Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Elvben az R5 növelésével le kell tudni vinni akár negatívba is. Ha ez nem megy, akkor az hiba.
Azért én nagyon köszönöm az eddigi segítségedet.
Szívesen.
Szia! Tedd át T1 és T2-őt a jó DC szintű panelból. Ha ennyire érzéketlen a diff. erősítő áramaira, akkor elképzelhető, hogy eltérő B-E feszültségnél nyitnak.
Meg mértem a BE feszültséget,a T1-nél 515mv a T2-nél pedig,590mv.
A T1-T2-őt helyettesíthetem mpsa92-vel?
Elvben nincsen akadálya, kicsit több lesz a zaj, súgás.
Cseréld fel T1, T2-öt. A hibának előjelet kell váltania. Ha nem, akkor hátrébb van a hiba.
Még egy lehetőség:
R2 értéke nagyon eltér. Szín kódolási hiba esetleg.
Üdv,smd forrasztás másfél óra meló és még így is hagy maga után némi kívánnivalót.Most már tudom miért nem népszerű DIY körökben.TAS5615
Sziasztok,
Megépítettem az oldalon közölt, Mayan féle AB osztályú visszacsatolás nélküli erősítőt. 12 V-ról járatom, nagyon szép a hangja. Megépíteném magasabb tápfesszel (65V), fólia csatoló kondikkal. Szerintetek érdemes sima helyett csatornánként stabilizált tápot építeni hozzá ?
Sziasztok. Vanezen erősítő. A DC gond megoldódott én voltam figyelmetlen fordítva raktam be egy diódát.
Felszereltem a hűtőbordát, korlát izzón át (+-44V) adtam rá jelet és hangszórót. Kis hangon pattog a hangszóró ilyenkor kb fél volt DC jut rá. Ha nagyobb jelet adok gyorsabban pattog. Ha a bemenetet rövidre zárom akkor tök süket a hangszóró alig hallani némi üzemi zajt de ahhoz is nagyon hallgatni kell. Blasz koléga ajánlotta, hogy mivel semmi rendellenes nincs, vegyem ki az izzót, nem-e a táp kevés. Kivettem az izzót így +-66V lett a táp. A jelenség továbbra is megmaradt. próbáltam az 1k trimmeren állítani, jobbra egy ponttól jobban kezdett pattogni, annál tovább nem tekertem. A nulla felé tekerve szintén jobban kezd pattogni. Kb negyed állásban a legjobb a helyzet. Rendellenes melegedés nincs. A fetek hidegek, a meghajtók langyosak. Ami még fontos lehet, hogyha a hangszóró membránját finoman megpöckölöm rövidre zárt bemenettel akkor pattan egyet, majd elhallgat. Mi lehet a gond?
Szia! A Zobel-t rátetted már a kimenetre? Így nem tudjuk, van-e gerjedés.
Ha előkeríted a 4 FET-es rajzát és ráirkálod a bipoláris tranzisztorok kollektor, bázis és emitter feszültségeit, abból meg lehet állapítani a munkaponti hibákat.
Szia. Itt a rajz.
Elsőnek a Zobelt próbáld ki, a pattogás inkább gerjedésre utal.
A T1,2,3,4,5 a mérendő tranzisztorok a munkapontok ellenőrzéséhez.
Ohh bakker nincs itt semmi baj. Van a zoobel tagban a 220nF és a 4,7R. Namost a régi panelon amiről másoltam ez az ellenállás egyszer elégett. Találomra, mivel itt is és a túl oldalon is 100R ellenállások voltak azt gondoltuk, hogy itt is az volt. Így 100R-t tettem most is bele. Beringer 600 fórumtárs hívta fel a figyelmem rá, hogy ott 4,7R van. Kicseréltem 4,7R-re és frankó
Holnap még rászerelem bordára a 2SC és 2SA tranyókat biztos ami biztos és jöhet a próbaüzem, rendesen hajtva. Aztán adom át havernak
Üdvözöllek! Ha jól emlékszem külön trafós tápfeszültsége van a műveleti erősítő IC-nek és külön tápja a buffernek. Ha jól értem, akkor ez utóbbinak szeretnéd megemelni a tápfeszültségét 65 V-ra. Miért? Ezzel nem nő a kimeneti teljesítmény, mert a két végtranzisztor feszültséget nem erősít.Esetleg az IC tápfeszültségét emelheted meg +-20 V-ra.(Ezt még kibírja az NE5532, vagy még a +-22 V-ot, bár ebben nem vagyok biztos. Nézz utána! Az IC max. feszültségére már érdemes stabilizátort készíteni, ha nagyon tetszik a kapcsolás.) Én a buffert nem stabilizálnám. A 65V esetén igaz a 47 µF elektrolit kondenzátorokat kicserélhetnéd 10 - 22 µF-re. Ezt neked kell eldönteni, hogy megéri -e? Nézz utána a végtranzisztorok C - E megengedett feszültségének, ha a változtatás mellett döntesz! Nagyobb feszültségen a tranzisztorokon megnő a meddő teljesítmény, ami 2 -3 szoros hűtést igényel. Erre feltétlenül ügyelj! A biztosítékokat is nagyobbra kell cserélni.
Szia,
A cikkben leírt dolgok miatt emelném meg a buffer tápfeszültségét. Arra volnék kíváncsi, hogy hangminőségben ad-e valamit a dologhoz, hogy stabilizált tápot használnék, vagy csak rontana rajta ?
Szia! A kérdésedre nem lehet általános válasz megfogalmazni. Egy stabilizátor elkészítése nem eget rengető dolog. Azt javaslom próbáld ki mindkettőt.
A terhelés hatására beszűrődő 100Hz egy része hozzáadódik a kimenő jelhez, mely egy igen kellemes meleg hangzást ad, annak ellenére, hogy technikailag viszont durva hibának számít.
Köszönöm szépen a válaszodat, most már legalább tudok mit mondani.!!
Sziasztok! Ma került hozzám két ilyen erősítő panel,és kérdezném hogy,tud-e valaki erről a kapcsolásról.Az egyiket már rendbe hoztam,és piszok jól,és szépen szól.
Többet ér, ha a kábelezés megfelelő, esetleg messzebb kerül a trafó a többitől. Utóbbit megcsináltam és a brumm és annak bármilyen permutációja annyira megszünt, hogy mérni alig lehetett.
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni egy problémában, amivel már elég rég óta kűzdöm. A gondom egy házimozirendszernek használt Univerzum HIFI -vel adódott, az erősítő régi STK IC -vel szerelt, 2 x 50W -s, pár éve hajlamos random megfagyni, tehát nem reagál semmire, ki sem be nem lehet kapcsolni, majd kis idő után újra működik. Természetesen csak a vezérlés fagyadozik, tehát ha be van kapcsolva a hang megy tovább csak a gombnyomásokra nem reagál. Érdekesség: #1: A mai nap gondoltam kibontom, és kiporolom, átalakítom a Phono -t AUX -ra, valamint a 7 szegmenses kijelzők háttérvilágítását lecserélem LEDs -re. A háttérvilágítása régi 12V -s izzóval volt megoldva, így beraknam egy diódahídat és arra egy 3,3V -s feszültségstabilizátort, végén a két LED -el. Tehát megszabadultam a váltóáramtól, viszont a LED vibrál mintha 50Hz -n rezegnének a lábai... #2: Mikor összeraktam és bekapcsoltam az előerősítőnek használt VHS is megadta magát. Bekapcsolás után 5s elteltével kikapcsol. Hiába indítom újra egyszerűen elszabadult a pokol... Az áramingadozást kizárnám, mert a teljes szoba tartalma szünetmentesen van, ha tippelnem kéne akkor elektromágneses sugárzásra gyanakszom, hogy valahol valami sugároz mint az orosz rádió, közben a szobában elszabadul a pokol. Ami napi 24 -ben megy az egy szerver a sarokban, de úgy az erősítő mint a VHS fémdobozban van, tehát le vannak árnyékolva rendesen. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Beraktál egy d.hidat és egy stab IC-t...?
Azt a tápot szűrni kell - elkó - a ledeknek soros korlátozó ellenállás kell. Egyébként olyat terhel a szerencsétlen LED, hogy attól is biluxolhat és el is szállhat. Ott az áramra kell figyelni, nincs olyan, hogy adok neki x feszkót és ossza be. Kiég a bele is.
Igazából az egyik kijezőt csináltam csak meg, a másik már fél éve ezen az elven működik. Persze tudom, hogy parasztság a LED -eket feszültséggenerátorról hajtani, de nem volt idegrenszerem ellenállásokkal xarakszani, hogy most ez így jó lesz vagy sem, akkor másik ellenállás... De ha kiég akkor teszek elé ellenállásokat.
A kérdés inkább az hogy miért vibrál ha egyenáramon van? Lehet valahol instabil feszültség áll elő és ezért fagy ki sokszor a vezérlés is? Igazából azon sem csodálkoznék ha a vezérlés váltóáramról menne, miután a kiszedett 12V -s Ledeken váltakozó áram volt. A nagy gondom a vezérlés random fagyása, és nem tudom hol érdemes elindulni...
Sziasztok! egy Electronica AS 2010-es erősítő van nálam javítani, ami sztereó és 2x2n3055 végtranyóval van ellátva, az már kiterült a transzformátor nem jó. Nem tud valaki kapcsolást hozzá?(újra kellett kondizni, és nemtalálom a gyári nyákokat ) Esetleg egy másik kapcsolást ugyan ilyen végtranyókkal ami kb 15-30w ?
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Kérdés 2: Miért van az, hogy a kiherélt Phono bemenet amit AUX -ra alakítottam sokkal erősebb mint maga az AUX?
A ME -t és a járulékos mirigyeit kinyírtam, valamint a Phono bemenetét egyenesen ráhúztam a shift regiszterre(ahova az ME kimenete volt kötve egy kondin keresztül).
Szia, ez a rajz ugyan az mint az AS 2010-esé.
Üdv!
Egy 800W-os végpanelnek mennyi + és a - tápágankénti áramfelvétele körülbelül? Egyenlőre a biztosíték helyén egy 100W-os izzó van, ami full fényerővel világít ilyenkor. |
Bejelentkezés
Hirdetés |