Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramlökés határoló lágyindító
Lapozás: OK   6 / 38
(#) PPetya válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Az a része amelyik zárná a direkt kört, 460µF-nak mértem.
(#) elektrorudi válasza PPetya hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Azt nem tudom értelmezni, hogy "zárná a direkt kört".
A 470µF helyett mérsz 460uF? De mint írtam, ennek nincs semmi jelentősége!
A kérdés természetesen a soros 330nF/250VAC kondenzátorra vonatkozott.
És a relé szikrázás? Titok?
(#) reloop válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Lehet, hogy védődiódás (volt) a relé?
(#) PPetya válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Omron G2R-1 tipusú relé volt. " zárná a direkt kört " - azt akarta jelenteni, amikor már a relén keresztül folyik az áram és nem a 10R5W -os ellenállásokon.
(#) reloop válasza PPetya hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

A 330nF kondi lehet még gyanús. Ha áthúz rajta a hálózati feszültség csúcsértéke.
A kísérletek folytatásához javaslom: Bővebben: Link
(#) elektrorudi válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Figyu reloop, nézd meg a második képen (a NYÁK oldalon) lent, középen, a kimeneti sorkapocs kivezetései közötti részt! Az én monitoromon tök fekete. Te is úgy látod? Vajon miért? Rossz a foto?
Ppetya, csinálnál erről a részről még egy egy jól látható képet? Lehetőleg normális géppel, nem telefonnal.
(#) reloop válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Nagyon jó szemed, van Égésnek néz ki. Ahhoz réznek kellett maradni nyákon.
(#) PPetya válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szia!

Igen csatolom. Ez már nem ugyan az a nyák, de a kapcsolás ugyan az. Mellékelem még a .lay kiterjesztésű beültetési rajzot is.
(#) promise válasza PPetya hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Az eredeti cikkben,amely pár évvel ezelőtt jelent meg az Elektorban,a 330nF/250VAC kondenzátor az X2 kivitelű.Ez sajnos már nem szerepel abban a cikkben,ami a Hobbielektronikára is felkerült.
(#) elektrorudi válasza PPetya hozzászólására (») Máj 11, 2011 / 1

A lay-t nem tudom megnyitni, de nyugtass meg, hogy a pirossal bekarikázott részen nem volt réz a maratás után!
Másrészt, a sorkapcsok közötti piros vonalak távolságát én tized mm-es nagyságrendbe saccolom. Jól látom? Hány kV-ra tervezted az átütési szilárdságot? Az eredeti (hobbielektronikás) cikkben leközölt NYÁK rajzal is van némi fenntartásom, a Graetz lábai között átvitt vezetősáv miatt. De, ha valaki ezt már sok példányban elkészítette különböző kis- és nagyteljesítményű trafókhoz és tök jól működött, akkor visszavonom a megjegyzésem.
A trafó csatlakoztatásakor, a kapcsoló vagy villásdugó érintkezésekor sok kV-os feszültséglökések keletkezhetnek a hálózaton. Ez ugye akkor indukálódik, amikor a tekercsben az áram megszakad. Ez símán áthúzhat, ha túl kicsi a vezető sávok közötti távolság.
- Az első NYÁK-odon ez a Graezt és a kimeneti
sorkapocs környezetében ez jól látható.
- A második NYÁK-on már frankón széthúztad a Graetz lábait, itt most nem is volt semmi probléma. Viszont a kimenetnél ugye megint gáz volt.
Nyilván észrevetted, hogy a kondenzátorral párhuzamos, soros ellenállásokat is két darabból rakták össze! Talán ez sem véletlen...
Szerintem készíts egy olyan NYÁK-ot, ahol a vezető sávok (és az alkatrészek, és az alkatrészek lábai is!) SEHOL SINCSENEK 5mm-nél közelebb egymáshoz! A sorkapcsot elkéne' felejteni, vagy legalábbis egy alkalmas típust kellene betervezni.
Kíváncsian várom a fejleményeket...
(a visszaküldött képemen csak erős nagyítás mellett (pl. ha Paint-tel nyitod meg) látszanak a berajzolt piros vonalak)

1.jpg

(#) rascal válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Szia!

"Nyilván észrevetted, hogy a kondenzátorral párhuzamos, soros ellenállásokat is két darabból rakták össze! Talán ez sem véletlen..."

Ha már így szóba hoztad, engem érdekelne az oka. (R1, R2) A cikk nem írt róla külön ezért én elkönyveltem magamban, hogy ez volt a fiókban, és azután az író a cikkben sem akart mást írni mint amit ténylegesen megvalósított.

Bővebben: Link
(#) PPetya válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Szia!

Nem, sehol nem maradt rézmaradvány, maximum az ónból kivált gyanta.
Igen azok elég közel vannak egymáshoz.
Semennyire sem terveztem sajnos..
Azért lett a Graetz széthúzva mert csak 10A -es volt itthon, az előző pedig elégett
Rendben, tervezek egy újat aztán jelentkezem.
Köszönöm a segítséget!

Üdv.: Petya
(#) ekkold válasza rascal hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Az ellenállásoknak nemcsak teljesítmény határadata van, hanem max. rákapcsolható feszültség is. A 0,6W-os ellenállásoknak túl sok a hálózati fesz 320V-os csúcsértéke. Tehát vagy 2db soros ellenállás kell, vagy nagyobb, pl. 500V-os feszültségtűrésű ellenállás.
(#) elektrorudi válasza rascal hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Lásd ekkold válaszát! :yes:
Egyébként a rajz stílusából ítélve, ez a kapcsolás eredetileg az Elektorból származhat. A németeknél pedig nem szokás a "fiókból építkezni".
Ez különösen igaz ez erre az igényes szaklapra...
(#) elektrorudi válasza PPetya hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Természetesen semmi okom kétségbe vonni a szavad. Valószínűleg köbzoli-t és engem is, ugyan az az optikai csalódás tévesztett meg.
Azért még utoljára, próbáld meg az előző levelemben leírtak figyelembe vételével megtervezni a NYÁK-ot.
(#) elektrorudi válasza ekkold hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Ez remekül megfigyelhető nagyfeszültségű szereléseknél: pl. levegő ionizátor.
Ott 5-10 ellenállást kötnek sorba.
(#) PPetya válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Sikerült megépítenem, minden szikrázás és kismegszakító leverése nélkül.
Csatolom, a képeket.
( A vezetők azért feketék mert a lézer festéke nem jött le róla )

Köszönöm a segítségeteket!!!

(#) elektrorudi válasza PPetya hozzászólására (») Máj 11, 2011 / 1

Gratulálok!
... de a távolságot azért nem mindenhol tartottad be... mákod volt.
A festék pl. körömlakk lemosóval lejön.
Az erősáramú fóliákat azért nem ártana megerősíteni, ahogy köbzoli ajánlotta.
(#) rascal válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Köszönöm a válaszokat, ezt a feszültségtűrést eddig nem tudtam. Akkor az egyik tápegységemet meg kell majd bütykölnöm...
(#) Mallar hozzászólása Máj 12, 2011 /

Nem olvastam végig ezt a témát, de rákerestem és úgyláttam eddig ez nem hangzott el.
Szóval a mikrohullámú sütőkben is van ilyen elektronika. Ráadásul kb 1000 wattot simán kapcsol. Pont a héten szedtem szét egyet magasfesz alkatrészekért, mitmondhatnék igazi kincsesbánya Egy igen frankó kis lágyindítót leltem benne, zavarszűrővel, biztosítékkal, mindennel együtt, ráadásul semmit nem kellett kiforrasztani, az ilyen jellegű háztartási készülékeket már úgy csinálják hogy minden kivehető legyen, csatlakozókkal meg kis műanyag rögzítőkkel. Szóval az egész áramkör csodaszépen kiszedhető.
Ajánlom hogy te is bányássz egy ilyet és sok gondot megoldhat. Szerencsére a mikrók elég sűrűn cserélődnek, kb a méhtelepeken minden héten megfordul 1-2. A lágyindító meg úgysem szokott tönkremenni szóval szinte tutira jó bennük.
(#) PPetya válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Szia!

Köszönöm.
De igen, a pályákat megerősítettem ahogy köbzoli mondta illetve írta.
A kép még a megerősítés előtt készült
Még viszont lenne kérdésem ezzel kapcsolatban:
Mit kell megváltoztassak ahhoz, hogy a relé mondjuk 1 mp után zárja az áramkört??

(#) reloop válasza PPetya hozzászólására (») Máj 12, 2011 / 1

A késleltetést a relével párhuzamos kondenzátorok értéke határozza meg. Nagyobb kapacitás - hosszabb késleltetés.
Ajánlom először ellenőrizni, hogy a relé tekercsén behúzott állapotban mekkora a feszültség. A névleges érték 2/3-a lenne ideális. 24V relénél kb. 16V.
(#) PPetya válasza reloop hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Szia!

Rámértem és 38,1 V.
Ez nagyon sok úgyhogy valahogy nagyon gyorsan le kell csökkenteni addig még a relé nem adja meg magát.
(#) elektrorudi válasza PPetya hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Jól látod !
(#) reloop válasza PPetya hozzászólására (») Máj 12, 2011 / 1

Vedd ki a párhuzamosan kötött 330nF kondik egyikét, és mérj újra. A késleltetés máris nőni fog.

Megtörtént.
Kerek 20,0 V az eredmény.
(#) reloop válasza PPetya hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Biztató! Most mennyi idő kell a relé behúzáshoz?

Igen, bíztató! 1 mp kell neki kb.
(#) reloop válasza PPetya hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Úgy értem, most mennyi idő múlva húz meg.

Bekapcsolom az áramkört és onnantól 1-2 másodperc.
Az előző verzióban szinte ahogy bekapcsoltam azonnal meghúzott.
Következő: »»   6 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem