmnek, és tudok minden alkatrészből többet készíteni, így tudok neked is építeni egyet. Jelenlegi formájában a hevítőt valamilyen ívhegesztő berendezésről lehet üzemeltetni, tehát kell hozzá vagy egy 50 Hz-es ívhegesztő transzformátor egyenirányított kimenettel, vagy egy inverteres hegesztő, ez utóbbi persze drágább. Később akarok építeni egy szabályozható tápegységet is a hevítőhöz.
Egyszóval a lényeg, hogy kell egy nagyteljesítményű egyenáramú áramforrás, 40 V - 70 V kimeneti feszültséggel.

A hevítőhöz kell még rézcső és rézlemez, rézrúd, sok kondenzátor, 6 - 12 db tranzisztor, és néhány elektronikai alkatrész. Kb. 20 ezer Ft-ból kijön.
(#) spark2 válasza piter hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Elfelejtettem a hűtővizhez szükséges dolgokat: tartály + keringető-szivattyú, de lehet a csapra is kötni.
Én egy kínai akváriumi keringető-szivattyút használok, és 15 l-es vödröket, de azok elég kis térfogatúak, hamar felmelegszik a hűtővíz.
(#) spark2 válasza JackONeil hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
A pimi féle kapcsolásnál, ami a neten Royer - Mazzilli féle kapcsolásként ismert, trapézjelek vezérlik a vég mosfeteket.

A pll-es áramköröknél meg négyszögjelek.
(#) piter válasza spark2 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
spark2 köszönöm a választ

Van egy komoly házi építésű ívhegesztőm ami gondolom megfelelő is lenne.
És ez amit építesz az mekkora anyagot és menyire lehet majd hevíteni?
(#) nyekk válasza spark2 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Helló.
Esetleg egy kapcsolási rajzot?engem is érdekelne a dolog.
Kösz!
(#) spark2 válasza piter hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Elvileg egy komoly házi építésű ívhegesztő megfelelő is lenne, de legrosszabb esetben kellhet még belőle. Nekem most van 3 kínai 50 Hz-es hegesztőtrafóm, remélem 2 db hegesztőtrafó kimenete sorba kötve és egyenirányítva elegendő lesz. Azonkívül még van szünetmentes tápból néhány 12V-os akkum, ezeket is pluszban sorba tudom kötni a hegesztőtrafókkal, ha kell növelni a teljesítményt.

Kb mekkora teljesítményű a te ívhegesztőd? Az indukciós hevítésnél az a baj, hogy egyrészt elég kicsi tud lenni a hatásfok, másrész a hevítendő vasrúd lóg a levegőben, ami eléggé tudja hűteni. Hagyományos ellenálláskemencénél ilyen gondok nincsenek, de ott viszont az egész kemencét fell kell fűteni mondjuk 1600 fokra, ami hosszú idő, és addig is zabálja az áramot. Ha a vasrudat valamilyen kerámia csőbe rakjuk, akkor valamennyi hőveszteséget el lehet kerülni.
vbodi bejegyzései alapján szerintem 2 kW teljesítmény a minimum, innen lehet feljebb menni.

Nekem eddig csak alumíniumot sikerült olvasztani, azt is vastégelyben, tehát csak annyit tudok, hogy növelni kell a teljesítményt. Hogy mekkorára, remélem ezen a héten már kiderül.
(#) spark2 válasza nyekk hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Nemrég találtam ezt a kapcsolást:
zvs_drv.png

Ennek a kapcsolásnak egy kissé egyszerűbb változata a fenti kapcsolás: Royer_MOSFET_Driver.png

Kisteljesítményű (kb. 25 W) próbánál úgy is működött, hogy elhagytam a hevítő-tekercs közepére csatlakozó vezetéket. Ebben az esetben 2 fojtótekercs kell. Kiváncsi vagyok, nagyobb teljesítménynél is jól működik-e így, mert engem eléggé zavar a hevítő-tekercs közepére csatlakozó vezeték.

Az elmúlt héten 3 érdekes fórumot találtam:

Induktionsheizung (nicht) ganz einfach - Mikrocontroller.net

Wer hat Erfahrung mit Induktionsöfen >1kW - Mikrocontroller.net

Induction furnace - CNCzone.com
(#) ekkold válasza spark2 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Ez a kapcsolás közvetlenül hálózatról megy, szerintem érdemes lenne kipróbálni.
(#) nyekk válasza spark2 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Üdv.
Kösz a kapcs.rajzokat.
Mit szólsz,szóltok,volna e valami megoldás arra,hogy párhuzamosítani lehetne a Feteket,vagy esetleg kiváltani őket IGBT-re és azokat párhuzamosítani?Mondjuk a primi-féle kapcsolásban,vagy az általad közölt valamelyikében?Én eddig IRFP 260N-esekel próbálkoztam,de ezeknél a határ 200V.
(#) vbodi válasza nyekk hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
A debreceni cnc talin hevítettem.

Bővebben: Link
(#) nyekk válasza vbodi hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Szép munka!
(#) gyulank hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Sziasztok!
Indukciós főzőlap kapcsolási rajzot tudtok?
Gondolom, ahhoz nem kell ekkora teljesítmény, mint amiket itt találtam, mert nem fémet olvasztani kéne, és valamilyen szinten szabályozni sem ártana.
(#) zozz12 hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék, indukciós hevítővel lehet e keményforrasztást végezni, ha igen, mekkora teljesítmény szükséges és ennek a kivitelezése kb. mennyibe kerül. Továbbá érdekelne, lehet e ezeket a hevítőket szabályozni.

Köszi
(#) bodgabo válasza vbodi hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Miután az előbb lefeküdtem aludni, eszembe ötlött hogy a debreceni talin megcsodáltuk a hevítődet és a munka tekercseiden nem volt középső megcsapolás (betáp), viszont két fojtótekercs "figyelt" a dobozban.
Volna egy link arról a kapcsolási rajzról, ami ott volt az asztalon, és utólag zöld(?) filctollal lett berajzolva a munkatekercs? Vagy hol tudom megnézni (amennyiben publikus)?
Na megyek vissza aludni...
(#) (Felhasználó 5823) válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Vbodi osztogatta a rajzot, tehát publikus!

Teszek fel róla ma egy videót, mert eddig el voltam havazva és még vagy 10-et a találkozóról plusz rengeteg képet!

Az meg, hogy mi maradt le a rajzról majd elmondja vbodi!

Leiszt Jani
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Itt vannak az ígért videók, többek között vbodi indukciós hevítőjérők készült összesen negyed óra is!

Leiszt Jani

Debreceni videók
(#) vbodi válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
A hevítő kapcs. rajza. pimi9-kapcsolásának a módosítása.

Bővebben: Link
(#) bodgabo válasza vbodi hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Nagyszerű!
Nagy bennem az elhatározás egy hasonló építésére, nagyon sok hasznos információt találtam a topik végigolvasása közben.

Lenne még egy kérdésem, ami talán ötletadó is másoknak. Azt hallottam, hogy a csapágyak anyagául szolgáló acél jól kovácsolható, és remek célszerszámok (csapágylehúzó, különleges csavarkulcs, lapos vágó, fityfene...) készíthetők belőle. Ilyesmivel próbálkozott itt valaki? Ilyen indukciós hevítő pont jó lenne ilyesmire (is).
(#) mex válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
A csapágyacél hőkezelés nélkül rideg, kipattogzásra hajlamos anyag. Igazán jó szerszámot még nem sikerült készítenem belőle (nem vagyok kovács), de egy komolyabb kemence birtokában, ha meg lehet oldani az utólagos nemesítést, normalizálást, akkor akár kitűnő minőségű fittyfene sorozatgyártásába is bele lehetne fogni.
Következő: »»   19 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem