Fórum témák
» Több friss téma |
Az a része amelyik zárná a direkt kört, 460µF-nak mértem.
Azt nem tudom értelmezni, hogy "zárná a direkt kört".
A 470µF helyett mérsz 460uF? De mint írtam, ennek nincs semmi jelentősége! A kérdés természetesen a soros 330nF/250VAC kondenzátorra vonatkozott. És a relé szikrázás? Titok?
Lehet, hogy védődiódás (volt) a relé?
Omron G2R-1 tipusú relé volt. " zárná a direkt kört " - azt akarta jelenteni, amikor már a relén keresztül folyik az áram és nem a 10R5W -os ellenállásokon.
A 330nF kondi lehet még gyanús. Ha áthúz rajta a hálózati feszültség csúcsértéke.
A kísérletek folytatásához javaslom: Bővebben: Link
Figyu reloop, nézd meg a második képen (a NYÁK oldalon) lent, középen, a kimeneti sorkapocs kivezetései közötti részt! Az én monitoromon tök fekete. Te is úgy látod? Vajon miért? Rossz a foto?
Ppetya, csinálnál erről a részről még egy egy jól látható képet? Lehetőleg normális géppel, nem telefonnal.
Nagyon jó szemed, van
![]()
Szia!
Igen csatolom. Ez már nem ugyan az a nyák, de a kapcsolás ugyan az. Mellékelem még a .lay kiterjesztésű beültetési rajzot is.
Az eredeti cikkben,amely pár évvel ezelőtt jelent meg az Elektorban,a 330nF/250VAC kondenzátor az X2 kivitelű.Ez sajnos már nem szerepel abban a cikkben,ami a Hobbielektronikára is felkerült.
A lay-t nem tudom megnyitni, de nyugtass meg, hogy a pirossal bekarikázott részen nem volt réz a maratás után!
Másrészt, a sorkapcsok közötti piros vonalak távolságát én tized mm-es nagyságrendbe saccolom. Jól látom? Hány kV-ra tervezted az átütési szilárdságot? Az eredeti (hobbielektronikás) cikkben leközölt NYÁK rajzal is van némi fenntartásom, a Graetz lábai között átvitt vezetősáv miatt. De, ha valaki ezt már sok példányban elkészítette különböző kis- és nagyteljesítményű trafókhoz és tök jól működött, akkor visszavonom a megjegyzésem. A trafó csatlakoztatásakor, a kapcsoló vagy villásdugó érintkezésekor sok kV-os feszültséglökések keletkezhetnek a hálózaton. Ez ugye akkor indukálódik, amikor a tekercsben az áram megszakad. Ez símán áthúzhat, ha túl kicsi a vezető sávok közötti távolság. - Az első NYÁK-odon ez a Graezt és a kimeneti sorkapocs környezetében ez jól látható. - A második NYÁK-on már frankón széthúztad a Graetz lábait, itt most nem is volt semmi probléma. Viszont a kimenetnél ugye megint gáz volt. Nyilván észrevetted, hogy a kondenzátorral párhuzamos, soros ellenállásokat is két darabból rakták össze! Talán ez sem véletlen... ![]() Szerintem készíts egy olyan NYÁK-ot, ahol a vezető sávok (és az alkatrészek, és az alkatrészek lábai is!) SEHOL SINCSENEK 5mm-nél közelebb egymáshoz! A sorkapcsot elkéne' felejteni, vagy legalábbis egy alkalmas típust kellene betervezni. Kíváncsian várom a fejleményeket... ![]() (a visszaküldött képemen csak erős nagyítás mellett (pl. ha Paint-tel nyitod meg) látszanak a berajzolt piros vonalak)
Szia!
"Nyilván észrevetted, hogy a kondenzátorral párhuzamos, soros ellenállásokat is két darabból rakták össze! Talán ez sem véletlen..." Ha már így szóba hoztad, engem érdekelne az oka. (R1, R2) A cikk nem írt róla külön ezért én elkönyveltem magamban, hogy ez volt a fiókban, és azután az író a cikkben sem akart mást írni mint amit ténylegesen megvalósított. Bővebben: Link
Szia!
Nem, sehol nem maradt rézmaradvány, maximum az ónból kivált gyanta. Igen azok elég közel vannak egymáshoz. Semennyire sem terveztem sajnos.. Azért lett a Graetz széthúzva mert csak 10A -es volt itthon, az előző pedig elégett ![]() Rendben, tervezek egy újat aztán jelentkezem. Köszönöm a segítséget! Üdv.: Petya
Az ellenállásoknak nemcsak teljesítmény határadata van, hanem max. rákapcsolható feszültség is. A 0,6W-os ellenállásoknak túl sok a hálózati fesz 320V-os csúcsértéke. Tehát vagy 2db soros ellenállás kell, vagy nagyobb, pl. 500V-os feszültségtűrésű ellenállás.
Lásd ekkold válaszát! :yes:
Egyébként a rajz stílusából ítélve, ez a kapcsolás eredetileg az Elektorból származhat. A németeknél pedig nem szokás a "fiókból építkezni". ![]() Ez különösen igaz ez erre az igényes szaklapra...
Természetesen semmi okom kétségbe vonni a szavad. Valószínűleg köbzoli-t és engem is, ugyan az az optikai csalódás tévesztett meg.
Azért még utoljára, próbáld meg az előző levelemben leírtak figyelembe vételével megtervezni a NYÁK-ot. ![]()
Ez remekül megfigyelhető nagyfeszültségű szereléseknél: pl. levegő ionizátor.
Ott 5-10 ellenállást kötnek sorba.
Sikerült megépítenem, minden szikrázás és kismegszakító leverése nélkül.
Csatolom, a képeket. ( A vezetők azért feketék mert a lézer festéke nem jött le róla ![]() ![]() Köszönöm a segítségeteket!!! Üdv.: Petya
Gratulálok!
![]() ... de a távolságot azért nem mindenhol tartottad be... mákod volt. A festék pl. körömlakk lemosóval lejön. Az erősáramú fóliákat azért nem ártana megerősíteni, ahogy köbzoli ajánlotta.
Köszönöm a válaszokat, ezt a feszültségtűrést eddig nem tudtam. Akkor az egyik tápegységemet meg kell majd bütykölnöm...
Nem olvastam végig ezt a témát, de rákerestem és úgyláttam eddig ez nem hangzott el.
Szóval a mikrohullámú sütőkben is van ilyen elektronika. Ráadásul kb 1000 wattot simán kapcsol. Pont a héten szedtem szét egyet magasfesz alkatrészekért, mitmondhatnék igazi kincsesbánya ![]() Ajánlom hogy te is bányássz egy ilyet és sok gondot megoldhat. Szerencsére a mikrók elég sűrűn cserélődnek, kb a méhtelepeken minden héten megfordul 1-2. A lágyindító meg úgysem szokott tönkremenni szóval szinte tutira jó bennük. ![]()
Szia!
Köszönöm. De igen, a pályákat megerősítettem ahogy köbzoli mondta illetve írta. A kép még a megerősítés előtt készült ![]() Még viszont lenne kérdésem ezzel kapcsolatban: Mit kell megváltoztassak ahhoz, hogy a relé mondjuk 1 mp után zárja az áramkört?? Üdv.: Petya
A késleltetést a relével párhuzamos kondenzátorok értéke határozza meg. Nagyobb kapacitás - hosszabb késleltetés.
Ajánlom először ellenőrizni, hogy a relé tekercsén behúzott állapotban mekkora a feszültség. A névleges érték 2/3-a lenne ideális. 24V relénél kb. 16V.
Szia!
Rámértem és 38,1 V. Ez nagyon sok úgyhogy valahogy nagyon gyorsan le kell csökkenteni addig még a relé nem adja meg magát.
Jól látod !
![]()
Vedd ki a párhuzamosan kötött 330nF kondik egyikét, és mérj újra. A késleltetés máris nőni fog.
Biztató! Most mennyi idő kell a relé behúzáshoz?
Úgy értem, most mennyi idő múlva húz meg.
Bekapcsolom az áramkört és onnantól 1-2 másodperc.
Az előző verzióban szinte ahogy bekapcsoltam azonnal meghúzott. |
Bejelentkezés
Hirdetés |