Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   130 / 370
(#) Szabi1 válasza erbe hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Oke itt vannak a pontos adatok tolómércével mértem.

trafo.jpg
    
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
A vasmag lemez közepét mértem az 35 mm
(#) tube_dani hozzászólása Nov 30, 2011 /
 
Sziasztok!
A minap kaptam egy trafót, a következők vannak ráírva:

Up=230V, 400V
Usz=6V, 12V, 24V, 48V
100VA

A kérdésem pedig az, hogy a 100VA melyik szekunderre vonatkozik? Azonos időben bármelyik tekercsről le lehet venni összesen 100VA-t? Tehát levehetek pl. a 48V-os tekercsről 100VA-t?
A drótok közvetlenül sorkapoccsal vannak kivezetve a csévetestről, így nem tudom megnézni a drótok átmérőjét.
(#) ujfalusi válasza tube_dani hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Az baj hogy nem ismered a vezeték átmérőjét. Ha sorba vannak kötve, és azonos vastagságúak, akkor az a 48 voltra vonatkozik.
(#) Falconer hozzászólása Nov 30, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy 230V/12V toroid trafóm amire az van írva 400VA. Nem tudja valaki, hogy a 12 voltos ágon mennyi amperrel terhelhető egy ilyen? Köszi előre is!
(#) Lamboo válasza Falconer hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Szia
Ha csak egy szekundere van akkor elméletileg 30 amper körül, max 33 de annál többel már ne terheld.
(#) Falconer válasza Lamboo hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Kösz szépen!
(#) erbe válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
A méretei alapján nem (őskőkorszaki) magyar szabvány. Enyhe becsléssel 500 VA, de időszakosan akár 1 kW-tal is terhelheted. Az elvárásaidnak tökéletesen megfelel.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 1, 2011 /
 
Üdv!

A kérdésem nem egészen transzformátoros de csak ide tudtam besorolni. Hogyan működnek a különböző vibrátorok? Most nem az elektronikában értendő vibrátorokra gondolok hanem azokra amik az elektromos energiát mágnesessé majd ezt fizikai munkává alakítják át. Pl. telefonban alkalmazott vagy csiszológépekben (bár ott lehet a mozgás másképp van megoldva). Hogyan működnek, topológiák, hány családba sorolhatók be (pl AC, DC motorok és még ezen beül is különböző fajták)? Hogyan kell méretezni őket?
Ez utóbbi kérdésem tudom nagyon komplex tekintve arra, hogy elektromos energiát mozgássá alakítunk és így sok mindent figyelembe kell venni így hát főleg most az elektromos oldaláról nézném a dolgokat, azaz tekercs méretezése, feszültségek, felvett áram.
Hogyan lehet és érdemes nagyobb mágneses teret előállítani? Sok menettel, nagyobb feszültséggel és kisebb felvett árammal vagy kevés menettel, kis feszültséggel és nagy árammal? Tegyük fel, hogy a felvett teljesítmények megegyeznek mindkét esetben.
(#) pjg válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Mágneses teret árammal....
(#) nagy_david1 válasza pjg hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Köszi. Esetleg a többi kérdésemre tudod a választ?
(#) erbe válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Tessék választani:
1. Miért érdekel?
2. Mondj le róla!
3. Nézz utána magad!
Komolyra fordítva a szót: A vibrációt keltő berendezések egy része a bemenő frekvenciát közvetlenül hasznosító eszköz. Pl. régi telefon 16,3 Hz csöngetőjele, 50 Hz-esvillanyborotva.Ide tartozik az egykori ruszki búvár és az alapján gyártott vibrációs szivattyúk, akváriumlevegőztető, stb.
Van, amelyik maga állítja elő a működéséhez szükséges váltakozó-szaggatott áramot. Iskolai-, kapucsengő, autóduda, vibrátor (mármint az egykori csöves készülékek akku-elem feszültségéből nagyfesz tápot előállító része).
Villanymotorral hajtott súly lendítőerejét kihasználó vibrációs eszközök: Csiszoló-, masszírozó-, döngölőgépek, rázó, zömítő és továbbítóeszközök. Hogy ezt AC vagy DC motor hajtja, teljesen mellékes.

Mágneses tér előálításánál mindig a követelményekhez és a lehetőségekhez kell igazodni. Erre pedig előre nem lehet véleményt alkotni.
Folytassa Kleó!
(#) nagy_david1 válasza erbe hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Először is köszönöm a választ. Elfelejtettem írni azt is, hogy nem a motoros lendítősúlyos verzió ami érdekel hanem pl mint írtad a villanyborotvát vagy a többieket. Felépítésük érdekelne engem, hogy mire alapoznak. Sajnos volt akváriumlevegőztetőm de mára a múlté így nem tudok belekukkantani. Miben tér el a felépítése annak amit a hálózati 50Hz táplál illetve annak aminek én biztosítom a szaggatott DC áramot? Sajnos kerestem de nem igazán találtam rajzot. Nem tudom elképzelni a felépítésüket. Gondolom van egy tekercsem amiben van egy mozgó mag. De itt a képzelőerőm meg is állt.
(#) erbe válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Idézet:
„Miben tér el a felépítése annak amit a hálózati 50Hz táplál illetve annak aminek én biztosítom a szaggatott DC áramot?”

Jóformán semmiben. Az elv, a kialakítás ugyanaz, csak a mágneses tér hatására elmozduló horgony megszakít egy érintkezőt. Nem te biztosítod neki a szaggatott DC áramot, biztosítja azt magának.
Rezgőkéses villanyborotvahttp://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/159borotva/borotva.htm
(#) nagy_david1 válasza erbe hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Azt akarod mondani, hogy akkor is ő szakítja meg az áramot ha én adom meg a szaggatás frekvenciáját? Ha jól értelmezem akkor ezek úgy működnek, hogy egy magot gerjesztek a tekercsel ami aztán magához vonz egy másik fémet. Az úgy nem működőképes, hogy maga a mag kezdjen el a tekercsen belül mozogni?
(#) erbe válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Idézet:
„úgy nem működőképes, hogy maga a mag kezdjen el a tekercsen belül mozogni?”

Hát úgy is lehet... Sokkal hamarabb kikoptatná valahol a tekercset, mintha azon kívül mozog-mozgat valamit. Húzómágnesekben szokás tekercsen belül a mozgó vasmag. Ha te adod meg a szaggatás frekvenciáját, lásd 1.
Amelyik magának állítja elő, lásd 2.
(#) Milcsi-bé hozzászólása Dec 4, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy trafóm.
Ez van rá írva: Primer 11.5 V 4,80 A
De közben a primerről három leágazás van.
Most akkor melyikeket egyenírányítsam és Puffereljem?
A harmadik leágazás talán a föld lehet?
(#) VIM válasza Milcsi-bé hozzászólására (») Dec 4, 2011 / 2
 
Szia! Ez valami inverter lehetett? A három kivezetés úgy van, hogy a közöshöz van 2X6volt és ezt "szaggatta" egy félvezető páros valamilyen frekvencián. A szekunderről nincs adat feltüntetve?
(#) Milcsi-bé válasza VIM hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Jaj,de hülye vagyok,nem a primer a 11.5 V 4.80 A
hanem a secunder.A primer 230v.Elnézést,csak elírtam
Amúgy Halogén izzókat hajtott meg.
(#) fleta válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Üdv!
Ekkora trafóvas, 1T-vel gerjesztve, /ha erősítőbe kell/ max 200 VA-es./ez az adat folyamatos igénybevételnek kitett /
Túlgerjesztve nagyobb teljesítmény is kivehető belőle.
(#) VIM válasza Milcsi-bé hozzászólására (») Dec 4, 2011 / 1
 
Semmi gond. Akkor tetszőlegesen kiválasztod magadnak a megfelelő feszültséget ami lehet 2X5.8-6V-ból az egyik ág 6V. A másik variáció a 2X5.8-6V-ból mindkét tekercs feszültségét igénybe veszed és így lesz 11.5-12V. Tessék kimérni. Ezek után jöhet az egyenirányító váltójába a bekötés, majd a + és - kimenetre a szűrő kondenzátor polaritás helyesen kötve.
(#) Milcsi-bé válasza VIM hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Köszi szépen a válszokat
(#) Szabi1 válasza fleta hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Mi az hogy túlgerjesztve?
(#) csabee hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Üdv!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy mikro trafó megfelelne-e autós erősítő hajtására? Primer maradna csak a szekundert tekerném át...
Maradhatna a primer?
(#) erbe válasza csabee hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Néhány menetet nem árt hozzátekerni a primerhez. Nem fogja levágni az automatát bekapcsoláskor és nem lesz akkora szórt mágneses tere, ami bezavarhatna az erősítőnek. Legalább 10-15 menetet rá kell hajtani. Ügyelj a szigetelésre!
A megnövelt menetszámmal kell majd kiszámolni a szekundert. A mágneses söntöt ki kell venni.
(#) kamaro válasza erbe hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy a primernél egyszerűen le kell forrasztani a kijövő kábelt a tekercsről aztán hozzá kell forrasztani huzalt és tekerhető tovább? A forrasztás helyét szigetelő szalaggal szigetelni kell?
(#) ujfalusi válasza kamaro hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Igen.
(#) dani9228 hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Üdv! Ezt a trafót én bekötöttem az azon oldali vezetékekkel amelyen 3db van, a fehéret és a narancsot. Ez a 220-as bemenet. És azt szeretném kérdezni, hogy miért melegszik az alulsó tekercsréz. Már annyira melegszik 2perc után, hogy már jön a műanyag olvadt szaga.Konkrétan nem tudom, hogy a primer vagy a szekunder részéről van e szó. A típusa: CT-PO4E-a 220/240
Köszi!
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia! Keresd meg a legnagyobb ohmos ellenállású tekercsszakaszt, legnagyobb valószínűséggel az lesz a primer.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Akkor háromvezetékes oldali a primer, és akkor miért melegszik az a része? Köszi!
Következő: »»   130 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem