Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF távirányító építés

Témaindító: Laki, idő: Ápr 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 10
(#) pucuka válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Ha vicces akarnék lenni, azt mondanám, hogy csavarhúzóval lehet hangolni a rezgőköröket. Csakhogy ha érzékelni is szeretnéd, hogy mit csinálsz, akkor ahhoz műszerekre lesz szükséged. A műszereknek azon a frekvencia és feszültség tartományon belül kell működnie, amelyeket használni szeretnél. Mivel a használatos rádiófrekvenciák többnyire kívül esnek a hangfrekvenciás tartományon, egy általános műszer ritkán alkalmas ilyen mérésekre. szükséges egy frekvencia mérő, kb. 1 mV érzékenységgel, 1 - 2,5 GHz tartományban max. 100 Hz felbontással, feszültségmérő 0,3 mV érzékenységgel, hasonló frekvencia tartományban, kapacitás mérő 1 pF -1000 pF, és induktivitás mérő 1 nHy - 100 uHy tartományban.
Attól tartok, a digi műszered ezekre a feladatokra nem túl alkalmas.
Az oszcillátoroknak elég sok fajtája van, azt a típust kell mindíg használni, ami a frekvenciának, és a környezetnek leginkább megfelel. A frekvenciájukat az ezt meghatározó elemek hangolásával lehet változtatni, ez lehet egy rezgőkör is. Az elemeinek értékét Thomson képlettel számolhatod, és az előbbi műszerek kombinációinak használatával mérheted.
(#) Suncorgo válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Rendben köszönöm a felvilágosítást. Ilyen műszereket venni vagy csinálni érné e meg jobban?
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 16, 2011 /

pl csinálok egy 1mhz kvarcoszcit. Tegyük fel hogy nekem egy 1mhzes rezgőkörre van szükségem. Akkor rákötöm a kimenetére és szkóppal nézve úgy kell behangolni hogy az 1mhz amplitúdó csillapodás nélkül jöjjön át a kimenetére? Ez egy jó megoldás? A rezgőkör tulajdonképpen úgynevezett sávszűrő szerepet is játszik?
(#) Medve válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 16, 2011 1 /

Jól gondolkodsz épp, de a gyakorlatban nem így megy, mert erre GDO-t használnak
(#) Suncorgo válasza Medve hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Ez egy elfogadható? Bővebben: Link
(#) Medve válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Dehogynem! Egész egyszerű a kapcsolás és roppant hasznos! De a műszerparkod építését inkább egy frekimérővel kezdd. (Ahhoz viszont kell egy PIC égető)

Én inkább AVR párti vagyok. 2x16 kijelzőm is van itthon.

Én 20Mhz alatt akarok maradni RF téren. Ezért gondoltam a szkóp használatára. Ilyenem van: PDS5022S, 25MHz, 2 csatorna

A 2008az RTÉK ben is van valami új generációs GDO. Épp azt olvasgatom. Esetleg azt építsem meg?
(#) pucuka válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Nem kellene az oszcilloszkópodhoz ragaszkodnod. Rádiófrekvenciák mérésénél nem sok hasznát veszed. Kis energiával építhető egy kis előtét, amivel wobbler szkópot varázsolhatsz belőle, az sokkal hasznosabb, és erre a célra már egy 1 MHz -es szkóp is megfelel. Ráadásul mint már régebben említettem, a 20 MHz alatti jelek akár véletlen kisugárzásával is galibát okozhatsz.
Ahogy Medve is mondja, először egy frekvenciamérőt hozz össze, ehhez időalapnak pont jó lesz az 1 MHz -es kristály. Ennek frekvenciatartományát kiterjesztheted elég magas frekvenciáig.
A következő lépés a GDO megépítése, aminek pontos frekvencia beállításához már jól jön a frekimérő. A frekimérőt nagyon pontosan hitelesítheted a 77,5 kHz -es hiteles frekvencia, és órajel adóval. Erre készíthetsz egy frerrites egyenesvevőt, a legtöbb opamppal kivitelezhető.
A GDO -t használhatod szignálnak, kis pontosságú frekimérőnek, RF szintmérőnek, úgyhogy ez egy jó kis univerzális amatőr műszer.
A mérésekkel kapcsolatos felvetések az RF mérések, műszerek topikba tartoznak. Hasznos számodra is a tanulmányozása.
(#) Suncorgo válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Jol van. Akkor szépen sorban fogok haladni ahogy írtad. Folytassuk ott.
(#) Gránátalma hozzászólása Jan 22, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Következő korszakalkotó ötletemmel fordulnék hozzátok.
Szeretnék építeni egy hajó modellt, amit majd valamiféle elektromos motor hajt meg, és ehhez kellene nekem egy rádiós távirányítót alkotni.
A probléma ott kezdődik, hogy fogalmam sincs, hogy pl milyen frekvenciatartományt lehet erre használni, illetve milyet érdemes. Plusz milyen teljesítményű adót kell méreteznem, hogy pl 10-100-150-200 méteres hatótávolságom legyen.
Egy kis útbaigazítást szeretnék kérni ez ügyben.
Azt sem tudom (nem foglalkoztam még digitális dolgokkal..) hogy hogy lehet egyáltalán megoldani azt, hogy az indítási parancs a jobbra és balra parancs elkülönüljön.
Én csak az analóg jeladásban tudom elképzelni a dolgot. (ültetett frekvenciákkal) de ez sajnos elég bonyolult megoldást jelentene a jel kikódolása szempontjából.
Várom építő jellegű hozzászólásaitokat.

(Bocs ha esetleg rossz topik, keresgéltem, ezt találtam.)
(#) pucuka válasza Gránátalma hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Rádiós távvezérléseknél enkóder/dekóder párost szoktak alkalmazni, ezek többsége úgy van integrálva, hogy csak az RF részt kell hozzá megépítened. Több csatorna áll rendelkezésedre, ezekkel megoldható a különböző funkciók vezérlése. Vedd példának az RX2/TX2 párost, ebben minden benne van, amire szükséged lehet.
Ami a frekvenciát illeti, Vannak modellirányításra használható frekvenciák 27, 36, 40, 433, 868 MHz -es sávban. Mivel az adófrekvenciának stabilnak kell lennie, olyan frekvenciát célszerű választani, ahová az alkatrészeket könnyen be tudod szerezni. Ami az adóteljesítményt illeti, egy egyszerű adó kimenőteljesítménye (50 - 100 mW) is elegendő, az egyszerű vevő érzékenységével a kívánt távolságra.
(#) lfuli hozzászólása Jan 28, 2012 /

Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem van, hogy tv távirányító átalakítható-e valahogyan RF-esre, úgy, hogy ugyanannyi gombot használhassak, mint eredetileg?
Minden ötletet, hozzászólást szívesen várok. (Most kezdem tanulgatni a mikrokontrollereket is.)
(#) pucuka válasza lfuli hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Elvileg igen, de gyakorlatilg van jelentős különbség. Az infrás távirányítónál 38 KHz -es (vagy ilyesmi) frekvenciájú adatcsomagok szaladgálnak, mint vivő frekvencia, ezt az RF modulok nem képesek átvinni. De ha hozzáférsz a logikai szintű adatokhoz, akkor lehetséges, bár ilyenkor més meg kell oldani az adatok vonali kódolását is, ami más mint az infraled esetén.
(#) Mr.Cs hozzászólása Feb 15, 2012 /

Sziasztok!

sajnos felnőtt fejjel szeretnék elkezdeni elektronikával hobby szinten foglalkozni.
Első kapcsolásként egy olyan rf kapcsolót szeretnék építeni, ami áll egy adóból, vevőből. Az adón egy gomb, a vevőn egy motor található (ármarellátás elemről, a motor egy mondjuk egy egyenáramú kismotor (1,5V).

Az adó gombjának megnyomására a motor elindul, következő megnyomásnál gyorsul, mindezt mondjuk 3-4 fokozattal, majd a fokozatok utáni nyomásnál a motor leáll.

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/_ado-vevo_modulok.html cikkek-ben leírt alkatrészekkel kiegészítve ez megvalósítható? Érdemes ezzel belekezdeni, vagy teljesen tévúton járok?

Tudom, kezdő vagyok, és semmilyen előképzettségem nincs, és senki nem akar más helyett dolgozni, de tanácsot szeretnék kérni. Ez egy olyan projekt lenne, amit ha meg tudok csinálni valószínűleg tényleg meghozná a kedvem ehhez a hobbyhoz. Úgy létom, most lehetőségetek van megfertőzni ezel a kívülről nagyon érdekesnek, és szépnek tűnő hobbyval.

Ezenkívül szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen könyvet szerezzek be, ami ilyen szinten foglalkozik az elektronikával (egyenlre itt olvasgatom a cikkeket, fórumokat napok óta).

Előre is köszönöm a megértő hozzászólást.
(#) Grimbusz hozzászólása Feb 21, 2012 /

Sziasztok!
Vettem 2db TRX 433 modult, amiről időközben kiderült, hogy =rfm12b. Az spi-n minden szépen látszik, az adó oldal küldi az RF csomagokat, de a vevőt egyelőre nem tudom életre lehelni. Az spi ott is ketyeg, csak épp a fifo üres, mint a tök.) A két modulnak azonosak a beállításai, de a pll, stb. beállításokban nem vagyok biztos. Néztem példaprogikat is, de azokkal sem jutottam előrébb. Várom a jobbnál-jobb ötleteket!
(#) emuhun hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Sziasztok!

Egy kis művészeti projekt megvalósításához keresek valakit, aki tudna segíteni a következők megoldásában és kivitelezésében, * A megoldandó feladat:

Adott egy MIDI szekvencia, amiben egy midi to switch doboz segítségével a MIDI note on és note off parancsokat kapcsolásokká alakítja, tehát note on-kor 5 volt jelenik meg az adott csatorna kimenetén, note off-kor pedig ez megszűnik.

Rádió vagy infra segítségével azt szeretném elérni, hogy egy terem különböző pontjaiban elhelyezett kis fényforrásokat tudjam vezérelni kábelek nélkül a MIDI to SWITCH box által kibocsátott jelekkel. Kb. 10 egymástól független csatornára van szükségem, és jó lenne ha a vezérlés stabil lenne, tehát ha az adott fényforrás lehetőleg soha nem ragadna sem on, sem off állásban.

*
köszönöm!
(#) SBahadurD hozzászólása Jún 23, 2012 /

Szeretnék építeni egy egyszerű rádiós távirányítót. Főleg akásban használnám pár méter - pár 10 méter távolságig. Vigyen át egy falon keresztül is. Ha lenyomom a gombot az adón, akkor kapcsoljon a relé, amíg le van nyomva a gomb.
Biztonsági szempontok nincsenek, nem kell attól félni, hogy más meg akarja hackelni, vagy ilyesmi, esetleg az okozhat problémát, ha más hasonló frekvenciájú adó is van a közelben, de egyelőre ez sem fontos.

Az adó lehetne valamilyen oszcillátor, aminek a kimenetét egy antennára vezetném.
Kérdés: Milyen frekvenciát és milyen oszcilátort érdemes választani. Én egy egyszerű oszcillátorra gondoltam, amit úgy valósítanék meg, hogy invertert kristállyal visszacsatolok, mint ahogy Topi cikkében is van.
1 Mhz körüli frekvencára gondoltam, hogy a megvalósítással még ne legyenek problémák. (Szórt reaktanciák, parazita reaktanciák.) Milyen antennát ajánlanátok? Hallottam, hogy egy ferritmagos tekercs is jó. Ez igaz?

Vevő: Antenna--sávszűrő--erősítő--AM-demodulátor--tranzisztor, aminek a kollektorkörében van a relé.
Az AM-demodulátornál egy sima diódás burkolódemodulátorra gondoltam.
Erősítőnek elég egy jól beállított tranzisztor, esetleg legyen egy műveleti erősítős kapcsolás?
Sávszűrőnek jó egy -az antennával sorosan kapcsolt- párhuzamos LC kör, vagy az antennával párhuzamosan kapcsolt soros LC kör? Vagy itt is legyen ferritmagos tekercs a vevő egy párhuzamos kondival hangolva?

Ha mégis védeni kell (véletlen(nem rossz szándékú)) külső behatások ellen, akkor jó-e az ötlet, hogy az adást is szaggatom alacsonyabb frekvencián és a vevő áramkörben teszek egy szűrőt erre a frekvenciára is az AM-demodulátor után?

Köszi a segítséget!
(#) Suncorgo hozzászólása Júl 28, 2012 /

Sziasztok

Keresgéltem a témák között ezt találtam a legideálisabbnak.

Segítséget szeretnék kérni 3 pólusú "pí" szűrő méretezéséhez 4Mhz-re. Hogyan zajlik egy ilyen szűrő méretezése?

Annyit tudok hogy a bemenetét és a kimenetét is illeszteni kell.

Bemenet:
RF végtranzisztor pl. BC337. Mosn nem lényeg hogy nem erre való csak példa. Honnan veszem az adatlapból hogy mekkora a kimeneti ellenállása illetve hogyan számítható? Ez kellene ugye a bemeneti részhez.
A kimeneten pl egy 1-2 méteres huzal antennának hogyan tudom meghatározni a talpponti ellenállását? Ez meg kellene ugye a szűrő kimeneti méretezéséhez.

Üdövlettel: Suncorgo
(#) Bonca válasza SBahadurD hozzászólására (») Júl 28, 2012 /

Szia SBahadurD!
Egy nagyon hasonló dologról írtam egyszer egy ötletadót. Az RF rész olcsó modulokból áll, így nem kell bajlódni a megépítésével.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/kapunyitas_gombnyomasra_...j.html

Bonca
(#) pucuka válasza Suncorgo hozzászólására (») Júl 28, 2012 / 1

A szűrő méretezése ugyanúgy zajlik, mint bármely más szűrőét Itt egy kis segítség. A szűrő pedig az áteresztő tartományában "átlátszó".
Egyéb lehetőség híján a tranzisztor paramétereket a rendelkezésre álló görbeseregből tudod meghatározni, amiből a h22 a kimeneti impedancia. Persze nem lesz pontos mert nincs frekvencia függő összetevő, hiszen egyenáramú paraméterekkel dolgozol, de az illesztő tagokat állíthatóra képzed ki, kapacitív osztót trimmer kondenzátorokból, akkor le tudod hangolni.
4 MHz -en egy 1 -2 m -es huzal talpponti impedanciáját elég nehéz meghatározni, de mivel sokkal rövidebb mint a negyed hullámhossz, biztos kapacitív, a rezonanciára hosszabbító tekerccsel tudod kihangolni, vagy magát a szűrő utolsó tagját is változtathatóra képzed ki, az illesztést is állíthatod, mint a rövidhullámú adók tank köreit. az olyan PÍ kör, ahol a felső tag egy induktivitás, földre egy egy forgó kondi.
De miért pont 4 MHz? Baj lehet belőle. inkább válassz valamilyen ITO, vagy modellező frekvenciát.
(#) Suncorgo válasza pucuka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Igen erről én is olvastam hogy kapacitív terhelés lesz az antenna. Esetleg erről valami infód van e hogy hogyan lehet méretezni a "hosszabbító" induktivitást a negyed hullámhossznál rövidebb antennákhoz?

Csak most használom a 4Mhz-et, ilyen kavics volt a fiókban. Majd valamelyik modellező sávot akarom használni, max 50-100 méter hatótávval, nem állandó üzemben.

Ha megépítek egy xxxx mW RF végfokot és 50ohmos induktivitásmentes műterhelésre belövöm a kívánt teljesítményt és szűrőt akkor oda milyen típusú antennaillesztőt szoktak használni? Mert valószínűleg nem méretezett antenna lesz amelynek a talpponti ellenállása nem fog megegyezni az 50ohmos műterheléssel. Ehhez elég sorba kötni egy induktivitást és állítása közben mérni a térerőt?
(#) Suncorgo hozzászólása Júl 29, 2012 /

Leszimuláltam a program által számított értékekkel a szűrőt.

Végfok BC337 12pF kimeneti kapacitás 1Mhz-en. 12x4 - 4Mhz-re az 48pF. Kapacitív reaktancia Xc=828 ohm 4Mhz-en.

Szóval bemeneti ellenállás 828ohm kimeneti 50ohm.
C1: 470pF
C2: 1.75nF
L1: 4.07uH

Elég meggyőző a szimuláció.

A pi szűrő L tagját és az antenna hosszabbító induktivitást össze lehet vonni? (L=L1+L2)
(#) pucuka válasza Suncorgo hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Jó a szimulációd, nagyon tetszik, jó eredményeket hoz. (én sajnos nem értek hozzá, nekem számolgatni kellene, az meg már sok)
Ha pl. beépített antennát használsz, senki nem kötelez az 50 ohm kimeneti impedancia tartására. A rövid antenna amúgy is nagyimpedanciás, igy az oda-vissza impedancia transzformálás csak járulékos veszteséget okoz.
Természetesen össze lehet vonni, ez történik az antenna illesztő fokozatokban is, és abban az esetben sem lesz a kimenő impedancia semilyen karakterisztikus impedancia, hanem pont annyi, amennyi a kihangoláshoz szükséges.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Aug 1, 2012 /

Szép napot!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudom azt megoldani hogy 2 különböző szerkezetem működik 433mhz es modulokkal pár méterre egymástól és ezek nem zavarják sehogyan sem egymást?
(#) foxi63 válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

az adómodul ha olyan (pl. rfm12b) képes megkülönböztető adatot kiadni a valóságos adatok előtt. Ezért képes a vevő megkülönböztetni, hogy neki szól-e az adás vagy sem.akár 256 vevő is lehet .....
(#) n_yálastrubadúr válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Azthiszem rt14 és rr3 a párosom, kétoldalon a jóöreg két kisérleti panel egy 16f887 és egy 16f628A -val és logikai analizátorral nézem, de ez nem küld olyasmit amiről beszélsz. Egyelőre 32 bit-et küldök. Ez rendben is van. Csak elképzelésem sincsen hogyan lehetne ezt programmal megoldani, hogy ne fussanak egymásba. Az elv érdekelne, hogy ezt hogyan oldják meg.
(#) n_yálastrubadúr válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Amúgy ez nagyon állat ez az rf modul, ahhoz képest hogy mennyibe kerül. Mi amit tudnom kellene róla? És hogyan lehet programozni?
(#) pucuka válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Adatátvitelnél ahogy a levelezésben is van, cím - adat. Ha egy soros vonalon több vevő is van (akár szándékodon kívül is) a címből felismeri a vevő hogy az azt követő adat neki szól, ha nem ismeri fel a címet akkor az adat nem neki szól. Az adó vevő páros önmagában semmit nem csinál, csak helyettesít egy drótos kapcsolatot, bizonyos feltételek mellett. Ehhez kell még kapcsolni egy enkóder/dekóder párost is, ami elvégzi az átvinni kívánt adatok mellé a cím generálását, és a dekódolását is. Némelyik dekóder kimenetén már csak a funkció jelenik meg, amit az enkóder bemenetén beállítottál.
A mezei adóvevő páros mellé ezeket a funkciókat a mikrovezérlődnek kell biztosítania, és ezen kívül még az átviendő adatok vonali kódolását is. (Manchester kódolás)
Ez csak az összeköttetés védelmének szoftveres része, számolni kell még az egymás mellett azonos frekvencián működő adó vevőpáros nagyfrekvenciás zavaraival. Ez azonban csak akkor igen kritikus, ha az adók egymás mellett vannak, vagy az adó a vevő közvetlen közelében van. Az ilyen zavarokt a két összeköttetés közötti fizikai elválasztással kellő képpen csökkenteni lehet.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Aug 1, 2012 /

Nagyon is közel vannak, ugye egy szobán belül. Értem, hogy címzéssel oldom meg és akinek nem szól eldobja, de ettől még figyelnie kell, hogy mikor jön a sajátja és éppúgy a másiknak is ami össze vissza zavarja őket, vagy nagyon belassítja nem?
Következő: »»   6 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem